Efter Nio radio

Anita Westerholm, studerande och kommunalpolitiker, övar sig i att ta sig mera tid för sömn och vila

 • 36 min
 • tillsvidare

Såhär års går var och varannan omkring med konstant sömnbrist. Hur ser goda sovrutiner ut, hur mycket behöver vi sova och hur ska man göra för att få tillräckligt mycket sömn? 23-åriga Anita Westerholms dagar och nätter är fyllda av studier, både i ekonomi och juridik, och politiska åligganden. Dessutom är hon föreningsaktiv och försöker hinna träna regelbundet, förutom att träffa kompisar och allt det andra som kallas livet. Anita har insett att hon ligger i riskzonen för att få sömnproblem i framtiden.
Allmänläkaren Robert Bergholm gör en välmåendeanalys på Anitas sovvanor och mäter bland annat hennes sömnkvalitet.

Sändningar

 • fr 11.1.2019 10.07 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Fotbolls- och hockeyspelare i Finland är kända för en väldigt “grabbig” attityd med frän jargong och hårdhudat språkbruk. I veckans Efter Nio radio utmanade sig lagkaptenen och fotbollsspelaren Sebastian Strandvall att se över samtalskulturen i sitt lag, Vaasan Palloseura VPS. Jargongen är mycket lugnare idag jämfört med för tio år sedan, men det finns ändå frågor som är bra att diskutera. Malin Gustavsson som är jämställdhetskonsult gav tips och råd på vad man kan göra för att skapa en mjukare stämning i laget.

 • Musikern Jerry Lindqvist är på finskt vis inbunden, men ville prova på att öppna upp för nya kontakter. Han fick tips och hjälp av konstnären och aktivisten Lina Teir som bland annat ordnar evenemang där nya möten uppstår. Hon önskar att vi skulle bli modigare och aktivare på att umgås med okända.

  – Det finns så mycket ensamhet i vårt samhälle. Vi måste våga utmana oss själva socialt för att få ett mer inkluderande samhälle säger hon.

 • Sångaren Jennie Storbacka har hittills mestadels levat från hand till mun och har aldrig gjort upp långsiktiga sparmål eller bekantat sig med aktier eller fonder. I veckans Efter Nio radio utmanar hon sig i just detta. Marina Nygård är ekonomisk rådgivare på Marthaförbundet och kommer med tips på hur man kan tänka mera långsiktigt kring sin privatekonomi. Hon vill uppmuntra speciellt kvinnor att börja spara och menar att små summor, några tiolappar per månad, kan på lång sikt ge en märkbar avkastning.

 • Programvärden och journalisten Eva Kela är uppvuxen i en helsvensk miljö, men växlar alltid om till finska på stan. Hur ska vi finlandssvenskar tänka och agera för att bidra till en levande tvåspråkighet? Martina Harms-Aalto, verksamhetsledare för Finlandssvenskt samarbetsforum, arbetar för pararellspråkighet och har tips på hur vi kunde uppmuntra finskspråkiga till lågtröskelsvenska.

 • Julia Degerth bloggar under namnet Grön i Åbo. Hon har just kommit ut med boken Min lilla gröna där hon delar med sig av sina klimatsmarta tips på en grönare och miljövänligare vardag. Hon utmanar den före detta politikern och nuvarande stadsdirektören Jan D. Oker-Blom till att granska hur miljövänligt han lever. Vad kan var och en göra för att minska sitt ekologiska fotavtryck?

 • Kulturfondens vd Sören Lillkung vill läsa mer skönlitteratur. Som chef för en av de viktigaste kulturinstitutionerna i svenskfinland vill han föregå med gott exempel. Hur spränger man in små lässtunder och får läsandet att bli en naturlig del av vardagen?

  Mikael Gros är bibliotekarie och har många bra tips och idéer. En av dem är att grunda en läscirkel för de antällda på Kulturfonden. Funkar idén att viga en kafferast I veckan till att snacka litteratur och byta bokstips med varandra? Ställde personalen upp på utmaningen?

 • Hur lyckas man bli mer disciplinerad då det ligger i ens natur att skjuta upp obehagligheter så som obetalda räkningar och byråkratiska ärenden? Pelle Heikkilä kräver mycket av sig själv då han står på scenen. Då det gäller hans privatliv skjuter han gärna upp tråkiga saker till senare. Som freelance kan en arbetsdag gå åt till att stirra på telefonen eller läsa nyheter i stället för att skriva eller ta itu med TO DO- listor. I lördagens Efter Nio får han hjälp av den utbildade coachen Sandra Lindholm med att få mer struktur i tillvaron.

 • Antonia Atarah studerar på teaterhögskolan och följer med nyheter så som de flesta unga gör, det vill säga via sociala medier på telefonen. Hon blir lätt distraherad och orkar sällan läsa längre artiklar. Under en vecka har hon följt med traditionella nyhetskanaler på tv och radio. Hon har också haft tillgång till papperstidningar och läst artiklar i tjugo minuter varje dag. Nyhetsjournalisten Johanna Minkkinen jobbar med mediefostran och har varit Antonias mentor under utmaningsveckan. Hon säger att de ungas nyhetskonsumtion inte minskat men medievanorna har ändrats då hela världens nyheter finns till hands. Hur ska man avgöra ifall en nyhet är sann eller falsk?

 • Komikern och författaren Alfred Backa gillar inte att tala i telefon. Han vill inte ringa samtal eller tala med främlingar. För att få bilen besiktigad eller fråga om råd är sms och e-post ett behändigt sätt att slippa greppa luren. För att övervinna obehaget fick Alfred Backa hjälp av den mentala tränaren Reidar Wasenius.
  – Just do it, är Reidar Wasenius råd.
  Han guidade Alfred Backa att med små steg ta sig mot slutmålet, dvs att artigt, vänligt och utan höjd puls uträtta telefonsamtal.
  Hur övervinner man mentala barriärer och vad kan man göra för att lätta på obehaget i svåra situationer?

 • Såhär års går var och varannan omkring med konstant sömnbrist. Hur ser goda sovrutiner ut, hur mycket behöver vi sova och hur ska man göra för att få tillräckligt mycket sömn? 23-åriga Anita Westerholms dagar och nätter är fyllda av studier, både i ekonomi och juridik, och politiska åligganden. Dessutom är hon föreningsaktiv och försöker hinna träna regelbundet, förutom att träffa kompisar och allt det andra som kallas livet. Anita har insett att hon ligger i riskzonen för att få sömnproblem i framtiden.
  Allmänläkaren Robert Bergholm gör en välmåendeanalys på Anitas sovvanor och mäter bland annat hennes sömnkvalitet.

 • Författaren Maria Turschnainoff är noga med att hålla det hon lovar, förutom då det gäller henne själv. Då misslyckas hon gång efter annan. Jeanette Szymanski är mental coach och säger att de flesta nyårslöften bryts inom loppet av två veckor. Vi måste hitta en stark inre motivation för att lyckas få en förändring till stånd. I veckans Efter Nio kommer hon med tips och råd för att löften vi ger oss själva ska hålla.

 • Dramaturgen Marina Meinander lever ett hektiskt liv som konstnärlig ledare för Lilla Teatern i Helsingfors. Hon entusiasmeras lätt och är en tidsoptimist med fullspäckad kalender. Hur ska tiden räcka till? Hon får hjälp av Nora Rosendahl som forskar bland annat i arbetsrelaterad stress. Hon hjälper Marina skapa tid i kalendern för reflektion och eftertanke. En arbetsdag ska inte vara fullspäckad med möten utan också innehålla ensamma stunder och ineffektiva tankepauser, mena hon.

Klipp

Lyssna också