Ruokakassi

Kahvi- ja teehyllyllä - ”Juon teetä jopa 8 litraa päivässä”

 • 29 min
 • tillsvidare

”Nyt jos menee kaupungille ja haluaisi kiertää paikat, joissa saa hyvää kahvia, niin kofeiinimyrkytys iskisi nopeasti”, arvioi kahviharrastaja nykyistä erikoiskahvitarjontaa. Käsityöläis- ja lähiruokatrendi on synnyttänyt viime vuosina pienpaahtimoita ympäri Suomen. Myös teenystäviä hemmotellaan peruspussiteen sijaan laajilla valikoimilla teekaupoissa ja kahviloissa. Reetta Arvilalle on luvattu keittää alkuun kahvit Nurmijärvellä. Pappi Markus Asunta on juonut elämänsä aikana jo työnsäkin puolesta valtavat määrät monenlaista kahvia, mutta kun hän viettää omaa aikaa, kahvi valmistetaan ajan kanssa huolella ja sydämellä.

Sändningar

 • lö 15.12.2018 12.08 • Yle Radio Suomi Oulu

Avsnitt

 • Sirkat on hauska esimerkki uudesta ruokainnovaatiosta, joka huomioitiin näyttävästi mediassa. Trendejä ja kokeiluja tulee ja menee, ja niistä meuhkataan varsinkin julkisuudessa, mutta toki jotkin niistä lyövät isosti myös läpi. Esimerkiksi kaikenlainen eettinen ja ekologinen ruoka on jo pidemmän aikaa ollut muodissa ja vain kasvattaa suosiotaan. Tulevaisuudessa pohdituttaa muun muassa ruoan terveellisyys ja sen riittävyys kaikille maailmassa. Reetta Arvila tutkailee ruokamaailman villityksiä ja tulevaisuuden näkymiä.

 • Mikä maku tuo sinulle joulun?
  Joulu on ruokaperinteitä pullollaan, mutta nekin elävät ja muuttuvat kaiken aikaa. Tällä kertaa Ruokakassissa leivotaan vegaaninen kinkku, joulutorttuhullutellaan ja haistellaan jouluruokatrendejä. Mukana kokkailemassa Vegaaniliiton ruokavastaava Petja Viittanen ja Vantaan aikuisopiston vastaava kotitalousopettaja Inka Valima, jotka ovat molemmat myös ravintolakokkeja. Toimittaja on Päivi Leino.

 • ”Nyt jos menee kaupungille ja haluaisi kiertää paikat, joissa saa hyvää kahvia, niin kofeiinimyrkytys iskisi nopeasti”, arvioi kahviharrastaja nykyistä erikoiskahvitarjontaa. Käsityöläis- ja lähiruokatrendi on synnyttänyt viime vuosina pienpaahtimoita ympäri Suomen. Myös teenystäviä hemmotellaan peruspussiteen sijaan laajilla valikoimilla teekaupoissa ja kahviloissa. Reetta Arvilalle on luvattu keittää alkuun kahvit Nurmijärvellä. Pappi Markus Asunta on juonut elämänsä aikana jo työnsäkin puolesta valtavat määrät monenlaista kahvia, mutta kun hän viettää omaa aikaa, kahvi valmistetaan ajan kanssa huolella ja sydämellä.

 • Lemmikkien ruokinnasta on tullut monimutkaista. Raakaruoka saa nettikeskustelijat liekkeihin ja kymmenet eri kissan- ja koiranruokamerkit kaupan hyllyllä lemmikinomistajan eksyksiin.
  Ajattelematon ruokinta voi jopa sairastuttaa eläimen, teroittaa koirien ravitsemuksesta uraauurtavaa tutkimusta tekevä Helsingin yliopiston dosentti Anna Hjelm-Björkman.

  Samat trendit kuin ihmistenkin ruuassa ovat nousussa myös eläinpuolella, toteaa toimitusjohtaja Janne Räsänen kuopiolaisesta Lemmikki Oy:stä. Toimittajana on Päivi Leino.

 • Tuntuuko joskus siltä, että isoista kaupoista ei löydy yhtään mitään? Ainakin tietyn tuotteen löytäminen näppärästi on mahdottomuus, koska ruokakaupat pullistelevat nykyään hillittömiä määriä tavaraa ja hyllyjä on tolkuttomasti.Ylipäätään ruokakauppojen tarjonta on jopa kolminkertaistunut viime vuosikymmeninä. Reetta Arvila on yltäkylläisyyden äärellä muun muassa kulutustutkijan ja hävikkiruokaa kokkailevan ruokatoimittajan kanssa.

 • Ruokakaupalla on iso osuus siihen, että kauppakassiemme sisällöt ovat muuttuneet ja muuttuvat jatkuvasti. Kaikenlaisia asioita, jotka ovat tarkkaan mietittyjä ja tutkittuja, mutta joihin me asiakkaat emme tule kiinnittäneeksi huomiota. Myymäläsuunnittelupäällikkö Mia Tuovinen SOK:lta ja K-kauppias Jouni Ekholm sekä kuluttajaekonomian dosentti Anu Raijas Helsingin yliopistosta kertovat tarkkanäköisiä havaintoja ruokakaupasta ja meistä asiakkaista kaupan käytävillä. Toimittaja on Päivi Leino.

 • Itämaisia elintarvikkeita myyvässä Vii Voanissa ovi käy tiuhaan ja monikielinen puheensorina täyttää mausteisena tuoksuvan kaupan. Pitkälle on tultu reilun 30 vuoden takaa, kun Vii Voan perustettiin Helsingissä. Nykyään Suomen jo pienimmistäkin kaupungeista löytyy etnisiä kauppoja, joista haetaan riisiä, nuudeleita, erilaisia tahnoja ja kastikkeita sekä yrttejä ja mausteita. Reetta Arvila ihmettelee muun muassa maailman haisevinta hedelmää ja hyppää etnisten makujen maailmaan.

 • Aika moni meistä on kasvanut ruualla, joka on maustettu lähinnä suolalla ja valkopippurilla. Mutta tänä päivänä maistelijaa houkuttavat jos jonkinlaiset eksoottiset aromit. Naantalilaisen Mauste-Sallisen valikoima on noussut maustepippurista ja kardemummasta jo tuhansiin erilaisiin mausteisiin. Aistitutkimuksen laboratoriosta Helsingin yliopistosta löytyy vastaus, miksi mausteet maistuvat eri suissa erilaisilta. Kyselemään lähti Päivi Leino.

 • Ruokakassissa kulkeutuu kotiin elintarvikkeiden mukana myös paljon roskia. Esimerkiksi ylenpalttinen ja turha muovin käyttö pakkauksissa, sekä kotikeittiöissä syntyvä biojäte, ovat ongelmallisia. Kieltäytyminen on kaikkein tärkeintä, kun puhutaan arjessa syntyvistä roskista. Kierrättäminen on toki hyväksi, mutta ensisijaisesti pitäisi puuttua roskan määrään miettimällä omia kulutusvalintojaan. Reetta Arvilan matka vie muun muassa oululaiseen ruokakauppaan zero waste-oppaan matkassa sekä muovijalostamolle Riihimäelle.

  Aino Ojalan zero waste-teemainen instagram löytyy osoitteesta https://www.instagram.com/ainowonders/

 • Lapsuuden kaurapuurosta tuttu, vähintään vuosituhantinen kaura on nousemassa trendiksi vegaanien ja maitoallergikkojen lisäksi ihan tavallisten kotikokkien ja kahvinryystäjien joukossa. Suomalaisista kauratuotteista on tulossa isompi ilmiö kuin islantilaisesta skyristä, ennustetaan mm. välipalatuotteita valmistavalla Kaslinkillä. Päivi Leino lähti kaurajuoman perässä Kymenlaaksoon ja päätyi Kaslinkin lisäksi mm. Kymenlaakson Marttojen kasvisruokakurssille.

 • Suomessa on viime vuodet jyllännyt pienpanimobuumi ja sitä myöten tarjonta ja kysyntä ovat myös kasvaneet kaupoissa ja baareissa. Yksistään panimoita on jo yli sata ja siihen päälle vielä yrittäjät, jotka panevat olutta vierailijana muiden tiloissa. Nykyisestä ruokakulttuurista tuttu trendi huolella käsintehdystä, sekä lähituotannosta, näkyy myös oluenjuojien tottumuksissa. Reetta Arvila tutkailee olutharrastusilmiötä päätyen kaarinalaisen pienpanimon kautta turkulaiseen baariin.

 • Punaisen lihan kulutus on laskussa. Samaan tahtiin vähenevät myös sika- ja nautatilat. Jauhelihalla on kasvatettu jo useampi sukupolvi, mutta ehkei enää seuraavia. Onko sekasyöjällä toivoa? Ruokakassista pilkistää tällä kertaa ihkaelävää luomuherefordia, lihansyöntiahistusta ja Suomen suurin nautateurastamo. Ruokakassia Kauhajoella kuljettaa Päivi Leino.

Inga kommande avsnitt

Lyssna också