Besser & Wisser

Hakuna matata, Alfred Nobel

 • 30 min
 • 8 år 8 mån.

Årets Nobelpriser i ett nötskal. På vilket sätt anknyter en hårtork och en pingpongboll till fysikpriset? Dessutom: åk till Afrika, företagare! Det är möjligheternas land. Redaktörer: Marcus "Besser" Rosenlund och Patrik "Wisser" Schauman.

Sändningar

 • on 17.10.2018 19.22 • Yle Vega

Avsnitt

 • Tack och gonatt! I det sista Besser & Wisser, åtminstone tills vidare, minns vi Apollo 8 som gav världen en ljusglimt och utlyste julfred från månen, som avslutning på det i övrigt väldigt tumultartade året 1968. Och nu är det tumult igen: ett handelskrig hotar världen, om det inte rentav redan har börjat. Hur ska det här sluta?
  Redaktörer: Marcus "Besser" Rosenlund och Patrik "Wisser" Schauman.

 • Bensin och diesel hör snart till det förgångna, förutspår Besser & Wisser. Inte för att vi vill predika gröna värden, utan för att en bensin- eller dieselmotor har blivit så dyr och komplicerad att det snart inte är värt besväret att utveckla den.
  Redaktörer: Marcus "Besser" Rosenlund och Patrik "Wisser" Schauman.

 • Marcus "Besser" Rosenlund och Patrik "Wisser" Schauman räknar åren, dagarna och minuterna som återstår till pensionen och snackar om att tillbringa sina pensionärsdagar på Mars. Men hur ska vi ha råd att flytta till en pensionärskoloni på den Röda planeten med den pension som systemet ser ut att kunna erbjuda oss om 20 år?

 • Det sämsta tänkbara året att vara vid liv, under hela mänsklighetens historia, har nu utsetts. Vill du veta vilket år det var, och varför den ljusnande framtid är vår, lyssna på det här avsnittet av Besser & Wisser med Marcus "Besser" Rosenlund och Patrik "Wisser" Schauman.

 • Allt var sämre förr! Det sämsta tänkbara året att vara vid liv, under hela mänsklighetens historia, har nu utsetts. Vill du veta vilket år det var, och varför den ljusnande framtid är vår, lyssna på veckans Besser & Wisser med Marcus "Besser" Rosenlund och Patrik "Wisser" Schauman.

 • "We have nothing to fear but fear itself", som en gammal USA-president sade i sitt installationstal. I dagens USA blir ju rädslan och paranoian allt djupare för var dag. Vilket blir Trumps nästa drag efter valet? Och varför är världens största militärmakt så skrajsen att deras toppforskare till och med börjar se spioner i passerande asteroider?
  Redaktörer: Marcus "Besser" Rosenlund och Patrik "Wisser" Schauman.

 • Livepodd inspelad på Tölö gymnasium. Hur vet vi att jorden är rund? Varför är det viktigt att veta vad grannen tjänar? Är det tryggt att låta vaccinera sig?
  Redaktörer: Marcus "Besser" Rosenlund och Patrik "Wisser" Schauman.

 • Allt fler av våra prylar blir "smarta", det vill säga de lyssnar på oss och lär sig saker om oss. Men vem tar hand om den kunskapen, och kan vi lita på deras välvilja? Redaktörer: Marcus "Besser" Rosenlund och Patrik "Wisser" Schauman.

 • Varför tjänar chefer ofta lika mycket på en eller två dagar som en vanlig donare tjänar på ett helt år? Håller vi på att skjuta oss i den finansiella foten då vi betalar sådana hutlösa löner och optioner till våra företagsledare? Och vad har de gamla grekerna att säga om det här?
  Redaktörer: Marcus "Besser" Rosenlund och Patrik "Wisser" Schauman.

 • Bilen, biffen och bostaden: tre saker som måste fixas om vi ska tackla klimatproblemet. I den här podden löser vi elegant problemet med bilen. Spola de fossila bränslena, strunta i de batteridrivna bilarna och gå istället in för väte för hela slanten!
  Redaktörer: Marcus "Besser" Rosenlund och Patrik "Wisser" Schauman.

 • Årets Nobelpriser i ett nötskal. På vilket sätt anknyter en hårtork och en pingpongboll till fysikpriset? Dessutom: åk till Afrika, företagare! Det är möjligheternas land. Redaktörer: Marcus "Besser" Rosenlund och Patrik "Wisser" Schauman.

 • Så tajmar du din arbetsdag för att alltid kunna prestera maximalt. Och nu har universums saknade materia hittats. Var det parlösa sockor och kulspetspennor? Redaktörer: Marcus "Besser" Rosenlund och Patrik "Wisser" Schauman.

Inga kommande avsnitt

Lyssna också