Slaget efter tolv - dagens debatt

Varför får vi inte ordning på vården?

 • 36 min
 • utgått

De senaste veckornas uppståndelse kring vanvård av äldre är inte första gången som brister i äldrevården diskuteras offentligt.
Varför får vi inte ordning på probleme och vad säger det om oss som nation att nya missförhållanden forstätter att uppdagas?
I Slaget efter tolv diskuterar geriatrikern Gustav Molander och Inger Östergård från patientföreningen De sjukas väl.
Programledare: Bettina Sågbom
slaget@yle.fi

Sändningar

 • må 11.2.2019 12.03 • Yle Vega

Avsnitt

 • E-post: slaget@yle.fi

 • Trots att 80 procent av finlandssvenskarna hör till kyrkan håller påsken sakta men säkert på att tappa sin betydelse som kyrklig högtid. Det syns redan tydligt i de större städerna där antalet personer som deltar i en gudstjänst under påsken bara är lite högre jämfört med en vanlig gudstjänst. Allt färre deltar också i det vardagliga gudstjänstlivet. Ett hur stort bekymmer är det för kyrkan och vart ska den som känner en längtan efter en andlig dimension i sitt liv vända sig? I Slaget efter tolv deltar Patrik Hagman, docent i teologi och universitetslärare vid Åbo Akademi, koreografen och danskonstnären Tiina Lindfors och Sofia Sjö, docent i religionsvetenskap vid Åbo Akademi. Maria Nylund leder ordet.
  E-post: slaget@yle.fi

 • Slaget efter tolv fortsätter att analysera riksdagsvalet. Vart försvann kvinnorna i Vasa valkrets och har ett visserligen förstärkt SFP musklerna att driva de svenskösterbottniska frågorna även om ökenvandringen i opposition skulle fortsätta? Förhoppningar och farhågor ventileras i Slaget efter tolv av Vasapolitikerna Sari Somppi (sfp) och Anne-Marie Viinamäki (saml) samt statsvetaren Claus Stolpe. Diskussionen leds av Filip Stén.

  E-post: slaget@yle.fi

 • Med tanke på utgångsläget som ledande oppositionsparti, så borde socialdemokraterna ha klarat sig bättre i riksdagsvalet. Varför har SDP svårt att samla folket?
  Vad talar för att ge sannfinländarna plats i regeringen och vad talar emot det?

  Journalisten Paula Salovaara och kommunikationskonsulten Petteri Väänänen diskuterar regeringsbildning under ledning av Bettina Sågbom.

  E-post: slaget@yle.fi

 • Blev det en ny "jytky" för sannfinländarna? Blir regeringsförhandlingarna lika svåra som i Sverige förra hösten? De äldres råd diskuterar följderna av söndagens valresultat i Slaget efter tolv. I De äldres råd sitter Jutta Zilliacus, Ralf Friberg, Per-Erik Lönnfors och Geo Stenius. E-post: slaget@yle.fi

 • Frågan om Brexit, att Storbritannien lämnar EU har sysselsatt européerna i två år nu.

  När det nu blev ett andrum i brexitfrågan frågar sig Slaget efter tolv, vad vill vi finländare egengligen med vårt medlemsskap i EU och vad lär vi av Brexit?

  På söndag är det riksdagsval - men om Europa talar ingen.

  Iida Laurila, vice ordförande för Unga Européer i Finland, tidigare europaparlamentarikern Lasse Lehtinen (Sdp) och Yles europakorrespondent Rikhard Husu diskuterar.

  Programledare: Stefan Winiger
  E-post: slaget@yle.fi

 • Högst på småbarnsföräldrarnas önskelista finns ett flexiblare arbetsliv som skulle göra balansen mellan jobb och familj lättare, det kommer fram i Befolkningsförbundets senaste familjebarometer. Hälften av arbetsgivarna inom näringslivet tror att svårigheterna att kombinera jobb och familj bidrar till att det just nu föds så få barn i landet. Hur barnvänliga är våra arbetsplatser och vilka reformer behövs? I Slaget efter tolv deltar pappan Johan Fagerlund(bilden t.h.), professorn i nationalekonomi Eva Österbacka (bilden t.v.) och chefsekonomen på Finlands näringsliv Penna Urrila. Maria Nylund leder ordet.

  E-post: slaget@yle.fi

 • De flesta barn i svenskspråkig skola läser finska från årskurs ett, men på finskt håll är det engelska som gäller. hamnar de finlandssvenska barnen i en sämre sits gällande engelskan, och varför är itnresset för svenska så lågt också på tvåspråkiga orter?
  I Slaget efter tolv diskuterar lokalpolitikerna Emine Ehrström (Gröna), Nils-Johan Englund (SDP) (på bilden) och specialforskaren Mari Bergroth vid Åbo Akademi. Diskussionen leds av Filip Stén

  E-post: slaget@yle.fi

 • För att vi skall kunna upprätthålla vår välfärd behöver vi flera människor i arbete.
  Det råder det en bred politisk enighet om.
  Målet är att under nästa regeringsperiod höja sysselsättningsgraden från nuvarande 72 procent till 75.
  Men hur skall det gå till?
  Riksdagsvalskandidaterna Silvia Modig (v), Wille Rydman (saml) och Peter Östman (kd) debatterar arbete under ledning av Bettina Sågbom.
  E-post: slaget@yle.fi

 • Exakt vad som händer när Storbritannien lämnar EU tvistas det om. Å ena sidan räknar man med upp till flera hundra tusen förlorade arbetstillfällen, å andra sidan är möjligheten att kunna föra en självständig handelspolitik en av de viktigare drivkrafterna bakom Brexit.

  I Slaget efter tolv diskuterar forskaren och företagaren Katarina Sehm-Patomäki och handelsexperten Julia Mäklin från handelskamaren Amcham.

  E-post: slaget@yle.fi

 • Skatteförvaltningen har skärpt fastighetsbeskattningen för holmar och skär i den åboländska
  skärgården.

  Vilka konsekvenser kan beskattarens beslut få på längre sikt, den
  frågan debatteras i Slaget efter 12. I diskussionen deltar kommunpolitikern Nina Söderlund (Vf) som också är medlem i Skärgårdsdelegationen (bilden t.h), fastighetsmäklare Rabbe Holmberg (bilden t.v.) och Jan-Erik Karlsson från Utskärsdelegationen. Maria Nylund leder ordet.

  E-post: slaget@yle.fi

 • Hur får vi ett fungerande samhälle och en ekonomi som skapar jobb och skatteintäkter som samtidigt klarar klimatmålen?

  Valdebatt med riksdagskandidater i Slaget efter tolv med Noora Shingler (Gröna), Eeva Kärkkäinen (C), Anders Adlercreutz (SFP) och Thomas Wallgren (SDP)

  Programledare: Stefan Winiger

  E-post: slaget@yle.fi

Lyssna också