Aktuellt 17

Aktuellt 17 - Vi tar pulsen på den politiska våren hemma och i EU

 • 30 min
 • 9 mån. 22 d

Arbetet i riksdagen kör igång igen efter jullovet och nu är det slutspurt som gäller: om drygt två månader tar den nuvarande riksdagens paus inför valet. Vi tittar framåt på vad våren för med sig för politiken i Finland, men också i EU.

Europaparlamentet står inför en vår med först Brexitförhandlingar, sedan ett val. Rumänien är landet som nu tar över ordförandeklubban.

Samtidigt har Kina och USA kommit igång med handelsförhandlingar för att försöka nå fram till ett avtal - vilken är då EU:s roll bland de globala aktörerna?

Sändningar

 • må 7.1.2019 17.00 • Yle Vega

Avsnitt

 • I Nederländerna har en man öppnat eld i en spårvagn i staden Utrecht. Minst tre personer har dödats och nio personer är skadade. Gärningsmannen är fortfarande på fri fot. Polisen har publicerat bild på den misstänkte gärningsmannen.

  Sannfinländarnas Tankesmedja Suomen Perusta har undersökt hur invandrarna påverkar den offentliga ekonomin i Finland. Slutsatsen är att Finland inte borde ta emot humanitär invandring alls, speciellt inte från Irak och Somalia. Näringslivets delegation EVA frågade för sin del 2000 finländare om deras åsikter och 40 procent tycker att invandring behövs på grund av den åldrande befolkningen i Finland. Attityderna gentemot invandring blir långsamt positivare.

  I gårdagens folkomröstning i Korsholm sa en majoritet av invånarna nej till en fusion med Vasa. Efter att drygt 61 procent av korsholmarna sagt nej är nu frågan hur politikerna som är för en fusion kommer beakta det här då fullmäktige skall rösta om fusionsplanen den 2 april.

 • E-post: aktuellt@yle.fi

 • Nya Zeeland är i chock efter terrordådet där 49 människor dödades
  - en av gärningsmännen säger sig ha haft kontakt med Anders Behring Breiviks sympatisatörer.

  Frågan om en omfattande jour vid Vasa centralsjukhus blir ett fall för nästa regering. Frågan har blivit en viktig finlandssvensk fråga och kan påverka hur folk röstar i riksdagsvalet, säger statsvetare.

  Runt om i världen har unga demonstrerat för klimatet i dag.

 • Sannolikt skjuts beslutet om fullskalig jour på Vasa centralsjukhus på framtiden. Riksdagens social och hälsovårdsutskott kommer att föreslå en kläm där nästa regering ska avgöra om Vasa centralsjukhus får omfattande jour. I en omröstning i utskottet i dag förlorade medborgarinitiativet om att genast ge sjukhuset omfattande jour med rösterna 7 -10.

  Igår kväll förkastade det brittiska underhuset premiärminister Theresa Mays förslag till Brexitavtal. Det betyder att idag ska man rösta om att utesluta ett avtalslöst Brexit.
  I EU-parlamentet i Strasbourg börjar stämningen vara uppgiven...

  I Svenska Yles intervjuserie med partiledarna inför riksdagsvalet har turen kommit till De grönas Pekka Haavisto som tog över ordförandeklubban av Touko Aalto i höstas. Vår reporter träffade Pekka Haavisto i hans barndomskvarter i Munkshöjden i Helsingfors.

 • Riksdagen kommer sannolikt att hinna behandla Vasa centralsjukhus rätt till omfattande jour ännu före valet. Social- och hälsovårdsutskottet har i dag efter omröstning beslutat att behandla medborgarinitiativet om omfattande jour vid sjukhuset. Utskottet hör sakkunniga i morgon.

  I dag blev det klart att regeringen Sipilä efter sin avgång forsätter som expeditionsministär. Partiernas riksdagsgrupper kom överens om saken nu på eftermiddagen, efter en diskussion om maktbefogenheterna. Bara Paavo Väyrynen motsatte sig arrangemanget. Expeditionsministären följer noga de riktlinjer justitiekanslern givit, och någon politisk makt får inte utövas.

  Finland ska få en barnstrategi. I den rapport som undervisningsministeriet och social-och hälsovårdsministeriet beställt förelås att man i nästa regeringsprogram förbinder sig vid att utarbeta en barnstrategi. Rapporten består av sju konkreta mål - bland annat ska familjerna tillbringa mer tid tillsammans, ensamheten bland barn och unga ska minska och barnfattigdomen ska minska.

  Idag har det gått åtta år sedan kärnkraftsolyckan i Fukushima som räknas som en av de allvarligaste kärnkraftsolyckor världen skådat

 • Behovet av förnyelse har inte försvunnit trots att regeringens social- och hälsovårdsreform gick i stöpet. Allt fler kommuner verkar vara beredda att börja utveckla samkommuner för att sköta vården med ett bredare underlag. Redan nu finns 7 regionala samkommuner för social- och hälsovård och flera nya planeras.

  Budskapet från olika håll i Svenskfinland i dag är att ingen kommer att bli utan vård. Personalen inom social- och hälsovårdsbranschen kommer på jobb också efter vårdreformens fall. Och delar av all planering och beredning kan vara till nytta i framtiden.

  I Storbritannien blir den här veckan utslagsgivande när det gäller Brexit. Om inte premiärminister Theresa Mays kompromissavtal med EU den här gången heller får understöd i det brittiska parlamentets underhus imorgon blir det fler omröstningar under veckan.

  Både klimatförändringen och ändringar i jordbruksmiljöer minskar på många arters livsutrymme. Nästan en tredjedel av alla arter i Finland finns med på listan över sårbara eller utrotningshotade djur som Miljöministeriet och Finlands miljöcentral publicerat. Vår natur har fortsatt att utarmas under de senaste åren. Utrotningshotade arter finns i alla artgrupper, men andelen är störst bland fåglar och mossor.

 • Först föll vårdreformen och sedan föll plötsligt hela regeringen!

  En dramatisk dag inom finländsk politik, som skakar om hela fältet ded bara fem veckor kvar till valet.

  Vem vinner mest på det här och vem förlorar?

  Vad händer nu med vården i vårt land?

  Oc vad betyder det här för kommande regeringsförhandlingar?

  Statsvetarna Göran Djupsund och Åsa von Schoultz analyserar.

  - det hör ska vi diskutera och analysera i följande halvtimme här i Aktuellt 17

 • Det blir åtal i alla fall för Skogby-olyckan i oktober 2017. Tre beväringar miste livet då försvarsmaktens bil kolliderade med VR:s rälsbuss. Biträdande riksåklagaren har hävt det tidigare beslutet från häradsåklagaren vid åklagarämbetet i Västra Nyland - om att inte väcka åtal.

  Regeringspartiernas popularitet är på bottennivå. I Yle:s färska partimätning får statsministerpartiet Centern ett stöd på 14,1 och Samlingspartiet 16,2 procent. Samtidigt växer Socialdemokraternas försprång.

  Veikkaus står inför ett vägskäl. Ska man fortsätta som monopol eller ska Finland öppna marknaden för andra spelaktörer? Monopol förutsätter att andra spelbolag på nätet blockeras. Inrikesministeriet håller som bäst på att utreda om det överhuvudtaget är möjligt. Utredningen förväntas bli klar i mars.

  I dag meddelar den kinesiska telekomjätten Huawei att man stämmer den amerikanska staten för att de hindrar företagets produkter att användas och säljas till amerikanska myndigheter. De anklagar också USA för att ha hackat Huaweis servrar och stulit information.

 • Tiotusentals hemlösa väljare får söka nya kandidater att ge sin röst åt - röstmagneter slutar och nya krafter ska ta vid - vi analyserar startfältet inför riksdagsvalet runt om i Svenskfinland

  I vår serie partiledarintervjuer är det dags för kristdemokraternas Sari Essayah - hon hoppas att medvinden för systerpartierna i Norden också ska blåsa i Finland - och hör också vår expertkommentator vad kristdemokratisk ideologi egentligen är

  Vi granskar också två människorättsfrågor idag. Här hemma kräver Amnesty att det måste bli ett slut på Finlands godtyckliga behandling av våldtäktsoffer

  Och i Irak visar det sej att tusentals barn fängslas och torteras för misstänkt samröre med terrorsekten IS.

 • En era är över i finländsk politik då Timo Soini lämnar riksdagen. Vi analyserar hans karriär; populisten som skrällde, fick regeringsmakt, spräckte sitt parti och till slut blev utrikesminister med omstridda åsikter.

  Nu ska förtroendet för Svenska akademin och nobelpriset i litteratur återställas - två pris delas ut i år och Horace Engdahl får inte vara med och välja vinnare.

  Det ska också handla om Kina och den stora folkkongressen som började där idag. Landet står inför enorma utmaningar då den ekonomiska tillväxten avtar och missnöjet bland drabbade kineser växer.

 • En ny dataläcka som YLEs finska granskande redaktion MOT har fått tillgång till avslöjar att det har slussats hundratals miljoner euro från skumma penningaffärer genom Nordea. De läckta banktransaktionerna innehåller flera tecken på riskfaktorer för penningstvätt.

  Sveriges radios korrespondent har träffat en av dom tillfångatagna IS-svenskarna, en man i 30-årsåldern som har levt i kalifatet i flera år tillsammans med sin familj. Han hoppas få återkomma till Sverige. Själv säger han sig inte ha begått några brott. Istället ska han länge ha försökt fly från IS.

  Terrorismforskaren Magnus Ranstorp vid Försvarshögskolan i Sverige säger att den svenska regeringen absolut inte ska ta hem IS-krigare. Enligt Ranstorp är de här personerna så farliga att man inte aktivt ska hjälpa dem.

  Estland gick högerut i valet. Högerliberala Reformpartiet återtog sin plats i regeringen. Det betyder att Estland kan få sin första kvinnliga premiärminister någonsin i röstmagneten och ordföranden Kaja Kallas.

 • Socialdemokrternas ordförande Antti Rinne har återgått till arbetet efter sin sjukledighet. Färska gallupsiffror visar att han har imageproblem. Antti Rinne själv säger att den två månader långa sjukskrivningen är över och att han är redo att igen axla ansvaret att leda partiet.

  Långdansen kring vårdreformen fortsätter. Efter att regeringspartierna genom en kupp beslöt att social- och hälsovårdsutskottet inte ska höra några grundlagsexperter - har oppositionen hittat en paragraf som kan ge revansch. Utskottet beslutade i dag att grundlagsenligheten utreds, på sätt eller annat.

  Estland går till parlamentsval på söndag. Sex partier tävlar om de 101 platserna i Riigikogu. Nu styrs Estland av en regering som leds av Centerpartiet, socialdemokrater och det värdekonservativa Isamaa - Fäderneslandet. Enligt opinionssiffrorna är det två partier som har mest stöd Centerpartiet och Reformpartiet.

Lyssna också