Kulturklipp

Babyvisning på konstmuseet

 • 13 min
 • tillsvidare

Kan bebisar få ut något av att gå på konstmuseum? Javisst resonerar Bildmuseet i Umeå där man för sjätte året har guidade visningar för bebisar mellan 4 och 15 månader, med en medföljande vuxen, förstås. Elin Willows besökte museet och träffade konstpedagogen Maria Sundström som leder visningarna. De började på själva utställningen, där ett av verken lyckligtvis hade en knapp att trycka på, något som går hem hos den tänkta publiken.

Sändningar

 • on 12.12.2018 8.40 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Hur kom det sig att en skräckfilm gjord på en minimal budget blev ett populärkulturellt fenomen? Och fick folk att fundera på vad det var de hade sett? Filmkritikerna Johanna Grönqvist och Silja Sahlgren-Fodstad avslöjar om de blev rädda då de såg filmen.

 • Det var inte många som trodde på Speed för 25 år sedan. Intrigen lät för enkel. Regissören var ny och huvudrollsinnehavarna ganska okända. Men filmen blev en enorm succé. Filmkritikerna Johanna Grönqvist och Silja Sahlgren-Fodstad avslöjar vilket förhållande de själva har till filmen.

 • Varför väckte Thelma & Louise så starka och motstridiga reaktioner år 1991? Filmkritikerna Johanna Grönqvist och Silja Sahlgren-Fodstad diskuterar varför de båda gillar filmen.

 • Manuset till Dirty Dancing fick ett nej 43 gånger innan ett filmbolag till sist sade ja. Filmkritikerna Silja Sahlgren - Fodstad och Johanna Grönqvist diskuterar hur det kom sig att ingen trodde på Dirty Dancing och vilket förhållande de själva har till filmen.

 • Kan bebisar få ut något av att gå på konstmuseum? Javisst resonerar Bildmuseet i Umeå där man för sjätte året har guidade visningar för bebisar mellan 4 och 15 månader, med en medföljande vuxen, förstås. Elin Willows besökte museet och träffade konstpedagogen Maria Sundström som leder visningarna. De började på själva utställningen, där ett av verken lyckligtvis hade en knapp att trycka på, något som går hem hos den tänkta publiken.

 • Musikern Jerry Lindqvist spelar inte renodlad country, men en stor del av inspirationen kommer från genren och han lyssnar också mycket på country. Men det var inte självklart att han skulle börja göra det, trots att hans pappa är en stor countryentusiast.
  Redaktör Elin Willows

 • Marit Lindqvist presenterar kandidaterna till Finlandiapriset, bland dem Lars Sunds "Där musiken började". Vi får också höra Lars Sund kommentera nomineringen. Programvärd för Vega Kväll är Jukka Isojoki.

 • Vilka verk är nominerade till Finlandia barn- och ungdomslitteraturpriset i år? Anna Dönsberg och Marit Lindqvist presenterar kandidaterna och vi får också höra intervjuer med de nominerade Sanna Sofia Vuori, Linda Bondestam samt Maija och Anssi Hurme. Programvärd för Vega Dag är Peter Fahlund.

 • Mikaela Nykvist från Solf utanför Vasa ger i dagarna ut sin andra bok, Förändrad och bränd. Det är en fortsättning på första boken, Rök i fjärran, som kom för ett år sedan. Den följde två kvinnors öden efter branden i Vasa 1852, den nya boken tar vid ungefär där den gamla slutar. Precis som den första boken ger hon ut den själv, på eget förlag. Men hur tar man ett sånt beslut, Mikaela Nykvist berättar hur det började.
  Redaktör Elin Willows.

 • Nordiska rådets fem priser delades ut i Oslo tisdag kväll och litteraturpriset tillföll den isländska författaren Auður Ava Ólafsdóttir för romanen "Ör" (Ärr på svenska), barn- och ungdomslitteraturpriset tilldelades den föräiske författaren Bárður Oskarsson för bilderboken "Træið" och filmpriset gick till den isländske filmregissören Benedikt Erlingsson för filmen "Kona fer í stríð" (Woman at War). Marit Lindqvist och Silja Sahlgren-Fodstad kommenterar valen i Vega Dag 31.10. Programvärd är Hannah Norrena.

 • Fotografen Kristoffer Albrecht kom ut med sin senaste fotobok, Domestica, tidigare i år.
  I boken och utställningen finns bilder från 30 år tillbaka i tiden, och nya, hans säger själv att han samlar på bilder.
  Det har han bland annat gjort på de många resor han åkt på, men inte till den här boken, som handlar om hemmablindhet, nu har han fotat hemma, i sin närhet.
  Redaktör Elin Willows

 • Att bildkonsten bara är teckning är en föråldrad syn på ämnet som många vuxna har.
  Men bildkonsten har en viktig plats både i skolan och i samhället, för konstpedagog Johanna Kull är bildkonst ett självklart ämne.
  Redaktör Elin Willows

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Vad är studentens liv gjort av - är det sitsar, sillisar och snapsvisor? Ja, åtminstone om man är aktiv inom nationslivet och lägger ner mer tid på social samvaro än på studierna. I Michaela von Kügelgens nya roman Nationen slirar vi runt på sprithala golv på Västra Nylands Nation. Marit Lindqvist presenterar boken i Vega Dag 27.03.2020, programvärd är Elin Willows.

 • ”Jag tänker att min ångest är som en väska, en obekväm väska som jag måste släpa med mig och önskar att jag kunde låsa in i ett skåp någonstans så att jag kunde vandra fritt på stan”, skriver Sofia Torvalds essäboken Ångestgudinnan. Marit Lindqvist presenterar boken i Vega Dag 26.03.2020, programvärd är Hannah Norrena.

 • Allt fler vill ha ut sina båtar mycket tidigare än vad som är vanligt. Dels beror det på det exceptionellt varma vädret men också på coronakrisen. Hör hur några båtvarv i Borgå skärgård upplever våren.

 • I romanen "Jungfrustigen" skildrar Philip Teir förtjusningens första fladdrande låga och förälskelsens alltuppslukande eufori, men också den vånda som man kan känna inför uppbrottet från det invanda och välkända. En insiktsfull skildring inifrån en sårig smärtpunkt. Marit Lindqvist presenterar romanen i Vega Dag 12.03.2020, programvärd är Hanna Norrena.

 • Den tidigare Hollywoodproducenten Harvey Weinstein dömdes i slutet av februari år 2020 för ett fall av sexuellt övergrepp och ett fall av våldtäkt. Onsdagen den 11 mars fastslogs straffet: Harvey Weinstein får 23 års fängelse.

 • I sin nya essäbok tar Merete Mazzarella pulsen på en del aktuella fenomen, företeelser och frågor i vårt samhälle idag. Diagnosen skulle kunna lyda att vi, och därmed också samhället i stort, lider av tilltagande alienation, bristande förmåga till empati, alarmerande höga värden av narcissism och försvagad ryggrad. Marit Lindqvist presenterar "Skulle vi inte kunna samsas?" i Vega Dag 10.03.2020, programvärd är Hanna Norrena.

 • Dokumentärfilmen Colombia in my arms, gjord av de finländska dokumentaristerna Jenni Kivistö och Jussi Rastas utreder förutsättningarna för ett hållbart samhälle i ett land som präglats av ett blodigt inbördeskrig under de senaste 50 åren.
  Filmen finns på arenan den 13.4 och visas på Yle TV1 den 14.5 och repris den 17.5.

  Kia Svaetichin är redaktör för det här inslaget.

 • Det är snart tio år sedan den finlandssvenska teatergruppen Nya Rampen gjorde finländsk teaterhistoria när den uppträdde i samband med den prestigefyllda tyska teaterfestivalen Theatertreffen. Samtidigt flyttade de tre Nya Rampen-skådespelarna till Berlin med en internationell karriär i tankarna. Nu gör Jakob Öhrman sin Finlandscomeback. Tomas Jansson har besökt Helsingforsteatern och träffat Öhrman, men klipper också in stämningar från Berlin 2012. Foto: Vanessa Forstén.

 • Klimatförändring, mångfald och sexuell identitet står i fokus på en en ny utställning på konstmuseet Amos Rex. Speciellt med den här grupputställningen är att de åttio konstnärerna som ställer ut alla är unga, nämligen i åldrarna 15 till 23. De ställer ut egna verk där de utforskar vad konst betyder för deras generation.

 • Ralf Andtbackas diktverk Potsdamer Platz belönas med Runebergpriset 2020. Enligt prismotiveringen lyckas Andtbacka med verket förnya ”inte bara det poetiska språket och den poetiska formen, utan också uppfattningen om fåtöljresor”.
  Tomas Jansson möter Ralf Andtbacka i en prisintervju.
  Foto: Outi Paappanen.

 • Satir är en humorgenre som retar eller roar, beroende på mottagarens perspektiv. Satir beskrivs ofta som något ironiskt och hånfullt som framförs på ett elegant sätt. Som genre tar satiren avstamp inom litteraturen i antikens Rom, men idag kan man främst hitta den på internet där den sekundsnabbt sprids i ”memes”. Kulturredaktör Kia Svaetichin träffade komikern Anders Helenius och skådespelaren Sonja Ahlfors för att prata om hur det är att jobba med stair i dag.

 • Tidigare i höst fick Nordens största teaterkomplex Stockholms stadsteater en finlandssvensk teaterchef, för första gången på 50 år. Tomas Jansson har träffat Maria Sid, som bland annat säger att det egentligen ju inte är något roligt jobb att vara teaterchef. Men varför vill hon ändå vara det?

Lyssna också