Slaget efter tolv - dagens debatt

E-cigarretter, förbannelse eller välsingnelse?

 • 34 min
 • 6 t

Läkarna är helt överens. Att sluta röka är den enskilt mest avgörande åtgärden du kan göra för att förbättra din hälsa. Tobaksindustrin vill lyfta fram de så kallade e-cigarretterna som ett sätt att få rökare att övergå till mindre skadliga produkter. Från läkarhåll varnar man dock den vattenånga med nikotin som man inhalerar från e-cigarretterna inte alls är ofarlig den heller och att unga människor i stället luras att börja använda nikotinprodukter i tron att det inte är farligt.
I Slaget efter tolv diskuterar läkaren Roberg Bergholm, Claude Guiron, forksningsdirektör på tobaksjätten Philip Morris och före detta rökaren Leevi Lehto (bilden till höger).
Programledare: Stefan Winiger
E-post: slaget@yle.fi

Sändningar

 • on 27.2.2019 12.03 • Yle Vega

Avsnitt

 • Coronaviruset verkar nu på allvar ha fått fäste också i Europa. Förutom de direkta sjukdomsfallen kan viruset få också mer allmänna konsekvenser. Vilka blir följderna om handeln stannar och gränserna stängs - något vi redan fått se prov på i Italien.

  I Slaget efter tolv diskuterar riksdagsledamot Veronica Rehn-Kivi (sfp), ordföranden för Österbottens handelskammare Ulf Nylund och vetenskapsjournalisten Marcus Rosenlund under Filip Sténs ledning.

  E-post: slaget@yle.fi

 • Vad får en tidigare ostraffad farbror i Tyskland att ta ett stormgevär och skjuta ihjäl nio människor? Gärningsmannen i Tysklands tillskrivs en paraniod högerextrem världsbild. Här hemma blir en ung sannfinländare utesluten ur partiet efter att han kallat sig för fascist.

  Men vad exakt tror de ska hända och vilka tankar och värderingar döljer sig bakom de här begreppen?

  I Slaget efter tolv diskuterar historikern Mats Wickström från Åbo Akademi och Johnny Sjöblom, Yles tysklandskorrespondent.

  Programledare: Stefan Winiger

  E-post: slaget@yle.fi

 • Och hur blir det med kolsänkorna och biodiversiteten? Skogsfrågorna skapar dessutom osämja i regeringen.
  I Slaget efter tolv deltar skogsexperten Håkan Eklund och Annikka Selander från Finlands skogscentral.
  Programledare: Bettina Sågbom
  E-post: slaget@yle.fi

 • I och med att vi anger modersmål vet myndigheterna hur många finlandssvenskar det finns och tjänster på svenska planeras utifrån det. Nu finns det en utredning som föreslår att man också ska kunna registrera sig som tvåspråkig. Förslaget möts med skepsis från finlandssvenskt håll. Vad om hundra tusen svenskspråkiga registrerar sig som tvåspråkiga och i myndigheternas ögon klarar sig lika bra med tjänster på finska?I Slaget efter tolv diskuterar språkrättsrådet Corinna Tammenmaa, Markus Österlund, verksamhetsledare på Folktinget och Pasi Saukkonen, specialforskare vid Helsingfors stad.Programledare: Stefan Winiger
  E-post: slaget@yle.fi

 • Engelska tidningen The Guardian sätter stopp för oljebolagens reklam, hur resonerar man i Finland?
  I debatten deltar Henrika Franck som forskat i företagsetik och Janne Wass, chefredaktör för Ny Tid. Debattledare Peter Petrelius.
  E-post: slaget@yle.fi

 • Centern tappar understöd i partimätningarna och närmar sig nu tio procentsstrecket. Vad hände egentligen med partiet som för bara några år sedan var störst? Pressen på Centern är hård både utifrån och inom partiet. Hur ska centern hitta tillbaka - eller borde partiet omdefiniera sig? Centern diskuteras i Slaget efter tolv av Jan Sundberg, professor emeritus i statskunskap, tidigare centeraktiva Helena Tornberg och journalisten Magnus Hertzberg. Filip Stén leder ordet.

  E-post: slaget@yle.fi

 • I flera länder i Europa minskar svängrummet för radio- och tevebolagen. Storbritannien är det senaste exemplet där regeringen nu signalerar att villkoren för public service-bolaget BBC kan snavas in. Danmarks Radio har fått kraftigt minskade medel och i Polen har det skett en regelrätt utrensning utifrån politiska förteken. Även i Finland och Sverige ifrågasätts de offentliga medierna.
  I Slaget efter tolv diskuterar Gunilla Ohls, strategidirektör på Yle, professor emeritus Tom Moring och ledarskribenten på Vasabladet Dan Ekholm.
  Programledare: Stefan Winiger
  E-post: slaget@yle.fi

 • Epidemiologen Jussi Sane från THL (institutet för hälsa och välfärd) svarar på lyssnarnas frågor om det nya coronaviruset som skördat över 1700 liv och belagt hälften av kineserna med någon form av reserestriktioner.
  Programledare: Bettina Sågbom
  E-post: slaget@yle.fi

 • Västvärldens dominans är på väg ned, men vilka andra krafter tar över? Varför är vi européer mer handlingsförlamade än någonsin? Många frågor söker svar samtidigt.

  I Slaget efter tolv diskuterar journalisten Yrsa Grüne-Luoma, forskaren Mariette Hägglund (bilden) från Utrikespolitiska Institutet och Yles brysselkorrespondent Rikhard Husu.

  Programledare: Stefan Winiger

  E-post: slaget@yle.fi

 • Idag åker jublande och skrikande abiturienter omkring på lastbilsflak runt om i landet - men vad väntar sedan? Hur inverkar fenomen som artificiell intelligens och robotar på deras framtidsplaner, vill någon föda barn överhuvudtaget längre och hur tacklar de klimatförändringen? I Slaget efter tolv möter vi fyra abiturienter på tröskeln till vuxenheten: Linnea Gyllenberg (bilden till vänster), Hugo Enroth (bilden andra från vänster), Otso Uro (bilden andra från höger) och Elin Saarela (bilden till höger) ger sin syn på framtiden. Maria Nylund leder ordet. E-post: slaget@yle.fi

 • Finlandssvenska barn och unga lär sig inte tillräckligt bra finska i skolan – och i umgänget över språkgränsen har engelskan kommit in som ett gemensamt språk för svensk- och finskspråkiga. Fokuserar man för mycket på grammatik och för lite på praktik i språkundervisningen? Det diskuteras i Slaget efter tolv på onsdag av specialforskare Katri Hansell (t.h.) från Åbo Akademi, lektorn i finska vid Aalto-universitetet Sanni Heinzmann och ordföranden för elevkåren vid Vasa gymnasium Carl von Walzel (t.v.). E-post: slaget@yle.fi

 • Det är bara i huvudstadsregionen som bostadsmarknaden rullar på. I övriga landet är det köparens marknad.
  Hur ska man bära sig åt för att sälja huset och hur vet man vad som är rätt pris? Och är det fortfarande klokt att sätta pengarna i en bostad?
  I Slaget efter tolv diskuterar fastighetsmäklaren Lea Adolfsson från Ekenäs och Heidi Schauman, chefsekonom på Swedbank.
  Programledare: Stefan Winiger
  E-post: slaget@yle.fi

Lyssna också