Aktuellt 17

Kan klimatmål kombineras med ekonomisk tillväxt?

 • 30 min
 • 6 mån. 18 d

Motståndet mot en ambitiös klimatpolitik är störst i de rikaste länderna, men genom att förändra sättet på hur vi talar om klimatpoliken kan det bli lättare att komma överens, visar en doktorsavhandling. Jonas Biström från Fingo kommenterar. Storbritanniens premiärminister Theresa May är i ännu mer trängd situation efter beslutet att skjuta upp brexitomröstningen. Vi hör Londonbor kommentera. Från samer kommer hård kritik mot planerna på en ny tågbana genom Lappland, den beferas hota renskötsel och samernas kultur.

Sändningar

 • ti 11.12.2018 17.00 • Yle Vega

Avsnitt

 • Drygt 40 finländska kvinnor och barn lever i IS-läger i Syrien - nu vill de hem till Finland men frågan är vad som ska hända med dem.

  Små barn kan få komma till Finland men de som frivilligt anslöt sej till IS är inte välkomna tillbaka, slår inrikesministern fast

  I Storbritannien meddelade premiärminister May som väntat att hon avgår - vi ska höra vad som händer nu i den turbulenta brittiska politiken

 • Genombrott i regeringsförhandlingarna idag - partierna är eniga om en ny vård- och landskapsreform.

  Vi diskuterar vad som gör att denhär reformen eventuellt kan ha större förutsättningar att lyckas än den förra.

  Huvudstadsregionen skulle enligt det nya förslaget få en särlösning - den andra större städerna i Finland är inte glada över förslaget

  Vi ska också till London där britterna väljer parlamentsledamöter till EU - en union som de strax ska lämna

  Det handlar även om valet i ett annat land, nämligen Indien där hindunationalisterna vann en jordskredsseger och därmed växer risken för etniska och religiösa konlifkter i landet.

 • Antti Rinnes optimistiska tidtabell för den nya regeringen håller inte - nu är det dags för de svåra frågorna.

  Vi analyserar hur den ekonomiska ekvationen med de olika vallöftena nu ska gå ihop - höjda skatter, mera lån eller nedskärningar i den offentliga ekonomin?

  Vi tittar också närmare på Centerns roll i förhandlingarna - hur kom det sej att valets största förlorare nu sitter med alla kort på handen?

  Hör också om hur intervjuns betydelse i asylprocessen - rätt ställda frågor kan avgöra flyktingars öde.

  Inför EU-valet rapporterar vi om hur hatpropaganda sprids systematiskt via Facebook trots att sociala-medier-jätten jobbar hårt för att stoppa falska nyheter.

 • Ska statens äga aktier eller inte - det tvistar politikerna om på ständerhuset.

  Antti Rinne som leder förhandlingarna försökte idag gjuta olja på vågorna efter gårdagens turbulens - förhandlingarna är klara på fredag, menar han.

  Hur mycket skog kan Finland avverka och vad händer om man går emot EU:s rekommendation - och hur kommer det sig att frågan har blivit en långkörare utan entydigt svar?

  O i storbritannien försöker Theresa May för N:te gången övertala parlamentet om rösta för hennes Brexit-avtal.

 • En skandalspäckad helg inom österrikisk politik har utmynnat i regeringskris och ett bakslag för landets högerpopulistiska krafter.

  Stora svallvågor att vänta när teknikjätten Google stryper mobiltillverkaren Huaweis tillgång till operativsystemet Android - tusentals konsumenter påverkas, och manövern kan få effekter på framtidens mobilkommunikation.

  Från komiker till president, den politiskt oerfarne Volodomyr Zelensky installerades i dag som Ukrainas ledare. Vi analyserar hans möjligheter och utmaningar.

  Och naturligvis tar vi en titt på dagens krumbukter i Finlands regeringsförhandlingar.

 • Efter en vecka av regeringsförhandlingar har det kört ihop sig i Ständerhuset. Medan SDP:s Antti Rinne hela tiden har bedyrat att allt framskrider säger Centerns Juha Sipilä tvärtom att förhandlingarna har långt kvar till målet.

  Finland har klättrat upp på plats fyra i rankningen av hur HBTIQ-vänliga Europas länder är, men samtidigt säger en arbetsgrupp att Finland behöver riktlinjer för att motarbeta hatretorik. Rasism och könsrelaterade trakasserier är vanligare i Finland än i resten av Europa.

  Och i Storbritannien har regeringens och oppositionens försök att nå en överenskommelse om Brexit slutligen brutit samman i dag. Dessutom är spekulationerna om vem som kan bli Theresa Mays efterträdare i full gång.

 • Det börjar bli mer konkreti i regeringsförhandlingarna - stora investeringar i bannätet har bland annat varit på tapeten i dag

  Vi finländare borde alla få ner våra utsläpp med 90 procent - säger jubiluemsfonden Sitra - hur ska det ske och är det rätt att ansvaret läggs på privatpersoner

  Den regionala representationen bland EU-valskandidaterna lämnar övrigt att önska. Helsingforsarna är klart överrepresenterade och det här kan bli ett ett demokratiproblem - säger forskare

  o vi ska höra hur tyskarna ser på EU-valet - där är det svårare för högerpopulisterna att slå igenom än i resten av Europa

 • Klimatförändringen och hur den ska motverkas delar partiledarna mest inför EU-valet - visar Svenska Yles valkompass.

  I USA röstade Alabama i natt för att kriminalisera abort - mer konservativa vindar blåser kring abortfrågan också i Europa - och till och med i Norden - hur kommer det här sig - frågar vi i dagens sändning.

 • Börserna har återhämtat sig efter gårdagens ras som berodde på strafftullspingpongen mellan USA och Kina

  Risken finns att USA och Donald Trump som nästa drag slår till mot Europa.

  Det upptrappade läget i världsekonomin är på agendan också i ständerhuset - där regeringsförhandlingarna fortsatte idag!

  Varför har asylsökande så svårt att ta sig in på arbetsmarknaden - trots att det finns stort kunnande bland dem?

 • I ständerhuset har partierna inlett veckans regeringsförhandlingar - det väntas ändå hetta till först i slutet av veckan.

  Allt fler unga lyfter studielån - en mindre studiepenning och allmänt bostadsbidrag antas vara orsaker.

  Högerpopulisterna väntas röna framgång i EU-valet - vi ska se på deras sits med knappt två veckor kvar till val.

 • I Ständerhuset i Helsingfors dras som bäst riktlinjerna för den framtida regeringspolitiken upp. Finansministeriets hälsning till förhandlarna om ekonomin inger ändå bekymmer.

  Den europeiska integrationen uppmärksammas idag på Europadagen - EU är fortfarande är fredsprojekt, precis som kol- och stålunionen var, intygar EU-kännare.

  Samtidigt har EU-ledarna samlats till toppmöte i Rumänien - Brexit är för en gångs skull inte på agendan.

 • I Ständerhuset i Helsingfors dras som bäst riktlinjerna för den framtida regeringspolitiken upp. Finansministeriets hälsning till förhandlarna om ekonomin inger ändå bekymmer.

  Den europeiska integrationen uppmärksammas idag på Europadagen - EU är fortfarande är fredsprojekt, precis som kol- och stålunionen var, intygar EU-kännare.

  Samtidigt har EU-ledarna samlats till toppmöte i Rumänien - Brexit är för en gångs skull inte på agendan.

Lyssna också