Aktuellt 17

Aktuellt 17 - Vi tar pulsen på den politiska våren hemma och i EU

 • 30 min
 • 11 mån. 14 d

Arbetet i riksdagen kör igång igen efter jullovet och nu är det slutspurt som gäller: om drygt två månader tar den nuvarande riksdagens paus inför valet. Vi tittar framåt på vad våren för med sig för politiken i Finland, men också i EU.

Europaparlamentet står inför en vår med först Brexitförhandlingar, sedan ett val. Rumänien är landet som nu tar över ordförandeklubban.

Samtidigt har Kina och USA kommit igång med handelsförhandlingar för att försöka nå fram till ett avtal - vilken är då EU:s roll bland de globala aktörerna?

Sändningar

 • må 7.1.2019 17.00 • Yle Vega

Avsnitt

 • E-post: aktuellt@yle.fi

 • Med bara några dagar till kampanjöppning för riksdagsvalet har SDP en sjukskriven partiordförande. Vad betyder Antti Rinnes frånvaro för socialdemokraternas drömmar om valseger och statsministerpost, frågar vi i Aktuellt 17 i dag.

  Så har integrationen av invandrare i Finland diskuterats i dag igen. Integrationen fungerar dåligt, säger riksrevisionen. Arbetsministeriet är däremot mindre kritiskt.

  Vi hör också om läget i Zimbabwe: Där har protesterna mot en chockhöjning av bränslepriserna slagits ner av armén.

  Och så beger vi oss till Kenya där hatpratet mot somalier tilltar efter terrordådet för en vecka sedan.

 • Social och hälsovårdsreformen hänger på en om möjligt ännu skörare tråd efter ett nytt avhopp från regeringsleden idag - vi analyserar vad dethär betyder för mastodontreformen i motvind.

  I Sverige har en belåten statsminister presenterat sin nya regering efter höstens alla vedermödor - nu är frågan om hur nya blocköverskridande samarbetet ska synas i praktiken i svensk politik.

  I Storbritannien är det dags för Plan B ikväll- premiärminister May ska presentera en nya modell för brexit-avtalet som är dömt att misslyckas på förhand.

  Den kinesiska ekonomin växer inte lika snabbt längre - frågan är om det är början på en kris eller en anpassning till lite mera normala tillväxtnivåer?

 • Efter rekordlång tid - 131 dagar - har Sverige nu en regering. Socialdemokraten Stefan Löfvén blir statsminister igen. Nya politiska samarbeten inleds men redan nu diskuteras hur långvarig regeringen blir.

  Här hemma leder de uppmärksammade sexualbrotten mot barn till att regeringen vill utreda om man kunde skärpa invandringspolitiken.

  Det finns fallgropar när man använder statistik för att säga något om hur vanliga våldtäkter är.
  Bara en liten del anmäls och det tar ofta länge innan man inser vad man utsatts för, säger den kriminolog som vi har talat med.

  Imorgon tar kvinnor till gatorna i en global kvinnomarsch. Hör om kvinnokampen i Estland, USA och Indien.

 • Tre av fyra av de som dog i lavinen i Nordnorge har nu hittats, en saknas fortfarande.

  Klimatet, brexit och jämställdhet är frågor som intresserar unga i medierna, enligt tankesmedjan Agenda. Men hur man har kommit till de här slutsatserna väcker en del frågor.

  2018 var ett dystert år för de mänskliga rättigheterna men det finns en ljusglimt och den finns i Latinamerika.

  Kina pekas ut som ett skräckexempel när det gäller mänskliga rättigheter och samtidigt satsar Kina på att bli världsledande på teknologi

 • Den första kroppen har bärgats på Blåbärsfjället i Nordnorge där tre österbottniska män och en svensk kvinna miste livet i en lavinolycka.

  Det råder oro och stor politisk spänning i Storbritannien. Brexit-processen kan på allvar skada den politiska stabiliteten i landet, säger brittisk statsvetare.

  Språk och jobb är nyckeln till integration för nyanlända flyktingar, i synnerhet som de behövs på den finländska arbetsmarknaden.

 • Regering och riksdag driver i snabb takt igenom ny sexualbrottslagstiftning med anledning av övergreppen på minderåriga i Uleåborg och Helsingfors.

  Antalet övergrepp på minderåriga minskar faktiskt, det är antalet anmälningar som har ökat i samma takt som medvetenheten, säger rättspykologen Julia Korkman.

  I London är det dags för sanningens minut för premiärminister Theresa May och Brexit-avtalet då parlamentet ska rösta. Bara ett mirakel kan få parlamentet att godkänna det.

 • Sexualbrottshärvan med övergrepp på minderåriga växer.

  Hör flyktingarbetaren som inte är överraskad - integrationen har misslyckats då unga män från machokulturer isoleras från det finländska samhällets normer, lagar och regler, säger han.

  Vi analyserar också läget i den svenska politiken där regeringsbildningen igen drar ut på tiden - Vänsterpartiet är förnärmat och vill förhandla om sin roll innan s-ledaren Stefan Löfven får bli statsminister.

  Hör också om hur Kenya försöka bekämpa islamistisk terror. Idag väcktes sent om sider åtal mot de misstänkta bakom den blodiga massakern för nästan sex år sedan.

 • Hundratals unga demonstrerade idag för klimatet utanför riksdagshuset i Helsingfors. Initiativet kommer från elever i gymnasiet Grankulla samskola. Ungdomarna överräckte en kravlista till dom runt tjugo politiker som var på plats - med konkreta krav om bland annat utsläppssnål energi, grön skatteväxling och obligatorisk klimatkompensation på flygresor.

  Två regeringsförslag förhandlades fram i Sverige idag - en mittenregering som skulle ledas av Socialdemokraternas Stefan Löfven, och en högerregering som skulle ledas Moderaternas Ulf Kristersson. I båda modellerna ingår Centern. Centerns Annie Lööf meddelade att man väljer Löfven och alternativet med en mittenregering. En period till för Löfvén som statsminister således.

  Det blev till slut dramatik och oenighet på de politiska ungdomsförbundens skugg-regeringsförhandlingar. Sonderaren, Socialdemokraternas Mikkel Näkkäläjärvi, valde till slut att inte inkludera De gröna i sin regering. Istället bildade Näkkäläjärvi en minoritetsregering med SDP, Samlingspartiet och Svenska folkpartiet. Den nya regeringen vill bland annat satsa en miljard euro på utbildning och driva en ambitiös miljöpolitik. Men alltså utan De gröna.

 • Regeringens lagförslag om krävande operationer i privat regi har mött kritik inte bara hos oppositionen utan också bland experter. Lagen motiveras med risken för växande operationsköer. Men den nuvarande kön på cirka 28 000 personer ger inte anledning till lagändring säger experter.

  Partiernas ungdomsorganisationer samlades för att bilda sin skuggregering. Uppställningen ser ut att bli den att Socialdemokraterna, Samlingspartiet, De gröna och Svenska folkpartiet förhandlar om en gemensam regering.

  Den demokratiska republiken Kongo i centrala Afrika har potentiellt fått sin första demokratiskt och fredligt valda ledare någonsin. Oppositionskandidaten Felix Tshisekedi har utlysts till preliminär segrare av landets valnämnd, före den andra populära kandidaten Martin Fayulu. Men resultatet har anklagats för att vara ett resultat av valfusk.

  Allt fler väljer att bo på hyra för att kunna bo så centralt som möjligt. Populärast är lägenheter nära fungerande allmänna fortskaffningsmedel. Trenden är att också barnfamiljer söker sig till centrum.

 • Regeringen försvarar sitt nya lagförslag om operationer - och säger att de privata operationerna inte ska bli fler. Vi analyserar regeringens omtvistade förslag att lägga ut fler operationer på de privata vårdjättarna.

  Vilken slags regering skulle Finland få ifall partiernas ungdomsförbund skulle sätta ihop den? Unga partiaktiva simulerar regeringsförhandlingar de närmaste dagarna och vi möter två av förhandlarna.

  Och vi ska höra hur det lät då partiledarna drabbade samman om klimatfrågan - mycket enighet, men också bråk om hur mycket skog Finland ska kunna avverka.

 • Kan främmande makt påverka kampanjerna och utgången i riksdags- och Eu-valet i vår? Den stabila demokratin i Finland är en garant mot desinformation men är inget definitivt vaccin.

  Vi analyserar också ett nytt utspel om hur arbetslöshetsskyddet borde fungera i framtiden - om du behöver arbetslöshetsstöd för en tid skulle den pengen sedan dras bort från arbetspension, lyder förslaget.

  Hör också det som beskrivs som linjen efter en berusad sjöman; stor osäkerhet och förvirring råder om de amerikanska avsikterna i Syrien - det som skulle bli en snabb reträtt kan dra ut på tiden rejält.

Lyssna också