Östnyland på 20 minuter

7.2.19 Prakticum och Inveon är nu sams och planerar sammanslagningen

 • 21 min
 • tillsvidare

Rektorerna Laila Andersson från Prakticum och Gunilla Träskelin från Inveon berättar hur de planerar för sammanslagningen i januari 2020. Lovisa har en fin busstation, men byggnaden skulle behöva någon verksamhet också. Matkahuoltos ombud Linda Hällfors tänker sätta lapp på luckan i april. Biträdande överläkare Jeff Westerlund berättar hur Borgå tampas med risken att den mässling en invånare fått ska spridas.

Helena von Alfthan och Stefan Härus hörs i podden.

Sändningar

 • to 7.2.2019 12.52 • Yle Arenan

Avsnitt

 • I dagens podcast får vi höra hur det egentligen går till då en biskop lägger ner sin biskopsstav. Dessutom träffar vi ungdomar som nu vet mer om sjöbevakarnas arbete. Fredagskaffegänget funderar på hur man ska få barn att motionera mer.

  I programmet medverkar Sara Kuurberg, Henrika Westerholm, Alina Fredriksson, Peter Lindqvist, Björn Vikström och Linus Stråhlman.

  Katarina Lind är programvärd, Stefan Härus är nyhetsvärd och Rebecka Svedberg är morgonreporter. Mikael Kokkola och Hedvig Sandell är reportrar. Bettina Aspfors är producent.

 • I dagens podcast hör vi glada barn från Grännäs skola i Borgå. Grännäs har fått sitt efterlängtade eftis och nu kan föräldrarna pusta ut.

  I programmet medverkar Marcus Henricson, Gloria Bagge, Erin Bagge, Dennis Nyblom, Siri Widestam och Mats Lindgård.

  Katarina Lind är programvärd, Stefan Härus är nyhetsvärd och Mira Bäck är morgonreporter. Rebecka Svedberg är reporter och Bettina Aspfors är nyhetschef.

 • Café Saltbodan vid Skeppsbron i Lovisa brann natten till tisdagen. Ägare Timothy Kühn och museiintedent Ulrika Rosendahl kommenterar händelserna kring branden. Vi följer med när tretusen ton sand lastas på en pråm i Vessö tillsammans med Per Anders Lindert från Rudus. God mat och glad stämning på skördefest i Vårberga i Borgå.

  Vi som gör podcasten heter Helena von Alfthan, Lone Widestam, Stefan Härus, Mikael Kokkola och Mira Bäck.

 • Under morgonen när Yle Östnylands reporter kom till Skeppsbron rykte det ännu under taket. Släckningsarbetet ledde till att vattenrör i närheten sprack. Borgå jobbar som bäst på ett nytt idrottsprogram för 2020-talet, "Idrott och motion med Borgåmått!". Vi besöker den första workshopen. Det gamla pumphuset i Sibbo Ådal i Nickby har länge stått tomt. Endast finska gäller då man bokar tid på nätet för barnrådgivning i Borgå.

  Medverkande i podcasten är Dennis Björklund, Markus Broman, Per Högström, Juha Pohjonen och Ann-Sofie Silvennoinen.

  Vi som gör podcasten heter Helena von Alfthan, Rebecka Svedberg, Hedvig Sandell, Mira Bäck och Mikael Kokkola.

 • Nyland kan få fem vårdområden, Östnyland är ett av dem. Borgå stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula är glad över att kommunerna i Nyland är överens, men han tror tidtabellen för att utreda saken är för stram. Borgå simhall har ett nytt golv som är halt. Max Roos, förman för idrottsanläggningar vid Borgå stad lovar att det ska bli bättre med tiden. Vi träffar Maria Gunaropoulos-Vilenius, Lasse Lehtinen, Bjarne Fagerstedt, Anton Beijar, och Staffan Jåfs som deltog i cykelloppet Tour de Östnyland.

 • Invånarna i Gamla stan, Prästgårdsbacken och Kvarnbacken ställer upp sina stånd och bord på lördag och efter en paus firas Pernådagen igen.

  I podcasten medverkar Nanna Sundman, Malin Hollmén och Heidi Grönroos.

  Mikael Kokkola är programvärd, Stefan Härus är nyhetsvärd och Bettina Aspfors är morgonreporter. Mira Bäck och Stefan Paavola är reportrar.

 • Ron Liljendal är ny verksamhetsledare för Akilles Handboll. Regnbågsflaggan syns i gatubilden på lördag i Borgå. Marianne Chant har varit med som arrangör för Borgå Pride sedan starten 2017. Vi besöker stranden i Lappträsk kyrkoby som har drabbats av avföringsbakterier.

  Vi som gör podcasten heter Helena von Alfthan, Rebecka Svedberg, Stefan Härus och Mikael Kokkola.

 • SFP-politikern Mikaela Nylander berättar om sina planer efter att ha lämnat riksdagen. Rören spolades i Isnäs i Lovisa, men vad händer sedan? Flera hushåll har haft missfärgat kranvatten. Dennis Björklund är VVS-granskare på Lovisa vatten och Nils Vainio är ordförande för Lovisa vattens direktion. Byskolorna skulle räddas i Lovisa, men lyckas det verkligen? Vi har talat med Lotta Juslin som är rektor för både Generalshagens skola och Kyrkoby skola och stadsstyrelsens ordförande Mia Heijnsbroek-Wirén från SFP.

  Vi som gör podcasten heter Helena von Alfthan, Rebecka Svedberg, Hedvig Sandell och Stefan Härus.

 • I dagens podcast: Matevenemanget Smaku ordnas nu för fjärde gången i Borgå, i Nickby omges skolstarten av väg- och skolbyggen och Borgå navigationsklubb bjuder på simulatorkörning för båtförare.

  I programmet medverkar Jyrki Tsutsunen, Robert von Bell, Jouni Piippo och Rabbe Lutz.

  Mikael Kokkola är programvärd, Helena von Alfthan är nyhetsvärd och Pontus Nyqvist är morgonreporter. Rebecka Svedberg är reporter och Bettina Aspfors är nyhetschef.

 • I dagens podcast: Spännande skolstart i Eklöfska skolan i Tolkis, Borgå, som är fem före färdig, Borgåskrinnare har vunnit den brittiska tävlingen Dancing on Ice och på lördagen ordnade anhöriga en kransnedläggning ute till havs till minne av dem som omkom när fraktfartyget m/s Irma sjönk för över 50 år sedan.

  I programmet medverkar Aaron och Rebecka Stråhlman, Alexandra Schauman och Tomas Grönqvist.

  Mikael Kokkola är programvärd, Stefan Härus är nyhetsvärd och Mira Bäck är morgonreporter. Rebecka Svedberg är reporter och Bettina Aspfors är nyhetschef.

 • I dagens podcast handlar det också om stadscyklarna i Borgå. Hur många använder sig av cyklarna och blir det någon fortsättning på försöket?

  I programmet medverkar Lilian Järvinen, Heidi Grönroos, Antti Rahiala och Juuso Hämäläinen.

  Katarina Lind är programvärd, Stefan Härus är nyhetsvärd och Mira Bäck är morgonreporter. Fredrika Lindholm är reporter och Bettina Aspfors är nyhetschef.

 • I Sibboviken råder det fiskeförbud från och med augusti till sista november. Orsaken är den unika öringsstammen. Från Västnyland är mopoklubben Racerborg på turné i Östnyland.

  I programmet medverkar Gabi Lindholm, och Kenneth Grahn.

  Mikael Kokkola är programvärd, Stefan Härus är nyhetsvärd och Mira Bäck är morgonreporter medan Pontus Nyqvist är reportrar. Bettina Aspfors är nyhetschef.

Lyssna också