Yle Vega Västnyland

Villa Skeppet öppnas för allmänheten

 • 5 min
 • tillsvidare

Villa Skeppet i Ekenäs är det sista huset som Alvar Aalto ritade. Det var färdigt år 1970. Villan ritades som bostad åt författaren Göran Schildt och hans fru Christine Schildt.
Det ägs av Christine och Göran Schildts stiftelse som nu beslutat att öppna huset för allmänheten. Men först ska huset renoveras med varsam hand och först år 2020 kommer dörrarna att öppnas i större skala.

Sändningar

 • ti 13.11.2018 11.03 • Yle Vega Huvudstadsregionen

Avsnitt

Klipp

 • Coronapandemin har gjort att alla rallytävlingar är framskjutna eller inhiberade. Det gör att rallyföraren Emil Lindholm från Ingå nu kan koncentrera sig på sina studier i ekonomi. Han håller också upp konditionen genom att jogga och lyfta tyngder. Dessutom gör han notträningar tillsammans med kartläsaren Mikael Korhonen. Bubi Asplund intervjuar.

 • Degerbyborna Lena Selén och Berndt Gottberg beviljades Svenska folkskolans vänners (SFV) folkbildningsmedalj. De får medaljen och 2500 euro för sitt engagemang kring den så kallade Porkalaparentesen. Båda två är också aktiva kring muséet Degerby Igor. Bubi Asplund intervjuar.

 • Tvärminne zoologiska station har sedan början av mars en ny direktör. Han heter Jouni Heiskanen och han är inte chef enbart i Hangö utan också för Lammi biologiska station i Tavastehus och Kilpisjärvi biologiska station i Enontekis. Det innebär en hel del utmaningar när forskningsstationerna sträcker sig över hela Finland från Enontekis i norra Lappland till Hangö i söder, men med distansmöten och besök på forskningsstationerna ska det nog gå vägen, säger Jouni Heiskanen, som själv bor och jobbar i Helsingfors.Tiina Grönroos, som har pratat med Jouni Heiskanen, fortsätter.

 • Det är full rulle bakom stängda dörrar i biblioteken i Raseborg. Bibliotekschef Heidi Enberg berättar för Marica Hildén vad som händer i biblioteken under coronatider.

 • Överskötare Annika Rehn på Raseborgs stad är förman för drygt 200 anställda med vårdutbildning.
  Hennes personal jobbar med förebyggande hälsovård, öppen hälso- och sjukvårdsmottagning, på bäddavdelningen vid hvc, med rehabiliterande verksamhet, mentalvårdstjänster, missbrukarvård och tandvård.
  Tillsvidare jobbar de flesta med sina ordinarie uppgifter, men beredskapen och viljan att jobba på andra avdelningar och med andra uppgifter är stor, säger Annika Rehn. Redaktör: Tiina Grönroos.

 • Vardagen och rutinerna för de som jobbar med social- och hälsovård i kommunerna har rubbats en hel del i och med coronapandemin. Vi har kollat läget i Raseborg, där rådgivningarna redan i mitten av mars avbokade alla årsgranskningar för ett- till sexåringar. I samma veva annullerades också hälsocentralens hälsogranskningar. Från och med april sköts bara akut tandvård och småningom kommer också skolhälsovården att begränsas till ett minimum.
  I övrigt lever man i ett brytningsskede. Många kommunalt anställda inom socialsektorn och hälsovården jobbar ännu med sina vanliga arbetsuppgifter, men de ledande tjänstemännen går genom sin personal för att se hurdan beredskap de anställda har att byta arbetsuppgifter till avdelningar där det behövs mer personal och flera par händer.
  Överskötare Annika Rehn till exempel säger att det för tillfället är ganska lugnt läge, men hon är väldigt glad över sin personal som har meddelat att de kavlar upp ärmarna och kan flexa.
  Hygienskötare Pia Halavakoski och sjukskötare Christa Westerholm hör till den grupp som redan delvis har bytt arbetsuppgifter. Redaktör: Tiina Grönroos

 • Permitteringar, uppsägningar och konkurser är att vänta i Västnyland. Det visar en snabb undersökning som Västra Nylands handelskammare gjorde på måndagen (30.3) bland medlemsföretagen om hur coronaviruset påverkar verksamheten.

  Yle Västnylands Veronica MOntén ringer upp vd Eero Hettula vid Västra Nylands handelskammare. Han ger en kommentar på läget.

 • Ekenäs sjöräddare brukar inleda sin säsong den första maj, men i år har båtsäsongen kommit i gång redan i mars. Marica Hildén pratar med Andreas Hindrén, ordförande för Ekenäs sjöräddare, om båtsäsongen, den nya båten som sjöräddarna behöver och om beredskapen med tanke på coronaviruset.

 • Måndag morgon var lugn på väg 186 vid den nyländska och åboländska gränsen. Polisen hade vid sjutiden på morgonen inte behövt be en enda bilist svänga om och åka hem igen.

  Polisen berättade i alla fall att i synnerhet unga chaufförer var ute och körde i helgen för att kolla var gränsen finns och hur det ser ut när polisen och försvarsmakten stannar bilisterna.

  Natten till måndag morgon var sedan lugn och polisen hade inte behövt be någon vända om.

  Hör Yle Västnylands reporter Marica Hildéns rapport från gränsen.

 • Idrottsverksamheten i Finland berörs i allra högsta grad av coronaviruset. Division 1-fotbollen kör i gång tidigast i början av juni. När Ekenäs IF kan påbörja lagträningarna är ännu väldigt öppet.

  Zacharias Ekström är lagkapten för Ekenäs IF:s fotbollslag. Han tycker att alla ska dra sitt strå till stacken i den rådande situationen. Just nu tränar spelarna i EIF individuellt för att vara i form då serien förhoppningsvis kör i gång.

  EIF:s manager Björn Olander berättar också hur division 1 möjligen spelas och hur spelarna i laget håller humöret uppe trots att säsongstarten blir framskjuten till juni.

  Bubi Asplund har talat med Zacharias Ekström och Björn Olander.

 • Energibolaget St1 bygger en bränsleterminal och en kaj i Ingå hamn. Investeringen uppgår till 40 miljoner. Inkoo Shippings vd Thomas Bergman är nöjd över att hamnen växer. Mika Wiljanen som är vd för St1 säger att det itne var svårt att välja Ingå hamn. Bubi Asplund intervjuar.

 • Nu är det klart vem som tar över gästhamnsverksamheten i Bromarv skärgårdshamn, nämligen Ekenäsbon Mårten Johansson, tidigare stadsdirektör i Raseborg och också projektledare för utbyggnaden av hamnen i Bromarv.
  När han i början av januari fick höra att Bromarv byaråd söker en ny företagare till sin skärgårdshamn behövde han inte många dagar tid på sig för att fatta beslut och lämna in anbud. Med sitt nygrundade företag Strandbistro Bromarv ab, vill han också få till stånd ett samarbete med de olika gästhamnarna i Åbolands skärgård. Redaktör: Tiina Grönroos.

Lyssna också