X3M Fokus

Mikro-otrohet på some: var går gränsen?

 • 13 min
 • tillsvidare

Sändningar

 • on 10.10.2018 15.55 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Simon, Isabella och Max ger dig dagens viktigaste samtalsämnen.

 • Vi frågar om Instagram faktiskt får gömma likes, som företaget nu gör i sju länder; om finska tv-profilen Jethro Rostedt faktiskt får motta också positiv feedback; och om man faktiskt får vara näsvis och poängtera åt folk att Faceapp eventuellt är en rysk spionapp. Max berättar en fantastisk fabel från Indien, medan Fanny uppdaterar vår kunskap om bland annat Elon Musk och ebolaepidemin i Kongo. Plus att vi får lära oss hur Facebook och Instagram (två gånger i samma program Instagram, what) arbetar för att hjälpa personer som lägger upp material relaterat till självskadebeteende. Simon har intervjuat Rebecka som växte upp som ett Jehovas vittne, hör hennes gripande historia.

 • Vi går ner på DJUPT filosofiskt vatten då vi i Change My Mind pratar om automatiseringen. Alltså robotarna kommer. Vilket vi säger att är bra. Vi går på en resa där Simon anklagas för att vara kommunist och Max blir en ekofascist, så gott som i alla fall. Fanny berättar vad Area 51 är och varför den trendar världen över. Det och en del annat i detta avsnitt av Fokus.

 • Vi delar ut smockor till Netflix, som nu först tagit bort den självmordsscen från 13 Reasons Why som lett till ökat antal självmord bland unga; till pappan som tjallade på sin egen son (snitches get stitches); till Ikea som vill sälja begagnade Ikeamöbler; och till bybutiken i Tuuri som luras med att på flit gå på minus med bensapriser. Fanny berättar om Trumps krig mot Ocasio-Cortez, Omar, Pressley och Tlaib och om den pågående Irankrisen. Simon förklarar teorin om att lycka leder till att många röstar på högerpopulister. Och så dissar vi Sverige för att A$ap Rocky ännu är i finkan.

 • James Bond får en efterträdare! Flygolyckan i Umeå, Indiens månlandningsprojekt och finländarna gör för lite ungar. Dags för babytalko after all? Också: kulturell appropriering, är det för lätt att ta till som kulturkritik? Och så älgen i Helsingfors, såklart. Och annat smått och gott som vanligt!

 • Ett stenhårt nyhetsquiz, republikanernas jakt på de illegala, samtyckeslagen och mycket mer godis. Vad mer kan man önska sig en fredag som denna? Inget, är svaret.

 • Får man blanda sport och politik? Ja. Får man bara göra det om man har "rätt" åsikt? Nä, men om man hatar andra människor brukar det få konsekvenser. Fanny ifrågasätter det farliga i att graniskriborna ska ha containrar som sovställe. Max dissar namnet Mataskär. Simon klagar på gubbar som borde förstå men som inte förstår att världen förändras. Vi får också höra om bland annat vildhästar, hastighetskameror och om serieätaren som nu åkt i finkan.

 • Fokus dissar frukosten, och Max försöker sig också fruktlöst på att dissa gröt. Vi får höra om brottslingen som blev fast för att han fes (!) och diskuterar att det finns för mycket olika streamingtjänster. Fanny berättar om ett föreslaget hundkörkort, dvs att du måste bevisa att du kan ha hund, och om lärarutbildningar på finska som vill ha fler sökande. Så får vi också en uppdatering om Nicki Minajs kejkka i Saudiarabien.

 • Följande filosofiska spörsmål i Roast the News:
  - Är Nordkorea egentligen ett paradis?
  - Får Neymar faktiskt inte ta lite ledigt från jobbet?
  - Är vitsvanshjortarna våra undersåtar eller tvärtom? Och är det vetet eller vi som bestämmer?

  Följande filosofiska spörsmål i det övriga programmet:
  - Varför måste beach-idrottsdamer ha bikini?
  - Vet Lettland vad de gör då de sänker sin alkoholskatt för att locka spritrallyentusiaster?
  - Vet Storbritannien vad de gör då de inte kallar hem sin USA-ambassadör, som dissat Trump?

  Och sist men inte minst, vet Wilma Murto vad som krävs för att bli stavhoppslegend?

 • Max söker revanch i nyhetsquizzet, som innehåller bränder i Ekenäs, världsarv och teckenspråk. Får han det? Lyssna och ta reda på! Också pratar Fanny om utrikesnyheter och Simon får besök av Jessica Lagerblom, ex-landslagsspelare med en karriär i Piffen från Pargas, United i Jeppis, HJK i Helsingfors och Älvsjö/AIK. Simon upprör folket med att dissa Försvarsmakten.

 • Nyhetsquiz! Ruisrock! Ariel har blivit castad till Lilla Sjöjungfrun med riktiga människor! Och. Det är fredag!

 • Max berättar om en man som dog av att han åt en geckoödla. Varefter Simon kontrar med mannen som dog av att ha åkt i ett flygplans landningsställsfack från Kenya till London. Simon dissar Nicki Minaj för andra gången den här veckan, och också J-Lo får en känga. En halv känga får både svenska spelfördelaren Kosovare Asllani och japans kronprinsessa Kiko. Mycket kvinnofientligt avsnitt märker jag nu då jag skriver detta. Fanny berättar om en riktigt kvinnofientlig sak nämligen en app som "klär av" kvinnor på bild. En mindre fientlig sak är Emil Granberg som berättar om projektet Team Rynkeby, ett enormt cykellopp som samlar in pengar till sjuka barn.

Klipp

Lyssna också