Efter Nio radio

Merete Mazzarella utmanade sig med att förbättra sin smarttelefon-kompetens

 • 35 min
 • tillsvidare

Många äldre blir nervösa över all ny teknik de förväntas ha koll på. Författaren Merete Mazzarella gick rejält utanför sin bekvämlighetszon när hon antog utmaningen att förbättra sin smarttelefon-kompetens. Hon fick coachning under ett par veckors tid, för att bli bättre på att utnyttja telefonen till flera saker.

Sändningar

 • lö 3.11.2018 9.03 • Yle Vega

Avsnitt

 • Medieprofilen och stand-up komikern Janne Grönroos försöker se sina medmänniskor i stället för att titta på sin telefon

  Att lägga undan mobiltelefonen och i stället uppmärksamma sina medmänniskor var mycket mer utmanande är vad Janne Grönroos kunnat tänka sig. I veckans Efter Nio utmanades han bland annat med att bjuda okända på kaffe och bemöta folk med vänlighet. Utmaningen gjorde att han själv konfronterade sina ensamhetskänslor. Vad krävs för att vi ska vara empatiska medmänniskor och tillgängliga för varandra? Med och diskuterar är också diakonissan Cecilia Forsén.

 • Många äldre blir nervösa över all ny teknik de förväntas ha koll på. Författaren Merete Mazzarella gick rejält utanför sin bekvämlighetszon när hon antog utmaningen att förbättra sin smarttelefon-kompetens. Hon fick coachning under ett par veckors tid, för att bli bättre på att utnyttja telefonen till flera saker.

 • Jessica Wolff lever ett fartfyllt liv som bland annat stuntkvinna och artist. Låttexter är hon bekant med, men poesi var något nytt då hon antog utmaningen att läsa dikter. För att hitta finlandssvensk poesi fick hon hjälp av litteraturvetaren Agneta Rahikainen. Det sägs att vi idag har svårt att koncentrera oss på längre texter. Korta texter så som tweetar, får däremot en allt större roll i vårt dagliga liv. Agneta Rahikainen, som medverkar i dagens program, vill därför föra fram dikten som ett alternativ.

  – Poesi kunde få en plats i vardagen, en kort stund då tankarna får vandra till något helt annat, säger hon

 • Att ljuga är fult, det vet vi alla. Men vilka följder får det om man går in för att leva helt ärligt? Och hur illa är det att ta till vita lögner? Journalisten Jeanette Björkqvist har antagit utmaningen att leva ärligt i en vecka. Med i diskussionen är också arbetsplatspsykologen Simo Levanto. Hur ska man göra för att bygga upp ett öppet och ärligt arbetsklimat?

 • Andrea Reuter är journalist, moderator, filmvetare och numera också filmskapare. Hon är rätt långt sinnebilden av en urban självständig människa som är van vid att klara sig själv. I och med sin urbana livsstil behöver hon inte bil i vardagen och det har lett till att hon, som haft körkort i över tjugo år, numera tycker det är jobbigt och svårt att köra bil. Det här har också gjort att hon kör själv allt mer sällan. Nu har hon antagit utmaningen att ta tag i sitt körande igen under en veckas tid, för att komma över den osäkerhet som hon känner när hon ska sätta sig bakom ratten. Hur fixar hon backstart, biltvätt, rusningstrafik och att backa med släpvagn? Som coach och expert medverkar också bilskoleläraren Johan Forssell.

 • Idag firas den internationella städdagen. Då uppmärksammas miljön och det ordnas städkampanjer runt om i landet. Skådespelaren Jarmo Mäkinen lät sig inspireras av temat och utmanade sig med att plogga under en dryg veckas tid, det vill säga han provade motionsformen där man förenar joggning med att samtidigt samla skräp. Flera påsar fulla med plast och papper lyckades han samla ihop under sina löprundor. I studion sitter också Anna von Zweygbergk från föreningen Håll Skärgården ren.

 • Stiglöpning eller traillöpning är en gren som vuxit sig stor i Norden under de senaste åren, trots att det här med att springa i skog är något människan sysslat med i alla tider. Författaren Katarina von Numers-Ekman har alltid idrottat och hållit på med vanlig löpning men i somras snubblade hon över stiglöpningen som gren och beslöt sig för att anta utmaningen att börja träna just den här grenen. Vad gör den här grenen speciell och hur skiljer det här sig från vanlig löpträning? Medverkar gör också trail- och ultralöparen Ida Kronholm.

 • De flesta vuxna är dåliga på att ta åt sig ny musik, och lyssnar hellre på den gamla goda låtarna som man upptäckt som ung. DJ:n, konstnären och radiorösten Taika Mannila är inget undantag. Som DJ uppträder hon med och lyssnar nästan enbart på R’n’B, rap och hip hop. Hon utmanades därför att under en vecka upptäcka en helt ny musikgenre, vilket i det här fallet är klassisk musik. Som mentor har hon dirigenten Emilia Hoving, som utformat ett digert musikpaket där också en konsert ingår. Frågan är då hur Taika Mannila kommer att påverkas – blir hon upplyst, uttråkad eller något annat?

 • Celinda blev allvarligt mobbad i barn- och ungdomen och har sedan dess tampats med bl.a. panikångest och social fobi. En av hennes värsta mardrömmar är att besöka en simhall, vilket hon ändå vill kunna göra tillsammans med sina barn. I Efter Nio radio försöker Celinda Byskata trotsa sina rädslor och ta sig till simhallen. I programmet medverkar också erfarenhetsexperten Pia Alarto.

 • Att vara förälder kan vara utmanande men som adoptivförälder har man sina helt egna prövningar. Hur stöder man ett barn att orka bära sin ryggsäck då hen har ett svårt förflutet? Om barnet har en annan hudfärg eller avvikande utseende får man förbereda sig på många frågor och även kränkande kommentarer. Hur förbereder man sig för sådana situationer? I veckans Efter Nio radio medverkar också Muluken Cederborg som själv kom som adoptivbarn till Finland från Etiopien på 1980-talet. Lördagen den 9.6.2018 kl 09.03 i Yle Vega och på Yle Arenan. Produktion: Parad Media

 • Annika Jansson är Marthaförbundets nya verksamhetsledare. Hon utmanas av förbundets egen ekologirådgivare Anita Storm att leva ett kemikaliefritt liv. Det betyder bland annat att tandkrämen, tvättmedlet och hårschampot byts ut. Annika lär sig också göra sin egen ringblomssalva och hårschampo av ägg och honung. Hur mycket kemikalier utsätts vi för under en vanlig dag och vad kan var och en göra för att minska på mängden kemikalier?

 • Att gå med på att göra saker bara för att vara andra till lags är ett problem för många. Man vill vara duktig, omtyckt och hjälpsam. Men lätt blir ja-sägandet en fälla som leder till utmattning. Det vet författaren och journalisten Sofia Torvalds som nu har utmanat sig själv med att lära sig säga nej. Hur säger man nej utan att verka tråkig och ointresserad? Hon får hjälp av ledarskapscoachen och kommunikationsexperten Jeanette Szymanski.

Inga kommande avsnitt

Klipp

Lyssna också