Vega i dag

Elin Sandholm designar sin sjätte aftonklänning för slottsbalen i år

 • 10 min
 • utgått

Nu är det bråda tider för de kläddesigners som fått uppgiften att designa en aftonklänning till slottsbalen i år. Tiden för att skapa en eller flere kreationer är väldigt knapp och man har bara några veckor på sig att förverkliga sin - och framför allt kundens idé till en färdig produkt. Elin Sandholm är kläddesigner som i år har sin sjätte balklänning på slottet. I fjol hade hon hela tre beställningar på samma gång. Hur fungerar hela processen och hur får hon tiden att räcka till? Red. Nina Sederlöf

Sändningar

 • ti 27.11.2018 14.15 • Yle Arenan

Klipp

 • Endel daghem i Öserbotten har redan länge satt fokus på natur och miljö. I endel kommuner finns också miljöfostran inskriven i planen för småbarnsfostran. I andra kommuner har man inte alls tagit tag i ämnet ännu. På Dagsmark daghem i Kristinestad är barnen både är vana vid plocka och sortera skräp och att pyssla med sådant som inte kastas bort. Red. Jessica Morney

 • När det gäller äldreboenden har många kommuner i Österbotten inte ännu funderat på hur man kunde göra äldreomsorgen mer klimatsmart. Men på Folkhälsanhuset Wasa försöker man tänka klimatsmart och för de som är uppvuxna under en tid då det var brist på det mesta har klimatsmartheten kommit naturligt. Red. Jessica Morney

 • Har humorn utvecklats under det senaste halvseklet? Skrattar farmor och farfar åt samma saker som sina barnbarn eller är humor en generationsfråga? Thomas Oredsson är utbildad skådespelare och har sysslat med komik sedan 70-talet. Enligt Oredsson är den största skillnaden från 70-talets humor till dagens läge att man nuförtiden gärna vill chocka publiken. Redaktör: Emil Friman

 • Man brukar ju hänvisa till Göteborg som ordvitsarnas stad, men varför då? Vi har pratat med Ulf Benkel, journalist som skrivit fyra böcker om ordvitsar. Benkel har alltså ägnat orimligt mycket tid åt det här med ordvitsar. Dessutom föreläser han om den här ädla konsten och tycker att en ordvits bör vara "elegant". Anki Westergård ringde upp honom och bad honom redogöra för historien bakom Göteborg och ordvitsen.

 • På onsdag 19 februari 2020 är det Ordvitskväll i Yle Vega. Hannah Norrena och Magnus Hansén värmer upp med att testa några ordvitsar på varandra.

 • Joakim Rundt frågar debattredaktionens Bettina Sågbom och Stefan Winiger om veckans mest intressanta samtalsämnen:

 • Hans Mäenpää var 30 år när han började satsa seriöst på längdåkningen. Åtta år senare satte han nytt världsrekord i 24 timmars skidåkning. För honom var idrotten en räddning - en väg ur drog- och alkoholmissbruk. Redaktör: Mikael Oivo

 • De flesta nya skolor går in för att ha flexibla utrymmen - klassrummen har inte nödvändigtvis längre fyra väggar och en dörr, utan istället får eleverna under lektionstid välja om de gör sina uppgifter i en soffa, i ett annat rum eller till och med i en trappa.
  Klasserna kan ha 30 elever men undervisningen sköts av två lärare.

  Blir det stökigt? Hur ser lärarna på de nya arbetsmiljöerna? Vad tycker eleverna?

  Vi besökte Strömborgska skolan i Borgå, som flyttat in i en ny skolbyggnad strax efter årsskiftet. I skolan finns årsklasserna 1-9.

  Rektorn Carola Wiksten är speciellt nöjd över akustiken i skolan.
  Redaktör Camilla Andelin

 • Inom konst- och antikbranschen kan efterfrågan ändra snabbt och för den som arbetar inom branschen gäller det att hänga med. Specialisten Johan Wulff har besökt Vasa för att titta på intressanta föremål och konst som kanske kvalar in på vårens auktioner. Jessica Morney plockade ihop några loppisfynd och träffade Johan Wulff.

 • Ekonomiprofessor Lars-Johan Åge har samlat åratal av studier i hur människor förhandlar i en ny bok. Titeln "Happy happy" är en variant på uttrycket "Win-win", som enligt Åge inte är lika eftersträvansvärt. Joakim Rundt intervjuar:

 • Fler timmar, högre lön, fler fastanställningar för att undvika inhyrd arbetskraft. Det kräver servicefacket PAM och ger strejkvarsel för både Prisma och Citymarket. Hör de anställda! Reporter: Anna Savonius.

 • För mycket grammatik och för lite prat. Så upplever eleverna finskundervisningen i skolan. Många väljer att tala engelska fram om finska i vardagen, visar en rapport. Reporter är Axel Nurmio.

Lyssna också