Vega i dag

Hur påverkar prestationskrav barns självkänsla?

 • 16 min
 • tillsvidare

Idrottspsykologen och mentala tränaren Christoph Treier berättar om hur prestationskrav påverkar barn och ger tips på hur föräldrar kan hjälpa sina barn bygga ett gott självförtroende och en betryggande självkänsla. Redaktör: Hannah Norrena.

Sändningar

 • to 14.3.2019 11.10 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Mingel och intervjuer bland Första maj-firarna i Kajsaniemi. Körsång med Akademen mellan kl. 9.30-10.15. Programvärd är Julie Ebbe och mingelreporter Nina Sederlöf. Camilla Andelin är konferencier för konserten.

 • Mingel och intervjuer bland Första maj-firarna i Kajsaniemi. Körsång med Akademen mellan kl. 9.30-10.15. Programvärd är Julie Ebbe och mingelreporter Nina Sederlöf. Camilla Andelin är konferencier för konserten.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Fastemånaden ramadan firas som bäst av muslimer runt om i världen. Vi ska träffa Ali Khalid. Han är teolog och imam i Vasa. Det är nu tredje gången han firar ramadan i Finland och han säger att den stora utmaningen här är våra långa ljusa kvällar. För fastan, som gäller både mat och dryck, får inte brytas förrän solen gått ner. Red. Jessica Morney

 • Följ med till inspelningsplatsen i Sjundeå där Klaus Härö för tillfället spelar in sin nya film. Redaktör för inslaget är Petter Lindberg.

 • Eurovision Song Contest strävar efter att förena olika länder och kulturer i en färgsprakande helhet men det är inte alltid helt självklart. Både i år och i eurovisionens historia har deltagare haft en politisk agenda. Tobias Larsson belyser vad som hänt både då och nu. Programledare: Hannah Norrena.

 • Hur är det med dig, när har du senast använt uttrycket "född med silversked i munnen"? Och använder du fortfarande chippendales silverskedar till kaffet? Eller har de försvunnit med kopp och allt och ersatts av muminmuggar? Men i tiderna var silver ett viktigt material som hade många användningsområden, och man gjorde alltifrån ljussaxar och rakknivar till hörlurar i silver. Såna föremål kan man nu beskåda på Tikanojas konsthem i Vasa. Vi ska träffa Vasa stads museers t.f. amanuens Nina Takala. Red. Jessica Morney

 • När den åttonde och avslutande säsongen av tv-serien Game of Thrones körde igång hade fansen väntat otåligt. Som en naturlig följd av det stöts och blöts Game of Thrones-avsnitten även på arbetstid. Enligt en amerikansk undersökning kommer diskussioner om Game of Thrones att kosta de amerikanska arbetsgivarna nästan tre miljarder euro i förlorad produktivitet. Lars Ivarsson är docent i arbetsvetenskap vid Karlstads universitet. Han påpekar att vi bör komma ihåg att arbetstagare också gör annat som inte är produktivt under arbetsdagen. - Man skulle kunna räkna på hur ofta folk går på toaletten per dag. Förmodligen förlorar arbetsgivarna lika mycket på det. Red. Jessica Morney

 • Hur ser den moderna mamman ut 2019? Karin Palmén och Catzo Salo diskuterar om moderskapets realiteter och glansbilden i sociala medier stämmer överens. Programledare: Hannah Norrena.

 • Efter 22 år avslutar finlandssvenska a cappella-gruppen FORK sin karriär. Ursprungsmedlemmen Mia Hafrén gästade Vega Dag för att berätta om FORK-åren, avskedskonserterna och varför de väljer att sluta. Programledare: Hannah Norrena.

 • Eurovisionen närmar sig! Det är 1,5 vecka till den första semifinalen där Finlands bidrag Look Away tävlar, men Darude och Sebastian Rejman åker redan nu till Tel Aviv eftersom de har sin första övning på den stora scenen på lördag. På frågan om hur det känns att resan till Israel äntligen närmar sig svarar producenten och DJ:n Darude alias Ville Virtanen att det varit en lång vår och ivern är på topp över att äntligen få tävla.

 • Den andra maj är det femhundra år sedan universalgeniet Leonard da Vinci dog. Men han fortsätter att påverka och fascinera, bland annat inom populärkulturen. När hans målning Salvator Mundi (Världens frälsare) utauktionerades för två år sedan såldes den för 400 miljoner euro. Köparen tros ha varit Saudiarabiens kronprins. Också under sin levnad rörde Leonardo da Vinci sig bland furstar, kungar och påvar och arbetade på deras uppdrag. Han tillhörde helt enkelt den framväxande renässansens mest betydelsefulla gestalter, berättar konstvetaren Dan Holm. Red. Jessica Morney

 • Joakim Rundt frågar filosof och Röda kors-boss om varför vi så snabbt öppnar plånboken för Notre-Dame jämfört med om människor befinner sig i nöd.

 • Till utrikesministeriets uppdrag hör att reagerar snabbt när krissituationer i likheter med terrorattackerna i Sri Lanka uppstår och ge reserekommendationer på sina webbsidor. När ministeriet klassificerar säkerheten för resenärer använder man sig av fem kategorier, berättar enhetschef Ville Cantell. Red, Jessica Morney

 • Undviker folk att boka resor till länder där det förekommit oroligheter? Markku Tikkala är vd på en resebyrå i Vasa. Red. Jessica Morney

Lyssna också