Nyländsk förmiddag

Faktabok om handel och vandel i Ekenäs åren 1940-2000

 • 19 min
 • tillsvidare

När styrelsemedlemmarna i Raseborgs släkt- och bygdeforskare bestämde sig för att skriva en bok om hantverkare och köpmän i Ekenäs centrum visste de inte vilket otroligt stort jobb de åtog sig. Ett projekt som skulle ta cirka två år förlängdes till fem och resulterade i totalt två böcker. Nu har också del två utkommit, en faktaspäckad bok på cirka 500 sidor, fylld av fotografier, information och anekdoter. Den senare delen omfattar affärslivet i Ekenäs under åren 1940-2000 och borde logiskt sett varit ganska lätt att hitta uppgifter om. Men så var inte fallet, berättar föreningens kassör Bjarne Westerlund och ordförande Anita Valtonen. Programledare är Tiina Grönroos.

Sändningar

 • ti 4.12.2018 8.05 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Maarit Kinnunen, verksamhetsledare för Emmaus-Westervik, och handledare Laura Pihlaja pratar med Marica Hildén om hur de ser på julen och konsumtionen inför julhelgen.

 • Emmaus-Westerviks verksamhetsledare Maarit Kinnunen och handledare Laura Pihlaja pratar med Marica Hildén om årets julklapp. Loppmarknaden i Ekenäs har massor av återanvända kläder.

 • Skogby byaråd och Hangö Frontmuseum bjuder in traktens äldre invånare till julgröt på Frontmuséet i Lappvik (1.12.2018). Tanken är att bjuda de äldre på en guldkant som tack för allt de gjort för en yngre generation.
  Frontmuséet är en speciell plats för alla som besöker platsen. Muséet ligger i autentisk miljö, dvs exakt där striderna mellan finländska och sovjetiska soldater gick under fortsättningskriget.
  Verksamhetsledare Martina Lindberg konstaterar att det är viktigt att känna till sin historia. Därför välkomnar man också skolklasser som får en inblick i vad ett krig egentligen var.
  Vad gäller julgröten på Lilla Jul handlar det om ett beslut som fattades ifjol.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Vi ställde frågan till lyssnarna: Lämnar du nångång mobiltelefonen hemma? Eller är den alltid med i fickan, väskan eller kanske ständigt i din hand?
  Många av er tyckte att den ständiga uppkopplingen irriterar, speciellt i umgänge och när föräldrar surfar på nätet istället för att uppmärksamma sina barn. Nån efterlyste mer folkvett när det gäller mobiltelefonerna.
  För äldre personer är däremot är mobiltelefonen en stor trygghet.
  Gäst i studion, familjeterapeut Barbro Näse.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Rannvi Wallen i Solberg i Ingå har ett hjärta som klappar för levande hantverkstraditioner och för djurens väl och ve.
  Det syns när man kommer hem till henne: Ålandsfår och getter (getterna är av finsk lantras), islandshästar, en kalkon, höns och kaniner, samt hundar trivs alla tillsammans och tar nyfiket emot gäster.
  Allt ska tas till vara så gott det går: fårens ull blir garn, skinnet garvas så småningom - och köttet äts upp.

 • Allt oftare kan man se hur småbarnsföräldrar umgås lika mycket med smarttelefonen som med sina smarta små barn. Men det behöver inte betyda att de vuxna prioriterar bort sina barn till förmån för telefonen. Att både vuxna och barn använder allt mer tid med att stirra på olika skärmar är ändå ett faktum.
  Lite av en nostalgitripp tillbaka till "stenåldern" fick Tiina Grönroos i alla fall uppleva när hon skulle träffa föräldrar med små barn i Sjundeå. Inga mobiltelefoner störde nämligen när föräldrarna Cecilia Montén och Mette Nyberg samt farmor Kerstin Vanhanen deltog i Sjundeå svenska församlings musik- och lekstund Klapp och klang.

 • Hangöborna och gäster i Hangö hittar allt mer till Regatta SPA, simanläggningen ute på Fabriksudden.
  Ägarna och företagsledningen är mycket nöjd med att besökssiffrorna stigit rejält på ett år.
  Konceptet går ut på att hotellgäster och aktieägare får ha SPAet för sig själva under sommarmånaderna, medan det är öppet för vem som helst under hösten, vintern och våren.
  I Hangö har diskussionerna tidvis gått varma om SPAet överhuvudtaget är till glädje för allmänheten och om hangöborna fick en egen simhall eller inte. Nu senast handlade diskussionerna också om att priset på inträdesbiljetterna steg från 20 euro för en vuxen till 25 euro.
  En traditionell simhall fick ju Hangö inte, men nog en simanläggning med bassänger, olika bastun och med möjlighet till behandlingar.
  Enligt business manager Lars Sonck ökar besöken i Regatta SPA hela tiden.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Sparbanksstiftelserna har erbjudit en rejäl guldkant för många föreningar och projekt under 25 års tid. Det konstaterar Maria Wasström-Sarkola, som skrivit en historik om Sparbanksstiftelsen i Ingå. Bara i Ingå delar stiftelsen ut omkring 300 000 tusen per år. Största projektet i Ingå var förverkligandet av Aktia Arena.
  Men ortens föreningar har också kunnat glädjas åt mindre summor, helt avgörande för verksamheten.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Dialektforskare Caroline Sandström är optimistisk. Våra finlandssvenska dialekter talas fortfarande - också bland ungdomarna. Så hon tror att de förändras, men kommer att överleva ännu länge.
  Vi ställde frågan till lyssnarna: Talar du alltid din egen dialekt? Eller byter du till standardsvenska i mer officiella sammanhang?
  Det visade sig att många nylänningar har varieteter i sitt språk. Vi talar mer dialekt med våra närmaste och mer neutralt med andra sammanhang.
  Lisbeth från Sibbo ringde och berättade att hon håller liv i sibbodialekten tillsammans med sina väninnor.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • För första gången någonsin görs det teater på president Mauno Koivisto och hans liv. En nyskriven pjäs kommer att ha premiär i föreningshuset Ingbohed i Täkter i Ingå den 17 oktober 2019. Bakom den stora satsningen står Täkter ungdomsförening och ett produktionsteam från Västnyland och huvudstadsregionen. Det blir en dramakomedi sett ur Täkterbornas perspektiv. Redaktör i Ingå är Tiina Grönroos.

 • I Nylands brigad i Ekenäs möts många unga män och kvinnor från hela Svenskfinland. För en del österbottningar är det första gången de träffar nylänningar och för nylänningarna kan det vara första gången de får höra en österbottnsik dialekt. Vad anser då Finlands framtid om dialekter och vem anser de att pratar standardsvenska? Tiina Grönroos har träffat Max Kopra från Ekenäs, Joar Cederberg från Jakobstad och Robin Bucher från Esbo.

 • Så många kläder på hyllorna, men ingenting att sätta på sig? Jeansen har på något konstigt vis krympt i garderoben, den dyra, fina ylletröjan kliar alldeles förskräckligt och så inser du att den där snärtiga batikskjortan du impulsköpte på semesterresan för två år sedan inte riktigt passar din klädstil här hemma...Känner du igen dig? Bra, eller egentligen tråkigt, men nu ska det handla om att sätta hela, rena kläder i omlopp. Sedan 2013 ordnar Finlands svenska marthaförening en nationell klädbytardag. Den ordnas i år den 17.11. I Karis har två marthaföreningar slagit ihop sig. Reglerna är enkla: rensa i garderoben, hämta max tio plagg till Villa Anemone, som finns i centrum av Karis och byt till något som passar dig. Initiativtagare är Mia Tiainen och hon intervjuas av Tiina Grönroos.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Klimatfrågorna är uppe på agendan just nu. Föreningar startar klimatgrupper i våra mindre byar, andra väljer en zero-waste livsstil eller letar efter mat i soptunnorna. Städer ser över energiförbrukningen i sina fastigheter och sätter upp klimatmål för framtiden.
  Faktum är att du och jag kan göra skillnad bara genom våra val i vardagen.
  Vi bad lyssnarna ringa och berätta hur klimatsmarta de är idag.
  Gäst i studion klimatexperten Andrea Weckman från Klimatavdelningen vid Helsingfors stads Miljötjänster.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Uno Lundgren, numera bosatt i Sannäs utanför Karis, har haft långa vackra kvinnohår som hobby för att inte säga passion redan länge.
  Uno säger att när han fyllde 80 så la han håren åt sidan, men före det har han lagt otroligt mycket tid på att använda fint och slitstarkt kvinnohår för sina skapelser.
  Det bästa håret har han fått av dem som ställt upp och låtit Uno klippa av de långa flätorna och ta håret till vara. Då vet man med säkerhet varifrån håret härstammar och vilken kvalitet det har, säger han.
  Uno har också skrivit en liten historik över hår och studerat hårmode och hårets symboliska betydelse på olika håll i världen genom århundradena.
  Som ung drömde han om frisörsyrket, men det gick inte för sig, säger han.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Hermina Fjòla hör till alla dom islänningar som kommit lång väg till ett nordiskt land för att utbilda sig, gå i skola och vidga sina vyer samt bättra på sin svenska.
  Hermina Fjòla kommer från norra Island och studerar sedan hösten 2018 på Teaterlinjen vid Västra Nylands Folkhögskola i Karis. Hon går i släktens fotspår vad gäller folkhögskolor. Morfar kom i tiderna till Borgå folkakademi och det var i det sammanhanget han träffade mormor, som var född och uppvuxen i Sibbo. Hermina Fjòlas moster kom också hon till Karis och VNF för drygt 30 år sedan.
  Nu är det Hermina Fjòlas tur att som islänning känna sig hemma bland finlandssvenskar.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Antalet Frivilliga Brandkårer i vårt land är stort och framförallt i glesbygden är deras insatser många gånger helt avgörande.
  Ser man över helt vårt land så deltar avtalsbrandkårerna i cirka 60 procent av räddningsväsendets årliga larmuppdrag.
  De här brandkåristerna jobbar gratis, men kårerna får en ersättning av räddningsverket i området. Bilar och utrustning kommer också från områdets räddningsverk.
  Två av eldsjälarna i Svartå FBK är kårchef Tom Lundström och damsektionens ordförande Satu Wikström. Den drygt 80 år gamla brandkåren huserar i en depå som är byggd med talkokrafter.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Den tvåspråkiga seriefestiavlen Å-fest ordnas för femte gången i Borgå den 9.2.2019. Vi hör seriekonstnären Taina Hakala, industriella designern Peter Kaario och seriekonstnären Karolina Bång berätta om festivalens tema, Havet och om dagens seriekonst. Karolina Bång är en av årets huvudgäster och grundare till kollektivet Dotterbolaget. Redaktör är Leo Gammals

 • Grävarbetare Lasse Olander var i färd med att gräva ner vatten- och avloppsrör intill de nya bostadshusen som vuxit upp strax österom garnisonsområdet vid Nylands Brigad. Plötsligt stack stadiga benbitar och knotor fram ur sanden i hans grävskopa. I följande grävtag uppenbarade sig en flaska innehållande ett brev.
  Brevet var skrivet den 16 november 1950 av överste Joel Svante Walldén. Han hade begravt sin älskade häst Octavia här. I brevet önskar den sorgsna översten att kvarlevorna ska flyttas till ett lugnt område i trakten, där Octavia och hennes föl Ocarita hade levt sina lyckliga dagar.
  Graven ligger nu under Dragsvik parkgränd och brevet tog Lasse Olander hand om.
  I denna berörande historia om överste Walldén och hans kära häst väcks frågor om hästhållningen i Dragsvik på 40-, 50- och 60-talet. En som minns den här tiden är Christopher Wegelius, som vistades i stallet i Dragsvik som ung och som senare gjort en lång ryttarkarriär i vårt land.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Amatörfotografen Patrick Bagge debuterar med en egen utställning i Galleri Perspektivet i Ekenäs. Under februari månad (2019) visas hans bilder av kända ekenäsmiljöer såsom Gamla stan, kyrkan, Stallörsparken och Sunnan. Bagge har en bakgrund som utbildningsofficer vid Nylands Brigad. Livet med beväringarna ute i terrängen påminner en hel del om fotograferandet där man inväntar den rätta rörelsen i det rätta ljuset, säger han.
  Patrick Bagge har uppmärksammats för sina fotografier både internt i den egna fotoklubben och i nordiska och internationella sammanhang.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Från hundhållningsvärlden får vi igen en gång listan över de mest populära hundraserna i vårt land ifjol. Labradoren toppar listan igen en gång och fortfarande.
  Labradoren är en retriever som har sitt ursprung i Storbritannien och som avlats som apporterande fågelhund och kännetecknas av sin dragning till vatten och för sitt mjuka bett. Fågeljägaren behöver en hund som hämtar det skjutna viltet till honom utan att skada bytet.
  Det här betyder att labradoren är en hund som tycker om att arbeta och som är lättlärd.
  Allt sedan 1950-talet har labradoren blivit allt vanligare som sällskapshund och det här gäller inte alls bara vårt land och våra grannländer, utan hela världen faktiskt. För några år sedan utlystes labradoren till världens mest populära hund.
  Men vad händer med hundens naturliga egenskaper när den toppar försäljningslistorna såhär?
  Enligt hundskolare Ulrika Biström för trenderna i hundhållningen inte enbart gott med sig.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Vi ställde frågan till lyssnarna: Vem är bäst i trafiken? Hurudana erfarenheter har ni av era medtrafikanter?
  Många nyttiga tips kom in från bilister runtom i Nyland. Putsa bilen ren från is och snö, alla vindrutor samt taket! Kör inte omkring med trasiga körljus! Kör inte 60 på 80-ans väg, det leder till farliga omkörningar!
  Gäst i studion var kommissarie Markus Ramstedt vid Raseborgspolisen. För polisen är trafiken en viktig del av arbetet.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Bilskolelev Elin Nyberg sitter vid ratten för femte gången i sitt liv när vi får åka med på en lektion. Det är snö och halt på gatorna i Ekenäs, där Elin övningskör. Ganska mycket trafik, ganska små gatuområden med höga snövallar på bägge sidorna och faktum är att Elin redan är halvvägs i sina körlektioner. Sedan sommaren 2018 så räcker det med tio körtimmar för att man ska få göra sitt körprov. Elin, som haft mopedkort, behöver inte heller sitta på teoritimmar, det har hon gjort då för tre år sedan och mer än så är inte obligotoriskt längre. Endel körtimmar kan dessutom göras i simulator, dvs inte ute i trafiken.
  Ganska stora förändringar när det gäller körkorten - och kanske också när det gäller trafiksäkerheten, vem vet?
  Elin Nyberg är iallafall en lugn och säker blivande chaufför, säger trafikläraren Toma Holmberg.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Evivakören är en damkör i Helsingfors som bygger vidare på den sångargemenskap och musikaliska standard som sångarna upplevt i studentkörerna. Eviva satsar på ambitiös repertoar och breddar kontinuerligt sin repertoar.

  Evivorna är måna om att ständigt framföra nybeställda kompositioner och verk. Eviva belönades med två guldmedaljer i körtävlingen Tampereen sävel år 2015. År 2017 firade Eviva 15-års jubileum med en jubileumskonsert, tävling i Cork, Irland samt julkonserter i Tyska kyrkan.

  År 2018 spelade Eviva in en skiva med kompositioner beställda till och av kören. Eviva dirigeras av Hanna Kronqvist och har ca 40 aktiva sångare.

  Gäster i studion: Hanna Kronqvist och Titti Schulman ordförande i kören

  Red: Tomas Ek

 • Trasmattorna fortsätter att inspirera både hantverkare och heminredare. En vacker matta är en klassiker som intresserar många, inte minst tack vare det återbruk av material som används.
  I år är vävningen utsedd till Årets Hantverksteknik (2019), vilket kommer att uppmärksammas av hantverkare runtom i landet.
  Vävlärare Marith Norrgård i Hangö är gärna med i arbetet att bevara vävningen som hantverkstradition. Vi brukar kalla våra kurser för en vävretreat som ger flow, säger hon.
  Redaktör Gunilla Ginström.

Lyssna också