Dokumenterat

Turboterapi med ayahuasca - drogbrygden från Amazonas som hittade till Svenskfinland

 • 41 min
 • tillsvidare

På ett kurscenter i Esbo samlas åtta personer för att delta i något som kanske kommer att förändra deras liv. De ska dricka Ayahuasca tillsammans med en shaman. Brygden lär ge nycklar till det undermedvetna, den ska fungera mot depression, tvångsbeteenden och beroendeproblematik. Men den innehåller DMT, ett ämne som är narkotikaklassat och därmed olagligt i Finland. Dessutom kan det orsaka psykos.
Manus och regi: Heidi Grandell-Sonck
Ljuddesign: Suvi-Tuuli Kataja
Dramaturgi: Heidi Grandell-Sonck, Are Nikkinen, Staffan von Martens

Sändningar

 • sö 10.3.2019 9.15 • Yle Vega

Avsnitt

 • Det blev en familjekris när civilingenjören Gustav Ahlman konverterade till katolicismen och nu i Frankrike studerar sig till katolsk präst. Hans föräldrar undrar över hur han kan tänka sig ett liv utan en egen familj, utan ett samliv och vem skall den latinska liturgin vara bra för mer än för latinmumlande nördar?
  I “Kallad av Gud” träffar Mi Wegelius både Gustav och hans föräldrar Ingrid och Martin Ahlman.

 • Goggi åker till Spanien för att kriga. Därifrån återvänder han till Finland för att kriga. Efter kriget är hans politiska åsikter för högersinnade och Goggi flyttar till Spanien, där han finner en ny kärlek och vapenbrodern Franco.

 • Goggi beger sig till USA. Han knackar på dörren till filmstaden Hollywood och blir insläppt. Goggi gör sin första långfilm i Finland och finner kärleken.

 • Goggi träffar påven. Han begår ett rysligt etikettsbrott framför Italiens kung. Och riktar en revolver mot sin vän och något senare mot sitt eget hjärta.

 • Soldat, flygpionjär, militär expert i Hollywood, filmregissör, skådespelare och notorisk slarver som överlevde ett självmord, två flygkrascher och fyra krig.
  Under sitt långa liv hann adelsmannen Carl von Haartman pröva på det mesta och träffa de flesta, så som påven, general Franco eller den berömda filmregissören Erich von Stroheim. Hans ärevördiga släkt var däremot mindre förtjust i hans äventyr och bristande kunskaper i ekonomi.

  I avsnitt 1 berättar Goggi om sin barndom, hur hemgården förloras i kortspel, hur Mannerheim välsignar honom och hur han i Lettland utbildar sig till pilot.

  Manus och regi: Petter Lindberg
  Ljuddesign: Jyrki Häyrinen
  Dramaturgi: Petter Lindberg, Are Nikkinen, Staffan von Martens

 • 1930-talet var som idag en tid då högerextrema krafter började ta plats. Den finlandsvenske adelsmannen Carl von Haartman begav sig år 1936 till Spanien för att kriga på Francos sida. Varför?

  Redaktör: Petter Lindberg
  Ljuddesigner: Jyrki Häyrinen
  Producent: Staffan von Martens

 • Man har ju gjort sina tabbar förståss, men det är just då man ska ha det där jävlar anamma, säger Anna-Greta Sandell i radiodokumentären Jag snavade över en ko. Varken semester eller pension är något som finns i den dansande begravningsentreprenörens vokabulär.
  Redaktör är Lotta Green, ljuddesigner Anne Heikkilä och producent Staffan von Martens

 • Mela Nyholm började storgråta när hon fick höra att hennes studiekamrat var gravid. En helt odräglig känsla kom över henne, nästan som ett hat. Mela är ofrivilligt barnlös. Efter åtta provrörsbefruktningar och många års längtan efter ett barn vågar hon öppet möta sina "fula känslor", bitterheten och avundsjukan på dem som har barn.
  Redaktör är Mi Wegelius, ljuddesigner Anne Heikkilä och producent Staffan von Martens

 • Aktivistgruppen sitter i ett slovakiskt fängelse i väntan på en rättegång. Ina Kauranen hinner tillsammans med de andra redan planera hur man ska fira jul i fängelset, då något helt oväntat inträffar.

 • Efter några dygn i ett ruffigt polishäkte har de tolv aktivisterna flyttats till ett fängelse som under andra världskriget fungerat som ett koncentrationsläger, utan att veta hur länge de kommer att få vänta på en rättegång. Ina Kauranen berättar om fängelsevistelsen, och om sin syn på begreppet civil olydnad.

 • Tillsammans med aktivister från fyra länder har Ina Kauranen klättrat upp i ett 70 meter högt gruvtorn och vecklat ut en banderoll som kräver ett slut på användningen av kol. Nu har polisen gripit dem och fört dem till polisstationen där aktivisterna räknar med att tvingas stanna i högst 48 timmar. Men de lokala myndigheterna tänker sig något helt annat.

 • Historien om en protest mot kolindustrin, om att stå i ett gruvtorn 70 meter ovanför jordytan, om en aktion som får myndigheter att hota med ett femårigt fängelsestraff. 28-åriga finlandssvenska Ina Kauranen är en av aktivisterna.
  Redaktör: Tomas Jansson

Klipp

 • Lågstadierektorn Bengt Huhta var under några år i slutet på1960-talet och början på 1970-talet känd som sångaren Kristian. Gungerd Wikholm hittade några brev hon fått av Kristian, som svar på idolbrev hon hade skickat till honom i 13-årsåldern. Dokumentären har ett personligt anslag men tecknar också en bild av finländskt musikliv på 1960-talet. Ljudplanerare: Jyrki Häyrinen.

 • Vinnaren i finländska Shortdoxtävlingen 2018. Regissör Nina Eriksén: Öppna vidder och mil på mil av genomskinlig is. Spegelblankt under fötterna och sen det tillfredställande kraset. Det finns något fascinerande och ogreppbart i att ytan både kan bära dig och släppa igenom. Allt kan ändras. Allt kan byta form. Kommer du att räddas eller gå under?

 • Alma Södehjelm har ordet och talar "fritt ur hjärtat" i Sveriges Radio 1943. Temat är behovet av att få slut på fientligheterna i kriget. "Måste fredssträvandena förbli hobby?", frågar hon sig i ett tal om krigets och fredens historia.
  "Kanonen har nu varit en bestseller", säger Söderhjelm.

Lyssna också