Bokpodden Hietanen & Henrikson

#40 Också mördare har mammor

 • 27 min
 • tillsvidare

Det sägs att moderskärleken är både vilkorslös och gränslös, men hur långt är du på riktigt beredd att gå för ditt barn? Och kan man älska ett barn som är en mördare? Anne Hietanen och Ida Henrikson läser och tycker olika om två böcker med samma tema; deckaren och världssuccén En helt vanlig familj av Mattias Edvardsson och Ida Lindes Mördarens mamma. I det sista fallet förblir det oklart om Hietanen och Henrikson läst samma bok, ena älskar och den andra avskyr.
Redaktörer: Anne Hietanen och Ida Henrikson.

Sändningar

 • to 4.10.2018 19.22 • Yle Vega

Avsnitt

 • Den här veckan sänder Bokpodden Hietanen & Henrikson ett specialavsnitt från Helsingfors Bokmässa 2018. Febrigt, trevande, gränslöst och underbart? Hur skriver man om kärlek för unga läsare idag? Hietanen & Henrikson livepoddar tillsammans med Déa Solin, aktuell med ungdomsromanen En spellista för sömnlösa nätter samt Kaj Korkea-aho och Ted Forsström, aktuella med ungdomsboken Zoo! #2 Hjärtattack.

 • Ida har läst en bok som är bättre än 10 år av terapi. Anne är fascinerad av kornas känsloliv. Dessutom har Anne träffat Mikael Persbrandt och motvilligt älskat hans konst. Bekräftelse, sex- och kärleksberoende plus andra former av missbruk, samt varför det är äckligt att dricka mjölk diskuteras i detta avsnitt av bokpodden. Veckans böcker är I fiskarnas tecken av Melissa Broder och Kornas hemliga liv av Rosamunde Young.
  Redaktörer: Anne Hietanen och Ida Henrikson.

 • Feelbad, feelgood och till och med poesi. Detta avsnitt innehåller allt, också tomhet. Ida och Anne hittar flykten från tomheten i Fatima Brenners Ett jälva solsken. Glonaz Hashemzadeh Bondes Det var vi står för feelbad och samtidigt lysande klar prosa. Matilda Södergrans Överlevorna lyfts också upp.

  Redaktörer: Anne Hietanen och Ida Henrikson.

 • Hietanen och Henrikson funderar på folk som berättar saker för dem, samt konsten att lyssna. Kan man urholkas som människa av att tvingas ta del av andras berättelser? Duon har läst två delar av Rachel Cusks uppmärksammade trilogi: "Konturer" samt "Transit".
  Redaktörer: Anne Hietanen och Ida Henrikson.

 • Ida erkänner en mycket dyr vana och Anne får ett vansinnesutbrott. Vem får kalla sig fattig? Får Alma Söderhjelm göra det? 1900-talets IT-girl nummer ett synas i Merete Mazzarellas roman Alma. Vernon Subutex är misogyn och på många sätt motbjudande, men hans skapare Virginie Despentes förför. I avsnittet läser vi del ett i triologin om Vernon.

 • #46 Sex, självmord och klimatångest. Henrikson pratar om varför den sexuella frigjordheten är negativ för kvinnor. Hietanen känner igen sig i en romankaraktärs dödsdrift. Båda medger att de inte har speciellt stor klimatångest. Ikväll behandlas Ellen Strömbergs "Jaga Vatten", "Ärr" av Auður Ava Ólafsdóttirs, samt de nya finlandssvenska novellerna som "En liten bok" ger ut.

 • När bestäms ens erotiska kapital? Ida och Anne pratar om ofrivilligt singelskap, hur känns det när absolut ingen vill ha dig? Och hur mycket skulle du tolerera att stå ut med när det kommer till en möjlig partners feticher? Melissa Broders So Sad Today och Malin Lindroths Nuckan diskuteras och känsliga lyssnare varnas. Redaktörer: Anne Hietanen och Ida Henrikson.

 • När litteratur är som bäst påverkar den läsaren även efter att man slutat läsa, blicken är klarare, det pirrar lite och man VILL någonting. Det här är effekten vinnarverket av Svenska Yles litteraturpris. Den enväldiga juryn bestående av Ida och Anne samtalar med vinnaren Sara Ehnholm Hielm. Det krävdes tårar, ångest och glädje att fatta beslutet.

 • Instapoesi - bra eller banalt? Henrikson och Hietanen försöker förstå sig på Rupi Kaur, kan tre miljoner följare ha fel? Och hur är det med Katie Kitamuras hajpade roman Separationen, är den så bra som alla säger? Avsnittet avslutas med en hemsk insikt som alla andra kanske redan visste men som H&H upptäcker först nu.
  Redaktörer: Anne Hietanen och Ida Henrikson.

 • Hietanen & Henrikson lever dekadensliv i London tillsammans med Jenny Jägerfeldts romankaraktärer Penny och Lola i "Blixtra, spraka, blända". På programmet finns alkohol och speed och ångest och skrivkramp och vänskap och peruker. Anne hoppas att Agnes Lidbecks "Förlåten" blir nominerad till Augustpriset, medan Ida föredrar Lidbecks föregående roman, "Finna sig". Båda verken gör en djupdykning i språket och de inre monologerna. Varför vill man inte vara som sin syster? Och duger man nånsin som man är?

 • Hietanen och Henrikson utser den sämsta sexskildringen inom samtida litteratur. Priset går till Geir Gulliksens nya roman Se på oss nu. Det blir också ett ärligt samtal om frivillig och framförallt ofrivillig barnlöshet, med avstamp i Sheila Hetis bok Moderskap.

 • Det sägs att moderskärleken är både vilkorslös och gränslös, men hur långt är du på riktigt beredd att gå för ditt barn? Och kan man älska ett barn som är en mördare? Anne Hietanen och Ida Henrikson läser och tycker olika om två böcker med samma tema; deckaren och världssuccén En helt vanlig familj av Mattias Edvardsson och Ida Lindes Mördarens mamma. I det sista fallet förblir det oklart om Hietanen och Henrikson läst samma bok, ena älskar och den andra avskyr.
  Redaktörer: Anne Hietanen och Ida Henrikson.

Lyssna också