Vega i dag

Elin Sandholm designar sin sjätte aftonklänning för slottsbalen i år

 • 10 min
 • 5 mån. 5 d

Nu är det bråda tider för de kläddesigners som fått uppgiften att designa en aftonklänning till slottsbalen i år. Tiden för att skapa en eller flere kreationer är väldigt knapp och man har bara några veckor på sig att förverkliga sin - och framför allt kundens idé till en färdig produkt. Elin Sandholm är kläddesigner som i år har sin sjätte balklänning på slottet. I fjol hade hon hela tre beställningar på samma gång. Hur fungerar hela processen och hur får hon tiden att räcka till? Red. Nina Sederlöf

Sändningar

 • ti 27.11.2018 14.15 • Yle Arenan

Klipp

 • Busschaufför och pensionär Rafael Palm i Vasa tycker att många vägar är i dåligt skick och undrar vad partierna ska göra åt det. Sju av tio riksdagspartier svarar på frågan.

 • Axel Ridberg studerar ljuddesign vid Arcada i Pargas och han har en fråga som berör statsminister Juha Sipilä. Han vill veta om Sipilä tänker avgå ifall centern gör ett dåligt val. Professor Åsa von Schoultz svarar på frågan.

 • Gymnasisten Emilia Louhiranta från Kauhava frågar hur man ska veta vilket parti som är det rätta för en själv och hur man vet vilka partier som håller vad de lovar.
  – Hur man väljer rätt parti när man röstar, man vet ju vilka som finns, men vilka man kan lita på och hur man gör rätt val för sig själv? Vilka som gör det som de har sagt att de ska göra? undrar Emilia Louhiranta.
  Åsa von Schoultz som är professor i allmän statslära vid Helsingfors universitet svarar på frågan.

 • Pensionären Hasse Lindroos i Sibbo tycker att kulturen är en viktig del av livet och undrar hur partierna vill satsa på den.
  – I synnerhet äldreomsorgen och kulturen är viktiga frågor. Vi får ju hela tiden mera fritid, och vi som är äldre har enbart fritid. Man ska inte minska på kulturen, livet består inte enbart av det produktiva skapandet, alltså arbetet, det är bara en del.
  Hasse Lindroos undar hur partiernas kulturbudget ser ut, ska det satsas mer eller mindre på kulturen än i dag?

 • Gymnasieeleven Johannes Karf från Pensala blir berörd av ett avvisningsfall han läst om i tidningen. Hur kan man som röstberättigad påverka dylika beslut?
  – Jag kom att tänka på en flyktingfråga häromdagen när jag läste i tidningen om en dam och hennes barn. Barnet har varit i Finland i hela sitt liv, och nu ska de helt plötsligt skickas ut ur landet. Hur ska man behandla enskilda fall, kan man bara skicka iväg ett barn som levt i Finland i hela sitt liv och en mor som i princip inte har något kvar i sitt hemland?
  Vi frågade juristen och stadsdirektören Kristina Stenman.

 • Oscar Stenbacka går i gymnasiet i Vörå. Han har en fråga om vad som sker efter att rösterna i riksdagsvalet är räknade och de olika partiernas medlemmar gått hem från respektive valvakor.
  – Vad händer efter att valresultatet är klart dagen efter valet? Och hur går regeringsbildningen i Finland till? frågar Stenbacka.
  Åsa von Schoultz är professor i allmän statslära vid Helsingfors universitet och får svara på frågan.

 • Marknadsföringsstuderande Axel Lehtinen från Jakobstad undrar vad som händer med utbildningen efter valet.
  – Jag skulle vilja veta hur riksdagen och regeringen har tänkt utveckla budgeten för studier och utbildningen i allmänhet. Om den kommer att öka eller dras åt ytterligare.

 • Sjukskötarstuderande Felicia Söderback funderar på de omdebatterade djuren skarv och varg och undrar var politikerna står i frågan. Så här svarar riksdagspartierna.

 • Sjukskötarstuderande Cecilia Nyholm vill veta vilka valchocker riksdagsvalet för med sig förutom Maarit Feldt-Rantas oväntade besked att hon inte ställer upp igen på grund av sin magcancer. Det är inte alldeles enkelt att förutse vad som kommer att hända innan valet. Men Svenska Yles politiska reporter Magnus Hertzberg försöker svara på Cecilia Nyholms fråga.

 • Kultursmakarna i Sverige upprätthåller en kalender för det mångkulturella matåret och de har också koll på Runebergsdagen och Runebergstårtorna. Caroline Maino är en av Kultursmakarna. Red. Jessica Morney

 • I dokumentären "Tills cancern skiljer oss åt" fick vi följa Peter Snickars och familjens kamp mot hjärntumören. Nu kommer dokumentären att sändas igen och vi har träffat Peters fru Magdalena Snickars för att fundera på hur livet gick vidare efter sjukdomen och Peters bortgång. Ända till slutet hoppades och trodde Magdalena att Peter skulle bli bättre. Red. Jessica Morney

 • Det är krävande att leva traditionellt och samtidigt vara en del av det moderna samhället, säger Aslak Paltto i Lemmenjoki. Aslak Paltto är renskötare och journalist på Yle Sápmi. Just nu är han aktuell med en dokumentär om livet som renskötare. Red. Jessica Morney

Lyssna också