Brysselin kone

Onko puolueiden EU-politiikoilla mitään eroja, professori Tapio Raunio?

 • 54 min
 • tillsvidare

Mitä eroja on ollut eri puolueiden EU-politiikoissa ja minkälaisia EU-teemoja kannattaa miettiä kun äänestää eduskuntavaaleissa ja entä kun äänestää europarlamenttivaaleissa. Ja mitä EU:hun liittyviä asioista on tulossa esille seuraavina vaalikausina.
Haastateltavana on valtio-opin professori Tapio Raunio Tampereen yliopistosta ja toimittajana on Maija Elonheimo.

Sändningar

 • on 27.3.2019 10.00 • Yle Radio 1

Avsnitt

 • Miten todennäköistä on että Irlannin saari yhdistyy lähiaikoina ja miten voisi ratketa brexittiin liittyvä Irlannin iso rajakysymys? Milloin katollisten määrä Pohjois-Irlannissa ohittaa protestanttien määrän ja mikä sen poliittinen vaikutus on? Miksi levottomuudet Irlannissa taas kiihtyisivät, jos Pohjois-Irlannin ja Irlannin tasavallan välille muodostuu kova raja ja kuinka paljon Britannia tukee taloudellisesti Irlantia ja kuinka paljon EU?
  Mm näistä teemoista keskustelee Pohjois-Irlannin rauhanprosessia tutkinut väitöskirjatutkija Susanna Sulkunen ja toimittajana on Maija Elonheimo.
  Kuva: AOP

 • Mihin suuntaan maatalous ja maatalouspolitiikka EU:ssa ovat muuttumassa seuraavan seitsenvuotiskauden aikana.
  Mitä voidaan ehkä olettaa uuden maatalouskomissaarin maatalouspolitiikasta?
  Millä erilaisilla tavoin ilmastonmuutoksen estäminen saattaa näkyä tulevaisuuden maataloudessa.
  Ja kun EU:n maatalouspolitiikkaa perustellaan usein sillä, että maataloutta tarvitaan EU:ssakin mahdollisten suurien katovuosien ja muiden kriisiaikojen ruoan saatavuuden vuoksi, niin onko sitä EU:n maataloutta todella mietitty riittävän syvällisesti sillä kärjellä?
  Haastateltavana on MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila ja toimittajana on Maija Elonheimo

 • Minkälaisia ovat Ranskan eliitin ja muun kansan väliset jännitteet ja miten tilanne on kehittymässä,
  Miksi keltaliivit ovat kaduilla ja minkälainen on ranskalainen perinne mennä kaduille osoittamaan mieltään. Minkälainen on Macronin suhtautuminen pakolaisiin ja maahanmuuttajiin ja millainen on hänen ajatuksensa kehittää ranskalaista islamia.

  Haastateltavana on tutkija Laura Parkkinen ja toimittajana Maija Elonheimo

  Ohjelmasta voi keskustella myös Twitterissä aihetunnisteella #brysselinkone. Ja lisäksi radiolähetyksen aikana on mahdollisuus kommentoida näitä EU-asioita WhatsAppissa lähettämällä viestin numeroon 044-5 144800.

 • Miten maailmantalouden tilanne heijastuu EU:n alueen talouteen?
  Mikä tulos USA:n presidentinvaaleissa voisi olla EU:n talouden kannalta hyvä.
  Entä jos Saksan talous yskii, niin miten nopeasti sen vaikutus leviää isosti muuhun EU:hun?
  Kannattaisiko Italian erota eurosta ja mitä seurauksia siitä olisi?
  Entä olisiko järjestäytymätön nopea Brexit EU:n taloudelle parempi vaihtoehto kuin kovin hidas Brexit?
  Keskustelemassa näistä asioista on Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich ja toimittajana on Maija Elonheimo.

 • Italian hallitus kaatui ja tulossa saattaa olla uudet vaalit.
  Miltä tilanne nyt vaikuttaa ja miltä on vaikuttanut oikeistolaisen Lega-puolueen johtaja, sisäministeri ja varapääministeri Matteo Salvinin politiikka.
  Entä miltä vaikuttaa Italian taloustilanne? Mitä Italia haluaa EU:lta ja mikä on oikeusvaltion tilanne Italiassa.
  Haastateltavana on tietokirjailija Anton Monti ja toimittajana on Maija Elonheimo.

 • Yhdysvalloissa valitaan ensi vuoden marraskuussa uusi presidentti ja vaalien lopputulos vaikuttaa paljon myös moniin maihin Yhdysvaltojen ulkopuolella. Kuka on todennäköisimmin tulevien vaalien voittaja ja mikä on vaalien tuloksen vaikutus EU:hun. Ja minkälaista politiikkaa etenkin globaalisti USA:ssa eri puolueet ja eri ehdokkaat haluavat ajaa ja mitä seurauksia eri politiikkavaihtoehdoilla voi olla.
  Haastateltavana on Helsingin yliopiston ja Tampereen yliopiston dosentti Markku Ruotsila. ja toimittajana Maija Elonheimo.

  Ohjelmasta voi keskustella myös Twitterissä aihetunnisteella #brysselinkone.

 • Millaisia eroja on Yhdysvaltain ja EU:n kulttuureissa ja politiikoissa ja minkälaisia kulttuurisia ja poliittisia vaikutteita Atlantin yli on liikkunut? Mitä Yhdysvalloissa etenkin ne ihmiset joiden juuret ovat Euroopassa ajattelevat nyt EU:n alueesta onko siellä konservatismi silloin muinaisen Euroopan ihailua vai jotain muuta. Ja miksi USA:ssakaan sisämarkkinat eivät toimi niin esteettömästi koko liittovaltion sisällä niin kuin täältä EU:sta käsin voisi olettaa.

  Haastateltavana on dosentti Markku Ruotsila ja toimittajana on Maija Elonheimo.

 • Millaisia pakolaisleirejä EU:n kannattaisi tukea, että ne ratkaisisivat tehokkaimmin Afrikan pakolaisten ongelmia ja Afrikan tilannetta muutenkin?
  Minkälainen politiikka ja minkälainen sääntely sen suhteen, miten EU-maiden yritykset saavat toimia kehittyvissä maissa, vakauttaa Afrikan tilannetta parhaiten?
  Jos ihmiset liikkuvat sinne, missä pääomat ovat, niin onko viisaampaa liikutella pääomia kuin ihmisiä? Miten voidaan estää pääoman pako Afrikasta EU:n alueelle?
  Kysymyksiin vastaamassa eläkkeellä oleva suurlähettiläs Matti Kääriäinen. Toimittaja on Maija Elonheimo.

  Oikealla ohessa Matti Kääriäisen artikkeli.

  Kuva: Epa

 • Miltä nyt vaikuttavat EU:n ja Kiinan kauppapoliittiset suhteet ja onko EU:lla tai muilla kehittyneillä mailla mahdollisuuksia tukea kehittyvien maiden talouksia kauppapolitiikan avulla? Entä minkälaista keskustelua maatalouspolitiikasta ja sen vaihtoehdoista käytiin niihin aikoihin EU:ssa, kun menossa oli Suomen jäsenyysneuvottelut?
  Ja miten vaikeaa oli ennakoida niihin aikoihin EU:n tulevaa kehitystä euron käyttöönoton suhteen?
  Haastateltavana on entinen suurlähettiläs Antti Kuosmanen ja toimittajana on Maija Elonheimo.

  Ohjelmasta voi keskustella myös Twitterissä aihetunnisteella #brysselinkone. Ja lisäksi radiolähetyksen aikana on nyt myös mahdollisuus kommentoida näitä EU-asioita WhatsAppissa lähettämällä viestin numeroon 044-5 144800.

 • Miltä vaikuttaa EU:n tilanne uuden europarlamentin kauden alussa? Ja minkälaisia EU- politiikkoja meppipaikkoja saaneilla puolueilla Suomessa ja muualla EU:ssa ja etenkin Saksassa nyt on? Ja miksi nyt pitäisi kiireesti aloittaa keskustelu siitä mitä asioista EU saa päättää ja mistä jäsenmaat. Ja miksi puolustuspolitiikasta EU:ssa olisi nimenomaan nyt tärkeää puhua?

  Haastateltavana on Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen Eurooppa-tutkimuksen erikoistutkija Kimmo Elo ja toimittajana on Maija Elonheimo.

 • Ohjelmassa puhutaan mm. siitä, minkälaisia näkökulmia eri puolueilla on EU:n ympäristö- ja maatalouskysymyksiin, minkälainen budjetti seuraavalle seitsenvuotiselle budjettikaudelle olisi hyvä ja pitäisikö Suomen mahdollisesti lisätä EU:n budjettiin maksamaansa rahasummaa.
  Keskustelemassa ovat Heidi Hautala Vihreästä liitosta, Silvia Modig Vasemmistoliitosta, Elsi Ranta Suomen Kristillisdemokraateista ja Nils Torvalds Suomen ruotsalaisesta kansanpuolueesta.
  Toimittajana on Maija Elonheimo.
  .

 • Eurovaalikeskustelussa puhutaan paitsi tietenkin siitä, miksi eurovaaleissa näiden kyseisten puolueiden ehdokkaita mahdollisesti kannattaisi äänestää, myös paljon siitä minkälaisia näkökulmia eri puolueilla on EU:n alueella maasta toisen liikkuvan työvoiman asemasta ja ylipäänsä työvoiman liikkuvuuden vaikutuksista työelämän kysymyksiin.

  Keskustelemassa ovat Perussuomalaisista Jussi Halla-aho Keskustasta Pekka Puska Sosialidemokraattisesta puolueesta Antton Rönnholm ja Kokoomuksesta Tuomas Tikkanen.

  Ohjelman toimittajana on Maija Elonheimo.

  Ohjelmasta voi keskustella Twitterissä aihetunnisteella #brysselinkone. Radiolähetyksen aikana on mahdollisuus kommentoida WhatsAppilla lähettämällä viestin numeroon 044-5144800.

Klipp

 • Brysselin kone -ohjelmassa käsiteltiin Irlannin ja Pohjois-Irlannin historiaa ja tilannetta nyt, kun välille saattaa brexitin myötä olla muodostumassa kova raja. Miksi Irlannin tasavallassa pelätään Pohjois-Irlannin mahdollista liittymistä siihen? Haastateltavana Pohjois-Irlannin rauhanprosessia tutkinut väitöskirjatutkija Susanna Sulkunen, toimittajana Maija Elonheimo. Koko ohjelma on kuunneltavissa Yle Areenassa.

 • Suomalaisen ruuan puolestapuhuja Jaakko Nuutila puhuu mm. ruokaturvasta. Toimittajana on Maija Elonheimo.

Lyssna också