Fokus på

Jukka Tolonen i dur och moll

 • 56 min
 • utgått

Hans liv har varit en enda berg- och dalbana. Första skivinspelningen gjorde han som 14-åring och det gick inte många år så var Jukka Tolonen en av de skickligaste gitarristerna i landet. Tolonen blev också känd och uppskattad utanför Finland. Till och med Abba ville ha honom med på turné. Men sedan kom de tunga drogerna som höll på att ta livet av honom. Han knivhögg sin sambo och satt 18 månader i fängelse. Det blev hans räddning. I en intervju för Kjell Ekholm går Tolonen igenom sin karriär och det hårda livet han har levt.

Sändningar

 • lö 6.10.2018 13.03 • Yle Vega

Avsnitt

 • Året 1994 slog Lisa Ekdahl igenom med låten Vem vet. Många förutspådde att hennes karriär skulle bli kortvarig men så blev det inte. Kjell Ekholm träffade artisten och i två program går de igenom Ekdahls intressanta och brokiga karriär.

 • Musik är en konstform där människors kreativitet kan växa och förändra. På vilket sätt drar samhället nytta av kreativitet? Vad är kreativitet och på vilket sätt har artister som David Bowie, Anohni och Patti Smith brutit normer med sin stil och musik? Fanny Thalén startar vid Hansastudios i Berlin och söker sig framåt och bakåt i musikens historia.

 • Han har gett de vida slätterna i Österbotten ett sound. I många generationer så brukade Månskensbondens släktingar jorden och det är också ofta han i sina låtar återkommer till tider som har varit. Det är också bakgrunden till Markus Bergfors artistnamn. Kjell Ekholm tecknar ett porträtt på en musiker som har valt att gå sina egna vägar.

 • Det svenska bandet First Aid Kits Johanna och Klara Söderberg är systrarna som gjort en osannolik karriär på tio år. Men på vägen gick lillasyster Klara också in i väggen. Hur hanterar man det, när man samtidigt lever sin dröm? Johanna och Klara berättar om alla sina tio år tillsammans med Tomas Jansson.

 • Redaktör: Michael Cronström.

 • I mer än halva sitt liv har Ann-Sophie Sandström haft en dragning till Spanien - och till spansk musik. Allt började i mitten av 1980-talet, när Ann-Sophie åkte på en längre charterresa till Mallorca. I en tvådelad miniserie kommer ni att få höra musik och minnen från 1980-talet och framåt.

  Musiken i programmet:

  Joan Manuel Serrat: Mediterraneo
  Joan Manuel Serrat: Fa vint anys que dic que fa vint anys que tinc vint anys
  Mecano: Me cuesta tanto olvidarte
  Ilegales: Enamorados de Varsovia
  Golpes Bajos: No mires a los ojos de la gente
  Burning: Qué hace una chica como tú en un sitio como éste?
  Martirio: Separada sin paga
  Radio Futura: El viento de África
  Pata Negra: Camarón
  Bebe: Malo
  Décima Víctima: Sobre otra ruta
  Lagartija Nick: No lo puedes ver
  Enrique Morente & Lagartija Nick: Manhattan

Lyssna också