Podcasten I nöd och lust och Formel 1 bjuder in till köksbordssamtal mellan ett äkta par. Ett par som delar många intressen och värderingar, men där mannens passion för Formel 1 ibland tar oproportionerligt mycket plats i deras vardag. l alla fall om man frågar hans fru. Det är paret Oskar Pöysti och Joppe Dikert som samtalar om vardagen, omvärlden och om Joppes försök att förstå Oskars Formel 1-intresse. Oskar är skådespelare och hör till den fasta ensemblen på Teater Viirus i Helsingfors. Joppe är journalist på Svenska Yle och hörs i eftermiddagsprogrammet på Yle X3M.

Avsnitt

 • Vi har en gammal tomteprydnar som ser ut som om den rymt från bordellen med sexdockor. Ska den få stå framme i jul eller inte, vi ber lyssnarna hjälpa oss bestämma.
  Ordspråket “det är inte korven man blir tjock av, det är såsen” väcker debatt.
  Och du har ännu en vecka på dig att delta i tävlingen om ett signerat exemplar av Kimi Räikkönen- boken. Delta genom att skicka en Kimi-inspirerad haikudikt till johanna.dikert@yle.fi

 • Kan Formel 1 vara nyckeln till en mer välmående manlighet? Vi halkar in på diskussion om mansdebatten och manliga förebilder. Veckans avsnitt handlar också om grannfejd, nättroll och avslöjanden om udda munsbitar på årets självständighetsmottagning. Dessutom utlyser vi decembers stora TÄVLING där du kan vinna ett exemplar av Kimi Räikkönen-boken med Kimis autograf.

 • Säsongsfinalen av F1 väcker känslor hos Joppe och Oskar berättar vilka klipp från året som är värda att uppleva igen. Oskar förklarar att hans novemberdeppighet beror på hans mentala årstidsklocka och så har vi sett filmen Bohemian Rhapsody som vi tyckte var….

 • Oskar lider av något som heter misofoni, en överkänslighet för smask - och tuggljud, vilket gör Joppe nervös ibland när de äter middag tillsammans med andra. Hur mycket ansvars är det okej att känna för sin partner i sociala sammanhang och var går gränser till att man försöker kontrollera den andra? Det har skett framsteg i Oskars försök att få Joppe att tycka om Formel 1 i och med oväntade #relatinshipgoals. Och missa inte skämtet som vi förstått fel hela vårt liv!

 • Hur organiserar man städsysslor smidigast och hur gör man ifall ens städighetspreferenser är väldigt olika? Vi pratar om hundars känsloliv, modern gubbighet och Verstappens utbrott efter söndagens race i Brasilien.

 • Joppe vill dö före Oskar och Kimi vill inte synas i media. I veckans avsnitt pratar vi död, sista måltiden och formel 1 som en metafor för vad som ger mening i det meningslösa livet. Dessutom berättar Joppe vilken 90-tals låt som brukar spela i hennes huvud när hon är på begravning.

 • Hamilton har segrat och vi spekulerar i hans kärleksliv. Resultatet från det (hobby)vetenskapliga kisstestet är äntligen klart! Vi pratar också om Schjerfbeckdebatten, kulturell appropriering och Spidermanmusikalen.

 • Triggervarning:
  Det här avsnittet innehåller likmaskar, skryt och terapisession med en ekorre.

 • Varje höst skall båten lyftas upp till sitt vinteride. Varje år blir Joppe förbannad då hon skall lyfta båten och den inte gör som hon vill. Oskar försöker ge anger management-terapi i att handskas med tunga klumpiga saker. Det går sådär. Vi pratar också om varför Mika Häkkinen är en av Finlands viktigaste idrottsmän och så funderar vi om man som par faktiskt måste gå hem från en fest tillsammans.

 • Oskar berättar varför just Japans GP har en så viktig plats i hans hjärta. Joppe skäller ut G-punkten och så blir det ekorrjakt.

 • Oskar är kanske den enda i Finland som inte tycker synd om Bottas idag. Joppe vill prata pengar och berättar vad hon har i lön, och så planeras det en grupp för kulturgubbar som älskar Formel 1.

 • Oskar intervjuar sin mamma om hur det känns att hennes kära lampa har kallats för bland annat gamla torkade köttbullar. Oskar och Joppe funderar på om deras eventuella barn kommer att få köra F1 och Joppe berättar vad som fick henne att på allvar förstå hur viktig formulan är för hennes man.

Inga kommande avsnitt

Lyssna också