Yle Vega Västnyland

Clara Johansson vill inte längre ringa efter taxi

 • 3 min
 • tillsvidare

Sändningar

 • må 12.11.2018 7.10 • Yle Vega Västnyland

Avsnitt

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Författare Maria Turtschaninoff från Karis har en bråd höst fast hon inte är bokaktuell. Genast efter bokmässan i Helsingfors reser hon till Stockholm för att delta i Nordiska rådets litteratur- och prisgala. Turtschaninoff är nominerad till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris. Efter det blir det en miniturné i Sverige. Turtschaninoff är också nominerad till Kuvastaja-priset som riktar sig till fantasyförfattare samt Astrid Lindgrens minnespris.På bokmässan i Helsingfors deltar hon tillsammans med en grupp elever från Karis svenska högstadium, som har läst boken Maresi och efter det skrivit och tecknat runt just den boken. Redaktör: Tiina Grönroos.

 • Fullt hus på restaurang Theodors i Bromarv där över 50 stycken pensionärer har samlats för att äta lunch och umgås. Redaktör: Anna Hellberg.

 • Fullt hus på restaurang Theodors i Bromarv där över 50 stycken pensionärer har samlats för att äta lunch och umgås. Redaktör: Anna Hellberg.

 • Ekenässällskapet vill tillsammans med andra föreningar göra Raseborg och speciellt stadsdelen Ekenäs levande och attraktivt. Genom samarbete, insyn i stadens planering, lämpliga hjälpinsatser och till exempel en medborgarpanel vill Ekenässällskapets ordförande Mats Enberg och Viveca Blomberg, aktiv i föreningen Gamla stan i Ekenäs få upp allmänhetens ögon för hur unik staden Raseborg är med sina olika stadsdelar och byar som alla har sin egen unika prägel. Diskussionen tar avstamp i ett allmänt invånarmöte och det faktum att gamla stadshuset har bjudits ut på en naätauktion. Programledare är Tiina Grönroos.

 • På onsdag (23.10) börjar Helsinki international horse show i Helsingfors ishall. En av deltagarna är Bromarvryttaren Jessica Aminoff. Tillsammans med hästen Billnäs Sandrino representerar ekipaget Billnäs ryttare. Aminoff har deltagit i det stora hästevenemanget tidigare, men aldrig med den tio år gamla valacken Billnäs Sandrino. Tiina Grönroos och Bubi Asplund intervjuar.

 • Pjäsen "Mauno Koivisto - Täkters president" hade premiär i Täkter i Ingå den 24 oktober.

  Recensent Camilla Lindberg var på plats under premiären och besökte Yle Västnyland följande morgon.

  Redaktör: Veronica Montén

 • Tom Lundström berättar för reporter Maria Wasström om hur det är att jobba på SBA Interior som nu har flyttat från Svartå till Gebbelby.

 • Göran Lindholm hoppas att det också denna gång går att hitta en ny sorts verksamhet i Svartå bruk. Maria Wasström är redaktör.

 • Det har funnits industri i Svartå i över 400 år, berättar Kerstin Ilander. Maria Wasström intervjuar.

 • Som du säkert hört och läst planerar regeringen att förlänga läroplikten. Det betyder att gymnasie- eller yrkesutbildningen blir obligatorisk. Å då kommer också skolböckerna att bli gratis för de som studerar. Varifrån köper kommunerna i så fall skolböckerna? Nå knappast från de små bokhandlarna på orten. Det blir troligtvis stora upphandlingar och centraliserade köp. Kanske direkt av förlaget. Vi ska besöka en bok- och pappershandel i Karis för att höra vad det skulle innebära om läromedlen på andra stadiet blir gratis för studerande. Hur stor är risken att bokhandlare Eva Lignell får sätta lapp på luckan? Det ska Tiina Grönroos ta reda på.

 • Bokhandlarna har blivit färre under årens lopp och om andra stadiets utbildning blir obligatorisk är risken stor att bokaffärerna blir ännu färre. Hur hänger det här ihop? Jo, om läroplikten förlängs, vilket regeringen planerar, då måste också skolböckerna bli gratis för de som studerar vid gymnasier och yrkesskolor. I stället för att de unga eller deras föräldrar köper skolböckerna blir det kommunernas sak. Kommunerna tyr sig knappast till ortens små bokhandlar utan de köper centralserat i stora partier. Eva Lignell i Karis Bok och Papper tar det hela ändå med ro.Tiina Grönroos har besökt bokhandeln. Du träffar också kunden Hilkka Uusimäki.

 • Nu tar FBC Raseborg Knights sats i B-nivån i innebandyns division två. Som helhet är det ett ungt lag som behöver mera rutin, men samtidigt finns det stor potential konstaterar spelarna Niklas Malm och Oskar Grönman. En ny tränare har laget också i Aki Korkiakoski.

Lyssna också