Finlandssvenska krimpodden

Mordet på Volkan Ünsal, Del 4: Efterspel - vad visste polisen egentligen?

 • 25 min
 • tillsvidare

Polisens beteende under mordutredningen är märkligt. Varför undersöker en likhund mordlägenheten innan Volkan Ünsal ens anmäls försvunnen? Narkotikapolisen med Jari Aarnio i spetsen har sitt finger med i spelet.

Sändningar

 • fr 28.9.2018 15.10 • Yle Arenan

Avsnitt

 • Efter en mellanlandning i Uleåborg tvingar kaparen planet att återvända till Helsingfors. Hur ska det gå för de ombordvarande? Och vilket kommer kaparens sista drag att vara?

 • Åtta kvinnliga passagerare stannar ombord som gisslan, bland dem sångaren Monica Aspelund. Planet lämnar Helsingfors. Flygkaparen lägger fram krav på lösensummor.

 • Inrikesresan AY-405 har fått en dramatisk vändning kort innan inflygningen till Helsingfors. Kaparen drar pistol och tvingar planet att nödlanda. Vad är det kaparen vill och hur reagerar besättning och passagerare?

 • År 1978 kapar affärsmannen Aarno Lamminparras inrikesflyget från Uleåborg till Helsingfors. Vad händer under de pinande 18 timmarna då planet kryssar mellan Helsingfors, Uleåborg och Amsterdam? Hur förhåller sig flygkaptenen och flygvärdinnan till pistolen som riktas mot dem? Vad säger den populära artisten Monica Aspelund (bilden), som plötsligt finner sig bland kaparens kvinnliga gisslan? Och vad tänker de alla om händelsen 40 år senare?
  Redaktör: Petter Lindberg, ljuddesigner: Jyrki Häyrinen, producent: Staffan von Martens

 • Presidentparet har skjutsats till Joensuu. Hur slutade resan?

 • Presidentparet skjutsas genom Finland i en grön Chevrolet. Paret vet inte vart de är på väg eller vad som väntar dem. ”Landskapen blir allt ödsligare och kvällen allt mörkare”, skriver Ester Ståhlberg i sin dagbok.

 • Den 14 oktober år 1930 går president Kaarlo Juho Ståhlberg på sin vanliga morgonpromenad tillsammans med sin fru Ester på Brändö i Helsingfors. På vägen möter de en mörkgrön Chevrolet, och två män som stiger ur bilen. Männen lyfter in presidenten i bilen, varmed fru Ester sätter sig i baksätet och meddelar att hon tänker åka med. Nu börjar en 700 kilometer lång bilresa genom Finland under pistolhot.
  Svenska Yles krimpodd i tre delar berättar om händelserna år 1930, året då Finland var nära en statskupp och diktatur. Under sommaren, mellan maj och oktober, utförde högerradikala aktivister över 250 kidnappningar, skjutsningen av presidentparet var den sista.
  Redaktör: Mikaela Weurlander. Dramaturg: Are Nikkinen. Ljuddesign: Jyrki Häyrinen, Producent: Staffan von Martens.

 • Polisens beteende under mordutredningen är märkligt. Varför undersöker en likhund mordlägenheten innan Volkan Ünsal ens anmäls försvunnen? Narkotikapolisen med Jari Aarnio i spetsen har sitt finger med i spelet.

 • Liket försvinner spårlöst och ingen erkänner mordet. Men åtal väcks mot fyra män. Tre åtalas för mord och en för anstiftan. Bland bevisen finns ett buggat fyllesamtal och en förlovningsring.

 • Volkan Ünsal har berättat för polisen vad han vet om Arlandarånet. Det var ett förräderi, säger Janne Raninen. Och Volkan ska få sitt straff.

 • Den 16 oktober 2003 mördar Janne Raninen sin barndomskompis, Volkan Ünsal, på uppdrag av en annan barndomskompis, Leo Carmona.
  Hur gick det egentligen till när polisen började utreda det här uppmärksammade mordet? Det finns flera märkligheter i polisutredningen. Och kopplingar till tidigare chefen för narkotikapolisen, Jari Aarnio.

  Podden är gjord av Christoffer Gröhn. Med uppläsning medverkar Niklas Åkerfelt., Ljuddesignen är gjord av Jyrki Häyrinen. Dramaturg är Are Nikkinen och producent Staffan von Martens.

  Del 1: Janne Raninen växer upp i Jordbro i Stockholm. Han och Volkan Ünsal umgås mycket under tonåren. Men Arlandarånet i juli 2002 förändrar allt.

 • Pirilö-Karl har blivit dömd till att mista sin högra hand och livet genom halshuggning, men det tar inte slut än. Karl försöker in i det sista lätta på sitt straff, och hittar till och med ett nytt vittne. Men vem är det och varför nämner han vittnet först nu? Nu ska jag som gjort podden också äntligen få veta om jag är släkt med Karl eller inte.

Lyssna också