Efter Nio radio

Anita Westerholm, studerande och kommunalpolitiker, övar sig i att ta sig mera tid för sömn och vila

 • 36 min
 • tillsvidare

Såhär års går var och varannan omkring med konstant sömnbrist. Hur ser goda sovrutiner ut, hur mycket behöver vi sova och hur ska man göra för att få tillräckligt mycket sömn? 23-åriga Anita Westerholms dagar och nätter är fyllda av studier, både i ekonomi och juridik, och politiska åligganden. Dessutom är hon föreningsaktiv och försöker hinna träna regelbundet, förutom att träffa kompisar och allt det andra som kallas livet. Anita har insett att hon ligger i riskzonen för att få sömnproblem i framtiden.
Allmänläkaren Robert Bergholm gör en välmåendeanalys på Anitas sovvanor och mäter bland annat hennes sömnkvalitet.

Sändningar

 • fr 11.1.2019 10.07 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Komikern och författaren Alfred Backa gillar inte att tala i telefon. Han vill inte ringa samtal eller tala med främlingar. För att få bilen besiktigad eller fråga om råd är sms och e-post ett behändigt sätt att slippa greppa luren. För att övervinna obehaget fick Alfred Backa hjälp av den mentala tränaren Reidar Wasenius.
  – Just do it, är Reidar Wasenius råd.
  Han guidade Alfred Backa att med små steg ta sig mot slutmålet, dvs att artigt, vänligt och utan höjd puls uträtta telefonsamtal.
  Hur övervinner man mentala barriärer och vad kan man göra för att lätta på obehaget i svåra situationer?

 • Såhär års går var och varannan omkring med konstant sömnbrist. Hur ser goda sovrutiner ut, hur mycket behöver vi sova och hur ska man göra för att få tillräckligt mycket sömn? 23-åriga Anita Westerholms dagar och nätter är fyllda av studier, både i ekonomi och juridik, och politiska åligganden. Dessutom är hon föreningsaktiv och försöker hinna träna regelbundet, förutom att träffa kompisar och allt det andra som kallas livet. Anita har insett att hon ligger i riskzonen för att få sömnproblem i framtiden.
  Allmänläkaren Robert Bergholm gör en välmåendeanalys på Anitas sovvanor och mäter bland annat hennes sömnkvalitet.

 • Författaren Maria Turschnainoff är noga med att hålla det hon lovar, förutom då det gäller henne själv. Då misslyckas hon gång efter annan. Jeanette Szymanski är mental coach och säger att de flesta nyårslöften bryts inom loppet av två veckor. Vi måste hitta en stark inre motivation för att lyckas få en förändring till stånd. I veckans Efter Nio kommer hon med tips och råd för att löften vi ger oss själva ska hålla.

 • Dramaturgen Marina Meinander lever ett hektiskt liv som konstnärlig ledare för Lilla Teatern i Helsingfors. Hon entusiasmeras lätt och är en tidsoptimist med fullspäckad kalender. Hur ska tiden räcka till? Hon får hjälp av Nora Rosendahl som forskar bland annat i arbetsrelaterad stress. Hon hjälper Marina skapa tid i kalendern för reflektion och eftertanke. En arbetsdag ska inte vara fullspäckad med möten utan också innehålla ensamma stunder och ineffektiva tankepauser, mena hon.

 • I maj övade Sofia Torvalds sig på att säga nej lite oftare. Hon fick hjälp av ledarskapscoachen och kommunikationsexperten Jeanette Szymanski och gjorde stora framsteg. I Efter Nio radios första uppföljare ställs Sofia inför sitt elddop: att ordna jul utan att knäa under sina egna ambitioner och förväntningar på en perfekt jul. Också denna gång får hon hjälp av Jeanette med att avgränsa och definiera vad som egentligen är viktigt med julen.

 • Hur får man så många elever som möjligt intresserade av skolgymnastiken? Det här har gymnastikläraren Pia Kaijärvi funderat mycket på. I korthet är avsikten med skolgymnastiken att få eleverna att röra på sig så mycket som möjligt. Idag vill man dessutom sporra unga till att hitta sina egna sätt att röra på sig samtidigt som man vill kunna erbjuda varierande skolgymnastik som stöder eleverna både fysiskt, mentalt och socialt. Under de senaste decennierna har finländarnas hälsa blivit sämre och sämre och med att påverka inställning till motion redan i ung ålder vill man kunna komma åt det här. Men hur gör man det konkret? Med och diskuterar är också Mikaela Wiik som är sakkunning inom hälsofrämjande verksamhet på Folkhälsan.

 • Ira Hammermann har ovanan att ofta plocka i sig godis. Hur ska man göra för att tygla sitt godisbegär och vad finns det för hälsosammare alternativ? Marthaförbundets hushållsrådgivare Solveig Backström har gett henne tips och idéer på hur man kan tänka ifall man vill dra ner på sockret och det ständiga småsnaskandet. Märkte Ira Hammermann någon skillnad efter en vecka utan godis?

 • Över en tiondel av maten slängs bort i Finland. Matsvinnet är ett stort problem i hela västvärlden. Under en veckas tid fick matskribenten och -konsulten Kenneth Nars råd och tips av freganen Jessica Suni. Hon säger att det skett en stor förändring på de senaste tjugo åren.
  - Förr var soporna olåsta utanför mataffärerna och det var bara att plocka åt sig. Idag är de betydligt svårare att dyka efter livsmedel.

  I dag får hon sina produkter direkt från några affärer hon har kontakter till. Olika applikationer på mobiltelefonen har också dykt upp där olika företag erbjuder mat som räddats ur soporna. Sopdykning upplevs som radikalt, men vad kan var och en av oss göra för att minska på matsvinnet och tänka klimatsmart kring livsmedel och matförpackningar?

 • Medieprofilen och stand-up komikern Janne Grönroos försöker se sina medmänniskor i stället för att titta på sin telefon

  Att lägga undan mobiltelefonen och i stället uppmärksamma sina medmänniskor var mycket mer utmanande är vad Janne Grönroos kunnat tänka sig. I veckans Efter Nio utmanades han bland annat med att bjuda okända på kaffe och bemöta folk med vänlighet. Utmaningen gjorde att han själv konfronterade sina ensamhetskänslor. Vad krävs för att vi ska vara empatiska medmänniskor och tillgängliga för varandra? Med och diskuterar är också diakonissan Cecilia Forsén.

 • Många äldre blir nervösa över all ny teknik de förväntas ha koll på. Författaren Merete Mazzarella gick rejält utanför sin bekvämlighetszon när hon antog utmaningen att förbättra sin smarttelefon-kompetens. Hon fick coachning under ett par veckors tid, för att bli bättre på att utnyttja telefonen till flera saker.

 • Att ljuga är fult, det vet vi alla. Men vilka följder får det om man går in för att leva helt ärligt? Och hur illa är det att ta till vita lögner? Journalisten Jeanette Björkqvist har antagit utmaningen att leva ärligt i en vecka. Med i diskussionen är också arbetsplatspsykologen Simo Levanto. Hur ska man göra för att bygga upp ett öppet och ärligt arbetsklimat?

 • Andrea Reuter är journalist, moderator, filmvetare och numera också filmskapare. Hon är rätt långt sinnebilden av en urban självständig människa som är van vid att klara sig själv. I och med sin urbana livsstil behöver hon inte bil i vardagen och det har lett till att hon, som haft körkort i över tjugo år, numera tycker det är jobbigt och svårt att köra bil. Det här har också gjort att hon kör själv allt mer sällan. Nu har hon antagit utmaningen att ta tag i sitt körande igen under en veckas tid, för att komma över den osäkerhet som hon känner när hon ska sätta sig bakom ratten. Hur fixar hon backstart, biltvätt, rusningstrafik och att backa med släpvagn? Som coach och expert medverkar också bilskoleläraren Johan Forssell.

Klipp

Lyssna också