Dokumenterat

Fångna av vår självbild

 • 43 min
 • tillsvidare

Uppsalabon, författaren Lars Sund, evig österbottning i sina berättelser. I Dokumenterat rör sig Lars Sund och Mi Wegelius i Sunds hemstad Uppsala sedan fyrtio år tillbaka och i hans fiktiva, faktiska Jakobstad, uppväxtstad som präglat honom för livet.

Sändningar

 • sö 7.10.2018 9.15 • Yle Vega

Avsnitt

 • Natten mellan den 25 och den 26 oktober år 1968 förliser fartyget m/s Irma någonstans på norra Ålands hav. Ombord finns 11 unga människor. Speciellt en familj drabbas hårt. Det är familjen Grönqvist som mister 8 familjemedlemmar i olyckan och som fortfarande hoppas hitta fartyget. Redaktör: Frida Frankenhaeuser Ljuddesigner: Johan Hellman. Producent: Staffan von Martens.
  På bilden Hans och Gun Grönqvist

 • Hösten 2017 anklagas Arnault av 18 kvinnor för sexuella övergrepp mot kvinnor. I juni 2018 åtalas mannen för två fall av våldtäkt mot en kvinna. Och konsekvenserna för en av världens mest kända kulturinstitutioner blir enorma: Svenska akademien splittras, flera ledamöter avgår och Nobelpriset i litteratur 2018 ställs in.
  Den 24 september häktas Arnault på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt. Den 1 oktober 2018 döms han av en enig tingsrätt till två års fängelse för våldtäkt. Arnault överklagar domen.
  Det här är historien bakom historien.
  Redaktör: Jesper Huor

 • Uppsalabon, författaren Lars Sund, evig österbottning i sina berättelser. I Dokumenterat rör sig Lars Sund och Mi Wegelius i Sunds hemstad Uppsala sedan fyrtio år tillbaka och i hans fiktiva, faktiska Jakobstad, uppväxtstad som präglat honom för livet.

 • Jan Backman från Jakobstad gjorde det de flesta har drömt om. Han lämnade allt bakom sig och kastade loss. På det klassiska viset. Ensam. Med en gammal segelbåt. Utanför Gran Canaria undrar han, vad han egentligen håller på med? Redaktör: Peter Lüttge.

 • Gunnar Björling strävade efter att utveckla alla sidor av sin personlighet. Han var generös och vänlig, men också kolerisk och eldfängd. Björling var som en eld som behövde havet för att lugna ner sig, säger Fredrik Hertzberg som skrivit en biografi om poeten Gunnar Björling. Redaktör: Marit Lindqvist.

 • Både Anna och Henrik är utåt sett vanliga finländare med utbildning, jobb och fritidsintressen. Men de bär på en hemlighet. De är offer för kärleksbedrägeri på nätet. Och de är långt ifrån de enda som blivit lurade. Redaktör: Patrik Skön.

 • Mirjam Tuominens författarskap upplever som bäst en renässans. Som författare är hon unik, säger Tuva Korsström (bilden), hennes yngre dotter. Samtidigt berättar hon om hur rädda och utlämnade hon och systern Kyra var under deras uppväxt. När som helst fick mamma Mirjam vredesutbrott. I Dokumenterat berättar Tuva Korsström om deras liv tillsammans med en paranoid mor, något som Tuva nu också har skrivit om i boken “Älvan och jordanden - en biografi om Mirjam Tuominen och Torsten Korsström”. Redaktör är Mi Wegelius.

 • En av 1900-talets populäraste pojkbokshjältar var flygarhjälten James Bigglesworth eller kort och gott Biggles. Biggles var godheten personifierad, en gladlynt och orädd flygare som aldrig tvekade då världen behövde räddas.
  Men hur kommer det sig att Biggles idag verkar mer eller mindre bortglömd? Vad blev det egentligen av pojkbokshjälten som stod för kamratskap och samhörighet och fick tusentals pojkar att drömma om äventyr och fjärran länder. Behöver vi inte hjältar som Biggles längre?
  Redaktör: Petter Lindberg, ljuddesigner Jyrki Häyrinen, producent Staffan von Martens

 • En berättelse om att inte ge upp, också om livet ger en riktigt mycket stryk.
  Det är en bekant känsla för många, att plötsligt en morgon överfallas av känslan att inte alls vilja stiga upp ur sängen. Även om allting egentligen är bra, känns allting meningslöst, som om det enklaste skulle vara att dra täcket över huvudet, och ge upp.
  I en radiodokumentär låter Tomas Jansson sig överfallas av hopplösheten, och söker upp människor som har upplevt eller sett tragedier, som nu får frågan vad som gör livet värt att leva.
  Manuskript och editering: Tomas Jansson (till höger på bilden). Med musik av Robert Kock (till vänster på bilden).

 • Anne Andersson förberedde sig på att yngsta barnet Tony skulle flytta hemifrån och bli självständig. Men det gick inte som planerat. I ett slag förändrades hennes och sonens liv totalt. Två veckor innan Tony skulle få körkort testade han sin bil och körde av vägen. Bilolycka gav Tony två hjärnskador. Mamma Anne blev hans närvårdare. Idag är han 26 år och drömmer om ett självständigt liv, men behöver ännu sin mamma för att klara av vardagen. För Anne har det varit självklart att alltid finnas till hands. Och olyckan har t.o.m. fört dem närmare varandra.
  Lefa Lönnqvist (72) är närståendevårdare på heltid åt sin elva år äldre fru Kibe Kalima. Hon har Parkinsons sjukdom och har ett förlamat ben efter en misslyckad höftoperation. Lefa kunde inte föreställa sig att det kunde gå så här, men tycker att det viktigaste är att de får vara tillsammans.
  Redaktör: Fanny Malmberg. Ljuddesigner: Jyrki Häyrinen. Producent: Staffan von Martens.

 • Pehr-Erik Nyman växte upp med kapade släktband, hans far hemlighöll en gren av släkten. Pehr-Eriks farbror Calle var en av många civila som mördades av de röda i Metsäkansa i slutet av inbördeskriget. Calles kusiner var med i röda gardet. Nymans möter Pekka Lylykorpi, vars farfar Vilho kan ha avfyrat kulan som dödade Calle. Redaktör: Annvi Gardberg. Ljuddesign: Jyrki Häyrinen. Producent: Staffan von Martens. Uppläsning: Magnus Berglund, Niklas Fagerström, Lasse Grönroos och Linus Lång.

 • När Pia von Weymarn-Vihtonen får höra sin son Olivers diagnos rasar hela hennes värld samman. Alla förhoppningar och drömmar hon har för sitt barn har gått i kras. Oliver har AGU, en ovanlig genetisk sjukdom som leder till allvarlig funktionsnedsättning. Oliver är fjorton år gammal och hans kognitiva nivå är som en sex-sjuårings. Sjukdomen blir hela tiden värre och i 25-30 årsåldern kommer han att förlora redan inlärda förmågor.
  Men nu finns det kanske ett botemedel
  Redaktör: Jessica Stolzmann. Ljuddesigner: Johan Hellman. Producenter: Hasse Sundquist och Staffan von Martens

Klipp

 • Vinnaren i finländska Shortdoxtävlingen 2018. Regissör Nina Eriksén: Öppna vidder och mil på mil av genomskinlig is. Spegelblankt under fötterna och sen det tillfredställande kraset. Det finns något fascinerande och ogreppbart i att ytan både kan bära dig och släppa igenom. Allt kan ändras. Allt kan byta form. Kommer du att räddas eller gå under?

 • Alma Södehjelm har ordet och talar "fritt ur hjärtat" i Sveriges Radio 1943. Temat är behovet av att få slut på fientligheterna i kriget. "Måste fredssträvandena förbli hobby?", frågar hon sig i ett tal om krigets och fredens historia.
  "Kanonen har nu varit en bestseller", säger Söderhjelm.

Lyssna också