Ooppera

Oopperailta Baijerin valtionoopperassa: Giuseppe Verdin Otello

  • 3 t 18 min
  • utgått

4-näytöksinen ooppera.
Libretto: Arrigo Boito Shakespearen näytelmän mukaan.

Musiikinjohto Kirill Petrenko

Baijerin valtionoopperan lapsikuoro, kuoro ja orkesteri

Otello - Jonas Kaufmann, tenori
Jago - Gerald Finley, bassobaritoni
Desdemona - Anja Harteros, sopraano
Cassio - Evan LeRoy Johnson, tenori
Roderigo - Gaelano Salas, tenori
Lodovico - Bálint Szabó, basso
Emilia - Rachael Wilson, mezzosopraano
Montano - Milan Siljanov, bassobaritoni
Sanansaattaja - Markus Suihkonen, basso

Väliajalla n. klo 20.25 ja esityksen päätteeksi oopperalaulajat Raili Viljakainen ja Hannu Niemelä sekä toimittaja Outi Paananen keskustelevat illan teoksesta ja sen esityksestä.

Äänitetty Baijerin valtionoopperassa produktion ensi-illasta 23.11.2018

OOPPERAN TAPAHTUMAT
Merenrantakaupunki Kyproksella 1400-luvun lopussa.

I NÄYTÖS
Venetsia on nimittänyt Otellon, urhoollisen maurisoturin, Kyproksen uudeksi käskynhaltijaksi. Meritaistelussa Otello joukkoineen on lyönyt turkkilaiset. Otellon laiva kamppailee myrskyn kourissa.
Otellon noustua maihin, kansanjoukko ylistää johtajaansa, mutta vänrikki Jago alkaa punoa juoniaan. Hän vakuuttaa Otellon puolisoon Desdemonaan rakastuneelle Roderigolle, että pian neito varmasti kyllästyy mauriinsa. Samalla Jago paljastaa yhden niistä syistä, miksi hän vihaa Otelloa: mauri on nimittänyt kapteeniksi Jagon sijasta nuoren Cassion.

Kyproslaiset kerääntyvät nuotion ääreen juhlimaan voittoa. Jago virittää juomalaulun, jonka tarkoituksena on humalluttaa Cassio. Viinin päihdyttämä Cassio on altis tarttumaan aseeseen huomatessaan Roderigon nauravan hänelle. Montano, Kyproksen entinen käskynhaltija, yrittää rauhoittaa tilannetta, mutta saa viillon Cassion miekasta. Jago yllyttää väen sekasortoon soitattamalla hälytyskelloja. Meteli tuo Otellon paikalle. Hän komentaa laskemaan miekat, toteaa Cassion syylliseksi ja rankaisee tätä, Jagon riemuksi, arvonalennuksella.

Kun muut ovat poistuneet, Otello ja paikalle vaivihkaa saapunut Desdemona puhkeavat suloiseen lemmenduettoon.

II NÄYTÖS
On Jagon aika ottaa ohjat käsiinsä. Credossaan hän julistaa uskovansa "julmaan Jumalaan, joka loi minut kuvakseen". Tämä uskontunnustus päättyy nihilistiseen toteamukseen: "kuolema on tyhjyyttä, taivas vanhaa tarua".

Jago huomaa Cassion keskustelevan Desdemonan kanssa puutarhassa. Otello saapuu paikalle ja Jago näkee tilaisuutensa tulleen. Hän alkaa kylvää mustasukkaisuuden siementä kuiskailemalla Otellolle: "Pelätkää mustasukkaisuuden hirviötä". Sitten Jago kehottaa Otelloa olemaan valppaana ja tutkailemaan Desdemonan sanoja. Puutarhassa alkavat kaikua lasten äänet; kansa on kokoontunut laulamaan Desdemonalle, tuomaan tälle lahjoja ja toivottamaan pitkää ikää ja onnea nuorelle parille.

Seuraneitinsä Emilian kera Desdemona saapuu Otellon luo ja esittää tälle armonanomuksen Cassion puolesta. Otello menettää malttinsa, mutta syyttää siitä polttavaa päätään. Desdemona ottaa pienen kirjaillun nenäliinansa aikoen viilentää puolisonsa otsaa, mutta Otello huitaisee liinaan maahan. Emilia poimii liinan talteen. Kvartetossa Desdemona on ymmällään, miten hän on loukannut Otelloa, joka kärvistelee puolestaan epäilyjensä verkossa. Jago vaatii Desdemonan nenäliinaa Emilialta ja Emilia ymmärtää miehensä punovan jälleen juoniaan. Lopulta Jago nappaa nenäliinan vaimoltaan.

Kun Desdemona ja Emilia poistuvat, alkaa Jago satuilla yöstä, jolloin unissaan puhuva Cassio paljasti salaisen suhteensa Desdemonaan. Otello ei tiedä, mitä uskoa. Jago kuvailee Desdemonan liinaa, jonka väittää nähneensä Cassiolla. Otello tunnistaa kuvauksesta liinan samaksi, jonka antoi Desdemonalle ensimmäisenä lahjanaan. Näytös päättyy Otellon ja Jagon vannoessa kostoa.

III NÄYTÖS
Ollaan Otellon linnan salissa. Airut ilmoittaa venetsilaisten lähettiläiden saapumisesta. Jago lähtee hakemaan Cassiota. Kun pahaa aavistamaton Desdemona saapuu, Otello pyytää puolisoltaan liinaa, jonka hän aikoinaan tälle antoi. Desdemona on ymmällään miehensä vihastuksesta kun liina ei ota löytyäkseen. Tilanne kärjistyy Desdemonan jälleen anoessa armahdusta Cassiolle. Raivoisa Otello syyttää vaimoaan portoksi, eikä järkyttynyt Desdemona voi muuta kuin vannoa viattomuuttaan.

Jago heittäytyy toverilliseksi ja saa Cassion kertomaan naisseikkailuistaan. Pilarin taakse piiloutunut Otello luulee Cassion kehuskelevan Desdemonan valloituksella. Viimeinen isku on kirjailtu liina, jonka Cassio vetää taskustaan.

Fanfaarit kertovat Venetsian lähettiläiden lähestyvän linnaa. Kyproslaisten hurratessa vieraille, Jago ja Otello pohtivat jo sopivaa tapaa surmata uskottomaksi todistettu Desdemona. Vieraiden edessä Otellon on kuitenkin vielä siedettävä puolisoa rinnallaan. Lodovicolla on viesti Venetsian Dodgelta, joka määrää Otellon palaamaan takaisin kanaalien kaupunkiin ja Cassion on määrä jäädä Kyproksen uudeksi käskynhaltijaksi.

Desdemona mainitsee jälleen pahaksi onnekseen Cassion nimen ja Otello kuulee sen. Hän menettää tyystin itsehillintänsä. Kaikkien tyrmistykseksi Otello tarttuu puolisoonsa niin kovin ottein, että tämä kaatuu lattialle. Otello ajaa kaikki pois salista, vain Jago jää paikalle. Väen hurratessa ulkona Otellolle, omalle voittoisalle leijonalleen, mauri lyyhistyy tunnekuohun murtamana. "Ecco il leone" – "Siinä teidän leijonanne", toteaa Jago pilkallisesti itsekseen Otellon maatessa tajuttomana lattialla.

IV NÄYTÖS
Emilia valmistelee Desdemonaa levolle. Desdemona haluaa pukeutua hääpukuunsa ja sanoo valinneensa sen myös hauta-asukseen. Hän muistaa vanhan palvelijattaren laulaman balladin, pajulaulun, rakkauteen pettyneestä neidosta. Desdemona hyvästelee seuranaisensa. Yksin jäätyään hän rukoilee ja asettuu levolle. Otello saapuu, katselee nukkuvaa puolisoaan, eikä saata olla suutelematta tätä. Desdemona herää ja viimeinkin hänelle selviää Otellon vihan syy: mies uskoo Desdemonan pettäneen häntä Cassion kanssa. Viattomuuden vakuutukset eivät enää auta. Otello kuristaa Desdemonan. Samassa paikalle kiiruhtaa Emilia, joka kertoo Cassion surmanneen Roderigon, eikä päinvastoin, kuten Jago oli Otellolle luvannut.

Emilia kuulee Otellon puolisoonsa kohdistamat syytökset. Nainen kauhistuu ymmärtäessään Jagon juonittelujen olevan kaiken takana. Emilian huudot tuovat paikalle linnan muut asukkaat. Kun kirjotun liinan kohtalo selviää, Jago huomaa pelin menetetyksi ja pakenee. Otello iskee rintaansa tikarin, toivoen rakkaaltaan vielä yhtä suudelmaa.

Sändningar

  • lö 16.2.2019 19.02 • Yle Radio 1

Avsnitt

  • 3-näytöstä ja epilogi. Libretto: W.H. Auden ja Chester Kallman William Hogarthin samannimisen kuparipiirrossarjan vuodelta 1735 mukaan. Suomen kansallisoopperan kuoro ja orkesteri. Musiikinjohto Eivind Gullberg Jensen. Tom Rakewell - Steve Davislim, tenori. Anne - Hanna Rantala, sopraano. Nick Shadow - Jaakko Kortekangas, baritoni. Baba Turkkilainen - Päivi Nisula, mezzosopraano. Trulove - Koit Soasepp, basso. Sellem - Mika Pohjonen, tenori. Mother Goose - Merle Silmato, altto. Mielisairaalan vartija - Juha Eskelinen, baritoni. - Kansallisoopperassa 9.4. äänitetyn esityksen toimittaa Risto Nordell. Outi Paananen sekä säveltäjät Kimmo Hakola ja Olli Kortekangas keskustelevat illan teoksesta ja sen esityksestä.

Lyssna också