Yle Vega Österbotten

Generalsekreterare Jonas Sandberg vid Novium om läget med få studieplanerare vid Novia

 • 4 min
 • tillsvidare

Sändningar

 • to 8.11.2018 7.33 • Yle Vega Österbotten

Avsnitt

Klipp

 • Ann-Luise Bertells nya roman "Heiman" har slagit knock-out på såväl recensenter som läsare. Boken grundar sig på berättelser författaren vuxit upp med i Kimo i Oravais. Hennes egen farfar spelar en central roll trots att berättelsen är fiktiv. Heiman skildrar livet i all dess mångfald och utesluter ingenting.

 • Den 21 februari firas den internationella guidedagen. Dagen till ära ska vi bekanta oss med föreningen Jakobstadsnejdens guider, som faktiskt fyller 50 år i år. Roger Källman har stämt träff med föreningens ordförande Gun Snellman och sekreterare Ulla Nyström vid Jakobstads vackra rådhus.

 • Artisten och låtskrivaren Thomas Enroth har mycket på gång just nu... som vanligt, kan man säga. Ett samarbete med veteranen Towe Widerberg, en finskspråkig version av "In the real world" och ett musikalprojekt var någr av de saker som Thomas pratade om med Roger Källman. Den tredje turnén med namnet "Legendernas nostalgikväll" nämndes givetvis också.

 • Lördagen den 22 februari anordnar Ruth Marthaförening en klädbytardag i Korsholms kulturhus. I samband med klädbytet ges också en föreläsning på temat köpstopp. Jessica Söderholm och Jessica Örn-Esselström berättar om evenemanget.

 • På tisdagen inleds vårens gemensamma ansökan till utbildningar på andra stadiet, det vill säga till gymnasieutbildning eller yrkesutbildning. Vid Vasa övningsskola söker ungefär 80 procent av eleverna till gymansiet efter nian. Studiehandledare Pamela Backholm säger att många elever ser gymansiet som en chans att få lite mera tid att fundera över framtiden.

 • Det finsk-svenska projektet Kvarkenhumor arbetar för att främja ståuppkomiken i regionen. I slutet av februari ordnas en redan fullbokad workshop för ivriga och presumtiva underhållare. Projektledare Alexandra Häggman intervjuas av Roger Källman.

 • Ett nytt och intressant led i arbetet med att kartlägga och motarbeta mobbning tas igenom projektet Reboot vid Åbo Akademi. De deltagande eleverna får dagligen svara på frågor om sitt mående och hur de upplever sin tillvaro.
  Patrik Söderberg och Alexandra Wasberg från Åbo Akademi berättar om projektet. Rektor Inger Damlin ger skolans syn på hur den nya appen kan hjälpa i antimobbningsarbetet. Roger Källman intervjuar.

 • I Kronoby har man just nu ett stort skolprojekt på gång. Nedervetil får en helt ny skla och på fredagen var det taklagsfest för Nedervetil nya skola. Skolan ska stå klar i höst. Reporter Mikaela Löv är på plats tillsammans med utbildningschef, kommundirektör, arkitekt och byggherre.

 • Mathilde Asplund och Jonas Nilsson är två av abiturienterna i Gymnasiet i Petalax som var taggade till tusen minuterna innan ettorna och tvåorna skulle anlända till skolan och penkis kunde dra igång.
  Redaktör Sofi Nordmyr.

 • Den 13.2.2020 är det på dagen 80 år sen den tragiska olyckan då 13 Larsmobor, tillsammans med mannar från bland annat Öja och Kronoby, omkom i en korsu i Summa. På årsdagen öppnas en utställning på temat. Karl-Johan Fagerudd och Berndt Barck intervjuas av Ida-maria Björkqvist.

 • Tvåhundra ungdomar tävlar i Österbottens Våga vara företagsam-semifinal. Bland de åttiofyra UF-förtagen väljs sju ut för att delta i den nationella finalen i april. Utöver bästa företag på de olika stadienivåerna utses även bästa produkt eller tjänst, bästa försäljningsteam och bästa mässmonter. De flesta unga företagare har tagit miljön i beaktande, vilket gläder en av jurymedlemmarna, Hippi Hovi.

 • Isa Muotios barn dog i magen en dag innan det var beräknat att födas. Sen barnet dog har Isa letat efter någon i närheten av Vasa som har gått igenom samma sak eller någonting liknande för att ha någon att dela sina tankar med.

  Hon har hittat andra i samma situation som hon, men det har inte varit lätt och därför efterlyser Isa en grupp för att föräldrar som har förlorat ett barn ska kunna träffas.

Lyssna också