Itäsaksalainen nukkeanimaatio Nukkumatti oli rakastettu sarja kymmenissä maissa, myös Suomessa. Lasten rakastama hahmo heitti unihiekkaa, mutta siitä muodostui myös DDR:n sosialismin sanansaattaja.

Kolmeosainen sarja sukeltaa Nukkumatin historiaan ja sen kautta jaettuun Berliiniin, Saksaan ja koko kylmän sodan jakautuneeseen maailmaan.

Sarjan toimittaa Sakari Silvola, joka vietti vuoden Berliinissä ja tapasi siellä useita Nukkumatin tekijöitä ja aiheeseen perehtyneitä asiantuntijoita.

Avsnitt

  • Osa 3/3. Sakari Silvolan toimittaman sarjan viimeisessä osassa kerrotaan, millaiset juuret Nukkumatilla on kansanperinteessä - ja miten itäsaksalaisesta TV-Nukkumatista tuli lasten suosikki myös Suomessa. Sarjaa esitettiin Suomessa yli kolme vuosikymmentä. Aluksi se kehysti Iltasatua, myöhemmin Pikku Kakkosta. Suomessa Nukkumatti oli sille sopivalla maaperällä, sillä Suomen ja DDR:n suuhteet olivat varsinkin kulttuurin saralla tiiviit. Suomea pidettiin Itä-Saksassa "ystävällisenä kapitalistimaana", ja Itä-Berliinissä asunut suomalaistoimittaja sai jopa kunnian kirjoittaa käsikirjoituksen kahteen Suomeen sijoittuvaan jaksoon.

  • Osa 2/3. Nukkumatti halusi olla muutakin kuin Itä-Saksan sosialistisen arjen sankari. Siitä tuli DDR:n lempeä lähettiläs, joka matkusteli ulkomailla ja avaruudessa - ja esitteli kulkuvälineidensä avulla kotimaansa ja ylipäätään itäblokin teknologiaa ja edistystä. Nukkumatin matkakohteiden kautta avautuu puolestaan ikkuna kylmän sodan maailmanjärjestykseen. Mutta mitä tapahtuikaan Nukkumatille, kun Itä-Saksa romahti ja Saksat yhdistyivät? Toimittaja Sakari Silvola asui vuoden Berliinissä ja tapasi siellä useita Nukkumatin tekijöitä.

  • Osa 1/3. Muistatko Nukkumatin, itäsaksalaisen nukkeanimaation, jota esitettiin Suomessakin vuosikaudet osana TV2:n Iltasatu-ohjelmaa ja Pikku Kakkosta? Mikä oli Nukkumatin suhde aikaansa ja DDR:n sosialismiin? Sarjan ensimmäisessa jaksossa kerrotaan, kuinka TV-Nukkumatti syntyi - ja kuinka siitä muodostui kotimaansa sosialistisen arjen sankari. Kun idän ja lännen välillä vallitsi kylmä sota, DDR-Nukkumatti kävi omaa kilpavarusteluaan Länsi-Saksan television Nukkumattia vastaan. Ohjelmasarjan toimittaa Sakari Silvola, joka vietti vuoden Berliinissä. Ohjelman haastattelut on tehty siellä, Nukkumatin kotikaupungissa, sekä viereisessä Potsdamissa.

Inga kommande avsnitt

Lyssna också