Dokumenterat

Stjärnornas tandborstar - om vördnaden för konstnärshem

 • 39 min
 • tillsvidare

Varför vill vi besöka kända personers hem? Malin Kivelä har besökt många kända konstnärers hem sedan de dött och hemmen gjorts om till museer. Virginia Woolfs Monk’s House i Sussex i England, Tove Janssons stuga på Klovharun, Karen Blixens Rungstedlund två gånger. Och August Strindbergs gruvliga vita torn på Drottninggatan. Det är något hon söker. Vad?
I programmet Stjärnornas tandborstar fortsätter hon sina efterforskningar. Tar besöken i Astrid Lindgrens hem på Dalagatan 46 och i Jean Sibelius Ainola henne närmare svaret?

Sändningar

 • sö 2.12.2018 9.15 • Yle Vega

Avsnitt

 • Dokumenterat: Pest och corona - existentialism och kökssamtal i en isolering, en radioessä:
  Att avstå från andra människor är paradoxalt just nu ett uttryck människokärlek men så är också coronatiderna absurda.
  Instängd i sin lägenhet läser Sebastian Bergholm den existentialistiska klassikern Pesten av Albert Camus, en bok som också skildrar en isolering, och funderar på självuppoffrande läkare och vilka andra val det finns än att nu göra vad vi kan för att inte medvetet låta en annan människa dö.
  Varför reagerar vi så starkt då det gäller ett hotande virus då vi i andra fall gör så lite för utsatta människor?
  Finns det annat än dåliga val?

 • Hon är berömd för sin Blick, som utan ett enda ord kan berätta mera än flera sidor filmmanus. Här berättar hon själv om hur allting började, om sin depression, om varför hon hoppade av en Hollywood-karriär, och om sin framgångsrika comeback.
  Ett program av Tomas Jansson.

 • Han blev mobbad, sparkad och sedd som en lägre stående människa, Woyzeck. Och till slut tog han livet av den kvinna han älskade. Men före han steg upp på schavotten, genomgick han en av de första mer konsekvent genomförda psykiatriska sinnesundersökningarna någonsin.

  Efter att ha gått till de ursprungliga rättegångsförhören och andra källor och skrivit boken "W" säger författaren Steve Sem-Sandberg att han utvecklat en närapå kärlek till Woyzeck. I Dokumenterat berättar han mer om vad Woyzeck betyder för honom och hur han är aktuell ännu i dag.
  Redaktör: Mi Wegelius.

 • Annika Pohjolainen har varit hemmamamma i 27 år och dedikerat hela sitt liv åt den uppgiften. Hemmet som Annika och hennes man, konstnären Pauno Pohjolainen renoverade står nu tyst. Alla barn har flyttat ut. Annika och Pauno fick 5 barn på 6 år.
  När Annika träffade Pauno lämnade hon sin karriär och sitt stadsliv i Helsingfors för att flytta ut i skogen i Kuopio.

  Regi och manus: Karin Pennanen
  Ljuddesign och klipp: Jyrki Häyrinen
  Dramaturgi: Karin Pennanen, Are Nikkinen och Staffan von Martens

 • Han kunde ha blivit Finlands första skolskjutare, den prisbelönade vetenskapsredaktören Marcus Rosenlund. Han blev mobbad i skolan i flera år och hemma hade han en våldsam pappa. “I mitt mentala landskap är det alltid vinter. Temperaturen är mellan +2 och -5, det är slaskigt, grått, fuktigt, kallt och jävligt. Till det hör snön, snön som knuffas in i kragen på dig och skolväskor som töms ut i snön”. En dag hittade han morfars Mauser i garderoben. “Med den här skulle jag få skrattet och hånet att tystna”, tänkte han

  Manus och regi: Sixten Björkstrand
  Ljuddesign och klipp: Jyrki Häyrinen
  Dramaturgi: Sixten Björkstrand, Are Nikkinen, Staffan von Martens
  Producent: Staffan von Martens

 • Estland har i åratal toppat dödsstatistiken för drogöverdoser i EU. Tillgången till syntetiska opioder, som är 100 gånger starkare än heroin, gör drogvärlden livsfarlig. Bo Ahlgren möter 30-åriga Anton från Tallinn som använt hårda droger i över tio år. Han flyr inte verkligheten med hjälp av drogerna, han vill bara känna sig normal.
  Det låter så enkelt. Ta inte droger. Men när livet och samhället fortsätter som tidigare, så sitter också samma människor fast i beroendet, varje dag, år efter år.

 • Nationalspelet framom alla andra finländska brädspel är Afrikas stjärna. I snart 70 år har vi jagat den försvunna diamanten, övertygade om att den eftertraktade ädelstenen finns på St. Helena, i Saharas öken eller vid Victoriafallen. Spelet skapades av en tonåring i en källarlokal vid Kajsaniemigatan i Helsingfors

  Redaktör: Petter Lindberg, ljuddesigner: Jyrki Häyrinen, producent: Staffan von Martens

 • Erminia har tagit hand om andra människors barn i över 30 år. Nora håller åldringar i handen under deras sista tid i livet. Inköpt ömhet är en dokumentär om dem som tar hand om oss i början och slutet av våra liv. Om nannyn, som lämnar sina egna barn hemma för att ta hand om barn som inte är hennes, men som kallar henne mamma. Om vårdaren som tröstar åldringen, vars familj inte dök upp på julen. Vilka är människorna, som vi ger över det käraste vi har till?

  Redaktör: Hanna Nordenswan, ljuddesigner: Jyrki Häyrinen, producent: Staffan von Martens

 • "Det finns många verkligt stora kompositörer i musikhistorien som skrev fantastisk musik, men om de inte hade existerat skulle det knappast ha förändrat musikhistoriens förlopp. Men en musikvärld utan Beethoven är praktiskt taget omöjlig att föreställa sig. Utan Beethoven skulle konstmusiken ha utvecklats i en helt annan riktning".
  Den amerikanska pianisten Jonathan Bliss hör till dem som i Albert Ehrnroots program om 250-årsjubilaren Ludwig van Beethoven förklarar vari Beethovens storhet ligger och varför hans musik fortfarande är så populär. Om man får tro den brittiska radiokanalen Classic FM:s årliga, stora marknadsundersökning så är Beethoven idag konstmusikens mest omtyckta tonsättare. Tidigare toppade Mozart alltid listan.

 • Den lidande kvinnan och flera klichéer
  Religionsforskaren Sofia Sjö har film som specialområde och är intresserad av serievärldens sätt att behandla kvinnokroppen, religionen och ondskan.

  Redaktör: Silja Sahlgren, ljuddesigner: Anne Heikkilä, producent: Staffan von Martens
  Bilden från "Sorjonen", copyright Fisher King

 • Psykopater och andra offer
  Skådespelaren Anna Paavilainen fick nog av att spela våldtäktsoffer på scenen och började göra film istället. Och Sampo Sarkola vet hur det känns att ständigt spela rollen som kylig psykopat.

 • Ser världen verkligen ut såhär?
  En strypt kvinna invirad i plast. En styckad kvinna i en frysbox. Två bilder som kunde vara hämtade ur vilken kriminalserie som helst. Men hur väl överensstämmer dessa bilder med verkligheten?

Klipp

 • Lågstadierektorn Bengt Huhta var under några år i slutet på1960-talet och början på 1970-talet känd som sångaren Kristian. Gungerd Wikholm hittade några brev hon fått av Kristian, som svar på idolbrev hon hade skickat till honom i 13-årsåldern. Dokumentären har ett personligt anslag men tecknar också en bild av finländskt musikliv på 1960-talet. Ljudplanerare: Jyrki Häyrinen.

 • Vinnaren i finländska Shortdoxtävlingen 2018. Regissör Nina Eriksén: Öppna vidder och mil på mil av genomskinlig is. Spegelblankt under fötterna och sen det tillfredställande kraset. Det finns något fascinerande och ogreppbart i att ytan både kan bära dig och släppa igenom. Allt kan ändras. Allt kan byta form. Kommer du att räddas eller gå under?

 • Alma Södehjelm har ordet och talar "fritt ur hjärtat" i Sveriges Radio 1943. Temat är behovet av att få slut på fientligheterna i kriget. "Måste fredssträvandena förbli hobby?", frågar hon sig i ett tal om krigets och fredens historia.
  "Kanonen har nu varit en bestseller", säger Söderhjelm.

Lyssna också