Riikan tähtitarha

Sebastian Hilli ei salaile sävellystensä taustoja

 • 56 min
 • utgått

Musiikkiopiston teorianopettaja kannusti Sebastian Hilliä kirjoittamaan musiikkia. Sitä kautta nuorukainen sai kosketuksen omaan sisäiseen maailmaan ja omaan ajatteluun. Tätä nykyä 28-vuotiaan Hillin teoksia viedään jo maailmalle, ja kalenteri täyttyy sävellystilauksista. Hillin ilmaisun lähtökohtana on rytmi ja ilmaisun vapaus. Monikerroksisen ja monimutkaisenkin kudoksen keskeltä löytyy svengi, joka tempaa mukaansa. Riikan haastattelussa Sebastian kertoo sävellystyöstään, kilpailemisesta ja elämänarvoistaan.

Ohjelmassa soivat musiikit ja musiikkikatkelmat:

Ornette Coleman (sov. Aki Takase): Free (Aki Takase, piano, ja Silke Eberhard, bassoklarinetti).
Sebastian Hilli: Snap Music (Radion sinfoniaorkesteri, joht. Hannu Lintu).
Magnus Lindberg: Feria (Radion sinfoniaorkesteri, joht. Jukka-Pekka Saraste).
Sebastian Hilli: Paraphrase II - “Giant steps and eden acid” (Uusinta Ensemble).
György Ligeti: 1. osa Konsertosta pianolle ja orkesterille (Joonas Ahonen ja BIT 20 Ensemble, joht. Baldur Brönniman).
Florence Beatrice Price: 1. osa Sinfoniasta nro 1 e-molli (New Black Music Repertory Ensemble, joht. Leslie Dunner).

Sändningar

 • to 14.2.2019 14.00 • Yle Radio 1

Avsnitt

 • Fanny Söderström tiesi jo pienenä, että hänestä tulee pianisti. Äiti opetti nuotit, isän ja siskon kanssa laulettiin stemmoissa, ja pitkäaikaiseksi piano-opettajaksi Sibelius-Akatemiassa tuli täti, eli pianonsoiton professori Tuija Hakkila. Hassutteleva ja innostuva, mutta toisaalta herkkä ja lyyrinen, kuvaa Fanny persoonaansa. Studiossa Fanny soittaa itselleen rakkaimman säveltäjän, Johannes Brahsmin, musiikkia.

  Ohjelmassa soivat musiikit ja musiikkikatkelmat:

  Béla Bartók: 3. osa ’Allegro molto’ Sarjasta pianolle op. 14 (Gary Graffman).
  Sergei Prokofjev: 2. osa ’Moderato’ Sellosonaatista C-duuri op. 119 (Misha Maisky, sello, ja Martha Argerich, piano).
  Robert Allen (sov. Jouni Kannisto): Kellä kulta, sillä onni (Club for Five).
  Johannes Brahms: Intermezzo h-molli op. 119 nro 1 (Fanny Söderström, piano).
  Saga Söderström (säv. ja san.): Kasvoton kaupunki (Syskofrenia).
  Kaija Saariaho (san. Eino Leino): 3. osa ’Rauha’ Leinolauluista (Anu Komsi, sopraano, ja Radion sinfoniaorkesteri, joht. Sakari Oramo).

 • ”Valtava ilmaisuvoima, valtava mielikuvitus, suvereenius..” kuvailee pianonsoiton professori Tuija Hakkila entistä oppilastaan. Joonas Ahonen lisää listaan jääräpäisyyden. Ahosen tie vei Itävaltaan maineikkaan uuden musiikin yhtyeen Klangforum Wienin riveihin kymmenisen vuotta sitten. Tunnelmallinen pikkumetropoli Keski-Euroopan sydämessä tarjoaa yhteisöllisyyttä ja loputtoman rikkaan kulttuurielämän. Joonas kertoo muusikon työstään ja kuulumisistaan Riikalle. Studion pikkupianolla soi livenä Schönbergin ja Beethovenin sävelet.

  Ohjelmassa soivat musiikit ja musiikkikatkelmat:

  Arnold Schönberg: Etwas rasch, teoksesta Kuusi pientä kappaletta pianolle op. 19 (Joonas Ahonen, piano).
  György Ligeti: Etydi nro 10 ’Taikurin oppipoika’ (Yuja Wang, piano).
  John Coltrane: A Love Supreme: Resolution (John Coltrane, tenorisaksofoni, McCoy Tyner, piano, Jimmy Garrison, kontrabasso, ja Elvin Jones, rummut).
  Ludwig van Beethoven: Muunnelmat nrot 24 ja 25 Diabelli-muunnelmista (Joonas Ahonen, piano).
  Franz Schubert: Gesang der Geister über den Wassern (Die Singphoniker –vokaaliyhtye, Bernhard Tluck, alttoviulu, Robert Fässler, alttoviulu, Markus Wagner, sello, Gabriele Tluck, sello, ja Werner Booz, kontrabasso).
  Bernhard Lang: Differenz / wiederholung 2 kolmelle ihmisäänelle, kamariyhtyeelle, vahvistimille ja videolle (Salome Kammer, ääni, Risgar Koshnaw, ääni, Todd, raplaulu ja puhe, Robert Lepenik, kitara, Dimitrios Polisoidis, sähköviulu, Wolfgang Musil, ääniprojektio, sekä Klangforum Wien, joht. Sylvain Cambreling).

 • Pianisti Ossi Tanner pitää jalat maassa, vaikka menestystä on jo kertynyt. Soitto on tuntunut luontevalta ilmaisumuodolta jo pienestä pitäen. Vuoden 2017 Tampereen pianokilpailun voittaja aikoo vielä jatkaa kilpailemista kolmekymppiseksi saakka. Vaikka loppujen lopuksi menestys ei tee onnelliseksi, tärkeintä on kaverit, yhteisöllisyys ja golfkentällä vietetty aurinkoinen päivä. Ossi tulkitsee studion pikkupianolla Heino Kasken ikivihreän klassikkokappaleen.

  Ohjelmassa soivat musiikit ja musiikkikatkelmat:

  Franz Liszt: Myrsky (Orage) pianosarjasta Vaellusvuosia, 1. vuosi: Sveitsi (Matti Raekallio).
  Sergei Rahmaninov: Muunnelma nro 18 teoksesta Rapsodia Paganinin teemasta (Artur Rubinstein ja Chicagon sinfoniaorkesteri, joht. Fritz Reiner)
  Pave Maijanen: Lähtisitkö (Pave Maijanen ja yhtye).
  Heino Kaski: Yö meren rannalla (Ossi Tanner, piano).
  Philip Glass: Mad Rush (Bruce Brubaker, piano).
  Samuel Barber: Adagio jousille (Los Angelesin filharmonikot, joht. Leonard Bernstein).

 • Rasitusvamma pakotti Cecilia Damströmin 18-vuotiaana keskeyttämään vuodeksi pianonsoiton. Vauhdikkaana luonteena Damström halusi kuitenkin tehdä jotain musiikin parissa, ja niin löytyi oma polku sävellysopintojen parissa. Se polku vei totaalisesti mukanaan. Monikulttuuriseen perheeseen syntynyt Damström on saanut lapsuudenkodistaan eväikseen luovuuden ja hengellisyyden. Hän haluaa ottaa voimakkaasti kantaa yhteiskunnallisiin ongelmiin sävellystensä kautta. Naisen asema klassisen musiikin instituutiossa on Damströmin mielestä edelleen ongelmallinen ja Suomessa vaiettu asia.

  Ohjelmassa soivat musiikit ja musiikkikatkelmat:

  Igor Stravinsky: ’Markkinat laskiaisaikaan’ baletista Petrushka (Peter Donohoe, piano).
  Cecilia Damström: 3. osa (Tahto) Pianokvintetosta ’Minna’ (Tiina Karakorpi, piano, Linda Suolahti ja Anna Husgafvel, viulu, Mari Viluksela, alttoviulu, ja Sara Viluksela, sello).
  Dmitri Shostakovitsh: 4. osa Pianotriosta nro 2 (Beaux Arts –trio).
  Cecilia Damström: Osia pianosarjasta Characters (Cecilia Damström, piano).
  Andrew Norman: Play (Radion sinfoniaorkesteri, joht. André de Ridder).
  Helvi Leiviskä: 1. osa Pianokvartetosta A-duuri op. 1 (Terhi Dostal, piano, Nina Karmon, viulu, Luke Turrell, alttoviulu, ja Roi Ruottinen, sello).

Lyssna också