Yle Vega Österbotten

Tom Sörhannus vandrade från Pjelax till "världens ände"

 • 21 min
 • tillsvidare

I juni 2017 gav sig Närpesbon Tom Sörhannus ut på en vandring som kom att ta honom från hembyn Pjelax till Kap Finisterre i nordvästra Spanien.

Totalt tillryggalade Tom närmare 4000 kilometer till fots. Färden har han dokumenterat i en bok som utkom i slutet av år 2018.

Sändningar

 • to 10.1.2019 12.30 • Yle Arenan

Avsnitt

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Bo Norrgård är aktiv inom Frivilliga räddningstjänsten. Nu och då händer det att man sätter igång en omfattande sökoperation efter någon som försvunnit och det är då tar polisen i Österbotten kontakt med Norrgård och Frivilliga räddningstjänsten. Norrgård intervjuas av Kati Enkvist.

 • Evenemanget inkludering genom idrott ska ge verktyg för hur till exempel föreningar ska arbeta med jämställdhet och integration inom idrotten. I morse hade vi besök av projektkoordinator för Föreningen Luckans och Finlands Svenska Idrotts projekt På samma linje och projektkoordinator Tomislav Krstevski från Folkhälsans projekt Hälsa i mångfald. Vade det hela handlar om berättar de för Kati Enkvist.

 • Lördagen den 1 juni är det dags igen, vuxna på stan kommer att finnas på platsunder kvällen på olika håll i Österbotten i samband med skolavslutningen. I Jakobstad har det funnits många organisatörer under årens lopp, i ett par års tid har stadens ungdomssekreterare och ungdomsstationen Fiilis skött det praktiska kring arrangemangen.
  Skolparken och gågatan är de största samlingsställena i staden på skolavslutningskvällen , i Skolparken blir det bandkväll med två band, berättar ungdomssekreteraren Tiina Höylä-Männistö i Jakobstad.

 • Vuxna på byjin är en frivilligverksamhet där föräldrar från Korsholm, Malax och Vörå finns till hands på de ställen där ungdomarna rör sig, till exempel på ungdomsdanser.
  Syftet med Vuxna på byjin är att skapa en trygg utomhusmiljö för ungdomarna att vistas i. På många av danserna räcker ordningsvakternas resurser inte till och då är det bra med extra vuxna på plats. Anna Kurtén intervjuar Kristoffer Nykopp, ungdomsledare vid Malax kommun.

 • Under fortsättningskriget förde Valter Nyman dagbok. Sedan låg de tre tjocka häftena länge i en låda. Nu har de omvandlats till en bok: Infantersiten Mosatramparen.
  Vi hör Gunvor Pått, som är en av dem som jobbat med boken, och Valter Nyman själv.
  Redaktör Elin Willows.

 • I samband med förhandsröstningen i Eu-valet ordnas också Barnens val runtom i landet. Över 30 kommuner ordnar Barnens val, bland annat Vasa som nu är med för första gången.

  Anna Kurtén intervjuar servicerådgivare Petra Winberg vid Vasa bibliotek.

Lyssna också