Aktuellt 17

Inget parti har mer än 20 procents understöd, enligt YLEs mätning

 • 31 min
 • 10 mån. 19 d

Wikileaks grundare Julian Assange greps av brittisk polis. Han har befunnit sig på den ecuadorianska ambassaden i London i sedan 2012, då landet beviljade honom asyl. Nu har Ecuador dragit tillbaka asylen och en första domstolsförhandling inleddes i London.

Yles sista partimätning visar att partierna i täten ligger allt närmare varandra. Socialdemokraternas väljarstöd har krympt till 19 procent och därmed också marginalen till de övriga partierna. Sannfinländarna är näststörst i mätningen med drygt 16 procent, tätt följda av Samlingspartiet.

Brexit fick uppskov till slutet av oktober.Vi hör reaktioner på det här hemma, i London och i Bryssel.

Världens största demokratiska val inleddes i Indien. Under de kommande veckorna ska 900 miljoner indier besluta om hindunationalisten Narenda Modi ska få styra landet i en mandatperiod till.

Sändningar

 • to 11.4.2019 17.00 • Yle Vega

Avsnitt

 • Ska statens äga aktier eller inte - det tvistar politikerna om på ständerhuset.

  Antti Rinne som leder förhandlingarna försökte idag gjuta olja på vågorna efter gårdagens turbulens - förhandlingarna är klara på fredag, menar han.

  Hur mycket skog kan Finland avverka och vad händer om man går emot EU:s rekommendation - och hur kommer det sig att frågan har blivit en långkörare utan entydigt svar?

  O i storbritannien försöker Theresa May för N:te gången övertala parlamentet om rösta för hennes Brexit-avtal.

 • En skandalspäckad helg inom österrikisk politik har utmynnat i regeringskris och ett bakslag för landets högerpopulistiska krafter.

  Stora svallvågor att vänta när teknikjätten Google stryper mobiltillverkaren Huaweis tillgång till operativsystemet Android - tusentals konsumenter påverkas, och manövern kan få effekter på framtidens mobilkommunikation.

  Från komiker till president, den politiskt oerfarne Volodomyr Zelensky installerades i dag som Ukrainas ledare. Vi analyserar hans möjligheter och utmaningar.

  Och naturligvis tar vi en titt på dagens krumbukter i Finlands regeringsförhandlingar.

 • Efter en vecka av regeringsförhandlingar har det kört ihop sig i Ständerhuset. Medan SDP:s Antti Rinne hela tiden har bedyrat att allt framskrider säger Centerns Juha Sipilä tvärtom att förhandlingarna har långt kvar till målet.

  Finland har klättrat upp på plats fyra i rankningen av hur HBTIQ-vänliga Europas länder är, men samtidigt säger en arbetsgrupp att Finland behöver riktlinjer för att motarbeta hatretorik. Rasism och könsrelaterade trakasserier är vanligare i Finland än i resten av Europa.

  Och i Storbritannien har regeringens och oppositionens försök att nå en överenskommelse om Brexit slutligen brutit samman i dag. Dessutom är spekulationerna om vem som kan bli Theresa Mays efterträdare i full gång.

 • Det börjar bli mer konkreti i regeringsförhandlingarna - stora investeringar i bannätet har bland annat varit på tapeten i dag

  Vi finländare borde alla få ner våra utsläpp med 90 procent - säger jubiluemsfonden Sitra - hur ska det ske och är det rätt att ansvaret läggs på privatpersoner

  Den regionala representationen bland EU-valskandidaterna lämnar övrigt att önska. Helsingforsarna är klart överrepresenterade och det här kan bli ett ett demokratiproblem - säger forskare

  o vi ska höra hur tyskarna ser på EU-valet - där är det svårare för högerpopulisterna att slå igenom än i resten av Europa

 • Klimatförändringen och hur den ska motverkas delar partiledarna mest inför EU-valet - visar Svenska Yles valkompass.

  I USA röstade Alabama i natt för att kriminalisera abort - mer konservativa vindar blåser kring abortfrågan också i Europa - och till och med i Norden - hur kommer det här sig - frågar vi i dagens sändning.

 • Börserna har återhämtat sig efter gårdagens ras som berodde på strafftullspingpongen mellan USA och Kina

  Risken finns att USA och Donald Trump som nästa drag slår till mot Europa.

  Det upptrappade läget i världsekonomin är på agendan också i ständerhuset - där regeringsförhandlingarna fortsatte idag!

  Varför har asylsökande så svårt att ta sig in på arbetsmarknaden - trots att det finns stort kunnande bland dem?

 • I ständerhuset har partierna inlett veckans regeringsförhandlingar - det väntas ändå hetta till först i slutet av veckan.

  Allt fler unga lyfter studielån - en mindre studiepenning och allmänt bostadsbidrag antas vara orsaker.

  Högerpopulisterna väntas röna framgång i EU-valet - vi ska se på deras sits med knappt två veckor kvar till val.

 • I Ständerhuset i Helsingfors dras som bäst riktlinjerna för den framtida regeringspolitiken upp. Finansministeriets hälsning till förhandlarna om ekonomin inger ändå bekymmer.

  Den europeiska integrationen uppmärksammas idag på Europadagen - EU är fortfarande är fredsprojekt, precis som kol- och stålunionen var, intygar EU-kännare.

  Samtidigt har EU-ledarna samlats till toppmöte i Rumänien - Brexit är för en gångs skull inte på agendan.

 • I Ständerhuset i Helsingfors dras som bäst riktlinjerna för den framtida regeringspolitiken upp. Finansministeriets hälsning till förhandlarna om ekonomin inger ändå bekymmer.

  Den europeiska integrationen uppmärksammas idag på Europadagen - EU är fortfarande är fredsprojekt, precis som kol- och stålunionen var, intygar EU-kännare.

  Samtidigt har EU-ledarna samlats till toppmöte i Rumänien - Brexit är för en gångs skull inte på agendan.

 • Det är nu Centern, De gröna, Vänsterförbundet och Svenska Folkpartiet som tillsammans med SDP ska börja försöka enas om ett gemensamt regeringsprogram.

  Svåra regeringsförhandlingar väntar ändå framförallt när det gäller ekonomin, klimatet och familjepolitiken, bedömer Åsa von Schoultz, professor i statsvetenskap. Förhandlingarna lär ändå bli lättare för Rinne nu, än med Samlingspartiet.

  Vilken roll tar SFP i förhandlingarna och i den tilltänkta regeringenskonstallationen? Enligt partiordförande Anna-Maja Henriksson kommer man att slå vakt både om statens pengar och det svenska språket.

  Finland ser ut att få en konservativ och bitter opposition. Det vittnar både Petteri Orpos och Jussi Halla-ahos reaktioner idag om. Hur de kommer att kunna samarbeta återstår att se.

  Sydafrika går till val idag - ett val som sägs vara det viktigaste på 25 år - hör en direkt rapport av vår utsända i Johannesburg.

  Spänningen mellan USA och Iran har tillspetsats de senaste dagarna - vi reder ut vad den här geopolitiska tvisten handlar om, och varför den sker just nu.

 • Långdansen kring sittordningen i riksdagens plenisal är över - SFP får sitta i mitten - medan Sannfinländarna som tvingas ut i högerkant fortfarande känner sig mobbade.

  Vi spekulerar kring den kommande regeringen - det finns nu två sannolika alternativ - men hur skulle de påverka politiken de kommande fyra åren?

  Arktiska rådets möte i Rovaniemi blev något av en flopp - man lyckades inte enas om en slutdeklaration.

 • Vem ska sitta i den kommande regeringen - sonderingarna pågår bakom låsta dörrar - i kväll ska Antti Rinne glänta på dörren när han håller presskonferens om läget.

  Arktiska rådet möts i Rovaniemi - men mötet riskerar överskuggas av stormakternas politiska konflikter.

  En miljon växt- och djurarter hotar försvinna - visar färsk rapport - ännu är det inte för sent att agera, men vad ska vi göra?

Lyssna också