Aktuellt 17

Tiotusentals väljare ska hitta nya kandidater att rösta på i riksdagsvalet då röstmagneter lägger av

 • 32 min
 • 5 d

Tiotusentals hemlösa väljare får söka nya kandidater att ge sin röst åt - röstmagneter slutar och nya krafter ska ta vid - vi analyserar startfältet inför riksdagsvalet runt om i Svenskfinland

I vår serie partiledarintervjuer är det dags för kristdemokraternas Sari Essayah - hon hoppas att medvinden för systerpartierna i Norden också ska blåsa i Finland - och hör också vår expertkommentator vad kristdemokratisk ideologi egentligen är

Vi granskar också två människorättsfrågor idag. Här hemma kräver Amnesty att det måste bli ett slut på Finlands godtyckliga behandling av våldtäktsoffer

Och i Irak visar det sej att tusentals barn fängslas och torteras för misstänkt samröre med terrorsekten IS.

Sändningar

 • on 6.3.2019 17.00 • Yle Vega

Avsnitt

 • Situationen i den syriska provinsen Idlib tvingar en miljon civila på flykt undan bombningarna.
  Men Turkiet har stängt sin gräns och hotar med att låta de 3,5 miljoner syriska flyktingar som redan finns i landet passera vidare till Europa.

  Redan nästa vecka möts inrikesministeriet o migrationsverket för att samtala om det praktiska arbetet med att ta emot 175 flyktingbarn från de grekiska öarna. Det är myndigheterna på plats som föreslår vilka barn de rekommenderar att Finland tar emot.

  Vänsterförbundets partiordförande Li Andersson fördömer i starka ordalag de hatfyllda skriverier som har förekommit på ett Twitterkonto grundat av en partianställd. I dag klarnade det att verksamhetsledaren för partiets västra områden, Misha Dellinger avgår. Det var han som grundade kontot.

  Åbo Hovrätt friade de två irakiska bröderna som stod åtalade för mord i terroristiskt syfte. Bröderna frias i brist på bevis.

 • Regeringen Marin har i dag informerat på många håll om vad regeringen gör om corona-viruset blir en epidemi i Finland.

  Det första misstänkta fallet av Coronasmitta har upptäckts på Åland och Estland fick sitt första fall igår kväll.

  Den smittade kom från Iran där läget är alarmerande med myndigheter som hemlighåller antalet smittade.

  Statsrådet har godkänt förslaget att Finland tar emot 175 asylsökande från flyktinglägren på de grekiska öarna och andra områden i EU:s utkanter. Beslutet gäller ensamkommande barn och barnfamiljer med bara en förälder från Syrien och Aghanistan. Statsrådet bedömer att kostnaderna kan täckas med medel som finns reserverade för asylsökande i årets budget.

  Den elektroniska tidsbeställningen har inte tagit fart inom den offentliga hälsovården, trots att det i princip finns bättre möjligheter än tidigare att till exempel boka tid till en skötare via nätet. Det visar en studie om hälsovårdscentraler som Institutet för hälsa och välfärd, THL, har gjort.

 • Hur förbereder sig Finland för coronavirus-epidemin? Regeringen är som bäst samlad och diskuterar läget.

  Medan Harriet Strandvik och flere resenärer, också i dag, sitter isolerade på sina hotellrum på Teneriffa när deras semesterresa plötsligt förlängdes på grund av coronaviruset - vi ska höra vilken information de har att gå på.

  Och hur tycker riksdagsledamöterna att Finland klarade av EU-ordförandeskapet? Det blev debatt med ris och ros i plenisalen.

  Experimentell teater och fria teatergrupper, också på finlandssvenska, kan i fortsättningen få statligt stöd - nu när statsandelsreformen för scenkonst har tagit en knyck framåt.

  Välkommen till Aktuellt 17 - med mig, Agneta Gestrin.

 • Coronaviruset verkar få ett allt stadigare fotfäste i Europa. Tusen turister sitter i karantän i ett hotell på Teneriffa efter ett nytt smittofall.

  En av dem är åländska Harriet Strandvik som skulle flyga hem idag, men som nu sitter fånge på sitt hotellrum med sin familj.

  I Kina har en domstol dömt den svensk-kinesiska förläggaren Gui Minhai till 10 års fängelse för att ha spridit känslig information om Kina. Domen är den senaste vändningen i en politisk härva, som hotar att äventyra Sveriges och Kinas diplomatiska relationer.

  Hollywoodproducenten Harvey Weinsteins färska fängelsedom har fått stor uppmärksamhet. Men vad har domen egentligen för betydelse? Är det här ett avslut på metoo vågen eller bara början?

  Vi fortsätter granska följderna av den förlängda läroplikten som träder i kraft nästa år. Marginaliseringen ska ner och sysselsättningen upp säger regeringen, men vad innebär skolreformen för våra skoltrötta ungdomar?

 • Brittisk domstol behandlar USA:s utlämningsbegäran när det gäller Wikileaks-grundaren Julian Assange. Besked väntas i sommar.
  Smittskyddsexperter inom EU är bekymrade över hur snabbt corona-viruset sprider sig, framför allt i Italien. Där har över 200 personer smittats, och sex personer har avlidit.
  I Tyskland funderar förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater på hur man ska lösa partiledarkrisen i partiet och få fler människor att rösta på CDU.
  Aktuellt 17 handlar också om hur mycket hjälp Finland kan räkna med från Nato vid en krissituation.

 • Aktuellt 17 försöker reda ut hur stor oenigheten bland de fem regeringspartierna riktigt är. Enligt dagens Helsingin Sanomat finns det betydligt större spänningar än vad som har kommit ut i offentligheten. Det är de gröna som är mest frustrerade, de ska t o m ha vädrat möjligheten att lämna regeringen.
  I Bryssel försöker EU-ledarna komma överens om varifrån EU ska ta sina pengar de kommande åren och vart de ska gå. Vi får också ett konkret exempel på hur man med hjälp av EU-pengar har fått arbetslösheten bland ungdomar att minska.
  Iran ordnar parlamentsval, men där är resultatet klart redan innan vallokalerna öppnar, eftersom bara konservativa och ultra-konservativa kandidater får ställa upp.

 • Aktuellt 17 handlar om skottdåden i Tyskland onsdag kväll. Elva personer miste livet och det verkar som om det var högerextremism som låg bakom.
  Riksdagens grundlagsutskott har hört sannfinländaren Juho Mäenpää om hans syn på anklagelserna om hets mot folkgrupp.
  I Bryssel har EU:s ledare samlats för att diskutera budgeten för de kommande sju åren, och när snåljåparna möter spenderarna väntas toppmötet bli både högljutt och utdraget.
  Många länder i östra Europa vill ha mer pengar av EU, bland dem Litauen, vi har besökt litauiska bönder som kämpar på efter flera år av missväxt.
  I Storbritannien rensar premiärminister Boris Johnson i leden inför de avgörande förhandlingarna om Storbritanniens framtida relationer med EU

 • Stockmanns kampanj kring cancerförsäkringar väcker mycket kritik. Den anses både onödig och osmaklig. Stockmanns vd säger att han aldrig ens har hört talas om den här kampanjen.

  Riksdagens grundlagsutskott ska nu inleda en utredning mot utrikesminister Pekka Haavisto på grund av hans agerande i Al-Hol frågan. Det här är en exceptionell åtgärd, men handlar det om juridik eller bara politik?

  Migrationsverket har nu själv utrett bristerna i sina asylbehandlingar, och ger sig själv ett rätt gott betyg!

  Sanna Marin och Angela Merkel har träffats i Berlin idag, vi var på plats!

  Och EU har nyss presenterat en ny strategi för hur artificiell intelligens, sociala medier och stora it-jättar bättre ska kunna regleras och beskattas.

  Vi får också en rapport från Hongkong om hur coronaviruset, även känt som Covid-19, märks där och hur hela epidemin påverkar Kinas grannländer.

 • Det har blivit dags för en av de tyngsta fondnamnen i svenskfinland att sätta någon ny bakom rodret - Svenska kulturfonden har valt sin nya styrelseordförande. Vad det betyder för Kulturfonden och vad Kulturfonden betyder för svenskfinland, stittar vi närmare på i dagens sändning.

  Den globala jätten Amazons grundare Jeff Bezos, har gett sig in i klimatkampen med en nyskapad miljöfond i mångmiljardklassen - men är det sann altruism eller en spektakulärt dyr greenwahshing vi bevittnar?

  Läroplikten förlängs snart, men för vissa som kanske skulle behöva lite andrum och tankerum, är det inte nödvändigtvis den bästa lösningen när de ska avgöra vad de ska göra med sin framtid.

  Och Kinas rykte får sig ytterligare en törn efter att brittisk media fått ta del av nya dokument om folkgruppen uigurernas behandling.

 • I Tyskland har en högerextrem grupp gripts som planerade attentat mot diverse mål i Tyskland, och gruppen visar sig ha kopplingar till Soldiers of Odin som är ett bekant namn här i Finland.

  Och just högerextrema grupper är en av de radikaliserade krafterna som kan frodas i bland annat fängelsemiljöer. Både i Finland och i Sverige funderar man på hur man bäst kan komma åt våldsfrämjande radikalisering bland olika grupper i fängelset för att förebygga framtida hot mot samhället.

  I Finland har en annan sorts brottslighet också börjat bli vanligare - nämligen en sådan som utnyttjar ensamma människors desperata längtan efter någon att dela tillvaron med - en längtan som snabbt kan leda till att bankkontot plötsligt uppvisar många oförklarliga utgifter.

  Och från privat till världsekonomi - på europeiskt och globalt håll planerar man nya regelverk för hur de stora globala teknikjättarnas framfart ska tyglas, och var de de ska betala vad - och till vem.

 • Aktuellt 17 om läget inom handelns avtalsförhandlingar, och hur vår arbetsmarknad polariseras allt kraftigare. Under de senaste åren har långt över 100-tusen typiska jobb för medelklassen försvunnit, i stället har andelen lågavlönade servicejobb och andelen högavlönade expertjobb ökat.
  Vårt socialskydd ska göras om. Det handlar om en mycket större reform än vårdreformen och får ta tid, säger ansvariga ministern.
  Rysslands planer på att göra om grundlagen handlar mest om att bädda för många år till med Vladimir Putin.
  Och när det gäller det amerikanska presidentvalet: kan miljardären Mike Bloomberg på riktigt utmana Donald Trump?

 • Ska Finland ta emot flyktingbarn från Grekland eller inte - inrikesminister Maria Ohisalo har sagt att hon vill utreda möjligheten att ta emot barn - Centerministrarna säger sig ha varit ovetande om det här - och nu säger statsministern att regeringen ska diskutera frågan

  Corona-viruset fortsätter härja: över 60 000 smittade och nästan 1400 dödsfall - dagens möte mellan EU:s hälsoministrar gav ändå inga konkreta resultat för hur man handskas med viruset i Europa

  Kommunfältet är i kris - vissa kommuner klarar sina uppgifter bra - andra uselt. Hur ska vi lösa det här?

  Vi får också stämingar från Puumala - som tack vare succéreceptet tur och skicklighet gick från kriskommun till en kommun som nu kan sänka skattesatsen

Lyssna också