Nyländsk förmiddag

Humor kryddar många gårds- och vägnamn i Karis och Ingå

 • 13 min
 • tillsvidare

I Karis samlar Johan Lönnberg på lokala, icke officiella namn på platser. Det är sådana som han inte vill att ska glömmas bort, som inte finns på kartorna och som i synnerhet äldre karisbor har använt. I Ingå igen finns språkforskare Lars, Lasse Malmberg som grävt ner sig långt tillbaka i historien. Och här är det då namn med officiell status. Lasse Malmberg bor till exempel i en del av Lilla Hovgård, ett område som längde ägdes av adeln. Gården köptes sedan av biskop Juslenius och småningom köptes marken av österbottningar och småningom kommer vi fram till Lasse Malmberg och hans släkt. Redaktör: Tiina Grönroos.

Sändningar

 • on 23.1.2019 8.10 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Maarit Kinnunen, verksamhetsledare för Emmaus-Westervik, och handledare Laura Pihlaja pratar med Marica Hildén om hur de ser på julen och konsumtionen inför julhelgen.

 • Emmaus-Westerviks verksamhetsledare Maarit Kinnunen och handledare Laura Pihlaja pratar med Marica Hildén om årets julklapp. Loppmarknaden i Ekenäs har massor av återanvända kläder.

 • Skogby byaråd och Hangö Frontmuseum bjuder in traktens äldre invånare till julgröt på Frontmuséet i Lappvik (1.12.2018). Tanken är att bjuda de äldre på en guldkant som tack för allt de gjort för en yngre generation.
  Frontmuséet är en speciell plats för alla som besöker platsen. Muséet ligger i autentisk miljö, dvs exakt där striderna mellan finländska och sovjetiska soldater gick under fortsättningskriget.
  Verksamhetsledare Martina Lindberg konstaterar att det är viktigt att känna till sin historia. Därför välkomnar man också skolklasser som får en inblick i vad ett krig egentligen var.
  Vad gäller julgröten på Lilla Jul handlar det om ett beslut som fattades ifjol.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Vi ställde frågan till lyssnarna: Lämnar du nångång mobiltelefonen hemma? Eller är den alltid med i fickan, väskan eller kanske ständigt i din hand?
  Många av er tyckte att den ständiga uppkopplingen irriterar, speciellt i umgänge och när föräldrar surfar på nätet istället för att uppmärksamma sina barn. Nån efterlyste mer folkvett när det gäller mobiltelefonerna.
  För äldre personer är däremot är mobiltelefonen en stor trygghet.
  Gäst i studion, familjeterapeut Barbro Näse.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Rannvi Wallen i Solberg i Ingå har ett hjärta som klappar för levande hantverkstraditioner och för djurens väl och ve.
  Det syns när man kommer hem till henne: Ålandsfår och getter (getterna är av finsk lantras), islandshästar, en kalkon, höns och kaniner, samt hundar trivs alla tillsammans och tar nyfiket emot gäster.
  Allt ska tas till vara så gott det går: fårens ull blir garn, skinnet garvas så småningom - och köttet äts upp.

 • Allt oftare kan man se hur småbarnsföräldrar umgås lika mycket med smarttelefonen som med sina smarta små barn. Men det behöver inte betyda att de vuxna prioriterar bort sina barn till förmån för telefonen. Att både vuxna och barn använder allt mer tid med att stirra på olika skärmar är ändå ett faktum.
  Lite av en nostalgitripp tillbaka till "stenåldern" fick Tiina Grönroos i alla fall uppleva när hon skulle träffa föräldrar med små barn i Sjundeå. Inga mobiltelefoner störde nämligen när föräldrarna Cecilia Montén och Mette Nyberg samt farmor Kerstin Vanhanen deltog i Sjundeå svenska församlings musik- och lekstund Klapp och klang.

 • För första gången någonsin görs det teater på president Mauno Koivisto och hans liv. En nyskriven pjäs kommer att ha premiär i föreningshuset Ingbohed i Täkter i Ingå den 17 oktober 2019. Bakom den stora satsningen står Täkter ungdomsförening och ett produktionsteam från Västnyland och huvudstadsregionen. Det blir en dramakomedi sett ur Täkterbornas perspektiv. Redaktör i Ingå är Tiina Grönroos.

 • I Nylands brigad i Ekenäs möts många unga män och kvinnor från hela Svenskfinland. För en del österbottningar är det första gången de träffar nylänningar och för nylänningarna kan det vara första gången de får höra en österbottnsik dialekt. Vad anser då Finlands framtid om dialekter och vem anser de att pratar standardsvenska? Tiina Grönroos har träffat Max Kopra från Ekenäs, Joar Cederberg från Jakobstad och Robin Bucher från Esbo.

 • Så många kläder på hyllorna, men ingenting att sätta på sig? Jeansen har på något konstigt vis krympt i garderoben, den dyra, fina ylletröjan kliar alldeles förskräckligt och så inser du att den där snärtiga batikskjortan du impulsköpte på semesterresan för två år sedan inte riktigt passar din klädstil här hemma...Känner du igen dig? Bra, eller egentligen tråkigt, men nu ska det handla om att sätta hela, rena kläder i omlopp. Sedan 2013 ordnar Finlands svenska marthaförening en nationell klädbytardag. Den ordnas i år den 17.11. I Karis har två marthaföreningar slagit ihop sig. Reglerna är enkla: rensa i garderoben, hämta max tio plagg till Villa Anemone, som finns i centrum av Karis och byt till något som passar dig. Initiativtagare är Mia Tiainen och hon intervjuas av Tiina Grönroos.

 • Tomma affärslokaler är aldrig roligt. Efter att Aktia nu senast vid årsskiftet stängde en hel del banker; främst i Västnyland och Österbotten, men också en del i huvudstadregionen, har en del bankhus haft svårt att få nya hyresgäster.
  I synnerhet i glesbygden har bankerna funnits i hus som byggts enkom för bankverksamhet. Det är fina hus och ganska stora eftersom det skulle finnas plats för både personal och en lång betjäningsdisk, bankvalv, ett pausrum med kök och representationsutrymmen och förstås ett eget rum för bankdirektören. Men det som få kanske känt till är att de här bankhusen inte har ägts av banken utan av privatpersoner eller sparbanksstiftelser. Ett av de här före detta bankhusen finns i Tenala i Raseborg. Här har sparbanksstiftelsen faktiskt fått en hyresgäst. Efter tio månader, en del kommunal byråkrati och omändringsarbeten sjuder gamla bankhuset av liv - nu har barn och ungdomar flyttat in. I fredags öppnade Uncan i Tenala i det gamla bankhuset och några dagar tidigare hade eftis flyttat dit från det före detta kommunhuset i Tenala. Tiina Grönroos besökte uncan cirka en timme efter att det hade öppnat och blev mottagen av många ungdomar och ungdomsledare Mikael Sandell.

 • Så här inför Svenska dagen ska du få träffa en av Finlands mest finlandssvenska argentinare. Det är Lucas Mondino som bor i Billnäs i Raseborg. Lucas Mondino har bott i Finland i drygt 10 år. Det var kärleken som fick Lucas Mondino att lämna sitt hemland Argentina. Han hade just gått ut gymnasiet och skulle påbörja sina universitetsstudier på hösten. Före det reste han till sin morbror som bor i Marbella i Spanien. Och det var där Lucas Mondino träffade finlandssvenska Sofie. Redaktör: Tiina Grönroos

 • Julia Dahlkvist är tutorsekreterare i studerandekåren Novium. Hon pratar med Marica Hildén om hur väntutorerna utbildas.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Gamla Sjökulla ären gård från medlet av 1800-talet, som genomgått en hel del under sin levnadstid, men nu återfått sin forna glans igen.
  Här bor idag Katarina och Tomas Hanell och deras två tonårsbarn.
  De köpte Gamla Sjökulla i Dönsby strax utanför Karis för ungefär femton år sedan, men det tog dem faktiskt hela sju år innan de överhuvudtaget kunde flytta in.
  Huvudbyggnaden har genomgått en grundlig renovering från topp till tå och allt har gjorts enligt gamla, hållbara metoder.
  Katarina Hanell tar emot i husets hjärta.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Vid yrkeshögskolan Novia pågår ett tvåspråkigt projekt med fokus på vilt. Antalet jägare minskar medan mängden vilt ökar, i synnerhet vitsvanshjort, men också rådjur och vildsvin. I projektet ”Välmående av vilt – Hyvinvointia riistasta” försöker man utveckla nya verksamhetsmodeller för jakt och göra processen att få ut obesiktat viltkött på marknaden lättare. Välmående av vilt leds av Gunnel Englund från Pellinge i Borgå. Redaktör är Leo Gammals

 • Svenska Erik Jahns släkt kommer från Finland och i letandet efter sin biologiska pappa hittade han foton på mamma och en okänd man på balkongen till pensionat Bellevue i Hangö. Bilderna är tagna sommaren 1956. Frågan är om detta var Eriks pappa?
  DNA-test som Erik gjort av nyfikenhet visade ingen matchning med den pappa som han vuxit upp med hemma i Sverige.
  - Mitt letande ska inte såra någon, säger Erik. Absolut inte. Men om jag har en annan pappa så vill jag veta det.
  Ett spår ledde alltså till Hangö, där Gunilla Ginström träffade Erik Jahn en grå dag i november (2019). Då hans mamma besökte Hangö i juli 1956 sken solen både över staden och henne.

 • Vi besöker Lovisa stads museum och utställningen De odödliga tingens minne.
  Det är en utställning som undersöker hur gamla föremål kan bevara spår av det förflutna.
  Sex unga konstnärer medverkar med ny och tankeväckande konst inspirerad av museets samlingar
  Utställningen handlar också om museets grundare Jedvard Iverus, som lät samla in de föremål som nu visas upp.
  Redaktör Leo Gammals fick en guidad rundtur i Kommendantshuset av museets intendent Ulrika Rosendahl.

 • Bästa hållbarhetstänket vad gäller kläder är fortfarande att minska våra klädinköp.
  Det konstaterar Elena Horttana, textillärare för högstadieelever i Karis och aktiv i miljö- och hållbarhetsfrågor.
  Hon vill gärna väcka tankar hos tonåringarna. Det gäller att tänka på både material, produktionsmetoder och transporter om man vill vara en klimatsmart klädkonsument.
  Loppisar med begagnade kläder är förstås ett bra val.
  Men loppisar är inte lösningen på det största klädproblemet, nämligen våra alltför stora högar av kläder som vi egentligen inte använder.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Det är Folkhälsan i Tenala som sedan i våras (2019) arrangerar sittgymnastik för äldre och de här träffarna har blivit jättepopulära.
  Faktum är att en liten förening som Folkhälsan i Tenala står bakom en hel rad program för både äldre och yngre tenalabor. Tack vare helt frivilliga föreningskrafter ordnar de allt från simskolor till sommarläger, lucia, pilates och program för äldre.
  Det lokala vårdbolaget Lunacares personal leder sittgymnastiken och när Gunilla Ginström hälsade på var det Ingemo Walldén som ledde ballonggymnastiken.
  På plats var ett femtontal äldre deltagare samt Marika Enberg från Lunacare och Michaela Lindholm som är ordförande för Folkhälsan föreningen.

 • Från mitten av 1800-talet blev östra Nyland ett riktigt centrum för osttillverkning i Finland, främst emmentaler. Pensionerade mejerimästaren Bengt Wallén och greve Johan Creutz har personliga minnen av ostberedningen i Liljendal och Pernå. Leo Gammals är redaktör.

 • Om du hör till dom som har en hel rad olika rengöringsprodukter, flaskor, burkar, tvålar och sprayanordningar, där hemma i städskåpet och i badrumsskåpet,så kan det löna sig att lyssna på det här. Om du dessutom använder mycket vatten, hett vatten, när du städar så kan det löna sig att tänka om.
  Det finns dom som förespråkar lite vatten, bara kallt vatten, och knappast nåt städmedel överhuvudtaget när du städar, diskar, tvättar ditt byke eller torkar damm där hemma. Om du vill använda städmedel så finns det faktiskt helt giftfria varianter, gjorda av naturprodukter som ska skydda både din egen hud och ditt hem.
  Erika "Ika" Svenskberg i Hangö är såkallad enjoprenör. Dvs återförsäljare av ett österrikiskt företagskoncept som går under namnet ENJO.
  Allt är miljövänligt här. Också de anställda på ENJO fabrikerna lever enligt miljövänliga principer.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Vi besöker ett litet ysteri i Hindsby i Sibbo där Kaisa Rantama tillverkar artesanostar. Pensionerade mejermästaren Bengt Wallén berättar också om olika ostar som haft betydelse för landskapets ostkultur. Leo Gammals är redaktör.

 • Josefin Fabricius debutroman Välkommen hit välkommen hem har kommit ut i våras (2019) och handlar om ett gäng ungdomar som startar sin gymnasietid i ny skolmiljö med nya utmaningar.
  Josefin Fabricius är nyss fyllda 27 och har egentligen vuxit upp med ena foten i Finland och den andra i Sverige.
  Hon har bott och gått i skola i Ekenäs och återkommer till släkt och vänner regelbundet. Josefin firar också varje sommarledighet ute på ön Kadermo norr om Hangö, där hennes familjs släktstuga finns. Men hon har också bott och gått i skola i Uppsala, där hon gick gymnasiet och blev student för ett antal år sedan.
  Hennes debutroman är en skildring i uppsalamiljö.
  Idag bor och jobbar Josefin Fabricius som skolkurator i Stockholm och vid sidan av det civila jobbet drömmer hon om att en dag kunna leva av sitt författarskap.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Det behöver inte kosta skjortan att dekorera trädgården till halloween. T.ex parkavdelningen i Raseborg återbrukar överblivet material och återanvänder sina dekorationer flera år i rad.
  På julen pyntas parkerna med julbockar och annat juligt. På påsken kan man hitta en påskkärring som flugit rakt in i ett träd och till halloween är det förstås spöken som ska skrämma och roa raseborgarna.
  Gunilla Ginström träffade parkarbetarna Anu Lappalainen, Maj-Len Gerke, Åsa Ekström och arbetsledaren Tuija Merikanto när de var i färd med pyntandet av kyrkparken i Ekenäs inför helgens halloween (2019).

 • Karamellproduktion kan liksom det mesta annat också vara äkta hantverk. Om man gör karamellerna från början till slut och en hel del av tillverkningen sker för hand, med armkraft. Och om man vet precis varifrån råvarorna kommer. Då kan karamellerna kallas både närproducerade och hantverkskonst.
  Camilla Forsman har hållit igång sin egen karamellfabrik Caramilla i ett års tid och den är inhyst i gårdens gamla, fina ladugård i Ingå.
  Samtidigt har hon varit mamma- och föräldraledig för sina två små flickor. Så Camilla kallar karamellerna för halvtidsjobb, men så småningom kommer hon att få mer tid för sina egen lilla fabrik. Responsen har varit god från första början.
  Redaktör Gunilla Ginström.

Lyssna också