Efter Nio

Kenneth Nars vegetariska Wienerschnitzel av grönkål

  • 9 min
  • tillsvidare

Efter Nios matexpert Kenneth Nars tar vid där presidenten slutade, och visar hur man tillreder också de mindre eftertraktade delarna av grödorna. Dessutom presenterar han bl.a. en läcker vegetarisk Wienerschnitzel med grönkål. Ur programmet om ideal, 10.9.2018.

Receptet på Wienerschnitzel av grönkål

En knaprig och god grönskålsrätt som fungerar bra som huvudrätt. Man kan variera tjockleken på schnitzlarna, beroende på hur mycket kål man har - hellre ca 5-10 mm tjocka än för tunna. Det viktiga är att de håller ihop då de paneras gyllenbruna.

Recept: Kenneth Nars

600 g grönkål
100 g smör, smält
2 dl vetemjöl
3 ägg
3 dl skorpsmulor eller panko
3 dl rypsolja
Salt

1. Skär bort den tjocka stjälken i mitten på kålbladet men försök hålla kålbladen hela.

2. Doppa bladen 15 sekunder i en kastrull med sjudande vatten och skölj dem direkt efter det med kallt vatten och låt rinna av.

3. Lägg ett ark bakplåtspapper på en ugnsplåt och rada 4-6 st kålblad på varandra till 10-15 cm stora schnitzlar. Täck med ett ark bakplåtspapper och täck med en annan ugnsplåt och pressa lätt. Ställ i kylskåpet ca 30 minuter.

4. Ta ut plåten och häll av det vatten som samlats på den undre plåten. Lyft på pappret, pensla grönkålen rikligt med smält smör och lägg på pappret igen.

5. Ställ plåten (med den andra plåten på den undre) i ugnen i ca 175 grader i 45 minuter. Se till att kålen inte bränns men den får brynas lätt i kanterna.

6. Ta ut plåtarna och låt svalna, ställ i kylen ca 30 minuter.

7. Om grönkålschnitzlarna känns för torra och knapriga i kanterna kan de penslas med lite smör och vatten.

8. Knäck äggen i en sopptallrik och vispa dem lätt, häll mjölet och skorpsmulorna på varsin tallrik. Hetta upp rypsoljan i en bred stekpanna. Doppa en grönkålschnitzel åt gången på båda sidorna i vetemjöl, sedan i ägget och till sist i skorpsmulor. Stek schnitzlarna gyllenbruna i oljan, ca 2 minuter per sida. Låt de färdigstekta schnitzlarna rinna av på en stor tallrik täckt med hushållspapper.

9. Salta lätt och servera med en citronskiva och kapris.

Tilläggsuppgifter

Bild 16:9

Kan ses utomlands

Sändningar

Visa tilläggsuppgifterDölj tilläggsuppgifter

Avsnitt

Klipp

Efter Nio

Yle Teema Fem

Vardagskväll med guldkant. Sonja Kailassaari och Mårten Svartström bjuder in aktuella och intressanta gäster och diskuterar trender, hälsa, konsumtion, karriär och fritid. svenska.yle.fi/efternio. Parad Media.

Se också på