Fokus på

Fokus på Gamble and Huff, Philly-Soulens kungar

 • 56 min
 • utgått

De skrev låtar för The Supremes och Elvis - Gamble & Huff satte Philadelphia på kartan som en av de stora musikstäderna i USA. De skapade en ny stil och ett nytt sound. De är föremålet för det första programmet i en serie om populärmusikens stora låtskrivare. Redaktör: Michael Cronström.

Sändningar

 • lö 1.12.2018 22.15 • Yle Vega

Avsnitt

 • Kisu Jernström var 14 år då han började spela trummor i Topmost som var ett att de populärast 60-tals banden i Finland. Sedan blev han soloartist och låtar som Onnestain on puolet sinun och Uneen aikaa vaipuu toppade hitlistorna i Finland. I mitten av 80 talet började han producera och skriva låtar åt andra artister. Tack vare honom fick också Kirka en ny start i karriären. Kjell Ekholm besökte hans lanthandel i Degerby i Ingå och pratade om hans långa karriär inom musiken.

 • Året 1994 slog Lisa Ekdahl igenom med låten Vem vet. Många förutspådde att hennes karriär skulle bli kortvarig men så blev det inte. Kjell Ekholm träffade artisten och i två program går de igenom Ekdahls intressanta och brokiga karriär.

 • Allt du behöver veta om den svenska rockartisten Joakim Thåström. Programmet bygger på flera olika möten med Thåström, ända sedan 1980-talet. Redaktör: Tomas Jansson.

 • Året 1994 slog Lisa Ekdahl igenom med låten Vem vet. Många förutspådde att hennes karriär skulle bli kortvarig men så blev det inte. Kjell Ekholm träffade artisten och i två program går de igenom Ekdahls intressanta och brokiga karriär.

 • Vad betyder jojken för samerna och hur använder man jojken i den samiska aktivismen idag? Vi dyker ner i aktuell samisk musik där jojk blandas med rap, pop och country. Redaktör: Marit Lindqvist. (Från 2018)

 • Det svenska bandet First Aid Kits Johanna och Klara Söderberg är systrarna som gjort en osannolik karriär på tio år. Från att ha spelat in sin första skiva i sitt barndomshem med pappa som producent, via en andra skiva som de spelade in i USA med idolen Mike Mogis som producent, via världsturnéer, via exklusiva uppträdanden där man fått spela sin sång Emmylou framför Emmylou Harris, till en färsk kritikerrosad fjärde skiva. Men på vägen gick lillasyster Klara också in i väggen. Hur hanterar man det, när man samtidigt lever sin dröm? I Fokus På berättar Johanna och Klara om alla sina tio år tillsammans med Tomas Jansson.

 • Under 1960-talet kämpade de Svarta pantrarna för de svartas rättigheter i USA. Hur lät musiken som uttryckte kampen? Hur låter den politiska musik som följde? Ann-Sophie Sandström har gjort ett personligt Fokus på de Svarta pantrarna.

 • En helt ny Klang. Efter att hennes första skiva utkom så var kritikerna i Sverige ense om att hon är landets följande stjärnskott. Nu har Sarah Klang sin andra skiva färdig och Kjell Ekholm träffade henne och de pratade om trycket hon nu kände på att prestera något ännu bättre. Hon är också finlandsaktuell med en konsert i Helsingfors tillsammans med First Aid Kit den 24 januari 2019.

Lyssna också