Naisasiatoimisto Kaartamo & Tapanainen

Onsdagar kl 14.02, Yle Puhe

Patriarkaatin saattohoitoa pitsihanskoin.

Toimittajat Outi Kaartamo ja Jonna Tapanainen perehtyvät ohjelmassaan naisen elämää koskettaviin teemoihin poliittisella ja henkilökohtaisella otteella. Joka keskiviikkoiltapäivä Kaartamo ja Tapanainen keskustelevat kiinnostavien vieraiden kanssa ajankohtaisista ja ajattomista tasa-arvoaiheista.

Avsnitt

 • Kätilö ja tietokirjailija Laura Kosonen kertoo, miten asenteet synnytystä kohtaan ovat vuosien aikana muuttuneet. Miksi synnyttämisestä tuli synnyttäjämyönteisempää vasta 2000-luvulla? Miten itsemääräämisoikeus toteutuu synnytyksissä ja missä määrin hoitohenkilökunnalla on oikeus rikkoa sitä?

  Epälooginen hupakko, nalkuttava pirttihirmu ja suunnistustaidoton tunnemyrsky – niin tyypillistä naista. Millaisessa asenneilmapiirissä on 1970-luvulla syntynyt feministi kasvanut ja miten se on meihin vaikuttanut?

  Rakastetussa Kun feministi vastaa, yksi enkeli saa siivet -osuudessa kysymme, onko miesten muita vaikeampi hyväksyä maailma, jossa sukupuolen moninaisuus on fakta.

 • #Metoo-liike on kaksivuotias, onnea meille kaikille! Mitä kahdessa vuodessa on tapahtunut ja mitä pitäisi vielä tapahtua? Siitä kertoo vieraamme, kriminologi Maria Normann, joka osallistui vastikään kansainväliseen #metoo-konferenssiin Islannissa.

  Miten ihmeessä on päässyt käymään niin, että pillu-caresta eli pillun hyvinvointiin satsaamisesta on tullut yksi rasti jokanaisen loputtomaan to do -listaan? Miksi pilluun liittyvä häpeä vaarantaa naisen terveyden?

  Rakastetussa Feministin kyselytunti -sarjassa vastaamme muun muassa siihen, saako nainen puolustaa miestä vastamäessä, jos yleinen feministinen linja on sitä vastaan.

 • Vaihdevuodet koittavat tavalla tai toisella kaikille naisille, joilla on munasarjat. Miksi vaihdevuosista puhutaan silti niin vähän? Vieraamme, tv-toimittaja Salla Paajanen kertoo, miten hän etsi vuosia syitä ja hoitoa menopaussioireisiinsa. Miksi vaihdevuosia pidetään kiihdytyskaistana vanhuuteen, kun niistä voisi alkaa naisen yhteiskunnallisesti merkittävä elämänvaihe?

  Feministi haluaisi kieltää tuntevansa minkäänlaisia ulkonäköpaineita, mutta vaikeaksi se on mennyt. Miksi suurin osa naisista ei pidä ulkonäöstään? Miten kauneuspaineet ovat muuttuneet vuosikymmenien saatossa?

  Suosikkiosuudessamme Feministin kyselytunti ihmetellään, miksi miehen ritarillinen käytös on niin vetoavaa. Johtaako oven avaamisen salliminen auttamatta perinteisiin sukupuolirooleihin myös parisuhteessa?

 • Epätoivoinen Bridget Jones vai Temptation Islandin haluttu bikinihottis? Sinkuista puhutaan yleensä hyvin yhtenäisenä ryhmänä, vaikka heidän elämäntilanteissaan ja hyvinvoinnissaan on isoja eroja.
  Sinkkuutta tutkinut Anu Kinnunen kertoo, miksi yksin elävien määrä kasvaa ja miksi sinkkuus voi olla naiselle parisuhdetta onnellisempaa.

  Pohdimme, mitä on toksinen maskuliinisuus ja onko olemassa myös myrkyllisiä naisenmalleja.
  Feministi vastaa, muut hiljaa -suosikkiosuudessa kysytään, miksi jotkut naiset ilmoittavat olevansa mieluummin sovinisteja kuin feministejä.

 • Amnestyn ihmisoikeusasiantuntija Pia Puu Oksasen kertoo, millaisia uusia muotoja naisiin kohdistuva väkivalta löytää. Miksi Suomi on yksi maailman häpeäpilkuista, kun tilastoidaan naisiin kohdistuvaa väkivaltaa? Miten voimme parhaiten tukea väkivallan uhria?

  Käymme läpi viime aikoina kuohuttaneita feministisiä keskustelunavauksia, kuten sitä, pitääkö olla kielilläpuhuja voidakseen osallistua keskusteluun feminismistä. Miksi juuri feministiseen keskusteluun suhtaudutaan niin kriittisesti?

  Rakastetussa Kun feministi vastaa, muut vaietkoon -osuudessa selvitämme, mitä eroa on sokerideittailulla ja seksityöllä.

 • Kansainvälinen tasa-arvotaistelija Annika Ojala kertoo, ovatko naisten ihmisoikeudet edelleen pelkkä haave. Miten naisten osallistuminen politiikkaan hyödyttää taloutta, ympäristöä ja rauhantyötä? Ketkä lobbaavat maailmalla naisten ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksia vastaan?

  Pohdimme myös, miksi kotiruuanlaitto on miehen spektaakkeli noin 12 kertaa vuodessa, kun nainen pilkkoo köökissä porkkanoita ympärivuotisesti. Entä miten deitti- tai kyytisovellusten pitäisi ottaa suunnittelussa huomioon ne, jotka kokevat eniten turvattomuutta?

  Kysy feministiltä jos uskallat -sarjassa selvitämme, onko naisen seksuaalinen valta totta vai tarua.

 • Suomalaisia naisvankeja yhdistää elämässä koettu väkivalta. Vanajan vankilan sekä Hämeen yhdyskuntaseuraamustoimiston johtajan Kaisa Tammi-Moilasen mielestä tätä ei osata ottaa tarpeeksi huomioon vankiloissa ja vankeinhoidossa. Millaista olisi naiserityinen vankeinhoito? Entä miten vankien äitiyttä tuetaan?

  Puhumme naisen muistista, joka liimaa perheen yhteen ja jonka varaan rakennetaan sosiaaliset verkostot – yhteiskunnan asioita pääsee muistelemaan kuitenkin yleensä mies.
  Ihmettelemme myös takavuosien puumabuumia: mihin katosivat nuoria miehiä saalistavat naiset?
  Rakastetussa Jos joskus feministiltä vastauksen saisin -sarjassa selvitämme, mistä johtuu keski-ikäisten miesten viha 16-vuotiasta ilmastoaktivistia Greta Thunberg kohtaan.

 • Linda-Maria Roine eli räppäri Mercedes Bentso ja ihmisoikeustyötä tehnyt Janette Grönfors keskustelevat naisen paikasta romanikulttuurissa. Miten naisten ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema romaniyhteisöissä paranisi? Miten pääväestön ja yhteiskunnan asenteet romaneja kohtaan vaikuttavat?

  Uudessa Feministi ei ole koskaan väärässä -sarjassa vastataan kuulijan kysymykseen riisuuntumisesta feministisenä tekona. Onko burleski strippausta vai emansipaatiota?
  Aluksi pohditaan myös, kuinka paljon naisten jatkuva itsensä kehittäminen ja muutoksenhalu on seurausta ulkoa tulevista paineista.

  Toimittajat Outi Kaartamo ja Jonna Tapanainen perehtyvät ohjelmassaan naisen elämää koskettaviin teemoihin poliittisella ja henkilökohtaisella otteella.

 • Liisa Jaakonsaari jätti tänä keväänä 40-vuotisen parlamenttityön. Poliittiselta uraltaan hän katuu vain niitä hetkiä, kun oli liian kiltti. Mitä mieltä Jaakonsaari on nyt eduskuntaan nousseiden nuorten naisten saamasa kohtelusta? Entä mikä on hänen mielestään ihmiskunnan kenties tärkein poliittinen päätös?

  Myös Naisasiatoimiston Kaartamo ja Tapanainen ovat kyllästyneet kuuliaisuuteen ja kiltin tytön painolastiin. Hyvin käyttäytyvät naiset tekevät harvoin historiaa.

  Rakastettu Feministi se kaiken tietää -sarjamme alkaa: tällä kertaa etsimme ratkaisua siihen ristiriitaiseen tunnemyrskyyn, jota feministi tuntee päiväkodin portilla.

 • Mamma rimpuilee -bloggaaja Laura Satamolla on kaksi lasta, joita hän pyrkii kasvattamaan sukupuolisensitiivisesti. Miten helppoa on kasvattaa lapsia sellaisiksi kuin he ovat, jos heidät ohjelmoidaan jo synnytyssairaalassa olemaan herkkiä, pinkkejä tyttöjä tai reippaita, sinisiä poikia?

  Pohdimme, mistä kertoo kulttuuriimme pesiytynyt puhetapa menestyksestä pelkästään ihmisen omana ansiona. Miten oppisimme näkemään omat etuoikeutemme?

  Mietimme myös, onko muoti muuttunut mukavammaksi ja mitä se kertoo naisen asemasta nyt.

  Ja koska vuorossa on Naisasiatoimiston kevään viimeinen jakso, katselemme taaksepäin ja kertaamme, mitä kaikkea olemme oppineet meitä sivistäneiltä vierailtamme.

 • Onko feminismi Venäjällä kirosana? Miten ortodoksikirkon ja hallinnon tiivistyneet suhteet näkyvät venäläisnaisen elämässä? Tästä keskustelemme Suomen Pietarin-pääkonsulaatin lehdistövirkamiehen Anna Laineen kanssa.

  Suomen johtava sukupuolen ja politiikan asiantuntija, professori Johanna Kantola kertoo, mitä pitäisi ajatella eurovaalituloksesta. Mihin suuntaan Euroopan Unioni keikahtaa tasa-arvon edistämisessä, nyt kun oikeistopopulistien eurojytky jäi pötkyksi?

  Entä miksi niin moni feministi suhtautuu ennakkoluuloisesti ja moralisoivasti seksin myymiseen ja ostamiseen. Mitä vapaaehtoisesta seksityöstä pitäisi ajatella?

 • Vieraamme Eva Tawasoli kertoo, millaista on joutua kunniaväkivallan kohteeksi ja yhteisöstään eristetyksi. Miksi kunniaväkivaltaa ei tuomita Suomessa laajemmin ja siihen puututa tehokkaammin?

  Lisäksi puhumme siitä, miten vakavasti yksinäisyys kuormittaa ihmistä, sekä fyysisesti että henkisesti. Apulaisprofessori Niina Junttila kertoo, miksi nuorten poikien ja miesten yksinäisyys on myös riski yhteiskunnalle.

  Pohdimme myös viiimeaikaista aborttikeskustelua ja sitä, miksi naisten oikeudesta omaa kehoonsa on syytä olla huolissaan myös Suomessa. Lopuksi tarjoamme kuulijoillemme suven kunniaksi feministin kevätjuhlapuheen. Leikkaa talteen!

Lyssna också