Nyländsk förmiddag

Nytt privat äldreboende byggs i lera, halm och trä

 • 19 min
 • tillsvidare

Föreningen Alfa Omega har redan en längre tid planerat ett alternativt äldreboende i Västerby, strax utanför Ekenäs centrum. Nu har planerna tagit ett viktigt stegt framåt i och med att föreningen anlitat arkitekt och byggföretag. Byggnaderna ska byggas i bland annat halm och lera, men något skrangligt bygge i stil med "tre små grisar" är det inte fråga om. Projektet har också beviljats ett litet bidrag av Nylands konstkommission. Föreningens styrelsemedlem Lars, Lasse Karlsson hoppas på byggstart inom några år. Programledare är Tiina Grönroos.

Sändningar

 • må 3.12.2018 13.40 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Maarit Kinnunen, verksamhetsledare för Emmaus-Westervik, och handledare Laura Pihlaja pratar med Marica Hildén om hur de ser på julen och konsumtionen inför julhelgen.

 • Emmaus-Westerviks verksamhetsledare Maarit Kinnunen och handledare Laura Pihlaja pratar med Marica Hildén om årets julklapp. Loppmarknaden i Ekenäs har massor av återanvända kläder.

 • Skogby byaråd och Hangö Frontmuseum bjuder in traktens äldre invånare till julgröt på Frontmuséet i Lappvik (1.12.2018). Tanken är att bjuda de äldre på en guldkant som tack för allt de gjort för en yngre generation.
  Frontmuséet är en speciell plats för alla som besöker platsen. Muséet ligger i autentisk miljö, dvs exakt där striderna mellan finländska och sovjetiska soldater gick under fortsättningskriget.
  Verksamhetsledare Martina Lindberg konstaterar att det är viktigt att känna till sin historia. Därför välkomnar man också skolklasser som får en inblick i vad ett krig egentligen var.
  Vad gäller julgröten på Lilla Jul handlar det om ett beslut som fattades ifjol.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Vi ställde frågan till lyssnarna: Lämnar du nångång mobiltelefonen hemma? Eller är den alltid med i fickan, väskan eller kanske ständigt i din hand?
  Många av er tyckte att den ständiga uppkopplingen irriterar, speciellt i umgänge och när föräldrar surfar på nätet istället för att uppmärksamma sina barn. Nån efterlyste mer folkvett när det gäller mobiltelefonerna.
  För äldre personer är däremot är mobiltelefonen en stor trygghet.
  Gäst i studion, familjeterapeut Barbro Näse.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Rannvi Wallen i Solberg i Ingå har ett hjärta som klappar för levande hantverkstraditioner och för djurens väl och ve.
  Det syns när man kommer hem till henne: Ålandsfår och getter (getterna är av finsk lantras), islandshästar, en kalkon, höns och kaniner, samt hundar trivs alla tillsammans och tar nyfiket emot gäster.
  Allt ska tas till vara så gott det går: fårens ull blir garn, skinnet garvas så småningom - och köttet äts upp.

 • Allt oftare kan man se hur småbarnsföräldrar umgås lika mycket med smarttelefonen som med sina smarta små barn. Men det behöver inte betyda att de vuxna prioriterar bort sina barn till förmån för telefonen. Att både vuxna och barn använder allt mer tid med att stirra på olika skärmar är ändå ett faktum.
  Lite av en nostalgitripp tillbaka till "stenåldern" fick Tiina Grönroos i alla fall uppleva när hon skulle träffa föräldrar med små barn i Sjundeå. Inga mobiltelefoner störde nämligen när föräldrarna Cecilia Montén och Mette Nyberg samt farmor Kerstin Vanhanen deltog i Sjundeå svenska församlings musik- och lekstund Klapp och klang.

 • Hangöborna och gäster i Hangö hittar allt mer till Regatta SPA, simanläggningen ute på Fabriksudden.
  Ägarna och företagsledningen är mycket nöjd med att besökssiffrorna stigit rejält på ett år.
  Konceptet går ut på att hotellgäster och aktieägare får ha SPAet för sig själva under sommarmånaderna, medan det är öppet för vem som helst under hösten, vintern och våren.
  I Hangö har diskussionerna tidvis gått varma om SPAet överhuvudtaget är till glädje för allmänheten och om hangöborna fick en egen simhall eller inte. Nu senast handlade diskussionerna också om att priset på inträdesbiljetterna steg från 20 euro för en vuxen till 25 euro.
  En traditionell simhall fick ju Hangö inte, men nog en simanläggning med bassänger, olika bastun och med möjlighet till behandlingar.
  Enligt business manager Lars Sonck ökar besöken i Regatta SPA hela tiden.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Sparbanksstiftelserna har erbjudit en rejäl guldkant för många föreningar och projekt under 25 års tid. Det konstaterar Maria Wasström-Sarkola, som skrivit en historik om Sparbanksstiftelsen i Ingå. Bara i Ingå delar stiftelsen ut omkring 300 000 tusen per år. Största projektet i Ingå var förverkligandet av Aktia Arena.
  Men ortens föreningar har också kunnat glädjas åt mindre summor, helt avgörande för verksamheten.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Dialektforskare Caroline Sandström är optimistisk. Våra finlandssvenska dialekter talas fortfarande - också bland ungdomarna. Så hon tror att de förändras, men kommer att överleva ännu länge.
  Vi ställde frågan till lyssnarna: Talar du alltid din egen dialekt? Eller byter du till standardsvenska i mer officiella sammanhang?
  Det visade sig att många nylänningar har varieteter i sitt språk. Vi talar mer dialekt med våra närmaste och mer neutralt med andra sammanhang.
  Lisbeth från Sibbo ringde och berättade att hon håller liv i sibbodialekten tillsammans med sina väninnor.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • För första gången någonsin görs det teater på president Mauno Koivisto och hans liv. En nyskriven pjäs kommer att ha premiär i föreningshuset Ingbohed i Täkter i Ingå den 17 oktober 2019. Bakom den stora satsningen står Täkter ungdomsförening och ett produktionsteam från Västnyland och huvudstadsregionen. Det blir en dramakomedi sett ur Täkterbornas perspektiv. Redaktör i Ingå är Tiina Grönroos.

 • I Nylands brigad i Ekenäs möts många unga män och kvinnor från hela Svenskfinland. För en del österbottningar är det första gången de träffar nylänningar och för nylänningarna kan det vara första gången de får höra en österbottnsik dialekt. Vad anser då Finlands framtid om dialekter och vem anser de att pratar standardsvenska? Tiina Grönroos har träffat Max Kopra från Ekenäs, Joar Cederberg från Jakobstad och Robin Bucher från Esbo.

 • Så många kläder på hyllorna, men ingenting att sätta på sig? Jeansen har på något konstigt vis krympt i garderoben, den dyra, fina ylletröjan kliar alldeles förskräckligt och så inser du att den där snärtiga batikskjortan du impulsköpte på semesterresan för två år sedan inte riktigt passar din klädstil här hemma...Känner du igen dig? Bra, eller egentligen tråkigt, men nu ska det handla om att sätta hela, rena kläder i omlopp. Sedan 2013 ordnar Finlands svenska marthaförening en nationell klädbytardag. Den ordnas i år den 17.11. I Karis har två marthaföreningar slagit ihop sig. Reglerna är enkla: rensa i garderoben, hämta max tio plagg till Villa Anemone, som finns i centrum av Karis och byt till något som passar dig. Initiativtagare är Mia Tiainen och hon intervjuas av Tiina Grönroos.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Det är trendigt med delningsekonomi, det vill säga olika arrangemang för att hyra, dela eller låna saker i stället för att själv äga dem. En av de populäraste och mest kända formerna av delningsekonomi är att hyra eller hyra ut rum, bostäder eller hus för kortare perioder till mer eller mindre obekanta människor. Turistchefen i Raseborg, Ville Vuorelma hoppas att allt fler skulle ta chansen att öppna sina hem för tillfälliga gäster. I synnerhet sommartid är det brist på övernattningsplatser i Raseborg och därför ordnas nu en snabbkurs i hur man hyr ut sitt hem. Raseborgaren Mia Lönnroth har goda erfarenheter av att hyra ut, bland annat via webbföretaget airbnb. Redaktör och programledare: Tiina Grönroos.

 • Varför äga en massa stora och dyra prylar som man använder max en gång per år när man kan dela med sina grannar, vänner eller till och med obekanta, eventuellt blivande kompisar? Ta till exempel cykeln eller borrmaskinen eller båten eller bostaden. Det är vad delningsekonomi handlar om i ett nötskal - att dela, låna, hyra eller hyra ut. Tycker du det känns krångligt, vad händer om nåt går sönder och hur är det med beskattningen? Yle Vegas nyländska förmiddag rätar ut frågetecknen kring delningsekonomi. Svenska marthaförbundets ekonomiska rådgivare Marina Nygård säger att delningsekonomi inte handlar om snålhet utan om att vara noggrann med sina resurser. Programledare: Tiina Grönroos.

 • Nyqvistska bryggan i Kapellhamnen har fått tjära struken över sig inför säsongen. Doften sprider sig över hela området och påminner om gamla tider då träbåtarna tjärades på våren. Idag håller sig båtfolket hellre med glasfiberbåt, för att det kräver mindre arbete.
  Men det sägs att det där med att ta hand om en träbåt inte alls behöver vara så tidskrävande som många tror. Frågar man träbåtsfantaster såsom Johan "Joppe" Stenman i Hangö så håller han med.
  Man ska hålla fyra saker i åtanke: hur man vinterförvarar båten, vad man smörjer in den med, hur man behandlar den i sjön och hur man tätar läckor.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Är pratet om stuglivets död bara en myt? Hur lockande känns semesterveckor ute på stugan för unga familjer idag?
  Vi ställde frågan till stugfolk och fastighetsförmedlare och svaret är: visst lockar stugorna, men det ställer sina krav.
  Det viktiga är att hålla sam både syskon och generationer emellan. Och att låta ungdomarna modernisera sommarstugan med bland annat sanitetsåtgärder och nätuppkoppling.
  I studion fastighetsförmedlarna Kenneth Hansson och Mosse Lindholm.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Det är många som lever av att stugfolket rör sig i deras trakter. Företagare i både handels-, café och restaurang- samt förstås bygg- och båtbranschen behöver inkomsterna som sommarfolket hämtar med sig.
  En av dom är Göran Berghem ute på Skåldölandet i Ekenäs skärgård.
  Tillsammans med hustrun Susse Berghem driver han Baggö Marina, tar hand om stugfolkets båtar.
  Drömmen är att utveckla marinan till en fullservice plats för sommarfolk.
  Reporter Veronica Montén.

 • Det finns många sätt att fira sin semester och sin lediga tid på sommartid. Att ha en egen kolonistuga är fint, men det är helt klart att de som har det är beredda på att jobba på en hel del och inte bara sitta i solen och lata sig.
  Kristina Virtanen är ordförande för koloniträdgårdsföreningen i anrika trädgården i Brunakärr i Helsingfors och reporter Berra Lindell har träffade henne för att höra mer om odlarnas stora intresse.

 • Utemöbler har faktiskt inte en så särskilt lång historia. Förutom för folk ur de högre stånden, som hade tid att umgås utomhus redan för drygt hundra år sedan.
  Men i större skala och på bredare front kom möbler gjorda för utomhus bruk först på 50-60-talet till Finland.
  Idag äger väl nästan alla nån form av solstolar eller trädgårdsmöblemang.
  Utbudet är stort. Just nu plockar möbelhallarna fram årets stolar, soffor och bord igen. Mycket handlar om konstmaterial, som är vädertåligt och relativt förmånligt.
  Men det finns också utemöbler som görs som hantverk. En och en, av fint virke och med en efterbehandling med t.ex linoljefärger som står sig i både regn och rusk.
  I västnyland, i gamla lantbruksskolan Västankvarns utrymmen, finns ett snickeri som specialiserat sig på traditionsmöbler.
  Westanqvarn Snickeri med VD och ägare Mats Björklund i spetsen.
  En av möbelserierna i gammal stil är Erstaholm.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Glims gårdsmuseum i Esbo uppmärksammar påskens traditioner med en rad evenemang och föreläsningar. Påskhäxor, videkvistar, onda andar och ägg. Var har allt sitt ursprung?
  Museilektor Tanja Ekholm hör till guiderna på gårdsmuséet och säger att programmet under påskhelgen är anpassat för både barn och vuxna.
  Redaktör Bertel Lindell.

 • Nordisk Visfest i Hangö arrangeras i juni (12-14.6.2019) och jubileumsåret till ära blir det en tredagar lång fest med visor. På onsdag bjuder visvännerna på en helkväll på lokala Pub Grönan, på torsdag står Hangö kyrka i tur och på fredag blir det traditionell visfest i Kulturmagasinet Victor, berättar Rainer Roth, Tina Söderström och Mona Kallström från arrangerande föreningen Visans Vänner i Hangö.
  Bland årets gästartister finns Gunnar Källström från Sverige, nordiska samarbetet Trio Acoustica och ekenäsbördiga Frida Andersson.
  Därtill besöker konserten "En hyllning till Ted Gärdestad" Hangö och från Åland bjuds det på Shanties med Tidens Brus.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Vilka är de viktiga frågorna för dig i riksdagsvalet 2019 och vad var de stora frågorna förr? Yle Vegas nyländska förmiddag hade sin egen valdiskussion med riksdagskandidater årgång 1993. Marit Lundström är journalist och ställde upp för de gröna då när förbundet/partiet inte ännu ansågs salongsfähigt. Johannes Runeberg är aktivisten som kedjade fast sig på klipporna i Tulludden i Hangö och fortsatte som kommunalpolitiker där han representerar Vänsterförbundet. Peter Heinström var många år partisekreterare för SFP. Gemensamt för alla tre är att de värnade då och värnar ännu idag om miljön och klimatet. I dag tror de starkt på ungdomen som engagerar sig i klimatrörelsen och som visar en internationell solidaritet och en människosyn som präglas av jämställdhet mellan kön, kultur och hudfärg. Tiina Grönroos är redaktör och i slutet av diskussionen deltar också lyssnare per telefon.

 • Tisdag 9 april var sista förhandsröstningsdagen i riksdagsvalet och vid vissa förhandsröstningsställen bildades kö till valurnorna. I Ekenäs röstades också flitigt sista dagen och på många väljares önskelista finns ett gemensamt budskap till de blivande riksdagsledamöterna: allmänna kommunikationerna måste förbättras till och från helsingforsregionen.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Den 9.4 firar vi Mikael Agricola-dagen, finska språkets dag och visst minns vi väl att han skrev Abckiria, det vill säga Abc-boken på finska. Men vad annat gjorde Mikael Agricola? Bertel Lindell har träffat Ulla-Maija Forsberg som är direktör vid Institutet för de inhemska språken.

Lyssna också