Fokus på

Jukka Tolonen i dur och moll

  • 56 min
  • utgått

Hans liv har varit en enda berg- och dalbana. Första skivinspelningen gjorde han som 14-åring och det gick inte många år så var Jukka Tolonen en av de skickligaste gitarristerna i landet. Tolonen blev också känd och uppskattad utanför Finland. Till och med Abba ville ha honom med på turné. Men sedan kom de tunga drogerna som höll på att ta livet av honom. Han knivhögg sin sambo och satt 18 månader i fängelse. Det blev hans räddning. I en intervju för Kjell Ekholm går Tolonen igenom sin karriär och det hårda livet han har levt.

Sändningar

  • lö 6.10.2018 13.03 • Yle Vega

Avsnitt

  • Kisu Jernström var 14 år då han började spela trummor i Topmost som var ett att de populärast 60-tals banden i Finland. Sedan blev han soloartist och låtar som Onnestain on puolet sinun och Uneen aikaa vaipuu toppade hitlistorna i Finland. I mitten av 80 talet började han producera och skriva låtar åt andra artister. Tack vare honom fick också Kirka en ny start i karriären. Kjell Ekholm besökte hans lanthandel i Degerby i Ingå och pratade om hans långa karriär inom musiken.

  • Året 1994 slog Lisa Ekdahl igenom med låten Vem vet. Många förutspådde att hennes karriär skulle bli kortvarig men så blev det inte. Kjell Ekholm träffade artisten och i två program går de igenom Ekdahls intressanta och brokiga karriär.

  • Allt du behöver veta om den svenska rockartisten Joakim Thåström. Programmet bygger på flera olika möten med Thåström, ända sedan 1980-talet. Redaktör: Tomas Jansson.

  • Året 1994 slog Lisa Ekdahl igenom med låten Vem vet. Många förutspådde att hennes karriär skulle bli kortvarig men så blev det inte. Kjell Ekholm träffade artisten och i två program går de igenom Ekdahls intressanta och brokiga karriär.

  • Vad betyder jojken för samerna och hur använder man jojken i den samiska aktivismen idag? Vi dyker ner i aktuell samisk musik där jojk blandas med rap, pop och country. Redaktör: Marit Lindqvist. (Från 2018)

  • Det svenska bandet First Aid Kits Johanna och Klara Söderberg är systrarna som gjort en osannolik karriär på tio år. Från att ha spelat in sin första skiva i sitt barndomshem med pappa som producent, via en andra skiva som de spelade in i USA med idolen Mike Mogis som producent, via världsturnéer, via exklusiva uppträdanden där man fått spela sin sång Emmylou framför Emmylou Harris, till en färsk kritikerrosad fjärde skiva. Men på vägen gick lillasyster Klara också in i väggen. Hur hanterar man det, när man samtidigt lever sin dröm? I Fokus På berättar Johanna och Klara om alla sina tio år tillsammans med Tomas Jansson.

Lyssna också