Nyländsk förmiddag

Bakgården, Jonna Panelius bageri i Sjundeå

 • 13 min
 • tillsvidare

Jonna Panelius har ett eget bageri där hon bakar bullar och matbröd på speltmjöl. Det heter Bakgården och finns på Rånäs i Sjundeå.
Jonna Panelius köpte en segelskuta tillsammans med sambon för flera år sedan, de hade café och restaurang i Kathrina på vintrarna i Helsingfors och seglade med henne om somrarna.
Nu är Jonna Panelius ensamförsörjare till fyra flickor. Skutan såldes 2012 och sedan dess har Jonna Panelius varit egenföretagare, och hon kan inte tänka sig något annat än att vara den enda anställda i sitt företag, berättar hon för redaktör Marica Hildén.

Sändningar

 • ti 30.10.2018 10.02 • Yle Vega Huvudstadsregionen

Avsnitt

 • För första gången någonsin görs det teater på president Mauno Koivisto och hans liv. En nyskriven pjäs kommer att ha premiär i föreningshuset Ingbohed i Täkter i Ingå den 17 oktober 2019. Bakom den stora satsningen står Täkter ungdomsförening och ett produktionsteam från Västnyland och huvudstadsregionen. Det blir en dramakomedi sett ur Täkterbornas perspektiv. Redaktör i Ingå är Tiina Grönroos.

 • I Nylands brigad i Ekenäs möts många unga män och kvinnor från hela Svenskfinland. För en del österbottningar är det första gången de träffar nylänningar och för nylänningarna kan det vara första gången de får höra en österbottnsik dialekt. Vad anser då Finlands framtid om dialekter och vem anser de att pratar standardsvenska? Tiina Grönroos har träffat Max Kopra från Ekenäs, Joar Cederberg från Jakobstad och Robin Bucher från Esbo.

 • Så många kläder på hyllorna, men ingenting att sätta på sig? Jeansen har på något konstigt vis krympt i garderoben, den dyra, fina ylletröjan kliar alldeles förskräckligt och så inser du att den där snärtiga batikskjortan du impulsköpte på semesterresan för två år sedan inte riktigt passar din klädstil här hemma...Känner du igen dig? Bra, eller egentligen tråkigt, men nu ska det handla om att sätta hela, rena kläder i omlopp. Sedan 2013 ordnar Finlands svenska marthaförening en nationell klädbytardag. Den ordnas i år den 17.11. I Karis har två marthaföreningar slagit ihop sig. Reglerna är enkla: rensa i garderoben, hämta max tio plagg till Villa Anemone, som finns i centrum av Karis och byt till något som passar dig. Initiativtagare är Mia Tiainen och hon intervjuas av Tiina Grönroos.

 • Har ungdomars läsvanor försämrats så mycket som vi tror? Svaret är både ja och nej. Unga läser mycket texter och skriver också mer till varann än tidigare. Men för de flesta ska allt vara kortfattat. Annars räcker inte tålamodet till.
  Det här säger modersmålslärare Pia Wickström vid Ekenäs högstadieskola.
  I skolan gör man sitt bästa för att skapa lugn och ro och mera tid för reflexion. Bland annat har man gått in för 90 minuters lektioner i alla ämnen. Och vad gäller böcker och läsvanor är skolan aktivt med när det årliga Bokkalaset ordnas (9-12.11.2018).
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Tomma affärslokaler är aldrig roligt. Efter att Aktia nu senast vid årsskiftet stängde en hel del banker; främst i Västnyland och Österbotten, men också en del i huvudstadregionen, har en del bankhus haft svårt att få nya hyresgäster.
  I synnerhet i glesbygden har bankerna funnits i hus som byggts enkom för bankverksamhet. Det är fina hus och ganska stora eftersom det skulle finnas plats för både personal och en lång betjäningsdisk, bankvalv, ett pausrum med kök och representationsutrymmen och förstås ett eget rum för bankdirektören. Men det som få kanske känt till är att de här bankhusen inte har ägts av banken utan av privatpersoner eller sparbanksstiftelser. Ett av de här före detta bankhusen finns i Tenala i Raseborg. Här har sparbanksstiftelsen faktiskt fått en hyresgäst. Efter tio månader, en del kommunal byråkrati och omändringsarbeten sjuder gamla bankhuset av liv - nu har barn och ungdomar flyttat in. I fredags öppnade Uncan i Tenala i det gamla bankhuset och några dagar tidigare hade eftis flyttat dit från det före detta kommunhuset i Tenala. Tiina Grönroos besökte uncan cirka en timme efter att det hade öppnat och blev mottagen av många ungdomar och ungdomsledare Mikael Sandell.

 • Vi talar ofta om finskspråkigas tråkiga attityd mot det svenska i Finland. Om pakkoruotsi, om att inte få betjäning på svenska, om finskspråkiga som helt enkelt har svårt att gilla finlandssvenskar.
  Kanske vi pratar för ofta om just detta?
  För det finns också många med modersmålet finska som har en mycket positiv inställning till det andra inhemska språket svenska.
  Harri Kaisla hör definitivt till dem. Han har valt att slå sig ner i den finlandssvenska idyllen nummer ett, Ekenäs. En ort där över 80 procent av invånarna talar svenska.
  Men hur det kommer sig att en man som vuxit upp i helt finska miljöer och gått alla skolor på finska varit så otroligt motiverad att inte bara tala svenska utan bli helt finlandssvensk?
  Den här längtan går längre tillbaka i tiden, för Harris tid som ekenäsbo är ännu ganska kort.
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Så här inför Svenska dagen ska du få träffa en av Finlands mest finlandssvenska argentinare. Det är Lucas Mondino som bor i Billnäs i Raseborg. Lucas Mondino har bott i Finland i drygt 10 år. Det var kärleken som fick Lucas Mondino att lämna sitt hemland Argentina. Han hade just gått ut gymnasiet och skulle påbörja sina universitetsstudier på hösten. Före det reste han till sin morbror som bor i Marbella i Spanien. Och det var där Lucas Mondino träffade finlandssvenska Sofie. Redaktör: Tiina Grönroos

 • Vi ställde frågan om det var bättre förr när vi levde tillsammans i flera generationer och inte lämnades så ensamma? Idag känner sig många både äldre och yngre finländare ensamma. Känslan av ensamhet påverkar enligt undersökningar vår hälsa.
  Diakon Sonja Knuts-Söderlund menar att vi alla, var och en, har ett ansvar för våra medmänniskor. Vi kan göra en hel del för varann, säger hon.
  Programledare Gunilla Ginström.

 • Visst är dansbanan en enda stor äktenskapsmarknad! Säger Tom Käldström från dansbandet Tommys. Lite skämtsamt, men med en stor dos allvar. Alla kommer inte par om par till danserna. Många kommer ensamma, för att dansa, men också för att hitta sällskap. Kanske hitta sin blivande partner.
  Herman Hagnäs från dansbandet Guns Rosor håller med. I sommar ska de spela på ett bröllop, där paret träffades på en av bandets danstillställningar.
  Tommys och Guns Rosor samt SamZimon underhåller på den stora Dansgalan i Karis i höst (lördag 3.11).
  Redaktör Gunilla Ginström.

 • Julia Dahlkvist är tutorsekreterare i studerandekåren Novium. Hon pratar med Marica Hildén om hur väntutorerna utbildas.

 • Väntutorerna försöker se till att ingen blir ensam då utbildningen inleds på yrkeshögskolan Novia i Ekenäs, berättar Josefina Linnokari för Marica Hildén. Josefina Linnokari studerar till agrolog.

 • Jonna Panelius har ett eget bageri där hon bakar bullar och matbröd på speltmjöl. Det heter Bakgården och finns på Rånäs i Sjundeå.
  Jonna Panelius köpte en segelskuta tillsammans med sambon för flera år sedan, de hade café och restaurang i Kathrina på vintrarna i Helsingfors och seglade med henne om somrarna.
  Nu är Jonna Panelius ensamförsörjare till fyra flickor. Skutan såldes 2012 och sedan dess har Jonna Panelius varit egenföretagare, och hon kan inte tänka sig något annat än att vara den enda anställda i sitt företag, berättar hon för redaktör Marica Hildén.

Inga kommande avsnitt

Klipp

 • Fiskarsbon Lahja Lehtonen, 98 år, har varit sin hemby trogen hela livet. Hon jobbade för Fiskars bolaget i över 40 år och är stolt över utveclingen mot en designby. Idag bor hon i grannhuset till barndomshemmet i Hasselbacken. Lahja älskar sitt vackra Fiskars.

 • Finlands Lucia 2012 Julia Hanhikoski uppträder tillsammans med Folkhälsans Luciakör. dirigent: Jannike Sandström.

Lyssna också