Yle Huvudstadsregionen

Det typiska finlandssvenska smeknamnet är en förkortning av förnamnet

 • 10 min
 • tillsvidare

Namnforskning finns det gott om – till och med när det gäller de namn vi ger våra husdjur. Men när det gäller smeknamn har den akademiska världen visat ett svalare intresse. Det kan bero på att smeknamn är en starkt muntlig tradition, tror Josefin Ikonen, som skriver sin pro gradu-avhandling om just finlandssvenska smeknamn.

Sändningar

 • ti 8.1.2019 10.00 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Prisbelönta Borgmästarens självständighetsfest arrangeras i år för 22 gången. Festen fick sin början år 1997 när dåvarande överborgmästaren Eva-Riitta Siitonen skulle hitta på något som skulle bli hennes arv till staden.

 • Studier vid en yrkesskola kan öppna många dörrar nuförtiden - också till andra skolor. Sebastian Geust studerar till fordonsmekaniker vid Prakticum i Helsingfors, men målet är att studera vidare till diplomingenjör vid Aalto universitetet. Det är fullt möjligt eftersom det inte längre krävs en studentexamen för det. Yle Huvudstadsregionen besökte verkstaden på Prakticum och pratade om framtiden tillsammans med Geust och Albert Rehnström.

 • Anton Sontag studerar till ICT-montör vid Prakticum. Det bästa med utbildningen enligt honom är allt det praktiska som de studerande får göra på lektionerna. Men det blir också dyrt. Under Antons första höst på yrkesskolan har hans föräldrar redan satt ut 700€ på böcker och verktyg. Det skulle vara bra om andra stadiet var helt kostnadsfritt, tycker Sontag.

 • Tillsammans med sina studiekamrater, sponsorer och samarbetspartners har Lotta Eklblad dragit igång välgörenhetsrestaurangen Fööri, som under restaurangdagen i Helsingfors den 17.11 säljer mat för att stöda arbetet med ungas mentala hälsa. För samarbetspartner Krisjouren för unga är denna typ av samarbete viktigt för verksamheten, säger krisarbetare Oscar Lehtinen. Redaktör Julie Ebbe.

 • På Arcada övar den blivande ambulanspersonalen på hur de ska bemöta personalen. På skolan finns rum som ser ut som vanliga hem. I hemmiljön kan de studerande öva hur man ska gå till väga när man kommer hem till en patient i nöd. Som hjälp har de en docka som både kan "andas" och prata.

  Lektor Christoffer Ericsson och studerande Frida Enlund visade reporter Hanna Othman runt i klassrummen på yrkeshögskolan Arcada i Helsingfors.

 • Veckoslutet 16-17 november 2018 rör det sig typer i Lagstads skola i Esbo centrum natten lång. Men var inte rädd, det rör sig inte om några inbrottstjuvar. Nej, det är elever som deltar i ett LAN-party som ordnas i samband med Hajbo Epic Night Battle där elever i årskurserna fem och sex tävlar om vem som är bäst på spelet Minecraft. Vår reporter Christoffer Kaski åkte till Lagstads skola för att ta pulsen på lärarna Niclas Paul och Evald Hemström samt en hel drös femmor och sexor.

 • Just nu finns det tre punkthus på över 16 våningar i Helsingfors, men i framtiden ska de bli fler. Ted Urho frågar om att bygga högt av arkitekt Dan Mollgren, som leder Böle-teamet vid Helsingfors stad.

 • Daniel Tallberg flyttade från Borgå skärgård till Helsingfors för fyra år sedan, Lina Smedlund bytte Korsholm mot huvudstaden för två år sedan och Dora Lagerpetz flyttade hit från Åbo i början av hösten. På Svenska dagen växlade de tre Arcada-studerandena några tankar med Ted Urho kring vad dialekt och hemort betyder.

  - Det skulle vara jätteroligt att tala en dialekt, det ger mera karaktär, säger Dora Lagerspetz.

  - Jag jobbade bort min dialekt och nu ångrar jag det lite, säger Daniel Tallberg.

  - Jag känner hemlängtan då villasäsongen börjar och slutar, och jag inte kan vara i Österbotten, berättar Lina Smedlund.

 • - Sanningen är den att Helene Schjerfbeck talade svenska för att det var den ekonomiska, politiska och kulturella elitens språk i Finland på 1800-talet, säger Rafael Donner, författare och chefredaktör för Studentbladet.

  Han har provocerats av språkdiskussionen kring den förestående filmen.

  - När vi säger till finnarna att ni inte får göra den här filmen, så säger vi att ni får inte göra något om vårt lands historia, för att alla förebilderna talade svenska.

  Han tycker att Schjerfbeck var intressant som person och förtjänar en film.

  - Dom har ingen egen Helene Schjerfbeck. Det är att förneka finnarna rätten till sin egen historia att säga att de inte får göra filmen på finska.

  Ted Urho intervjuade.

 • Monica Björkell- Ruhl fick en panikattack. Det var den andra panikattacken inom några dagar, men den här gången var bemötandet helt annorlunda än förra gången. Reporter är Christoffer Gröhn.

 • Under hösten får vi följa med tre stycken gulnäbbar, alltså första årets studerande, som den här hösten har flyttat till Helsingfors från sina finlandssvenska hemorter för att studera. Programvärd Ted Urho bjöd in deltagarna Fanny Kesti, Vera Lindén och Walter Ruokolahti för att testa dem på deras kunskaper om sin nya hemstad.

 • Pia Stoltzenberg är utvecklingschef för det tvåspråkiga inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt. Hon berättar hur HUS uppmärksammar Svenska veckan 2018. Reporter Ted Urho.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Vård- och landskapsreformen fick till slut ett snöpligt slut, och i samband med det föll också regeringen. Vad innebär det här för kommunerna som redan i flera år börjat förbereda sig, och vad önskar huvudstadsregionens städer att den reform som den nya regeringen sannolikt tar itu med efter valet ska innehålla? Helsingfors biträdande borgmästare för social- och hälsovårdssektorn Sanna Vesikansa (Gröna) och fullmäktigeledamot i Esbo samt utredare för Nylands förbund Christina Gestrin diskuterar vårdreformen ur de stora städernas och svenskans perspektiv.

 • Festyra råder i Månsas nyrenoverade kyrka då Petrus församling efter en lång kamp får sin första egna kyrka. Och den nya kyrkan invigs lagom till jubileet som markerar att församlingen fyller tio år i år. Reporter Christoffer Kaski gick på en rundtur i den nyernoverade byggnaden tillsammans med kyrkoherde Daniel Björk.

 • Kyrkslättpolitikern Ulf Kjerin (SFP) anser inte att det finns en motstridighet mellan kommunens nolltolerans mot alkohol på arbetstid och tjänstemännens och politikernas drickande under resan till Köpenhamn. Han intervjuas av Christoffer Gröhn.

 • Stadsdirektören i Grankulla, Christoffer Masar, säger att staden sällan bjuder på alkohol. Men när stadsstyrelsen var till Köpenhamn drack de vin och champagne till maten på skattebetalarnas bekostnad. Reporter Christoffer Gröhn.

 • Omsorgsdirektören i Esbo, Juha Metso, följer inte stadens egna anvisningar för hur kvitton ska redovisas. Han intervjuas av Christoffer Gröhn.

 • Kyrkslätt kommundirektör skriver inte på sina kreditkortskvitton vem han bjuder på alkohol. Han intervjuas av Christoffer Gröhn.

 • I hela världen finns 1,8 miljarder unga människor. Av dem lever nästan en halv miljard i länder där någon typ av konflikt förekommer. I Helsingfors ordnades världens första konferens där man samlades för att diskutera unga människors roll i fredsprocesser och -medling. En av talarna under konferensen var Laura Londén, FN:s biträdande generalsekreterare och vice direktör för FN:s befolkningsfond, UNFPA. I Christoffer Kaskis intervju berättar hon om konferensen, UNFPA och fondens roll i konfliktarbetet och om de ungas roll i fredsprocessen.

 • Mimmit sijoittaa eller på svenska tjejer placerar, är en blogg och nuförtiden ett väldigt populärt ett frukostevenemang i Helsingfors. Evenemanget är enligt arrangörerna en "frukost för nybörjare på börsen" och hålls varannan vecka i Kampens köpcenter. Carina Bruun träffade kvinnan bakom Mimmit sijoittaa, Pia-Maria Nickström.

 • Under två veckors tid pågick en kampanj för att så stopp på diskriminering, mobbning och trakasserier i kollektivtrafiken i Helsingfors. Det var förbundet för mänskliga rättigheter som vevade igång kampanjen tillsammans med Helsingforsregionens trafik HRT och Helsingfors stads trafikaffärsverk HST. Christoffer Kaski fick besök i studion av tisdagssnackarna Elias Edström och Stina Nybäck för att diskutera kampanjen och trakasserier i kollektivtrafiken.

 • Varför hör vi så ofta om fukt- och mikrobskador i hus - också helt nya hus? Har vi förlorat kunskapen som krävs för att bygga friska hus? På sätt och vis, säger arkitekt Patrick Eriksson: kunskapen har splittrats när arkitekter och ingenjörer nischar sitt kunnande. Helhetsbilden saknas och konkurrensutsättning leder i sin tur till att man väljer billigt, och därmed sämre. I framtiden ställer klimatförändringen ytterligare krav på byggkonsten, konstaterar Eriksson. Redaktör Julie Ebbe.

 • Reporter Christoffer Kaski hoppade på en spårvagn i centrum av Helsingfors för att ta reda på mera om kampanjen "Päätepysäkki syrjinnälle - ändhållplats för diskriminering" som Förbundet för mänskliga rättigheter har kört igång tillsammans med HRT och HST. Kampanjens syfte är att få bort all sorts diskriminering, mobbning och trakasserier från kollektivtrafiken i huvudstadsregionen. Väl i spårvagnen intervjuar han Kaari Mattila, som är generalsekreterare för Förbundet för mänskliga rättigheter.

 • Det misstänkta fallet av mässling i Iso Omena i Esbo var falskt alarm. Men mässlingsfallen har ökat i Finland de senaste åren, och sjukdomen är mycket smittsam. För den som är ovaccinerad eller är osäker på om hen fått vaccin eller haft sjukdomen som barn så lönar det sig att överväga vaccinet, säger Mia Kontio, specialsakkunnig vid Institutet för hälsa och välfärd THL.

Lyssna också