Östnyland på 20 minuter

11.2.2019: Svårt med svenskan då man ringer Borgå sjukhus journummer och vi träffar Lovisas nya direktör för näringslivet

 • 20 min
 • tillsvidare

I dagens podcast pratar vi också om Akilles bandyherrar, som förlorade de två sista matcherna i grundserien. Hur ska laget ta sig ända till finalen?

I programmet medverkar Leena Soininen, Joakim Holmström och Rasmus Kettunen.

Katarina Lind är programvärd, Stefan Härus är nyhetsvärd och Hedvig Sandell är morgonreporter. Fredrika Sundén är producent.

Sändningar

 • må 11.2.2019 12.18 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Nyland kan få fem vårdområden, Östnyland är ett av dem. Borgå stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula är glad över att kommunerna i Nyland är överens, men han tror tidtabellen för att utreda saken är för stram. Borgå simhall har ett nytt golv som är halt. Max Roos, förman för idrottsanläggningar vid Borgå stad lovar att det ska bli bättre med tiden. Vi träffar Maria Gunaropoulos-Vilenius, Lasse Lehtinen, Bjarne Fagerstedt, Anton Beijar, och Staffan Jåfs som deltog i cykelloppet Tour de Östnyland.

 • Invånarna i Gamla stan, Prästgårdsbacken och Kvarnbacken ställer upp sina stånd och bord på lördag och efter en paus firas Pernådagen igen.

  I podcasten medverkar Nanna Sundman, Malin Hollmén och Heidi Grönroos.

  Mikael Kokkola är programvärd, Stefan Härus är nyhetsvärd och Bettina Aspfors är morgonreporter. Mira Bäck och Stefan Paavola är reportrar.

 • Ron Liljendal är ny verksamhetsledare för Akilles Handboll. Regnbågsflaggan syns i gatubilden på lördag i Borgå. Marianne Chant har varit med som arrangör för Borgå Pride sedan starten 2017. Vi besöker stranden i Lappträsk kyrkoby som har drabbats av avföringsbakterier.

  Vi som gör podcasten heter Helena von Alfthan, Rebecka Svedberg, Stefan Härus och Mikael Kokkola.

 • SFP-politikern Mikaela Nylander berättar om sina planer efter att ha lämnat riksdagen. Rören spolades i Isnäs i Lovisa, men vad händer sedan? Flera hushåll har haft missfärgat kranvatten. Dennis Björklund är VVS-granskare på Lovisa vatten och Nils Vainio är ordförande för Lovisa vattens direktion. Byskolorna skulle räddas i Lovisa, men lyckas det verkligen? Vi har talat med Lotta Juslin som är rektor för både Generalshagens skola och Kyrkoby skola och stadsstyrelsens ordförande Mia Heijnsbroek-Wirén från SFP.

  Vi som gör podcasten heter Helena von Alfthan, Rebecka Svedberg, Hedvig Sandell och Stefan Härus.

 • I dagens podcast: Matevenemanget Smaku ordnas nu för fjärde gången i Borgå, i Nickby omges skolstarten av väg- och skolbyggen och Borgå navigationsklubb bjuder på simulatorkörning för båtförare.

  I programmet medverkar Jyrki Tsutsunen, Robert von Bell, Jouni Piippo och Rabbe Lutz.

  Mikael Kokkola är programvärd, Helena von Alfthan är nyhetsvärd och Pontus Nyqvist är morgonreporter. Rebecka Svedberg är reporter och Bettina Aspfors är nyhetschef.

 • I dagens podcast: Spännande skolstart i Eklöfska skolan i Tolkis, Borgå, som är fem före färdig, Borgåskrinnare har vunnit den brittiska tävlingen Dancing on Ice och på lördagen ordnade anhöriga en kransnedläggning ute till havs till minne av dem som omkom när fraktfartyget m/s Irma sjönk för över 50 år sedan.

  I programmet medverkar Aaron och Rebecka Stråhlman, Alexandra Schauman och Tomas Grönqvist.

  Mikael Kokkola är programvärd, Stefan Härus är nyhetsvärd och Mira Bäck är morgonreporter. Rebecka Svedberg är reporter och Bettina Aspfors är nyhetschef.

 • I dagens podcast handlar det också om stadscyklarna i Borgå. Hur många använder sig av cyklarna och blir det någon fortsättning på försöket?

  I programmet medverkar Lilian Järvinen, Heidi Grönroos, Antti Rahiala och Juuso Hämäläinen.

  Katarina Lind är programvärd, Stefan Härus är nyhetsvärd och Mira Bäck är morgonreporter. Fredrika Lindholm är reporter och Bettina Aspfors är nyhetschef.

 • I Sibboviken råder det fiskeförbud från och med augusti till sista november. Orsaken är den unika öringsstammen. Från Västnyland är mopoklubben Racerborg på turné i Östnyland.

  I programmet medverkar Gabi Lindholm, och Kenneth Grahn.

  Mikael Kokkola är programvärd, Stefan Härus är nyhetsvärd och Mira Bäck är morgonreporter medan Pontus Nyqvist är reportrar. Bettina Aspfors är nyhetschef.

 • I dagens podcast hör vi också om det finns blåbär, lingon och svamp att köpa på torget i Borgå. Dessutom handlar det om den stora parkfesten som ska äga rum i Lappträsk under veckoslutet.

  I programmet medverkar Noora Säily, Monica Bergman, Timo Raivio, Jan D. Oker-Blom, Saskia Halminen, Amalie Sundman, Emil Gestrin, Paulina Koskelainen och Cia Weckström.

  Katarina Lind är programvärd, Stefan Härus är nyhetsvärd och Mikael Kokkola är morgonreporter. Rebecka Svedberg och Pontus Nyqvist är reportrar. Bettina Aspfors är nyhetschef.

 • I dagens podcast handlar det också om folkdräkter. Vi hör två Lovisadamer berätta om sina folkdräkter och vad de betyder för dem.

  I programmet medverkar Timo Virtala, Maria de Lisitzin, Jorma Aunela, Gunnevi Taipale, Gunborg Hagner och Ulrika Rosendahl.

  Katarina Lind är programvärd, Victoria Riikonen är nyhetsvärd och Rebecka Svedberg är morgonreporter. Mira Bäck och Pontus Nyqvist är reportrar. Mikael Crawford är producent.

 • I lördags hade Lurens sommarteater i Kuggom i Lovisa sin sista föreställning med Juntjävlar och Pamela Weissman har jobbat som ambulerande frisör i Borgå och Lovisa i 25 år.

  I vår podcast hörs Peter Backman, Christina Mickos, Katarina Nikkanen och Lasse Candé.

  Mikael Kokkola är programvärd, Stefan Härus är nyhetsvärd och Mira Bäck är morgonreporter. Rebecka Svedberg är reportrar. Mikael Crawford är producent.

 • I dagens podcast handlar det också om Sibbo storskog, som har blivit mer handikappvänlig. En vandringsled har rustats upp så att man kan ta sig fram med rullstol.

  I programmet medverkar Petri Korhonen, Bernhard Edgren och Rolf Törrönen.

  Katarina Lind är programvärd, Stefan Härus är nyhetsvärd och Rebecka Svedberg är morgonreporter. Hedvig Sandell och Mikael Kokkola är reportrar. Mikael Crawford är producent.

Lyssna också