Nyländsk förmiddag

Irmelin Sandman Lilius årets kulturpristagare i Hangö

 • 10 min
 • 1 mån. 13 d

Författaren och konstnären Irmelin Sandman Lilius valde igår Hangö framom presidentens slott! Hon tackade artigt nej till inbjudan till slottsbalen av den enkla anledningen att hon hellre ville vara med om Hangö stads egen självständighetsfest. Irmelin Sandman Lilius mottog nämligen Årets Kulturpris på festligheterna i Hangö.
Både Irmelin och hennes man, Carl-Gustaf Lilius, har skapat och verkat i Hangö sen 50-talet och hemstaden har figurerat i många av deras verk.
Eller som hon själv sa igår: Hangö har i själva verket prisbelönt Hangö - och då tänker Irmelin Sandman Lilius bland annat på sin fyrdelade biografi över maken, skulptören Carl-Gustaf Lilius, som kommit till sin ände i år då sista delen av boken Sjutusen år kommit ut.
Själv har Irmelin Sandman Lilius skrivit och illustrerat över 50 verk. Hon har gett ut diktsamlingar, romaner, sagor, bilderböcker och memoarer. Dessutom illustrerar hon sina berättelser själv och är fortfarande en aktiv skribent och konstnär.
Redaktör Gunilla Ginström.

Sändningar

 • to 6.12.2018 18.45 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Maarit Kinnunen, verksamhetsledare för Emmaus-Westervik, och handledare Laura Pihlaja pratar med Marica Hildén om hur de ser på julen och konsumtionen inför julhelgen.

 • Emmaus-Westerviks verksamhetsledare Maarit Kinnunen och handledare Laura Pihlaja pratar med Marica Hildén om årets julklapp. Loppmarknaden i Ekenäs har massor av återanvända kläder.

 • Skogby byaråd och Hangö Frontmuseum bjuder in traktens äldre invånare till julgröt på Frontmuséet i Lappvik (1.12.2018). Tanken är att bjuda de äldre på en guldkant som tack för allt de gjort för en yngre generation.
  Frontmuséet är en speciell plats för alla som besöker platsen. Muséet ligger i autentisk miljö, dvs exakt där striderna mellan finländska och sovjetiska soldater gick under fortsättningskriget.
  Verksamhetsledare Martina Lindberg konstaterar att det är viktigt att känna till sin historia. Därför välkomnar man också skolklasser som får en inblick i vad ett krig egentligen var.
  Vad gäller julgröten på Lilla Jul handlar det om ett beslut som fattades ifjol.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Vi ställde frågan till lyssnarna: Lämnar du nångång mobiltelefonen hemma? Eller är den alltid med i fickan, väskan eller kanske ständigt i din hand?
  Många av er tyckte att den ständiga uppkopplingen irriterar, speciellt i umgänge och när föräldrar surfar på nätet istället för att uppmärksamma sina barn. Nån efterlyste mer folkvett när det gäller mobiltelefonerna.
  För äldre personer är däremot är mobiltelefonen en stor trygghet.
  Gäst i studion, familjeterapeut Barbro Näse.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Rannvi Wallen i Solberg i Ingå har ett hjärta som klappar för levande hantverkstraditioner och för djurens väl och ve.
  Det syns när man kommer hem till henne: Ålandsfår och getter (getterna är av finsk lantras), islandshästar, en kalkon, höns och kaniner, samt hundar trivs alla tillsammans och tar nyfiket emot gäster.
  Allt ska tas till vara så gott det går: fårens ull blir garn, skinnet garvas så småningom - och köttet äts upp.

 • Allt oftare kan man se hur småbarnsföräldrar umgås lika mycket med smarttelefonen som med sina smarta små barn. Men det behöver inte betyda att de vuxna prioriterar bort sina barn till förmån för telefonen. Att både vuxna och barn använder allt mer tid med att stirra på olika skärmar är ändå ett faktum.
  Lite av en nostalgitripp tillbaka till "stenåldern" fick Tiina Grönroos i alla fall uppleva när hon skulle träffa föräldrar med små barn i Sjundeå. Inga mobiltelefoner störde nämligen när föräldrarna Cecilia Montén och Mette Nyberg samt farmor Kerstin Vanhanen deltog i Sjundeå svenska församlings musik- och lekstund Klapp och klang.

 • Hangöborna och gäster i Hangö hittar allt mer till Regatta SPA, simanläggningen ute på Fabriksudden.
  Ägarna och företagsledningen är mycket nöjd med att besökssiffrorna stigit rejält på ett år.
  Konceptet går ut på att hotellgäster och aktieägare får ha SPAet för sig själva under sommarmånaderna, medan det är öppet för vem som helst under hösten, vintern och våren.
  I Hangö har diskussionerna tidvis gått varma om SPAet överhuvudtaget är till glädje för allmänheten och om hangöborna fick en egen simhall eller inte. Nu senast handlade diskussionerna också om att priset på inträdesbiljetterna steg från 20 euro för en vuxen till 25 euro.
  En traditionell simhall fick ju Hangö inte, men nog en simanläggning med bassänger, olika bastun och med möjlighet till behandlingar.
  Enligt business manager Lars Sonck ökar besöken i Regatta SPA hela tiden.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Sparbanksstiftelserna har erbjudit en rejäl guldkant för många föreningar och projekt under 25 års tid. Det konstaterar Maria Wasström-Sarkola, som skrivit en historik om Sparbanksstiftelsen i Ingå. Bara i Ingå delar stiftelsen ut omkring 300 000 tusen per år. Största projektet i Ingå var förverkligandet av Aktia Arena.
  Men ortens föreningar har också kunnat glädjas åt mindre summor, helt avgörande för verksamheten.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Dialektforskare Caroline Sandström är optimistisk. Våra finlandssvenska dialekter talas fortfarande - också bland ungdomarna. Så hon tror att de förändras, men kommer att överleva ännu länge.
  Vi ställde frågan till lyssnarna: Talar du alltid din egen dialekt? Eller byter du till standardsvenska i mer officiella sammanhang?
  Det visade sig att många nylänningar har varieteter i sitt språk. Vi talar mer dialekt med våra närmaste och mer neutralt med andra sammanhang.
  Lisbeth från Sibbo ringde och berättade att hon håller liv i sibbodialekten tillsammans med sina väninnor.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • För första gången någonsin görs det teater på president Mauno Koivisto och hans liv. En nyskriven pjäs kommer att ha premiär i föreningshuset Ingbohed i Täkter i Ingå den 17 oktober 2019. Bakom den stora satsningen står Täkter ungdomsförening och ett produktionsteam från Västnyland och huvudstadsregionen. Det blir en dramakomedi sett ur Täkterbornas perspektiv. Redaktör i Ingå är Tiina Grönroos.

 • I Nylands brigad i Ekenäs möts många unga män och kvinnor från hela Svenskfinland. För en del österbottningar är det första gången de träffar nylänningar och för nylänningarna kan det vara första gången de får höra en österbottnsik dialekt. Vad anser då Finlands framtid om dialekter och vem anser de att pratar standardsvenska? Tiina Grönroos har träffat Max Kopra från Ekenäs, Joar Cederberg från Jakobstad och Robin Bucher från Esbo.

 • Så många kläder på hyllorna, men ingenting att sätta på sig? Jeansen har på något konstigt vis krympt i garderoben, den dyra, fina ylletröjan kliar alldeles förskräckligt och så inser du att den där snärtiga batikskjortan du impulsköpte på semesterresan för två år sedan inte riktigt passar din klädstil här hemma...Känner du igen dig? Bra, eller egentligen tråkigt, men nu ska det handla om att sätta hela, rena kläder i omlopp. Sedan 2013 ordnar Finlands svenska marthaförening en nationell klädbytardag. Den ordnas i år den 17.11. I Karis har två marthaföreningar slagit ihop sig. Reglerna är enkla: rensa i garderoben, hämta max tio plagg till Villa Anemone, som finns i centrum av Karis och byt till något som passar dig. Initiativtagare är Mia Tiainen och hon intervjuas av Tiina Grönroos.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Kampanjen årets volontär pågår igen. Kampanjen ordnas av föreningen Medborgarenan och tanken är att belöna frivilligarbete.Organisationschef Marjo Salmela intervjuas av Christoffer Gröhn.

 • Henrik Jern är lärare för blivande vildmarksguider vid Axxell Brusaby i Kimito. Hans vuxenstuderande har alla sina favoritupplevelser i naturen men gillar man alla fyra årstider blir arbetstillfällena naturligtvis fler.
  Själv säger Henrik Jern att han alltid ser fram emot nästa årstid.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Julhjälp Raseborg samlar in mat och annan hjälp åt behövande familjer för femte året i rad. Det nya för i år är att också de äldre i Raseborg ska få en julgåva. Julhjälp Raseborg samarbetar med stadens Vård i hemmet och med lokala företagare. I första hand är det tänkt att ensamma äldre ska uppmärksammas med en blomma eller choklad till jul.
  Julhjälp Raseborg har också lagt in ett mer långsiktigt perspektiv i hjälparbetet. I år vill man ännu mer än tidigare hjälpa familjerna att hitta rätt i djungeln av stödfunktioner som finns att få i Raseborg. Julhjälpen är ju endast en punktinsats, konstaterar initiativtagaren Mikaela Sundström.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Hobbyhantverkare Nina Karlsson i västnyländska Prästkulla omvandlar skinn och päls till fina mössor, handskar, västar, jackor och väskor. Här på bilden intill är hon iklädd en mårdhundsmössa, kalvskinnsväst och i handen håller hon är väska gjord av hjortbockens pung.
  Allt material kommer från djur som fälls eller fångas eller av får, getter, kor och kalvar på gårdarna intill. Fiskskinn använder hon ofta som utsmyckning av kläder och accessoarer.
  Nina Karlsson bor i Prästkulla, Tenala och naturen omkring henne inspirerar till fina arbeten. Dessutom har samernas tradition att ta tillvara allt på djuren också fascinerat Nina sen unga år.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Svenska artisten och skådespelerskan Cecilia Kyllinge och hennes gäng omkring henne, Bengt Kyllinge, Fia Viktorsson och Anders Larm samt Olle Nyberg i studion på Sollerön, Dalarna har gett ut en ny skiva med tolkningar av Björn Afzelius låtar. I samband med den skivan drog de ut på afzeliusturné igen med spelningar hemma i Sverige och under förra veckan (oktober 2019) också här i svenskfinland.
  Närpes, Kimito och Ekenäs stod på schemat denna gång.
  Björn Afzelius sånger lever vidare och just nu när ungdomar igen aktiverar sig i proteströrelser känns Afzelius kamp mot makten och orättvisorna lika aktuell som för 40 år sedan.
  Cecilia Kyllinge blev känd hos oss tack vare hennes år på Vegas Danslista 2014 och låten Till min kära älskar publiken fortfarande.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Bastutillverkaren TylöHelo i Hangö firade fabrikens hundraåriga historia i lördags med Öppet Hus. Många bastuvänner och andra nyfikna tittade in i fabrikshallen som stått på bästa paradplats vid en av Hangös stränder sedan början av 1960-talet.
  I representationsvillan, den tidigare direktörsvillan på området, stod demonstrationsbastuna varma för hugade bastubadare och några oblyga sådana prövade både de traditionella elbastuna, endel inredda med infrapaneler och också ångbasturummet.
  Fabriken fick sin start i Viborg för 100 år sedan, verkade därefter i Helsingfors och sedan 60-talet i Hangö.
  Idag lever bastubadandet nya tider. Nu satsar man på ett helhetskoncept med inredning, hälsa och välmående, konstaterar produktutvecklingschef Peter Sjölund.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Förkylning eller influensa brukar komma som ett brev på posten när det lider mot höst och vinter. Men det finns saker man kan göra i preventivt syfte. Förmiddagen i Nyland efterlyste sådana här knep och flera människor ringde in och delade med sig av sina bästa tips. Redaktör: Malin Valtonen.

 • Den pensionerade läkaren Karin Munsterhjelm jobbade i många år som hälsocentralläkare och kombinerade då den vanliga skolmedicinen med ortomolekylär medicin. Det betyder att man behandlar patienter med hjälp av vitaminer och mineraler. Vad ska man då ta för kosttillskott för att undvika att bli sjuk? Det är olika från individ till individ men till exempel zink, D- och C-vitamin, tipsar Munsterhjelm. Redaktör: Malin Valtonen.

 • Handhygien och att ta de andra i beaktande om man är snuvig - det är det viktigaste för att motverka epidemier bland barnen på dagis. Det säger Birgitta Berglund, som är lärare i småbarnspedagogik på daghemmet Labyrinten i Karis.
  Barnen känner mycket väl till spelreglerna och det gör också de allra flesta föräldrarna.
  På Labyrinten har inga större smittoepidemier dragit fram.
  När vi hälsade på var endast ett barn av tjugufyra på avdelningen Rosen sjuk hemma.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Vi bad om lyssnarnas tips på hur man håller sig frisk när höstförkylningarna kommer. Handhygien, varma kläder, vitaminer, motion och hälsosam mat var några goda råd.
  Ja och sen vinterbad.
  Men stämmer det faktiskt att vinterbadarna sällan insjuknar i förkylning eller influenssa?
  Reporter Mikael Kokkola träffade vinterbadaren Peter Ramm-Schmidt i Borgå.

 • Strömmingsmarknaden i Helsingfors hör till de allra äldsta traditionsvenemangen i vårt land. Enligt historiken går traditionen tillbaka till år 1743. Men syftet med fiskmarknaden och utformningen av marknaden har ändrats ganska mycket under århundradenas lopp. Frågan är hur framtiden ser ut. Kommer det att finnas en marknad för inlagda strömmingsdelikatesser och t.ex kryddfisk?
  Yrsa Lindqvist, som är etnolog och arkivarie vid Svenska Litteratursällskapet, gästade Vegas förmiddag i Nyland under direktsändningen ombord på fyrbåten Vinga, som också låg förtöjd i Kolerabassängen (7.10.2019).
  redaktör Gunilla Ginström.

 • Det är unga krafter som sköter hundraårsfirande Arbetarbladet i höst (2019). Lukas Lundin är kanske stans allra yngsta chefredaktör? Men som kolumnist för tidningen och aktiv inom den finlandssvenska socialdemokratiska rörelsen var han redo att ta över efter Johan Kvarnström som tog en plats i riksdagen.
  Arbetarbladet, som är en nättidning sedan tio år tillbaka, firar med att ge ut ett jubileumsnummer i pappersformat. Tidningens jubileum går dessutom hand i hand med Finlands svenska socialdemokraters 120-års jubileum.
  Lukas Lundin gästade Vegas förmiddag i Nyland under Strömmingsmarknaden vid Salutorget i Helsingfors.
  Hans måndagmorgon hade startat med ett seminarium på Hanaholmen.
  Redaktör Gunilla Ginström.

Lyssna också