Vega i dag

Elin Sandholm designar sin sjätte aftonklänning för slottsbalen i år

 • 10 min
 • 7 mån. 9 d

Nu är det bråda tider för de kläddesigners som fått uppgiften att designa en aftonklänning till slottsbalen i år. Tiden för att skapa en eller flere kreationer är väldigt knapp och man har bara några veckor på sig att förverkliga sin - och framför allt kundens idé till en färdig produkt. Elin Sandholm är kläddesigner som i år har sin sjätte balklänning på slottet. I fjol hade hon hela tre beställningar på samma gång. Hur fungerar hela processen och hur får hon tiden att räcka till? Red. Nina Sederlöf

Sändningar

 • ti 27.11.2018 14.15 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Den sjuttonde december 1905 föds Simo "Simuna" Häyhä i ett jordbrukarhemman i Rautajärvi, nära den ryska gränsen. Häyhä kom att bli krypskytt under vinterkriget och han var en mycket duktig sådan. På tre månader i strid lär han, under vintern 1940 ha dödat över 500 ryska soldater med sitt pricksyttegevär. Simo Häyhä hann bli gammal, han dog år 2002. Men varför deltog han inte i Fortsättningskriget? Redaktör: Anki Westergård.

 • Den sextonde december 1773 smyger sig några ilskna Bostonbor ombord på brittiska fartyg. De slänger sedan te värt en förmögenhet överbord i Bostons hamn i protest mot de brittiska tullarna. The Boston Tea Party, eller Tebjudningen i Boston, blir inledningen på den amerikanska revolutionen. Vad var dessa upprorsmakare utklädda till då de slängde teet överbord? Redaktör: Anki Westergård.

 • Den femtonde december 1965 kommer den hajpade och populära musikalfilmen Sound of music till Finland. Biopremirär skall det bli två dagar senare. Filmen är baserad på Maria von Trapps memoarer om hur hon som barnflicka tog hand om de sju barnen von Trapp, varpå tycke uppstår mellan henne och fadern Georg von Trapp. Denna Hollywoodversion av det som utspelades i Österrike på 1920-talet blev en av världens största succéer, med Julie Andrews i huvudrollen som Maria. Men det var en annan skådespelerska som först var påtänkt för rollen, vem? Redaktör: Anki Westergård.

 • Den fjortonde december 1911 når Roald Amundsen och hans expedition Sydpolen. Det pågick en kapplöpning om polerna, och till Amundsens förtret hann han inte bli den första på Nordpolen. Han blev dock som sagt den första på Sydpolen, den första att segla igenom nordvästpassagen och den första som både hade varit på Nord- och Sydpolen. Han förolyckades dock tragiskt år 1928, under vilka omständigheter? Redaktör: Anki Westergård.

 • Den trettonde december 2003 infågas den irakiske diktatorn Saddam Hussein av amerikanska styrkor. Den fruktade Saddam styrde Irak med järnhand i 23 år, men beundrades även somen stark ledare som vågade utmana USA och Israel. Hans liv som fri man avslutades alltså denna dag, men under vilken amerikansk president var det som han tillfångatogs? Redaktör: Anki Westergård.

 • Den tolfte december inleds den isländska julkalendern då den första av tretton jultomtar kommer ned från berget. Då ställer de till med en massa bus och förtret och otyg, men islänningarna älskar ändå sina tomtar. Under resten av året bor de i en grotta, där deras mor, en förskräcklig trollpacka har hand om dem. Vad heter hon? Redaktör: Anki Westergård.

 • Den elfte december 1849 föddes författarinnan Ellen Key. Hon var en revolutionär inom pedagogiken och skrev boken "Barnets århundrade" där hon kritiserade skolan bland annat för att den matade eleverna med obegriplig splittrad kunskap och inte såg till individen. Hennes tankar lever kvar ännu idag, men hon hade också åsikter som idag inte ses med blida ögon - vilka åsikter var det? Redaktör: Anki Westergård.

 • Den tionde december år 1901 delas Nobelpriset ut för första gången, på årsdagen av testamentatorn Alfred Nobels död 1896. En finländare har fått Nobels fredspris, och det var Martti Ahtisaari. Men vilket år var det? Och vem var den yngsta att någonsin få Nobels fredspris? Och vem var den första kvinnan att få ett pris? Redaktör: Anki Westergård.

 • Den nionde december 1992 tillkännger den brittiska premiärminister John Major det som världen spekulerat om i flera år: Prins Charles och prinsessan Dianas separerar. Tre år senare var skilsmässan ett faktum och ett par år efter det förolyckades Diana, queen of hearts, år 1997. Diana fick en kunglig begravning i allt annat än till namnet. Hennes kista fördes från Kensington Palace till Westminister Abbey där ceremonin hölls. Elton John sjöng den legendariska låten låten "Candle in the wind", som ursprungligen var skriven år en annan kvinna, vem? Redaktör: Anki Westergård.

 • Den åttonde december 1980 mördas den förre Beatlesmedlemmen och fredsaktivisten John Lennon utanför sin bostad i New York. Som kompositör och sångare, både i The Beatles och senare som soloartist, räknas han till en av rockens främsta, inte minst tack vare sitt samarbete med Paul McCartney. Hela världen sörjde John Lennon, och hans änka Yoko Ono bor fortfarande kvar i parets bostad Daktota Building i New York dit många fans ännu idag vallfärdar. Vad heter mannen som mördade John Lennon? Redaktör: Anki Westergård.

 • Den sjunde december 1941 sker ett överraskningsanfall av den kejserliga japanska flottan mot den amerikanska marinbasen Pearl Harbor, Hawaii. I och med det drogs även USA in i andra världskriget. Vad var USA:s ödesdigra hämnd på Japan för deras attack på Pearl Harbor? Redaktör: Anki Westergård.

 • Den sjätte december 1917 antar Finlands lantdag självständighetsförklaringen. Därmed blir landet Republiken Finland, efter att tidigare ha varit ett storfurstendöme tillhörande Ryssland. Den unga nationen plågades av både både inbördeskrig och krig mot Ryssland. Förutom inbördeskriget, Vinterkriget och Fortsättningskriget brukar vi tala om ytterligare ett krig 1944-1945, vilket? Redaktör: Anki Westergård.

Klipp

 • Agneta Möller-Salmela jobbar som läsinspiratör i Hangö bibliotek Hon har inrett ett upplevelserum dit barnen från Hangöskolorna får komma och höra på berättelser ungefär en gång i månaden under hela läsåret. Agneta brinner för sitt jobb och reser runtom i Finland och delar ut av sina erfarenheter och idéer till såväl föräldrar som pedagoger.

 • Johannes Forsén är, förutom niondeklassist i Närpes högstadium, också trumpetist och kompositör. Under Närpes Skolmusikkårs 60-års jubileumskonsert framfördes hans komposition "Northern landscapes", ett sjuminuters verk för blåsorkester. Red. Jessica Morney

 • Förstår du och din katt varandra? Och härmar din katt din dialekt? Vid Lunds universitet pågår som bäst ett femårigt forskningsprojekt där man försöker ta reda på mer om kommunikationen mellan katter och människor. Vi ska höra forskningsledaren, språkvetaren Susanne Schötz. Red. Jessica Morney

 • Var tar han sina frågor ifrån och hur gör han ifall han inser att duellisten googlar för att hitta rätt svar?.

 • Nu är det bråda tider för de kläddesigners som fått uppgiften att designa en aftonklänning till slottsbalen i år. Tiden för att skapa en eller flere kreationer är väldigt knapp och man har bara några veckor på sig att förverkliga sin - och framför allt kundens idé till en färdig produkt. Elin Sandholm är kläddesigner som i år har sin sjätte balklänning på slottet. I fjol hade hon hela tre beställningar på samma gång. Hur fungerar hela processen och hur får hon tiden att räcka till? Red. Nina Sederlöf

Lyssna också