Yle Vega Österbotten

Mikael Forslund och Johanna Backholm om läget inför församlingsvalet i Vasa

 • 12 min
 • tillsvidare

På söndag är det dags församlingsval, ett val som inte brukar locka in de stora massorna att komma och rösta. Så är det även i Vasa där förhandsröstningen har gått rätt så trögt.

Informatören Johanna Backholm och kyrkoherden Mikael Forslund vid Vasa svenska församling hoppas att fler kommer att rösta på själva valdagen.

Sändningar

 • to 15.11.2018 7.05 • Yle Arenan

Avsnitt

Klipp

 • Nu i coronatider ställs chefer och förmän inför extra stora utmaningar då de ska försöka få en arbetsgemenskap att fungera, samtidigt som de kanske själva oroar sig över sin framtid.
  Anna Kurtén intervjuar Minna Björkman, företagshälsovårdspsykolog i Vasa, om hurudant ledarskap som behövs i kristider.

 • Den österbottniske artisten Erik Sjøholm är sedan några år sedan bosatt i Spaniens huvudstad Madrid. På grund av coronaepidemin är han och flickvännen Tamara González förpassade till att tillbringa så gott som all tid i sin lägenhet. Inspirerade av läget har de skrivit sången Púrpura.

 • Då alla publikevenemang ställs in på grund av coronaviruset gäller det att hitta på alternativa lösningar. Dansbandet Guns rosor bjuder nu in till Karantändans lördagen den 28.3. Herman Hagnäs, Guns rosors frontman och Patrik Ragnäs, ombudsman för Svenska pensionärsförbundet i Österbotten, berättar om initiativet för Pia Lagus.

 • Det finns tiotals före detta byskolor i Österbotten - och av de här gamla skolbyggnaderna har det blivit rätt så olika saker - idag finns där allt från catering, fiskförädling, daghem, gym, byahus och privatbostäder. I Karleby stängde byskolan i Rödsö vid årsskiftet och nu drömmer Rödsö-Palo byalag om ett hus fyllt av aktiviteter. I inslaget hör vi Pia-Maria Kortell, Sebastian Thodén, Robert Åström, Juha Airue och Niklas Kankkonen.

  Reporter Ida-Maria Björkqvist.

 • Det är lugnt och stilla i centrum av Vasa. Nu handlar man bara det nödvändigaste. Patricia Hällfors och Sara Storbäck med hunden Xena har tagit sig ut för att få lite luft och bryta tristessen hemma.

 • I och med att skolorna nu är stängda är det många föräldrar och pedagoger som efterlyser meningsfulla fritidsaktiviteter för barn och unga på hemmaplan. Spel kan då vara ett alternativ. Matilda Ståhl doktorerar i pedagodik och närmare bestämt spel i en pedagogisk kontext vid Åbo Akademi i Vasa.

 • Det är viktigt att tänka på näringsintag och fysisk aktivitet nu då våra vardagsrutiner har rubbats på grund av coronaviruset. Susanna Strandback, sakkunnig inom kost och hälsa ger goda råd. Hon intervjuas av Pia Lagus

 • Nu när distansundervisningen inletts är det skäl att komma ihåg att allt inte kommer att gå på räls, säger Petra Högnäs från Hem och skola. - Lyssna på varandra, be om hjälp och se den som kanske blir bortglömd, säger Högnäs som intervjuades i Vega Österbotten på onsdagen.

  Programledare: Kati Enkvist.

 • Ett gymnastikpass på tre olika anpassningsnivåer samtidigt, med ledare som bjuder på sig själva. En motionsform du kan delta i via kommunens lokal-tv eller webbplats. Det konceptet introducerade Vörå kommun i samarbete med Folkhälsan sommaren 2019. Nu spelas följande del in vid hälsovårdscentralen i Oravais. Gun Svenlin leder passet tillsammans med Joana Joupers och Sara Wallin-Nilsson. Susanne Skata från Sus Productions står bakom kameran. Redaktör Pia Lagus.

 • Coronaepidemin rubbar så gott som allas cirklar. För estradartisterna innebär smittorisken att konserter, det vill säga inkomstmöjligheter, faller bort.
  För kompositören och musikern Thomas Enroth kom beskedet om ett ettårigt arbetsstipendium som "manna från himlen. Nu kan han i lugn och ro ägna sig åt komponerande och planering av nya projekt.

 • Coronaviruset drabbar hotellen hårt. Reserveringarna uteblir och avbokningar är vardag. Denna vecka skulle egentligen vara en av årets höjdpunkter för bland andra hotell Vallonia. Men i och md att Energy Week evenemanget i Vasa ställdes in på grund av Coronaepidemin blev veckan en av de tystaste. Susanne Gästgivars vid Vallonia är bekymrad över vad viruset hinner ställa till med.

Lyssna också