I podden Skammen berättar sex personer om sina liv och den skam de bär. Hur har den påverkat deras liv? Hur har vägen ur skammen sett ut?

Seriens huvudpersoner väljer en förtrolig person som de diskuterar sin skam med och i serien medverkar också experter som ger råd och synpunkter på skam och hur man kan göra för att bli kvitt den.

Redaktörer: Nanette Forsström och Annika Sylvin-Reuter

Avsnitt

  • Musikern Dimitri Keiski insåg inte att han var annorlunda, förrän han flyttade från förorten och sin romska familj. Till sist blev han så övermedveten om sina rötter att han relaterade så gott som allt i livet till sitt romska ursprung. Sedermera har Dimitri ändå både blivit vald till årets rom och nominerad till årets sverigefinne. I podden Skammen över sitt usprung berättar han om vägen från skam till stolthet, i ett samtal med skamexperten Jojo Oinonen, även hon sverigefinne. Redaktörer: Nanette Forsström och Annika Sylvin-Reuter; produktion: Parad Media för Svenska Yle.

  • Studeranden Oliver Fellman är tjugotvå år och skäms över hur vårt samhälle är uppbyggt. ”Det är fortfarande inte okej för en man att visa sig svag och tala om sina känslor”, säger han. Speciellt i #metoo-kampanjens kölvatten synas manligheten på många plan. Machomannen får kritik men att visa sig sårbar är inte heller accepterat. Med och diskuterar är också mansforskaren och historikern Anders Ahlbäck. Redaktörer: Nanette Forsström och Annika Sylvin-Reuter; produktion: Parad Media för Svenska Yle.

  • Sara Saxman var en starkt övertygad laestadian och var lärd att tjäna Gud, föda barn och underkasta sin man. När parrelationen började bli allt mer destruktiv förändrades sakta den glada och utåtriktade Sara till ett människovrak. Vad krävs av en person för att ta sig ur någonting man så blint trott på och byggt hela sitt liv kring? Hurudan skam och skuld har man som förälder? I podden Skammen i tron medverkar också den mentala tränaren Christoph Treier som hjälpt Sara med att att bygga upp ett nytt sundare liv.

  • Ensamhet kallas ibland den nya folksjukdomen, och kan vara lika skadligt som rökning. Att vara ung och ensam kan kännas extra tabubelagt, då det finns så många förväntningar om att man då ”ska leva livet”, studera, skaffa jobb, familj, resa festa och ha kul med vänner. I podden Skammen i att vara ung och ensam träffar vi 20-plussaren Tobias, som haft svårt att lita på folk sedan han blev mobbad och utfryst i skolan. Medverkar gör också Oscar Lehtinen från Krisjouren för unga, som träffar och hjälper ensamma ungdomar i sitt arbete. Redaktörer: Nanette Forsström och Annika Sylvin-Reuter; produktion: Parad Media för Svenska Yle.

  • Sigrid Sundell var en aktiv student med många järn i elden. Hon skulle tacka ja till ett jobb inom FN då hon insjuknade psykiskt. Varför pressar vissa sig så hårt att de bryter ihop psykiskt och hur kan man bygga upp ett meningsfullt liv ifall de psykiska besvären förblir så grava att de hindrar en från att återgå till jobb eller studier? Med och diskuterar är också Kristian Wahlbeck från Föreningen för mental hälsa i Finland. Redaktörer: Nanette Forsström och Annika Sylvin-Reuter; produktion: Parad Media för Svenska Yle.

  • Mattias Boström har varit spelberoende i många år. Han levde länge ett dubbelliv, och när kraschen kom hade han spelat bort tiotusentals euro och satt hela sin familjs framtid på spel. I podden Skammen i att vara beroende sitter han för första gången ner med sin fru om och diskuterar följderna det haft för familjen och skammen beroendet inneburit för dem båda. Sociologen Matilda Hellman benar ut vad beroende innebär och vilka strategier som hjälper.
    Redaktörer: Nanette Forsström och Annika Sylvin-Reuter; produktion: Parad Media för Svenska Yle.

Inga kommande avsnitt

Lyssna också