Nyländsk förmiddag

28.01 Evivakören - Sångargemenskap efter studentkören

 • 17 min
 • tillsvidare

Evivakören är en damkör i Helsingfors som bygger vidare på den sångargemenskap och musikaliska standard som sångarna upplevt i studentkörerna. Eviva satsar på ambitiös repertoar och breddar kontinuerligt sin repertoar.

Evivorna är måna om att ständigt framföra nybeställda kompositioner och verk. Eviva belönades med två guldmedaljer i körtävlingen Tampereen sävel år 2015. År 2017 firade Eviva 15-års jubileum med en jubileumskonsert, tävling i Cork, Irland samt julkonserter i Tyska kyrkan.

År 2018 spelade Eviva in en skiva med kompositioner beställda till och av kören. Eviva dirigeras av Hanna Kronqvist och har ca 40 aktiva sångare.

Gäster i studion: Hanna Kronqvist och Titti Schulman ordförande i kören

Red: Tomas Ek

Sändningar

 • ti 29.1.2019 13.45 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Maarit Kinnunen, verksamhetsledare för Emmaus-Westervik, och handledare Laura Pihlaja pratar med Marica Hildén om hur de ser på julen och konsumtionen inför julhelgen.

 • Emmaus-Westerviks verksamhetsledare Maarit Kinnunen och handledare Laura Pihlaja pratar med Marica Hildén om årets julklapp. Loppmarknaden i Ekenäs har massor av återanvända kläder.

 • Skogby byaråd och Hangö Frontmuseum bjuder in traktens äldre invånare till julgröt på Frontmuséet i Lappvik (1.12.2018). Tanken är att bjuda de äldre på en guldkant som tack för allt de gjort för en yngre generation.
  Frontmuséet är en speciell plats för alla som besöker platsen. Muséet ligger i autentisk miljö, dvs exakt där striderna mellan finländska och sovjetiska soldater gick under fortsättningskriget.
  Verksamhetsledare Martina Lindberg konstaterar att det är viktigt att känna till sin historia. Därför välkomnar man också skolklasser som får en inblick i vad ett krig egentligen var.
  Vad gäller julgröten på Lilla Jul handlar det om ett beslut som fattades ifjol.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Vi ställde frågan till lyssnarna: Lämnar du nångång mobiltelefonen hemma? Eller är den alltid med i fickan, väskan eller kanske ständigt i din hand?
  Många av er tyckte att den ständiga uppkopplingen irriterar, speciellt i umgänge och när föräldrar surfar på nätet istället för att uppmärksamma sina barn. Nån efterlyste mer folkvett när det gäller mobiltelefonerna.
  För äldre personer är däremot är mobiltelefonen en stor trygghet.
  Gäst i studion, familjeterapeut Barbro Näse.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Rannvi Wallen i Solberg i Ingå har ett hjärta som klappar för levande hantverkstraditioner och för djurens väl och ve.
  Det syns när man kommer hem till henne: Ålandsfår och getter (getterna är av finsk lantras), islandshästar, en kalkon, höns och kaniner, samt hundar trivs alla tillsammans och tar nyfiket emot gäster.
  Allt ska tas till vara så gott det går: fårens ull blir garn, skinnet garvas så småningom - och köttet äts upp.

 • Allt oftare kan man se hur småbarnsföräldrar umgås lika mycket med smarttelefonen som med sina smarta små barn. Men det behöver inte betyda att de vuxna prioriterar bort sina barn till förmån för telefonen. Att både vuxna och barn använder allt mer tid med att stirra på olika skärmar är ändå ett faktum.
  Lite av en nostalgitripp tillbaka till "stenåldern" fick Tiina Grönroos i alla fall uppleva när hon skulle träffa föräldrar med små barn i Sjundeå. Inga mobiltelefoner störde nämligen när föräldrarna Cecilia Montén och Mette Nyberg samt farmor Kerstin Vanhanen deltog i Sjundeå svenska församlings musik- och lekstund Klapp och klang.

 • Hangöborna och gäster i Hangö hittar allt mer till Regatta SPA, simanläggningen ute på Fabriksudden.
  Ägarna och företagsledningen är mycket nöjd med att besökssiffrorna stigit rejält på ett år.
  Konceptet går ut på att hotellgäster och aktieägare får ha SPAet för sig själva under sommarmånaderna, medan det är öppet för vem som helst under hösten, vintern och våren.
  I Hangö har diskussionerna tidvis gått varma om SPAet överhuvudtaget är till glädje för allmänheten och om hangöborna fick en egen simhall eller inte. Nu senast handlade diskussionerna också om att priset på inträdesbiljetterna steg från 20 euro för en vuxen till 25 euro.
  En traditionell simhall fick ju Hangö inte, men nog en simanläggning med bassänger, olika bastun och med möjlighet till behandlingar.
  Enligt business manager Lars Sonck ökar besöken i Regatta SPA hela tiden.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Sparbanksstiftelserna har erbjudit en rejäl guldkant för många föreningar och projekt under 25 års tid. Det konstaterar Maria Wasström-Sarkola, som skrivit en historik om Sparbanksstiftelsen i Ingå. Bara i Ingå delar stiftelsen ut omkring 300 000 tusen per år. Största projektet i Ingå var förverkligandet av Aktia Arena.
  Men ortens föreningar har också kunnat glädjas åt mindre summor, helt avgörande för verksamheten.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Dialektforskare Caroline Sandström är optimistisk. Våra finlandssvenska dialekter talas fortfarande - också bland ungdomarna. Så hon tror att de förändras, men kommer att överleva ännu länge.
  Vi ställde frågan till lyssnarna: Talar du alltid din egen dialekt? Eller byter du till standardsvenska i mer officiella sammanhang?
  Det visade sig att många nylänningar har varieteter i sitt språk. Vi talar mer dialekt med våra närmaste och mer neutralt med andra sammanhang.
  Lisbeth från Sibbo ringde och berättade att hon håller liv i sibbodialekten tillsammans med sina väninnor.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • För första gången någonsin görs det teater på president Mauno Koivisto och hans liv. En nyskriven pjäs kommer att ha premiär i föreningshuset Ingbohed i Täkter i Ingå den 17 oktober 2019. Bakom den stora satsningen står Täkter ungdomsförening och ett produktionsteam från Västnyland och huvudstadsregionen. Det blir en dramakomedi sett ur Täkterbornas perspektiv. Redaktör i Ingå är Tiina Grönroos.

 • I Nylands brigad i Ekenäs möts många unga män och kvinnor från hela Svenskfinland. För en del österbottningar är det första gången de träffar nylänningar och för nylänningarna kan det vara första gången de får höra en österbottnsik dialekt. Vad anser då Finlands framtid om dialekter och vem anser de att pratar standardsvenska? Tiina Grönroos har träffat Max Kopra från Ekenäs, Joar Cederberg från Jakobstad och Robin Bucher från Esbo.

 • Så många kläder på hyllorna, men ingenting att sätta på sig? Jeansen har på något konstigt vis krympt i garderoben, den dyra, fina ylletröjan kliar alldeles förskräckligt och så inser du att den där snärtiga batikskjortan du impulsköpte på semesterresan för två år sedan inte riktigt passar din klädstil här hemma...Känner du igen dig? Bra, eller egentligen tråkigt, men nu ska det handla om att sätta hela, rena kläder i omlopp. Sedan 2013 ordnar Finlands svenska marthaförening en nationell klädbytardag. Den ordnas i år den 17.11. I Karis har två marthaföreningar slagit ihop sig. Reglerna är enkla: rensa i garderoben, hämta max tio plagg till Villa Anemone, som finns i centrum av Karis och byt till något som passar dig. Initiativtagare är Mia Tiainen och hon intervjuas av Tiina Grönroos.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Bär- och äppelbonden Gustaf Knape på Brödtorp gård i västnyländska Pojo är nöjd. Äppelsäsongen ser ut att bli bra också om frostnätterna på försommaren störde äppelblomningen en aning.
  De tidiga sorterna har redan mognat, men fler äppelsorter är på kommande. På gården odlas ett 20-tal olika äppelsorter.
  I Äppelkammaren kan kunderna sticka sig in och köpa en låda goda, inhemska äppel eller varför inte det som finns kvar av årets bärskörd.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • På måndagsmorgonen (19.8) samlades ett femtiotal pigga seniorer i Borgå församlingars lokal i stadsdelen Vårberga för att gymnastisera mestadels sittande på en stol. Trots att gymnastiktimmen började först klockan halv nio var det kö utanför dörren redan vid åtta. Vad är tanken med den här gymnastiktimmen och vad tycker deltagarna? Redaktör: Leo Gammals.

 • Sjuttonåriga Samuel Kytöpuro åker på ett ett år långt utbyte till en storstad nära den japanska huvudstaden Tokyo. Medan han är borta bor utbytesstuderanden Yen Hstang Tsai från Taiwan hos familjen Kytöpuro i Bromarv. Vad har de båda ungdomarna för förväntningar på sina utbytesår? Redaktör: Malin Valtonen.

 • Nina Wiklund är ny ordförande för föreningen Lovisa Historiska Hus. Hur har husägarna tagit emot henne och hur förbereds helgen i augusti när omkring 15 000 besökare anländer för att få inspiration och tips på hur man renoverar gamla hus? Och framför allt, vad gillar hon bäst med hundra år gamla hus? Redaktör: Leo Gammals

 • Det är högsäsong för fiskhandeln när vi närmar oss midsommar. Gravad lax är populärt, likaså rökt lax och sill. Laxen kommer från Norge, men hos familjen Lindqvist fileas och röks den uppköpta laxen hemma. Dessutom har de i år fått tag på vildlax fiskad i Åboland.
  I vagnen står mor och far Lindqvist samt sonen Anders Lindqvist och kön vid fiskvagnen på torget i Ekenäs är lång två dagar före midsommar.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Torsdag 27 juni är det premiär för Jorden runt på 80 dagar på Raseborgs sommarteater. Veckan innan är det mycket jobb med att få allt att klaffa, berättar skådespelarna Antonia Atarah och Wilhelm Nielsen. De lovar bjuda på ett riktigt äventyr som tar teaterpubliken runt världen. Redaktör Malin Valtonen.

 • Margareth och Carl-Gustav Franck är Ekenäsbor sedan 13 år tillbaka. När pensionärsdagarna närmade sig tog de sitt pick och pack från hemmet i Bolarskog i Esbo och flyttade till Ekenäs. Det är ingen tvekan om saken - de har trivts bra från första stund.
  Men hur är det att komma in i sammanhangen på en ny ort när man kommit lite grann upp i åren?
  Hur har Ekenäsborna tagit emot dem som nyinflyttade?
  Det sägs, lite med glimten i ögat förstås, att man borde vara femte generationens Ekenäsbo för att riktigt kunna titulera sig så.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Petra Fagerlund jobbar som simlärare för fjärde sommaren. Hon påpekar att det är viktigt att vänja barn vid vatten vid tidig ålder. Hon rekommenderar att barn börjar i simskola när de är tre år gamla. En två veckor lång simskola är inte tillräckligt för att lära barn att simma och därför är det viktigt att föräldrarna övar simning med sina barn, säger hon. Redaktör Malin Valtonen.

 • Simning är bra för kroppen men den kan också ha en positiv inverkan på knoppen. Kerstin Rehnström har tacklat många svåra stunder i livet genom att simma längd efter längd i simhallen. Hon tävlar ännu aktivt i simning trots att hon drabbades av bröstcancer för några år sedan. Redaktör Malin Valtonen.

 • Inredning, dekoration, dukningar, maträtter, drycker, och nu på sommaren trädgårdar, terrasser, balkonger - oj vad vi påverkas av trender inom all skönhet som presenteras framförallt på sociala medier idag. Det som också kommit starkt är blommor!
  Buketter och blomdekorationer finns ju i massor och mängder på Instagram och Pinterest och där kan vi följa och efterapa precis det som ligger i tiden just nu.
  Faktum är att trenderna som sprids på sociala medier är bra för alla som verkar i de olika inredningsbranscherna. T.ex blomförsäljarna har ingenting emot att just blommor blir en allt viktigare del av inredningen.
  Blommor har ju alltid haft en central roll när vi firar midsommar. Sju sorters blommor under kudden och sen alla midsommarkransar och midsommarstänger som ska fixas.
  Här ger floristen Anki Holmberg de bästa tipsen för en egen midsommarkrans.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Ordföranden för Finlands svenska lärarförbund, Christer Holmlund, har en ny utmaning på kommande: Han ska cykla till Paris. Holmlund deltar i välgörenhetsprojektet Team Rynkeby - God Morgon. Projektet går ut på att man samlar in pengar till cancerdrabbade barn genom att varje år cykla till Paris. Christer Holmlund har den senaste tiden legat i hårdträning för att klara av cykelutmaningen. Han berättar hur stor del cykeln tidigare har haft i hans liv, hur han tränat och varför han vill vara med i projektet. Redaktör Gunilla Ginström.

 • Hangöföretagaren Anders Augustssons Beach Bar Plagen på en av stränderna vid Badhusparken i Hangö ser allt mer ut som stränderna på turistorterna i södern. Med solstolar och parasoll plus palmer, visserligen av plast på våra nordligare breddgrader.
  Endel av stranden har fått ett nytt utseende tack ett nytt företagssamarbete för Augustsson.
  Här ska de vuxna trivas medan barnen sysselsätter sig med strandleksaker, elbilar, hoppslott och vattenkarusell.
  Anders Augustsson har bara gott att säga om arrendatorn Hangö stads inställning till hur strandområdet kan utvecklas.
  Redaktör Gunilla Ginström.

Lyssna också