Efter Nio radio

Stadsdirektören Jan D. Oker-Blom utmanas till att leva mer klimatsmart

 • 33 min
 • tillsvidare

Julia Degerth bloggar under namnet Grön i Åbo. Hon har just kommit ut med boken Min lilla gröna där hon delar med sig av sina klimatsmarta tips på en grönare och miljövänligare vardag. Hon utmanar den före detta politikern och nuvarande stadsdirektören Jan D. Oker-Blom till att granska hur miljövänligt han lever. Vad kan var och en göra för att minska sitt ekologiska fotavtryck?

Sändningar

 • to 14.2.2019 16.25 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Veckorna före påsk dignar butikshyllorna av läckerheter. Det är svårt för vem som helst att klara sig fram till kassan utan att falla för frestelsen. För Cecilia Löfgren är det nästan omöjligt. Hennes chokladsug har gått för långt och nu vill hon försöka få ett sundare förhållande till godiset. I programmet medverkar också kostrådgivaren Susanna Strandback som kommer med handfasta råd för den som vill stävja sitt sötsug.

 • 19-åriga musikalstuderande Anna Malmsten antog som förstagångsväljare utmaningen att sätta sig in i valrörelsen. Hur ska man hitta sin kandidat då ingen av de uppställda uppfyller alla ens krav? Och hur skulle hennes egna valbudskap låta? Politiska journalisten Magnus Swanljung fungerar som coach.

 • Medieprofilen och komikern Janne Grönroos har startat en stand up klubb i Helsingfors där komiker får testa nytt material och där nya talanger kan göra debut. Janne kontaktades av Malena Snellman, som till vardags jobbar i en salladsfabrik. Nu vill hon testa att skämta om sig själv på scen. Janne Grönroos fungerar som expert och bedömer insatsen.

 • För att sporra sig själv gav regionpolitikern och eldsjälen Anna Caldén en sjudundrande utmaning. Hon, som är rullstolsburen och 90 cm lång, skulle gå en kilometer. Som hjälpmedel hade hon en rollator och ett par stödskenor som hon fäster på benen. Den mentala tränaren Christoph Treier har följt med Annas utmaning.

 • Fredrik Furu är musiker och van vid att skriva låttexter. I veckans Efter Nio utmanar han sig att skriva en barnbok. För att komma igång med processen får han hjälp av författaren Hannele Mikaela Taivassalo. I slutet av programmet blir det världspremiär för Fredrik Furus pinfärska berättelse.

 • Fotbolls- och hockeyspelare i Finland är kända för en väldigt “grabbig” attityd med frän jargong och hårdhudat språkbruk. I veckans Efter Nio radio utmanade sig lagkaptenen och fotbollsspelaren Sebastian Strandvall att se över samtalskulturen i sitt lag, Vaasan Palloseura VPS. Jargongen är mycket lugnare idag jämfört med för tio år sedan, men det finns ändå frågor som är bra att diskutera. Malin Gustavsson som är jämställdhetskonsult gav tips och råd på vad man kan göra för att skapa en mjukare stämning i laget.

 • Musikern Jerry Lindqvist är på finskt vis inbunden, men ville prova på att öppna upp för nya kontakter. Han fick tips och hjälp av konstnären och aktivisten Lina Teir som bland annat ordnar evenemang där nya möten uppstår. Hon önskar att vi skulle bli modigare och aktivare på att umgås med okända.

  – Det finns så mycket ensamhet i vårt samhälle. Vi måste våga utmana oss själva socialt för att få ett mer inkluderande samhälle säger hon.

 • Sångaren Jennie Storbacka har hittills mestadels levat från hand till mun och har aldrig gjort upp långsiktiga sparmål eller bekantat sig med aktier eller fonder. I veckans Efter Nio radio utmanar hon sig i just detta. Marina Nygård är ekonomisk rådgivare på Marthaförbundet och kommer med tips på hur man kan tänka mera långsiktigt kring sin privatekonomi. Hon vill uppmuntra speciellt kvinnor att börja spara och menar att små summor, några tiolappar per månad, kan på lång sikt ge en märkbar avkastning.

 • Programvärden och journalisten Eva Kela är uppvuxen i en helsvensk miljö, men växlar alltid om till finska på stan. Hur ska vi finlandssvenskar tänka och agera för att bidra till en levande tvåspråkighet? Martina Harms-Aalto, verksamhetsledare för Finlandssvenskt samarbetsforum, arbetar för pararellspråkighet och har tips på hur vi kunde uppmuntra finskspråkiga till lågtröskelsvenska.

 • Julia Degerth bloggar under namnet Grön i Åbo. Hon har just kommit ut med boken Min lilla gröna där hon delar med sig av sina klimatsmarta tips på en grönare och miljövänligare vardag. Hon utmanar den före detta politikern och nuvarande stadsdirektören Jan D. Oker-Blom till att granska hur miljövänligt han lever. Vad kan var och en göra för att minska sitt ekologiska fotavtryck?

 • Kulturfondens vd Sören Lillkung vill läsa mer skönlitteratur. Som chef för en av de viktigaste kulturinstitutionerna i svenskfinland vill han föregå med gott exempel. Hur spränger man in små lässtunder och får läsandet att bli en naturlig del av vardagen?

  Mikael Gros är bibliotekarie och har många bra tips och idéer. En av dem är att grunda en läscirkel för de antällda på Kulturfonden. Funkar idén att viga en kafferast I veckan till att snacka litteratur och byta bokstips med varandra? Ställde personalen upp på utmaningen?

 • Hur lyckas man bli mer disciplinerad då det ligger i ens natur att skjuta upp obehagligheter så som obetalda räkningar och byråkratiska ärenden? Pelle Heikkilä kräver mycket av sig själv då han står på scenen. Då det gäller hans privatliv skjuter han gärna upp tråkiga saker till senare. Som freelance kan en arbetsdag gå åt till att stirra på telefonen eller läsa nyheter i stället för att skriva eller ta itu med TO DO- listor. I lördagens Efter Nio får han hjälp av den utbildade coachen Sandra Lindholm med att få mer struktur i tillvaron.

Klipp

Lyssna också