Podcasten I nöd och lust och Formel 1 bjuder in till köksbordssamtal mellan ett äkta par. Ett par som delar många intressen och värderingar, men där mannens passion för Formel 1 ibland tar oproportionerligt mycket plats i deras vardag. l alla fall om man frågar hans fru. Det är paret Oskar Pöysti och Joppe Dikert som samtalar om vardagen, omvärlden och om Joppes försök att förstå Oskars Formel 1-intresse. Oskar är skådespelare och hör till den fasta ensemblen på Teater Viirus i Helsingfors. Joppe är journalist på Svenska Yle och hörs i eftermiddagsprogrammet på Yle X3M.

Avsnitt

 • Oskar berättar att han har imaginära böcker där han får poäng för olika saker. Som finskhetspoäng då han har badat i vaken eller "bra make"- poäng när han erbjuder massage eller diskar extra mycket. Vi funderar på hur framtidens parterapi kommer att se ut, eller snarare låta. Och skulle vi vilja ha ett livsbokslut ifall de sku erbjudas?

 • Vi funderar på en 5-års plan med konkreta mål för vår relation. Resultatet involverar bland annat Sting och charkuterier. Oskar blir också pressad att gå utanför sin comfortzone och leta likasinnade på Facebook.

 • Beskrivning: Oskar har njutit av sitt tre veckor långa jullov medan Joppe varit ledig i tre dagar. Hur påverkar det relationen när man har olika mycket ledig tid?
  Valtteri Bottas har skaffat skägg! Vi gillar och blir inspirerade till att snacka hur man förhåller sig till en partners skäggprojekt. Dessutom pratar vi om sellerijuicetrenden som leder till suspekt beteende i butiken.

 • Hur förändras relationen om den ena blir nykter?
  Joppe funderar på att ha ett vitt år och inser att det också kommer påverka Oskar, eftersom hon är hans “number one drinking buddy”. Varför attraheras vi mer av radikala livsförändringar än ett lagom-är-bäst - liv? Joppe ger också igen för förra veckans F1-quiz. Vet Oskar svaret på vilken som är Kimis favorit karaokelåt?

 • Oskar testar vad Joppe lärt sig om F1 under 2018, varning för dålig stämning.
  Trump är Oskars totemdjur för 2019 och vi försöker oss på en konstig diskussion.

 • Oskar bjuder på sin snuskigaste snapsvisa, hett tips för alla snuskpellar inför julmiddagen. Vi korar vinnaren i haiku-tävlingen som får ett signerat exemplar av Kimiboken. Och så funderar vi om det är passé att skicka tackkort efter bröllop eller om vi borde göra det trots att det är 1 1/2 år sedan vi gifte oss.

 • Vi har en gammal tomteprydnar som ser ut som om den rymt från bordellen med sexdockor. Ska den få stå framme i jul eller inte, vi ber lyssnarna hjälpa oss bestämma.
  Ordspråket “det är inte korven man blir tjock av, det är såsen” väcker debatt.
  Och du har ännu en vecka på dig att delta i tävlingen om ett signerat exemplar av Kimi Räikkönen- boken. Delta genom att skicka en Kimi-inspirerad haikudikt till johanna.dikert@yle.fi

 • Kan Formel 1 vara nyckeln till en mer välmående manlighet? Vi halkar in på diskussion om mansdebatten och manliga förebilder. Veckans avsnitt handlar också om grannfejd, nättroll och avslöjanden om udda munsbitar på årets självständighetsmottagning. Dessutom utlyser vi decembers stora TÄVLING där du kan vinna ett exemplar av Kimi Räikkönen-boken med Kimis autograf.

 • Säsongsfinalen av F1 väcker känslor hos Joppe och Oskar berättar vilka klipp från året som är värda att uppleva igen. Oskar förklarar att hans novemberdeppighet beror på hans mentala årstidsklocka och så har vi sett filmen Bohemian Rhapsody som vi tyckte var….

 • Oskar lider av något som heter misofoni, en överkänslighet för smask - och tuggljud, vilket gör Joppe nervös ibland när de äter middag tillsammans med andra. Hur mycket ansvars är det okej att känna för sin partner i sociala sammanhang och var går gränser till att man försöker kontrollera den andra? Det har skett framsteg i Oskars försök att få Joppe att tycka om Formel 1 i och med oväntade #relatinshipgoals. Och missa inte skämtet som vi förstått fel hela vårt liv!

 • Hur organiserar man städsysslor smidigast och hur gör man ifall ens städighetspreferenser är väldigt olika? Vi pratar om hundars känsloliv, modern gubbighet och Verstappens utbrott efter söndagens race i Brasilien.

Inga kommande avsnitt

Lyssna också