Vilka är de, regnbågsmänniskorna som går i Prideparaden? Och vad kämpar de med i sina liv? I poddcasten Regnbågsmänniskor har vi träffat sex personer, alla olika men också med en del likartade frågeställningar som de brottas med. Här finns skräcken för att vara transvestit, önskan att ses som en hen istället för en han eller hon, rädslan för homofobi, kampen inför och frågorna efter könsoperationen. Men framförallt längtan efter att själv få definiera vem man är! Och längtan efter att bli respekterad för den man är.

Avsnitt

 • När författaren Fredrik Ekelund är kring sextio år slår blixten ner i honom utanför ett skyltfönster med en skyltdocka som står i en väldigt vacker position. Fredrik drabbas av den skrämmande insikten att han är transvestit. Hur skall han kunna berätta detta för sin sambo – och barnen? Var och hur kan han leva ut som transvestit?
  Redaktör: Mi Wegelius, ljuddesigner: Jyrki Häyrinen, producent: Staffan von Martens

 • Strax före sin flytt från Karleby till Helsingfors år 2014 kom Mathias Uutela ut som homosexuell. Som studerande vid Hanken gick hen ”in i skåpet” igen. Men i dag har identiteten som icke-binär, hen är varken han eller hon, blivit ännu viktigare än hens homosexualitet.
  Redaktör: Mi Wegelius, ljuddesigner: Jyrki Häyrinen, producent: Staffan von Martens

 • Redan som fyraåring i dagis hamnade Aleksa Lundberg i en kris när dagismammorna inför en utflykt ville att hon skulle ställa sig i killarnas kö. I sin bok "Bögtjejen" berättar hon om sin väg från att kallas Mattias till att komma ut som bög till att därefter komma ut som transtjejen Aleksa.
  Redaktör: Mi Wegelius, ljuddesigner: Jyrki Häyrinen, producent: Staffan von Martens

 • Av dem som studerar medicin (på finska) vid Helsingfors universitet är Sakris Kupila den enda som offentligt har gått ut med att han är en regnbågsmänniska. Han upplever att en del studiekamrater och läkare inte vet tillräckligt om regnbågsmänniskor. De tror att man som trans är psykiatriskt rubbad. Sakris berättar i podden om ett verkligt besynnerligt beteende hos en läkare han besökte.
  Redaktör: Mi Wegelius, ljuddesigner: Jyrki Häyrinen, producent: Staffan von Martens

 • Roh Petas beskriver sig som ganska maskulin i sitt uttryck och uppfattas också som man av de flesta. Roh hittar jättemycket som är fint och bra både i maskulinitet och femininitet, men alla förväntningarna om att vara det ena eller det andra mår hen inte bra av. I stället vill Roh göra helt sin egen grej, vad det än råkar vara.
  Redaktör: Mi Wegelius, ljuddesigner: Jyrki Häyrinen, producent: Staffan von Martens

 • James MacDonald är ståuppkomiker med finsk-kanadensiskt påbrå. Han har valt att bejaka sin sexuella identitet och att öppet berätta, kommentera och t.o.m. göra komik om vad det har inneburit för honom att byta kön. Transitionen har varit en högst intim och personlig resa, och först tänkte James att han inte ville berätta om den för någon. Men sedan valde han annorlunda.
  Redaktör: Camilla Thelestam, ljuddesigner: Niko Ingman, producent: Staffan von Martens

 • To write and perform were James MacDonald’s great interests right from the start. He was born in Ontario by Finnish-Canadian parents and moved to Finland in his twenties. A transition process is always a highly personal and intimate journey. At one point James thought that perhaps he wouldn´t have to tell anybody about it. But then he chose another path.
  Reporter: Camilla Thelestan. Sound designer: Niko Ingman. Sound recording of stage performances: Mira Eskelinen. Producer: Staffan von Martens.

Inga kommande avsnitt

Lyssna också