Yle Vega Österbotten

Carina Granö-Träskelin om hur vi kan klara av vintermörkret

 • 8 min
 • tillsvidare

Det är verkligen den mörka årstiden nu. Det här påverkar mångas humör och rentav den mentala hälsan. Hur ska vi fixa det här?

Coach Carina Granö-Träskelin var gäst i God morgon Österbotten och hon delade med sig av goda råd.

Sändningar

 • on 14.11.2018 10.03 • Yle Vega Österbotten

Avsnitt

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Den hittills milda vintern har ställt till det för många djur i naturen. Och kanske förvirrat en del nu när det kommit snö och fortsätter komma snö. Det bästa skulle vara om alla årstider hade sådant väder som det är meningen att de skulle ha, det säger Markku Harju som driver Nordic wildlife care i Norra Vallgrund i Korsholm.
  Redaktör Sofi Nordmyr.

 • Petter Lindén, Kim Haga, Malin West, Ellen Norrback och Daniel Furberg hör till de 32 studerande från bägge sidor av Kvarken som tillsammans ska fördjupa sig i den regionala utvecklingen över landsgränserna.
  Redaktör Niklas Grönholm.

 • Vi borde alla bli bättre på att tala öppet också om svåra saker. Det säger bonden Christer Finne som strax innan jul i fjol förlorade sin fru i cancer. Sonen Eriks självmord för tio år sedan har också satt djupa spår. Johanna Ventus intervjuar.

 • Över 2200 solpaneler kommer inom kort att monteras på taket till tryckeriet UPC Print och den intilliggande kontorsbyggnaden Wasa innovation center.

  Med den här investeringen på ungefär en halv miljon euro vill ägaren och entreprenören Sture Udd gå i bräschen för förnyelsebar energi i Vasa.

  Solkraftverket levereras av företaget Solnet och det blir det största i Österbotten - och bland de tio största i hela landet. Så här säger Toni Hyytinen som är försäljningschef på Solnet.

 • Ungdomar och lärare från Finland, Belgien, Lettland och Portugal har under det gångna året besökt varandras länder för att samarbeta och lära känna varann. Under den avslutande veckan träffas de i Vasa.

 • Vid allt fler bibliotek går det numera också att låna idrottsredskap. Syftet är att ge kunderna en möjlighet att pröva på en ny idrottsform utan att själva behöva köpa egen utrustning.
  Vasa huvudbiblioteks servicechef Anna Pakka och Jessie Koivunen från stadens idrotsservice intervjuas av Roger Källman.

 • I början av 2010-talet producerade en finländare omkring 500 kilo avfall per år i medeltal, medan siffran var 550 kilo år 2018. Trenden att slänga mer syns ändå inte vid Stormossen i Korsholm och kommunikationschefen Nina Lindman är optimistisk – även om hon tycker att bioavfallet kan sorteras bättre.

 • I Österbotten har det den senaste tiden ordnats ett flertal diskussionspaneler där samtliga deltagare har varit män, vilket i sin tur har väckt diskussion om brist på mångfald. Influencern Linn Jung, psykologen Sari Somppi (SFP) och riksdagsledamoten Joakim Strand (SFP) diskuterar ämnet under ledning av Kati Enkivst.

 • Lamadjur i Österbotten är ingen vanlig syn. Men på Juthas Djurgård i Nykarleby strövar sju ståtliga exemplar omkring. Men de är långt ifrån ensamma för Katarina Widjeskog-Nylund och Kenneth Nylund har också grisar, kor, getter, hönsfåglar, kaniner, får, katter, hundar, åsnor och en häst. De välkomna folk till sin djurgård och besökarna har även möjlighet att delta i sysslorna. Inom verksamheten "Green Care" vill Juthas Djurgård hjälpa barn och unga må bättre.

 • Svensk-Österbottniska Samfundet firar i år 100 års-jubileum. En del av festligheterna är fem stycken SÖS-talks, i vilka fem forskare ger korta presentationer av sina expertisområden. Jubileumskoordinator Maria Österåker berättar om konceptet.

 • Österbottens cancerförening efterlyser frivilliga stödpersoner för cancersjuka i livets slutskede och deras anhöriga. En utbildning för frivilliga stödpersoner startar i mars. Markku Suoranta som är verksamhetsledrae vid Österbottens cancerförening säger att behovet är stort av stödpersoner.

 • Det som skulle bli Gamble Carleby stadh bestod år 1620 av tolv gråa, vindpinade stugor. Men svenske kungen Gustav II Adolf behövde skattepengar. Den 7 september 1620 grundade Gustav II Adolf både Karleby och Nykarleby på en och samma dag.
  Att Karleby är en väldigt gammal stad är Jacob Granholm, 4 år, Jolanda Uusitalo, 5 år, och Väinö Jutila, 5 år överens om.

Lyssna också