Fokus på

Jukka Tolonen i dur och moll

 • 57 min
 • 14 d

Hans liv har varit en enda berg- och dalbana. Första skivinspelningen gjorde han som 14-åring och det gick inte många år så var Jukka Tolonen en av de skickligaste gitarristerna i landet. Tolonen blev också känd och uppskattad utanför Finland. Till och med Abba ville ha honom med på turné. Men sedan kom de tunga drogerna som höll på att ta livet av honom. Han knivhögg sin sambo och satt 18 månader i fängelse. Det blev hans räddning. I en intervju för Kjell Ekholm går Tolonen igenom sin karriär och det hårda livet han har levt.

Sändningar

 • lö 6.10.2018 13.03 • Yle Vega

Avsnitt

 • Han är den enda artisten i Sverige som har haft tre framgångsrika karriärer. Det började med Gyllene Tider. Sedan blev han soloartist och efter det kom den enorma succén med Roxette. De hade fyra låtar som toppade den amerikanska listan. Det är mer än vad Abba lyckades med. Kjell Ekholm satt en eftermiddag med Per Gessle och i fyra program går de igenom hela hans karriär och det blir också massor med roliga anekdoker från hans musikaliska liv.

 • Riot grrrl-rörelsen föddes ur feminismen och missnöjet med hur manlig punkscenen var.
  Det var i Olympia, USA, som grogrunden lades i början av 1990-talet.
  Här skapades fanzines och musik, och svallvågorna letade sig ut i resten av världen.
  Redaktör: Elin Willows.

  Musiken i programmet:
  Rebel girl - Bikini Kill
  Dig me out - Sleater-Kinney
  I love to love myself - Riot grrrl sessions
  Herjazz - Huggy bear
  Typical girls - The slits
  Oh bondage! Up yours! - X-Ray Spex
  Cherry bomb - The Runaways
  Cherry bomb - Bratmobile
  We don’t play guitars - Chicks on speed
  Boys wanna be her - Peaches
  Straight outta vagina - Pussy riot
  Bite the wax tadpole - L7
  Double Dare ya - Bikini Kill

 • Hans liv har varit en enda berg- och dalbana. Första skivinspelningen gjorde han som 14-åring och det gick inte många år så var Jukka Tolonen en av de skickligaste gitarristerna i landet. Tolonen blev också känd och uppskattad utanför Finland. Till och med Abba ville ha honom med på turné. Men sedan kom de tunga drogerna som höll på att ta livet av honom. Han knivhögg sin sambo och satt 18 månader i fängelse. Det blev hans räddning. I en intervju för Kjell Ekholm går Tolonen igenom sin karriär och det hårda livet han har levt.

 • Redaktör: Michael Cronström.

Lyssna också