Östnyland på 20 minuter

5.12.2018 Stadsdirektörens nya hus, 10 000 fjärilar och betalt för artiklar

 • 23 min
 • tillsvidare

För ett år sedan blev Jan D. Oker-Blom stadsdirektör i Lovisa och nu tar han sig an att renovera Överstens slott. Borgå museum har fått ta emot en stor fjärilssamling. Magnus Östman, chefredaktör vid Finlands Natur och Solveig Bergholm, amanuens vid Borgå museum rotar bland lådorna. Helén Kurri, chefredaktör för tidningen Östnyland berättar varför tidningen börjar ta betalt för artiklar på webben.

Vi som hörs i podden heter Helena von Alfthan, Hedvig Sandell och Stefan Paavola.

Sändningar

 • on 5.12.2018 11.06 • Yle Arenan

Avsnitt

 • I sommar går Borgå inför ett försök med att ändra Kyrkogatan till en gårdsgata på avsnittet mellan Krämaregatan och Kyrkotorget. Invånarna vill inte att biltrafiken ska förbjudas - men hastigheterna ska ner. Förslaget att övergå till ett kommunalt ordnat slamtransportsystem förkastades av Nylands avfallsnämnd. I Lovisa vill staden utreda hur mycket det kostar att använda tid på invånarnas klagomål och besvär. Finnby daghem i Borgå ska återuppstå.

  Medverkande i podcasten är Anton Frankenhaeuser, Elin Andersson, Jan D. Oker-Blom, Mia Heijnsbroek-Wirén, Juha Karvonen och Börje Boström.

  Vi som gör podcasten heter Helena von Alfthan, Katarina Lind, Hedvig Sandell, Stefan Härus och Rebecka Svedberg.

 • I dagens podcast hör vi en synskadad berätta vad han önskar sig av den framtida färdtjänsten. Borgå, Askola, Sibbo och Lovisa funderar nu på hur tjänsten ska upphandlas. Vi hör också en besviken föräldrer efter Borgåstyrelsens beslut att inte behandla frågan om farliga skolvägar. Dessutom träffar vi Borgåbor inför EU-valet - ska de rösta eller inte?

  I programmet medverkar Kenneth Ekholm, Linda Nic Oireachtagh, Leila Eklöv, Johnny Holmström och Christoffer Lindberg.

  Katarina Lind är programvärd, Mikael Kokkola är nyhetsvärd och Helena von Alfthan är morgonreporter. Mira Bäck är reporter och Bettina Aspfors är nyhetschef.

 • I dagens podcast talar vi om möjligheterna att ladda sin elbil i Borgå. Vi träffar också en parkarbetare som är i full färd med att klippa gräs i det varma vårvädret.

  I programmet medverkar Kurt Nyberg, Håkan Björklöf och Hanna Linna-Varis.

  Katarina Lind är programvärd, Helena von Alfthan är nyhetsvärd och Fredrika Sundén är morgonreporter. Stefan Paavola är reporter och Bettina Aspfors är nyhetschef.

 • I dagens podcast hör vi Kari Hagfors från Lovisafullmäktige kommentera huruvida han bidrar till dålig stämning där. Dessutom handlar det om Lappträskbarn som fick rösta på djur i stället för EU-valskandidater. Fredagskaffegänget funderar på restauranger och kött.

  I programmet medverkar Kari Hagfors, Daniel Hannus, Mia Heijnsbroek-Wirén, Malin Lönnroth, Birgitta Palmqvist, Rasmus Bergman, Linn Strömberg, Adelie Sjöberg, Mea Lindström, Alvin Andersson och Reneya Peisa.

  Katarina Lind är programvärd och Fredrika Sundén är nyhetsvärd. Fredrika Lindholm och Leo Gammals är reportrar. Bettina Aspfors är nyhetschef.

 • I dagens podcast hör vi också hur Mia Heijnsbroek-Wirén ser på sitt fortsatta arbete som stadsstyrelseordförande i Lovisa. Hon hoppas att stämningen i fullmäktige ska förbättras.

  I programmet medverkar Linda Telenius, Mia Heijnsbroek-Wirén, Rosanna Pasanen, Michelle Sarström, Anton Salminen och Petra Paakkanen.

  Katarina Lind är programvärd, Stefan Härus är nyhetsvärd och Fredrika Sundén är morgonreporter. Rebecka Svedberg och Mira Bäck är reportrar. Bettina Aspfors är nyhetschef.

 • Dokumentärfilmare Mikael Martikainen och företagare Tomas Gustafsson letar efter Borgåfartyget M/S Irma med hjälp av moderna datorprogram. I Borgå har fler föräldrar än väntat ansökt om daghemsplats i höst. Det är servicekoordinator Carina Liljeberg-Karlssons jobb att försöka hitta en plats för barnen. Vi besöker Nickby, där arbetet med den nya bussterminalen är igång igen.

  Vi som gör podcasten heter Helena von Alfthan, Lasse Grönroos, Stefan Härus och Rebecka Svedberg.

 • I dagens podcast talar vi om att de östnyländska gymnasieeleverna blivit allt sämre på modersmål. I Borgå gymnasium har man tagit fram nya modeller för att stöda elevernas svenska i tal och skrift, i alla ämnen i skolan. I programmet hör vi också om Sibboelever som är bra på att sopsortera.

  I podcasten hör vi Rolf Blauberg, Teemu Laakko, Kiia och Eetu Taponen samt Seija Heikkinen.

  Katarina Lind är programvärd, Helena von Alfthan är nyhetsvärd och Fredrika Sundén är morgonreporter. Mira Bäck är reporter och Bettina Aspfors nyhetschef.

 • I dagens podcast handlar det också om taxichaufförer som är besvikna på att de förlorar sina taxistationer i Borgå. Dessutom funderar vi på avloppssystem och ny lagstiftning. Följer ditt avloppssystem lagen?

  I programmet medverkar Lisa Rönnberg, Elmer Skog, Emilia Melén, Jenny Holmberg, Thomas Vihmo och Mika Elo.

  Katarina Lind är programvärd, Stefan Härus är nyhetsvärd och Helena von Alfthan är morgonreporter. Hedvig Sandell och Mira Bäck är reportrar. Bettina Aspfors är nyhetschef.

 • I dagens podcast pratar vi om det nya trähuskvarteret som ska byggas på västra åstranden i Borgå. Vi hör också en Lypaelev som fick träffa republikens president. Dessutom handlar det om små kattungar som hittades på riksväg 6.

  I programmet medverkar Vera Örså, Kim Gustafsson och Dan Mollgren.

  Katarina Lind är programvärd, Stefan Härus är nyhetsvärd och Fredrika Sundén är morgonreporter. Mira Bäck och Mikael Kokkola är reportrar. Bettina Aspfors är nyhetschef.

 • I dagens podcast får vi höra varför stadsutvecklingsnämnden i Borgå vill att frågan om trafiklösningar bereds på nytt. Vi går också på städjippo i Lovisa och dessutom besöker vi ett daghem där klockorna har stannat.

  I programmet medverkar Patrik Björkman, Linda Henriksson, Hanna Falk, Isabella Törnblom, Lotta Elo och Mikael Stenberg.

  Katarina Lind är programvärd, Stefan Härus är nyhetsvärd och Fredrika Sundén är morgonreporter. Helena von Alfthan och Mira Bäck är reportrar. Bettina Aspfors är nyhetschef.

 • Gamla skolplanscher går åt som smör i solsken när Grännäs skola säljer bort skolartiklar modell äldre. Konstnär Ylva Holländer jobbar mycket i svartvitt men hon älskar färger och använder dem gärna. Holländer får ett pris av Kulturfonden på 15 000 euro. Vi pratar om sommarens försämrade bussförbindelser till Pernå.

  Medverkande i podcasten är Erik Sjöblom, Heidi Grönqvist och Alexandra Lönnroos-Udström.

  Vi som gör podcasten heter Helena von Alfthan, Mikael Kokkola, Hedvig Sandell och Fredrika Sundén.

 • I dagens podcast hör vi också hur silvermedaljen smakar för en spelare i PSS damer. Dessutom får vi veta hur katastrofövningen gick för fartyget m/s J.L. Runeberg.

  I programmet medverkar Linda Törnqvist, Annika Lindfors, Oliver Eklund, Ted Lönnroos och Juuso Koskinen.

  Katarina Lind är programvärd, Stefan Härus är nyhetsvärd och Fredrika Sundén är morgonreporter. Mira Bäck är reporter och Bettina Aspfors är nyhetschef.

Lyssna också