Vega i dag

Hur påverkar prestationskrav barns självkänsla?

 • 16 min
 • tillsvidare

Idrottspsykologen och mentala tränaren Christoph Treier berättar om hur prestationskrav påverkar barn och ger tips på hur föräldrar kan hjälpa sina barn bygga ett gott självförtroende och en betryggande självkänsla. Redaktör: Hannah Norrena.

Sändningar

 • to 14.3.2019 11.10 • Yle Arenan

Klipp

 • Malaxbördiga Madicken Malm har bott i London de senaste sju åren och skrivit pjäser främst på engelska. Nu är hon ändå aktuell med en ny ungdomspjäs vid namnet Lyckomanifestet. Teater Taimine kommer att åka runt i Svenskfinland med pjäsen det närmaste året och sätta upp den för tonåringar. Ämnet för pjäsen är prestationskrav. Hur kändes det att skriva på svenska för ungdomar och kommer Brexit att påverka hennes liv i London? Programledare: Hannah Norrena.

 • Trivs du med ditt jobb? Eller drömmer du om en annan vardag? Du är inte ensam om den saken. Människan har ett behov av att ha kontroll över sitt liv och göra något som känns meningsfullt. Men många tappar den röda tråden. Då behövs det en förändring i livet. Ingrid Biese forskar i varför framgångsrika män och kvinnor hoppar av sina jobb för att börja med någonting helt annat.

 • Är du den som håller i alla trådar och ser till att alla ungar är på rätt hobby vid rätt tidpunkt och i rätt kläder? Att det finns present till kompiskalaset och att barnen är vattenkammade just på fotograferingsdagen? I värsta fall gör detta metaarbete att man blir utmattad. Erika Strandberg är tvåbarnsmamma med jobb inom det kommunala på Kimitoön och hon har intresserat sig för effektivitet på jobbet och tips och tricks som gör vardagen smidigare.

 • Könsneural fostran blir allt viktigare inom dagis och förskola i Finland. Pojkar och flickor ska inte fostras på olika sätt på grund av kön. På Island tillämpas en helt annorlunda metod, där man medvetet går in för att pojkar och flickor ska vara separerade. Eva Staffas är universitetslärare inom småbarnspedagogiken vid Åbo Akademi i Vasa. Red. Jessica Morney

 • Svenska Yles Pia Johansson och Stefan Winiger funderar med Joakim Rundt på denna veckas mesta händelser, bland annat om avgående brittiske uttrycksfulle talmannen John Bercow (bilden).

 • Joakim Rundt pratar med historiker Herman Lindqvist. Runstenstraditonen borde tas till heders igen, enas de om.

 • Murarens son heter boken som Staffan Bruun skrivit om åländska affärsmannen Anders Wiklöf. Hittade Bruun några skelett i skåpen medan han skrev boken och en hurudan person är Wiklöf egentligen? Peter Fahllund intervjuar.

 • Väktare är något man stöter på lite varstans när man rör sig i affärer, köpcentrum och kollektivtrafik. Ibland måste de gripa in, ibland mer offensivt än andra gånger. Vår reporter Elin Willows blev häromdagen vittne till en incident som fick henne att vilja ta reda på mer om väktarnas arbete. Hon åkte till Oravais för att besöka Karl-Johan Ström som arbetar i två säkerhetsföretag.

 • Shakespeares texter kan vara både såpopera, sövande - och alldeles underbara. Lina Ekblad har skrivit en monolog där hon bjuder på Macbethinspirerad soppa, vill höra om publikens dygder och laster, driver med sig själv och publiken och också citerar tänkvärda stycken ur Shakespears texter. Red. Jessica Morney

 • Just nu finns det omkring sjuhundra aktörer som delar ut mathjälp till behövande runt om i landet. Mathjälp Vasa delar ut mat på olika åtta platser i Vasa med omnejd och når 600 personer varje vecka. Jessica Morney har besökt utdelningsstationen på Handelsesplanaden i Vasa.

 • Ingrid Tollgerdt-Andersson är doktor i psykologi och har forskat i ledarskap i 25 år. Hon är nu aktuell med boken: "Så vinner du slaget om de bästa - handbok i ledarskap" och hon gästade Vega Dag för att berätta om hur man blir en bra chef. Programledare: Hannah Norrena

 • De kriminella gängen ökar i Finland, men vi kan ändå inte på långa vägar jämföra oss med Sverige. Det konstaterar man på Centralkriminalpolisen. Idag räknar man med att det finns cirka 800 medlemmar i kriminella gäng som bär väst i Finland, runt dem en uppsjö undergrupper. Och polisen gör vad de kan för att hålla nya aktörer borta, även om gängen nog blir fler och våldet trappas upp, säger Christer Ahlgren, kriminalöverkommissarie på Centralkriminalpolisen. Redaktör: Anki Westergård.

Lyssna också