Naisasiatoimisto Kaartamo & Tapanainen

Miksi raskaana olevia naisia pelotellaan?

 • 57 min
 • tillsvidare

Kehopositiivisuusaktivisti Meriam Trabelsi haluaa taistella väsyneitä kauneusihanteita vastaan ja nostaa ruskeat, lihavat naiset esiin.
Miten omaa kehoa oppii rakastamaan, kun yhteiskunta ympärillä viestii toista?
Toimittaja Arla Kanerva on kirjoittanut kirjan taiteen historian sikailijamiehistä. Metoon jälkeen kulttuurituotteiden musta lista vain kasvaa. Mitä hyvää tästä voi seurata?
Peräämme myös suhteellisuudentajua raskaana olevien naisten pelottelulle ja iloitsemme politiikan paluusta naistenpäivään!

Sändningar

 • on 6.3.2019 13.02 • Yle Puhe

Avsnitt

 • Yksinhuoltajuudesta puhutaan usein pelkästään köyhyys- tai sankaritarinoiden kautta. Sosiologi, yhden vanhemman perheessä elävä Kitti Suoranta haluaisi, että puhuisimme myös sen hyvistä puolista.

  Vain naisen vakavalla naamalla on oma nimensä - resting bitch face. Miksi kaikki huomaavat, jos nainen ei hymyile? Miksi poliitikkonaisenkin täytyy olla lämmin ollakseen tykätty?

  Mietimme myös, miksi Camilla Parker-Bowlesia kohdeltiin vuosikymmeniä brittihovin sylkykuppina. Feministiltä taas tiedustellaan tällä viikolla, kokeeko mies menettävänsä jotain miehuudestaan valitessaan kebabin sijasta vebabin.

  Ohjelman on Ylelle tuottanut Ullan Kertomus.

 • Kirjailija Siiri Enoranta on polyamoristi, jonka mielestä yksiavioisen parisuhteen säännöt tuntuvat lähes mielivaltaisilta. Miksi meillä saa olla useita ystäviä mutta vain yksi romanttinen kumppani, jolta täytyy saada kaikki.? Miksi Siiri voi paremmin polyamorisissa suhteissa?

  Syntyvyys laskee, paniikki kasvaa. Keskustelemme, miksi niin monet naiset ovat lakanneet haluamasta lapsia.

  Kysy feministiltä, jotta säästät sähköä -sarjassa kysytään abortista: miksi kuulemme niin vähän tarinoita raskaudenkeskeytyksestä?

  Ohjelman on Ylelle tuottanut Ullan Kertomus.

 • Jyväskylän yliopiston lihavuustutkija Hannele Harjunen tutkii, miltä lihavuus tuntuu. Miksi ihmisen koosta päätellään hänen henkisiä ominaisuuksiaan? Miksi kehopositiivisuusliike on lihavien lahja kaikille ihmisille?

  Puhumme myös siitä, miksi meidän on aika avata silmämme pikamuodin rumalle totuudelle. Mitä on feministinen muoti?

  Rakastetussa Kysy feministiltä, jos et vieläkään usko, että kaikki on patriarkaatin syytä -osuudessa puretaan sitkeää myyttiä Suomesta tasa-arvon mallimaana.

  Ohjelman on Ylelle tuottanut Ullan Kertomus.

 • Miestenpäivän erikoislähetyksessä keskustelemme siitä, millaisia miehiä ja mieheyden malleja me kaipaamme maailmaan. Vieraamme, tasa-arvoaktivisti ja ammattisotilas Juho Pylvänäinen kertoo, miksi mies hyötyy muiden ihmisoikeuksien puolustamisesta. Joko stereotyyppinen mieheys alkaa olla murroksessa?

  Puhumme tänään myös miesvihasta. Millaisissa hetkissä feministi tunnistaa sellaista itsessään, entä mihin viha kannattaa kohdistaa ja miten sitä voi purkaa?

  Kysy feministiltä, koska näyttää hölmöltä seistä hiljaa suu auki -suosikkiosuudessa vastataan kysymykseen, miksi työpaikka pysyy patriarkaatin linnakkeena, vaikka se on täyttynyt naisista.

 • Vieraamme Iida Kukkonen on tutkinut ulkonäön merkitystä työelämässä. Miksi vaalimme yhä myyttiä naisista, jotka hyödyntävät kauneuttaan niin työelämässä kuin parisuhteessakin? Kuinka paljon hyvä ulkonäkö on alkanut määrittää ihmisen arvoa yhteiskunnassamme?

  Puhumme myös siitä, miksi imettäminen on feministinen kysymys. Miksi äidin ja vauvan välinen asia on kaikkien muiden ihmisten syynissä?

  Rakastetussa Kysy feministiltä jos numerotiedustelussa ei vastata -sarjassa selvitämme, voiko feministille antaa anteeksi synkän menneisyyden antifeministinä.

 • Keskustelemme kansalaisaktivisti ja järjestötyöntekijä Gelawej Viyanin kanssa kurdien feministisestä ja ekologisesta yhteiskuntamallista Pohjois-Syyriassa. Miten Rojavan malli syntyi, ja onko se Turkin hyökkäyksen myötä vaarantunut?

  Viime viikkoina on käyty taas oikeutta naiset vastaan vihapuhe. Vihapuheesta suurin osa kohdistuu naisiin, mutta otetaanko tätä asiaa vieläkään vakavasti?

  Suositussa Kysy aina ensin feministiltä, ennen kuin lähdet Twitteriin huutelemaan -osuudessa kysymme, miksi miehet usein vastustavat parisuhdeterapiaa.

 • Homo- ja lesbotutkimuksen pioneeri Kati Mustola kertoo, miten 1970-luvun keskustelu homoseksuaalien oikeuksista eroaa keskustelusta, jota käydään nyt transihmisten oikeuksista. Mikä ryhmä jonottaa transihmisten jälkeen ihmisoikeusluukulle?

  Puhumme myös ystävyyssuhteiden sukupuolittuneisuudesta. Miksi heteronaisen ja -miehen suhteeseen liitetään aina sutinavaara? Miten me hyödymme sukupuolirajat ylittävistä ystävyyksistä?

  Kysy feministiltä, koska se on mukavaa vaihtelua sudokun tekemiselle -osuudessa feministinen salaseuramme vastaa kysymykseen, onko feministillä lupa fetishoida naisen kauneutta.

  Ohjelman on Ylelle tuottanut Ullan Kertomus.

 • Kätilö ja tietokirjailija Laura Kosonen kertoo, miten asenteet synnytystä kohtaan ovat vuosien aikana muuttuneet. Miksi synnyttämisestä tuli synnyttäjämyönteisempää vasta 2000-luvulla? Miten itsemääräämisoikeus toteutuu synnytyksissä ja missä määrin hoitohenkilökunnalla on oikeus rikkoa sitä?

  Epälooginen hupakko, nalkuttava pirttihirmu ja suunnistustaidoton tunnemyrsky – niin tyypillistä naista. Millaisessa asenneilmapiirissä on 1970-luvulla syntynyt feministi kasvanut ja miten se on meihin vaikuttanut?

  Rakastetussa Kun feministi vastaa, yksi enkeli saa siivet -osuudessa kysymme, onko miesten muita vaikeampi hyväksyä maailma, jossa sukupuolen moninaisuus on fakta.

 • #Metoo-liike on kaksivuotias, onnea meille kaikille! Mitä kahdessa vuodessa on tapahtunut ja mitä pitäisi vielä tapahtua? Siitä kertoo vieraamme, kriminologi Maria Normann, joka osallistui vastikään kansainväliseen #metoo-konferenssiin Islannissa.

  Miten ihmeessä on päässyt käymään niin, että pillu-caresta eli pillun hyvinvointiin satsaamisesta on tullut yksi rasti jokanaisen loputtomaan to do -listaan? Miksi pilluun liittyvä häpeä vaarantaa naisen terveyden?

  Rakastetussa Feministin kyselytunti -sarjassa vastaamme muun muassa siihen, saako nainen puolustaa miestä vastamäessä, jos yleinen feministinen linja on sitä vastaan.

 • Vaihdevuodet koittavat tavalla tai toisella kaikille naisille, joilla on munasarjat. Miksi vaihdevuosista puhutaan silti niin vähän? Vieraamme, tv-toimittaja Salla Paajanen kertoo, miten hän etsi vuosia syitä ja hoitoa menopaussioireisiinsa. Miksi vaihdevuosia pidetään kiihdytyskaistana vanhuuteen, kun niistä voisi alkaa naisen yhteiskunnallisesti merkittävä elämänvaihe?

  Feministi haluaisi kieltää tuntevansa minkäänlaisia ulkonäköpaineita, mutta vaikeaksi se on mennyt. Miksi suurin osa naisista ei pidä ulkonäöstään? Miten kauneuspaineet ovat muuttuneet vuosikymmenien saatossa?

  Suosikkiosuudessamme Feministin kyselytunti ihmetellään, miksi miehen ritarillinen käytös on niin vetoavaa. Johtaako oven avaamisen salliminen auttamatta perinteisiin sukupuolirooleihin myös parisuhteessa?

 • Epätoivoinen Bridget Jones vai Temptation Islandin haluttu bikinihottis? Sinkuista puhutaan yleensä hyvin yhtenäisenä ryhmänä, vaikka heidän elämäntilanteissaan ja hyvinvoinnissaan on isoja eroja.
  Sinkkuutta tutkinut Anu Kinnunen kertoo, miksi yksin elävien määrä kasvaa ja miksi sinkkuus voi olla naiselle parisuhdetta onnellisempaa.

  Pohdimme, mitä on toksinen maskuliinisuus ja onko olemassa myös myrkyllisiä naisenmalleja.
  Feministi vastaa, muut hiljaa -suosikkiosuudessa kysytään, miksi jotkut naiset ilmoittavat olevansa mieluummin sovinisteja kuin feministejä.

 • Amnestyn ihmisoikeusasiantuntija Pia Puu Oksasen kertoo, millaisia uusia muotoja naisiin kohdistuva väkivalta löytää. Miksi Suomi on yksi maailman häpeäpilkuista, kun tilastoidaan naisiin kohdistuvaa väkivaltaa? Miten voimme parhaiten tukea väkivallan uhria?

  Käymme läpi viime aikoina kuohuttaneita feministisiä keskustelunavauksia, kuten sitä, pitääkö olla kielilläpuhuja voidakseen osallistua keskusteluun feminismistä. Miksi juuri feministiseen keskusteluun suhtaudutaan niin kriittisesti?

  Rakastetussa Kun feministi vastaa, muut vaietkoon -osuudessa selvitämme, mitä eroa on sokerideittailulla ja seksityöllä.

Lyssna också