Yle Huvudstadsregionen

Tisdagssnackarna om anonym rekrytering: "I Svenskfinland känner man ändå de flesta"

 • 11 min
 • tillsvidare

Tisdagssnackarna Pia Sundell och Laila Andersson besökte Hanna Othman i studion för att dryfta kring anonym rekrytering och varför teatersalarna gapar tomma.

Sändningar

 • ti 27.11.2018 10.57 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Prisbelönta Borgmästarens självständighetsfest arrangeras i år för 22 gången. Festen fick sin början år 1997 när dåvarande överborgmästaren Eva-Riitta Siitonen skulle hitta på något som skulle bli hennes arv till staden.

 • Studier vid en yrkesskola kan öppna många dörrar nuförtiden - också till andra skolor. Sebastian Geust studerar till fordonsmekaniker vid Prakticum i Helsingfors, men målet är att studera vidare till diplomingenjör vid Aalto universitetet. Det är fullt möjligt eftersom det inte längre krävs en studentexamen för det. Yle Huvudstadsregionen besökte verkstaden på Prakticum och pratade om framtiden tillsammans med Geust och Albert Rehnström.

 • Anton Sontag studerar till ICT-montör vid Prakticum. Det bästa med utbildningen enligt honom är allt det praktiska som de studerande får göra på lektionerna. Men det blir också dyrt. Under Antons första höst på yrkesskolan har hans föräldrar redan satt ut 700€ på böcker och verktyg. Det skulle vara bra om andra stadiet var helt kostnadsfritt, tycker Sontag.

 • Tillsammans med sina studiekamrater, sponsorer och samarbetspartners har Lotta Eklblad dragit igång välgörenhetsrestaurangen Fööri, som under restaurangdagen i Helsingfors den 17.11 säljer mat för att stöda arbetet med ungas mentala hälsa. För samarbetspartner Krisjouren för unga är denna typ av samarbete viktigt för verksamheten, säger krisarbetare Oscar Lehtinen. Redaktör Julie Ebbe.

 • På Arcada övar den blivande ambulanspersonalen på hur de ska bemöta personalen. På skolan finns rum som ser ut som vanliga hem. I hemmiljön kan de studerande öva hur man ska gå till väga när man kommer hem till en patient i nöd. Som hjälp har de en docka som både kan "andas" och prata.

  Lektor Christoffer Ericsson och studerande Frida Enlund visade reporter Hanna Othman runt i klassrummen på yrkeshögskolan Arcada i Helsingfors.

 • Veckoslutet 16-17 november 2018 rör det sig typer i Lagstads skola i Esbo centrum natten lång. Men var inte rädd, det rör sig inte om några inbrottstjuvar. Nej, det är elever som deltar i ett LAN-party som ordnas i samband med Hajbo Epic Night Battle där elever i årskurserna fem och sex tävlar om vem som är bäst på spelet Minecraft. Vår reporter Christoffer Kaski åkte till Lagstads skola för att ta pulsen på lärarna Niclas Paul och Evald Hemström samt en hel drös femmor och sexor.

 • Just nu finns det tre punkthus på över 16 våningar i Helsingfors, men i framtiden ska de bli fler. Ted Urho frågar om att bygga högt av arkitekt Dan Mollgren, som leder Böle-teamet vid Helsingfors stad.

 • Daniel Tallberg flyttade från Borgå skärgård till Helsingfors för fyra år sedan, Lina Smedlund bytte Korsholm mot huvudstaden för två år sedan och Dora Lagerpetz flyttade hit från Åbo i början av hösten. På Svenska dagen växlade de tre Arcada-studerandena några tankar med Ted Urho kring vad dialekt och hemort betyder.

  - Det skulle vara jätteroligt att tala en dialekt, det ger mera karaktär, säger Dora Lagerspetz.

  - Jag jobbade bort min dialekt och nu ångrar jag det lite, säger Daniel Tallberg.

  - Jag känner hemlängtan då villasäsongen börjar och slutar, och jag inte kan vara i Österbotten, berättar Lina Smedlund.

 • - Sanningen är den att Helene Schjerfbeck talade svenska för att det var den ekonomiska, politiska och kulturella elitens språk i Finland på 1800-talet, säger Rafael Donner, författare och chefredaktör för Studentbladet.

  Han har provocerats av språkdiskussionen kring den förestående filmen.

  - När vi säger till finnarna att ni inte får göra den här filmen, så säger vi att ni får inte göra något om vårt lands historia, för att alla förebilderna talade svenska.

  Han tycker att Schjerfbeck var intressant som person och förtjänar en film.

  - Dom har ingen egen Helene Schjerfbeck. Det är att förneka finnarna rätten till sin egen historia att säga att de inte får göra filmen på finska.

  Ted Urho intervjuade.

 • Monica Björkell- Ruhl fick en panikattack. Det var den andra panikattacken inom några dagar, men den här gången var bemötandet helt annorlunda än förra gången. Reporter är Christoffer Gröhn.

 • Under hösten får vi följa med tre stycken gulnäbbar, alltså första årets studerande, som den här hösten har flyttat till Helsingfors från sina finlandssvenska hemorter för att studera. Programvärd Ted Urho bjöd in deltagarna Fanny Kesti, Vera Lindén och Walter Ruokolahti för att testa dem på deras kunskaper om sin nya hemstad.

 • Pia Stoltzenberg är utvecklingschef för det tvåspråkiga inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt. Hon berättar hur HUS uppmärksammar Svenska veckan 2018. Reporter Ted Urho.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Natascha Foley och Ella Paukku var två av de elever som åkte till Serbien för att se hur lågstadieelever från Grocka ordnade en egen Staffetkarneval. Grockaeleverna kom även på besök till Kyrkslätt i mitten av maj. Då bjöd Foley, Paukku och deras klassakamrater på traditionell Serbisk slava-fest - med ett Luciatåg! Reporter i inslaget är Lukas Rusk.

 • Daniel Juntunen och Henrik Huttunen går på årskurs 8 i Hagelstamska skolan i Grankulla. De anser att den kalla salladslunchen som serveras i flera veckor inte är mättande. Orsaken till den kalla salladslunchen är att centralköket renoveras. Reporter Christoffer Gröhn.

 • Åttaåriga Ville Mellgren har som hobby att springa tillsammans med sin mamma Sanna Huldén. I morgon ska de springa 5 km. Det kommer att gå som smort, tror han, för han har sprungit sträckan ren som sexåring.

 • Inför många av de finlandssvenska skolelevernas höjdpunkt under vårterminen, Stafettkarnevalen i Alberga i Esbo, ordnade lågstadieskolorna i Vanda en Ministafettkarneval på Sandkulla idrottspark. Alla elever i alla svenska skolor i Vanda var med, vissa sprang medan andra högljutt hejade på de tävlande. Reporter Karin Filén var på plats och i vimlet hittade hon två av löparna, Ossi Hjorth och Lina Kiviaho från Mårtensdals skola, för en intervju.

 • Vad stör sig bilister på i trafiken? Och hur ser de på sitt eget beteende? Christoffer Gröhn pratade med Riki Grahne, Margareta Nyman och Stig Kevin i Grankulla.

 • Vilka minnen och erfarenheter har du av den finländska - kanske inte så läckra - hembrygda drycken kilju? Det vill Nuorisotutkimusseura veta. Från februari till augusti 2019 samlar forskare in folks minnen, anekdoter, fotografier och annat relaterat till kilju. Vilken betydelse har drycken för den finländska ungdomskulturen? Och är den döende? Bland annat de frågorna vill man ha svar på, berättar doktorand Malin Fransberg. Reporter Julie Ebbe

 • En timme och tio minuter från hemmet till dagis, och sedan ytterligare en timme från dagis till arbetsplatsen. Det är verkligheten för Linda Grönqvists familj om de väljer att ta emot den daghemsplats som staden erbjudit familjens barn. Chef för småbarnspedagogiken i Helsingfors Jenni Tirronen vill verka för att alla Helsingforsbarn ska få en daghemsplats nära hemmet, men konstaterar att det i dagsläget inte går ihop. I studiodiskussionen deltar också Veera Hellman (Saml), medlem i fostrans- och utbildningsnämndens svenska sektion. Redaktör Julie Ebbe

 • Många studerande tycks, baserat på nyheter, må dåligt. Också forskning pekar åt samma håll. En som har koll på siffrorna är Sofia Lindqvist, som är sakkunnig vid föreningen Nyyti r.f och har tidigare jobbat som sakkunnig vid studentkåren vid Helsingfors universitet. Christoffer Kaski intervjuar.

 • Det är Valborgsmässoafton och maskerad på Trollebo daghem. Reporter Charlotte Lindberg besökte dagiset i Vanda och frågade Castor, Anton, Leopold och Stella - utklädda till benrangel och prinsessa - om deras kostymer och hur de ska fira valborg.

 • Läsveckan går av stapeln 22-28.4.2019 och årets tema är "Hela Europa läser!" Läser finländska barn och unga eurpeisk litteratur, och hur fungerar barn- och ungdomslitteratur som skrivs i en helt annan kulturell kontext än den finländska? Yle Huvudstadsregionen träffar bibliotekarie Tobias Larsson. Reporter är Nyhetsskolans Sara Moring.

 • Har du alltid velat bli scout, men aldrig som barn haft möjligheten? Det är inte för sent! Scouterna vill ha flera vuxna med i verksamheten, och det är en hobby som passar nästan alla, säger Alma Lüttge. Lüttge blev involverad i scouterna närmast av en slump redan som barn - och idag är hon ordförande för mångfaldsgruppen i Finlands Svenska Scouter. Redaktör Julie Ebbe.

 • Helsingfors stad ska tillsammans med invånarna ordna talkon under våren för att bekämpa invasiva, skadliga arter.
  Reporter Charlotte Lindberg gav sig av till Tölöviken i Helsingfors för att ta reda på mera om just invasiva arter tillsammans med biologen Mimma Ekblad. Christoffer Kaski är i studion.

Lyssna också