Efter Nio radio

Fotbollsproffset Sebastian Strandvall utmanades att se över samtalskulturen i sitt lag

 • 32 min
 • tillsvidare

Fotbolls- och hockeyspelare i Finland är kända för en väldigt “grabbig” attityd med frän jargong och hårdhudat språkbruk. I veckans Efter Nio radio utmanade sig lagkaptenen och fotbollsspelaren Sebastian Strandvall att se över samtalskulturen i sitt lag, Vaasan Palloseura VPS. Jargongen är mycket lugnare idag jämfört med för tio år sedan, men det finns ändå frågor som är bra att diskutera. Malin Gustavsson som är jämställdhetskonsult gav tips och råd på vad man kan göra för att skapa en mjukare stämning i laget.

Sändningar

 • fr 15.3.2019 15.28 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Varje morgon hittar Veronica Isaksson-Nyström på ursäkter för att ta bilen och inte gå den dryga kilometern till sin arbetsplats. Personliga tränaren Anna Markelin har sparrat henne till att röra på sig mer. I programmet får vi höra tips och idéer på hur man ska tänka och göra för att få motionen att bli en lustfylld del av vardagen.

 • "Hon saknar tålamod och jag tvivlar på att hon klarar av utmaningen utan att bryta ihop." Jan-Erik Söderström utmanade hustrun Tuula Söderström att damma av symaskinen hon aldrig ens rört och sy en klänning åt sig själv. Textilkonstnären Annika Baarman-Sundblom har hjälpt Tuula att nå sitt mål. Utmaningen blev nämligen mer dramatiskt än vi kunnat tro.

 • Simon Sid är sångare i EDM(electronic dance music)-duon Sam Zimon. Han säger sig vara en rastlös person som helst ser på actionfilmer. Regissören och dirigenten Erik Söderblom har däremot vuxit upp vid operascenen och blev ombedd att få Simon Sid att blir förtjust i operagenren. Lyckas han och hur ska man närma sig konstformen som oinvigd?

 • Hur går man då man vandrar, spankulerar och spatserar? Folkloristen Susanne Österlund-Pötzsch har nyligen gett ut en bok där hon borrar sig in i gåendet som fenomen. Hon fungerar som mentor för teaterchefen och skådespelaren Åsa Salvesen, som har fått i uppgift att göra hundpromenaderna speciellare och prova på att ta sig fram gåendes på nya sätt.

 • Veckorna före påsk dignar butikshyllorna av läckerheter. Det är svårt för vem som helst att klara sig fram till kassan utan att falla för frestelsen. För Cecilia Löfgren är det nästan omöjligt. Hennes chokladsug har gått för långt och nu vill hon försöka få ett sundare förhållande till godiset. I programmet medverkar också kostrådgivaren Susanna Strandback som kommer med handfasta råd för den som vill stävja sitt sötsug.

 • 19-åriga musikalstuderande Anna Malmsten antog som förstagångsväljare utmaningen att sätta sig in i valrörelsen. Hur ska man hitta sin kandidat då ingen av de uppställda uppfyller alla ens krav? Och hur skulle hennes egna valbudskap låta? Politiska journalisten Magnus Swanljung fungerar som coach.

 • Medieprofilen och komikern Janne Grönroos har startat en stand up klubb i Helsingfors där komiker får testa nytt material och där nya talanger kan göra debut. Janne kontaktades av Malena Snellman, som till vardags jobbar i en salladsfabrik. Nu vill hon testa att skämta om sig själv på scen. Janne Grönroos fungerar som expert och bedömer insatsen.

 • För att sporra sig själv gav regionpolitikern och eldsjälen Anna Caldén en sjudundrande utmaning. Hon, som är rullstolsburen och 90 cm lång, skulle gå en kilometer. Som hjälpmedel hade hon en rollator och ett par stödskenor som hon fäster på benen. Den mentala tränaren Christoph Treier har följt med Annas utmaning.

 • Fredrik Furu är musiker och van vid att skriva låttexter. I veckans Efter Nio utmanar han sig att skriva en barnbok. För att komma igång med processen får han hjälp av författaren Hannele Mikaela Taivassalo. I slutet av programmet blir det världspremiär för Fredrik Furus pinfärska berättelse.

 • Fotbolls- och hockeyspelare i Finland är kända för en väldigt “grabbig” attityd med frän jargong och hårdhudat språkbruk. I veckans Efter Nio radio utmanade sig lagkaptenen och fotbollsspelaren Sebastian Strandvall att se över samtalskulturen i sitt lag, Vaasan Palloseura VPS. Jargongen är mycket lugnare idag jämfört med för tio år sedan, men det finns ändå frågor som är bra att diskutera. Malin Gustavsson som är jämställdhetskonsult gav tips och råd på vad man kan göra för att skapa en mjukare stämning i laget.

 • Musikern Jerry Lindqvist är på finskt vis inbunden, men ville prova på att öppna upp för nya kontakter. Han fick tips och hjälp av konstnären och aktivisten Lina Teir som bland annat ordnar evenemang där nya möten uppstår. Hon önskar att vi skulle bli modigare och aktivare på att umgås med okända.

  – Det finns så mycket ensamhet i vårt samhälle. Vi måste våga utmana oss själva socialt för att få ett mer inkluderande samhälle säger hon.

 • Sångaren Jennie Storbacka har hittills mestadels levat från hand till mun och har aldrig gjort upp långsiktiga sparmål eller bekantat sig med aktier eller fonder. I veckans Efter Nio radio utmanar hon sig i just detta. Marina Nygård är ekonomisk rådgivare på Marthaförbundet och kommer med tips på hur man kan tänka mera långsiktigt kring sin privatekonomi. Hon vill uppmuntra speciellt kvinnor att börja spara och menar att små summor, några tiolappar per månad, kan på lång sikt ge en märkbar avkastning.

Klipp

Lyssna också