Vega i dag

Elin Sandholm designar sin sjätte aftonklänning för slottsbalen i år

 • 10 min
 • 4 d

Nu är det bråda tider för de kläddesigners som fått uppgiften att designa en aftonklänning till slottsbalen i år. Tiden för att skapa en eller flere kreationer är väldigt knapp och man har bara några veckor på sig att förverkliga sin - och framför allt kundens idé till en färdig produkt. Elin Sandholm är kläddesigner som i år har sin sjätte balklänning på slottet. I fjol hade hon hela tre beställningar på samma gång. Hur fungerar hela processen och hur får hon tiden att räcka till? Red. Nina Sederlöf

Sändningar

 • ti 27.11.2018 14.15 • Yle Arenan

Klipp

 • Konstnären och författaren Alexandra Sandbäck i Kronoby har skrivit om klädrelaterade saker, som hållbart mode och kroppspositivitet. Nyligen publicerade Alexandra en bloggtext med rubriken "Hur ska en tjock kvinna klä sig?" Jessica Morney har hälsat på Alexandra Sandbäck i hennes lilla röda stuga i byn Jeussen i Kronoby för att tala om kläder och vad som kan begränsa möjligheten att utveckla en egen stil.

 • Personer med funktionsnedsättning löper större risk än andra att utsättas för sexuellt utnyttjande.

  Det här visar internationella undersökningar, men även här hemma bekräftar man på SAMS, Samarbetsförbundet kring funktionshinder och på FDUV, alltså organisationen för personer med intellektuell funktionsnedsättning, att detta är ett problem.

  För det mesta sker det här på nätet och vissa grupper är då mer utsatta än andra. Så här FDUV:s verksamhetsledare Lisbeth Hemgård. Redaktör: Anki Westergård.

 • Grooming - eller gromning som man brukar säga på svengelska - är något vi förknippar i första hand med barn som via nätet utsätts för vuxna i syfte att utnyttja dem sexuellt.

  Mer sällan - eller kanske aldrig - hör vi talas om vuxna som blir utsatta för gromning av andra vuxna, också det i syfte att senare bli sexuellt utnyttjade.

  Men det här är ett fenomen som enligt experter är vanligare än vi tror, men eftersom skammen bland offren är stor, kommer det sällan till omgivningens kännedom.

  Heli Vaaranen som är psykoterapeut och ledande expert inom parrelationer på Befolkningsförbundet, och hon är bekant med fenomenet. Så här beskriver hon vad gromning är. Redaktör: Anki Westergård.

 • Vet du vad en erfarenhetsexpert är? Det är en person som med egen eller anhörigs erfarenhet av psykisk ohälsa, missbruk eller fysisk sjukdom kan hjälpa en annan i samma livssituation.

  På så sätt kompletterar de den yrkeskunskap som finns och erbjuder patientstöd. Vi har träffat Maj-Len Kuivamäki som hör till den första grupp erfarenhetsexperter som utbildades på svenska för tre år sedan. Hon är erfarenhetsexpert i panikångest. Redaktör: Anki Westergård.

 • I Finland har det funnits koloniträdgårdar i drygt 100 år, den första grundades år 1916 i Hatanpää i Tammerfors. Tanken med kolonilotterna var att ge stadsbor en chans att odla frukt och grönsaker för att hålla nere matkostnaderna. Idag odlas både grönsaker, frukt, bär och blommor. Vi ska träffa Kaija Kuusela på Tullbacken i Karleby. Red. Jessica Morney

 • Christoffer Forsman från Karis var årets Bachelor i reality-tv programmet Bachelor Suomi. Här berättar han om sin upplevelse och hur det är att försöka hitta kärleken på tv.

  Redaktör: Emilia Jansson

 • Flera internationella mediebolag planerar att lansera sina egna streamningstjänster. Det här kan leda till att det blir dyrare att följa med både nya och klassiska tv-serier och filmer. Vi har intervjuat Hanne Bruun, som är professor i medievetenskap vid Aarhus universitet i Danmark. Redaktör: John Nyholm.

 • Sista helgen i juni var det dags för Jazz Night Express jungfrufärd. Sedan 2016 har Nederländerna inga nattågsförbindelser till utlandet. Tre kompisar beslöt ta saken i egna händer och ordnade ett eget nattåg: ”Världens bästa nattåg”. Redaktör Erik Ståhl.

 • Minnen från en svunnen villakultur lever kvar i Berndt Arells spetsvilla från år 1901 på Runsala i Åbo. Red. Jasmine Nedergård

 • Förra sommaren träffades halvbröderna Roland Backman och Sture Borgar för första gången på 60 år. I barndomen bodde de i samma trappuppgång och Roland visste att de var halvbröder, men det gjorde inte lillebror Sture. Red. Jessica Morney

 • Det färska japanska kronprinsparet är på ett fyradagarsbesök i Finland. Japankännaren och tidigare Rundradiokorrespondenten Monica Braw ger en introduktion i den kejserliga familjens historia och nutid. Red. Jessica Morney

 • Studenterna Lyslo Haugskott från Trondheim och Cecilia Falkman från Stockholm är i Finland på en kurs vars syfte är att lära sig om Svenskfinlands språk, litteratur och kultur. Tillsammans med kursledaren Markus Söderman har de besökt bland annat Vasa, Helsingfors och Närpes. Redaktör: Hannah Norrena.

Lyssna också